Toegang krijgen tot gedeelde mappen, netwerkprinters en VPN's op een Chromebook

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 1

Sluit een Chromebook aan op een Windows-netwerk en je kunt voor een verrassing komen te staan. Uw Chromebook heeft geen toegang tot gedeelde mappen of netwerkprinters, ongeacht of deze worden gedeeld vanaf een Windows-, Mac- of Linux-systeem.

Chromebooks kunnen verbinding maken met VPN's, bestandsshares en printers, maar alleen als deze bronnen op een bepaalde manier worden aangeboden. Als de netwerkbronnen correct zijn geconfigureerd, zou dit eenvoudig moeten zijn.Toegang tot netwerkbestandsshares

Chromebooks hebben geen geïntegreerde ondersteuning voor het bladeren door Windows-bestandsshares (bekend als SMB- of CIFS-shares) of NFS-shares van andere besturingssystemen. Dit lijkt misschien een beetje gek, aangezien Mac OS X en Linux beide toegang hebben tot Windows-bestandsshares - zelfs iPads en Android-tablets hebben apps die toegang hebben tot standaard gedeelde mappen! Het zou voor ontwikkelaars mogelijk moeten zijn om Chrome-apps te maken die toegang hebben tot dergelijke bestanden, maar deze apps zijn nog niet gemaakt.

Als u een bestandsserver heeft en de bestanden ervan beschikbaar wilt maken voor Chrome OS-systemen, moet u die bestanden beschikbaar maken op een manier die de Chrome-webbrowser kan begrijpen.

Elke soort serversoftware waarmee u een webinterface kunt maken die toegankelijk is via standaard HTTP of HTTPS, werkt met een Chromebook. De ownCloud-serversoftware biedt bijvoorbeeld bestandstoegang via een HTTP-webinterface, zodat u die eenvoudig kunt openen via een Chrome-browser. Zelfs standaard HTTP-servers zoals Apache kunnen de inhoud van een map in een browser weergeven en bestanden beschikbaar stellen om te downloaden, hoewel u geen bestanden kunt uploaden.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 2

Chromebooks hebben ook geïntegreerde ondersteuning voor het browsen op FTP-sites, dus een FTP-server kan uw bestanden ook beschikbaar stellen aan een Chromebook. U kunt een FTP-server opzetten met FileZilla of een ander FTP-serverprogramma. Voer gewoon het adres van de FTP-server in, beginnend met ftp:// in de adresbalk van Chrome. (Houd er rekening mee dat Chrome OS alleen geïntegreerde alleen-lezen FTP-ondersteuning heeft, dus u zult een FTP-webapp van derden of een Chrome-app zoals de sFTP-client van $ 2,99 moeten vinden.)

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 3

Zorg ervoor dat u alle serversoftware op een veilige manier instelt. Voorkom beveiligingsproblemen door alleen toegang tot deze servers toe te staan ​​vanaf uw lokale netwerk, niet via internet.

U kunt uw bestanden ook gewoon in Google Drive dumpen en ze zijn dan toegankelijk in de app Bestanden van de Chromebook. Als je ze hebt opgeslagen in Dropbox, OneDrive of een andere cloudopslagservice, kun je ze openen op de website van de service. Dit is natuurlijk niet ideaal als u een lokale bestandsshare wilt beheren.

Netwerkprinters toevoegen

Chromebooks ondersteunen ook geen standaard netwerkprinters. Als je een printer hebt gedeeld vanuit Windows, Mac, Linux of Linux, kan Chrome OS er niet mee communiceren. U kunt zelfs geen USB-printers gebruiken die u rechtstreeks op een Chromebook aansluit, dus dit is niet echt een verrassing.

De Chrome OS-afdrukoplossing is Google Cloud Print. Veel nieuwe Wi-Fi-printers ondersteunen Google Cloud Print, Apple's AirPrint en andere afdrukprotocollen. Een Google Cloud Print-compatibele printer werkt zonder speciale configuratie - configureer hem gewoon normaal en maak hem beschikbaar voor uw Google-account. Klik op de knop Wijzigen onder Bestemming tijdens het afdrukken en selecteer de printer.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 4r

Als u een oudere printer heeft die Google Cloud Print niet ondersteunt, moet u de printer registreren bij Google Cloud Print.

Installeer hiervoor Chrome op de Windows-, Mac- of Linux-computer die op de printer is aangesloten en sluit chrome://devices aan op uw adresbalk. Verbind uw printers vanaf hier met een Google-account. Zolang de computer is ingeschakeld en Chrome actief is, kunt u vanaf uw Chromebook naar de printer afdrukken.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 5

Maak verbinding met een VPN

Google's Chrome OS heeft geïntegreerde ondersteuning voor VPN's. Houd er rekening mee dat Chrome OS momenteel alleen L2TP over IPsec met PSK, L2TP over IPsec met op certificaten gebaseerde authenticatie en OpenVPN VPN's ondersteunt. Chromebooks kunnen verbinding maken met Cisco AnyConnect-netwerken, maar het Cisco ASA-apparaat moet zijn ingesteld om L2TP via IPSec te ondersteunen.

Dat is allemaal een beetje een mondvol, maar verbinding maken met een VPN zou eenvoudig moeten zijn als je de details van de VPN kent.

Open het scherm Instellingen, klik op Verbinding toevoegen onder Internetverbinding en klik op Privénetwerk toevoegen.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 6

Voer hier de gegevens van uw VPN in. Als u deze details niet weet, kunt u ze opvragen bij uw werkgever of bij iemand anders die uw VPN levert.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 7

Als u certificaatbestanden moet installeren, moet u dit op een andere pagina doen. De organisatie die de VPN beheert, zal deze bestanden verstrekken als u ze nodig heeft. Download ze eerst naar uw Chromebook. Typ vervolgens chrome://settings/certificates in uw adresbalk en druk op Enter. U kunt ook op de pagina Instellingen naar certificaten zoeken om dit scherm te vinden.

Gebruik de knop Importeren en binden aan apparaat op het tabblad Uw certificaten om .pfx- of .p12-bestanden (gebruikerscertificaten) te importeren en de knop Importeren op het tabblad Autoriteiten om .crt- of .p7b-bestanden (servercertificeringsinstantie) te importeren.

Wanneer u de VPN toevoegt, kunt u kiezen uit uw geïnstalleerde certificaten.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 8

De optie voor ontwikkelaarsmodus

Als Chrome OS te beperkend is, is er ook de optie voor de ontwikkelaarsmodus. Schakel de ontwikkelaarsmodus in en u kunt een desktop Linux-systeem op uw Chromebook installeren. U kunt vervolgens verbinding maken met andere typen VPN's, bladeren door Windows-bestandsshares en afdrukken zonder Google Cloudprinter. Alles wat een typische Linux-distributie ondersteunt, zou mogelijk moeten zijn.

Dit is natuurlijk meer werk. Chromebooks zijn aantrekkelijk omdat ze eenvoudig zijn en een desktop in pc-stijl bieden die weinig configuratie nodig heeft. Ga naar de ontwikkelaarsmodus en je moet terminalopdrachten gebruiken om dingen te laten werken en een complexere desktopinterface te gebruiken.

De ontwikkelaarsmodus is bedoeld voor geeks. Begrijp ons niet verkeerd: het is geweldig voor geeks! Maar als u gewoon een typische Chromebook-gebruiker bent die alleen toegang wil tot een gedeelde netwerkmap, moet u waarschijnlijk wegblijven van de ontwikkelaarsmodus.

En als je een Chromebook hebt gekregen van een school of werkgever omdat het veilig en gemakkelijk te beheren is, zullen ze waarschijnlijk niet blij zijn als je de ontwikkelaarsmodus inschakelt en begint te sleutelen aan de interne onderdelen.

hoe-toegang-gedeelde-mappen-netwerkprinters-en-vpns-op-een-chromebook foto 9


Als u toegang wilt tot VPN's, bestandsshares of netwerkprinters die door een organisatie worden geleverd, met name een die u een Chromebook heeft geleverd, moet u contact opnemen met die organisatie. Vraag hen om hun serversoftware zo te configureren dat belangrijke netwerkbronnen toegankelijk zijn vanaf een Chromebook.

Afbeelding tegoed: Michael Saechang op Flickr

Meer verhalen

Zoeken in Windows Verkenner door gewoon te typen

Als u de Verkenner in Windows opent en begint te typen, wordt standaard naar mappen gescrolld die beginnen met de letters die u intoetst. Dit kan handig zijn, maar als u wilt, kunt u dit gedrag wijzigen zodat u bij typen in plaats daarvan het zoekvak.

Het alarm, de timer en de stopwatch gebruiken op Android

De ingebouwde Klok-app van uw Android-apparaat kan dienen als een wekker, een kookwekker en een stopwatch voor het timen van activiteiten. U kunt meerdere alarmen en timers maken, de sluimertijden voor uw alarmen aanpassen en rondetijden opnemen met behulp van de stopwatch.

Meldingen ontvangen voor alleen de e-mails waar u om geeft met Gmail op Android

Meldingen zijn een afleiding, vooral voor e-mail. E-mail hoort asynchroon te zijn - de meeste mensen hebben hun telefoon niet nodig om ze te pingen voor elke e-mail die binnenkomt. Soms wilt u echter onmiddellijke meldingen voor belangrijke nieuwe e-mails.

Upgraden van Windows 10 Home naar Windows 10 Professional

De meeste nieuwe pc's worden geleverd met Windows 10 Home, maar u kunt betalen voor een upgrade vanuit Windows 10 om te upgraden van Home naar Pro. Als je een upgrade hebt uitgevoerd van de Professional-edities van Windows 7 of 8.1, heb je al Windows 10 Professional.

Hoe een SD-kaart te kopen: snelheidsklassen, maten en capaciteiten uitgelegd

Geheugenkaarten worden gebruikt in digitale camera's, muziekspelers, smartphones, tablets en zelfs laptops. Maar niet alle SD-kaarten zijn gelijk gemaakt - er zijn verschillende snelheidsklassen, fysieke afmetingen en capaciteiten waarmee rekening moet worden gehouden.

Waarom browserplug-ins verdwijnen en wat ze vervangt?

Browser-plug-ins zijn op hun retour. Apple's iOS heeft nooit plug-ins ondersteund, Flash is al lang niet meer leverbaar voor Android en de nieuwe versie van IE voor Windows 8 ondersteunt de meeste plug-ins niet. Chrome blokkeert binnenkort traditionele NPAPI-browserplug-ins.

Typ sneller: 6 tips en trucs om het Android-toetsenbord onder de knie te krijgen

Als alles wat je met het toetsenbord van je Android-telefoon of -tablet doet, woorden uittikken, mis je veel geweldige functies. Er valt meer te leren over een toetsenbord dan je zou verwachten.

Wat is de map Windows.old en hoe verwijder je deze?

Een oude versie van Windows geüpgraded naar een nieuwe versie van Windows? Je hebt een map Windows.old op je computer en het verspilt enorm veel ruimte. Je kunt het verwijderen, maar niet zoals je een normale map zou verwijderen.

U kunt nu Android-desktop-pc's en -laptops kopen, maar zou u dat moeten doen?

Pc-fabrikanten beginnen nu alles-in-één Android-desktop-pc's te maken. Ze verkopen ook Android-laptops en convertibles die transformeren van een laptop-met-toetsenbord naar een tablet. Maar moet je er een kopen?

Waarom pc-gamers een hekel hadden aan Microsoft's Games voor Windows LIVE

Microsoft botst opnieuw met de pc-gaminggemeenschap, waarbij iedereen, van pc-gamers tot de CEO van Epic, kritiek heeft op het universele Windows-platform van Microsoft. Microsoft heeft niet veel goodwill meer in de pc-gaminggemeenschap, vooral dankzij de rampzalige Games for Windows LIVE-service