Hoe u uw media in uw hele huis kunt synchroniseren met XBMC

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 1

XBMC is een geweldige oplossing voor een mediacentrum, maar als je het overal in huis gebruikt, lopen je bibliotheekupdates en lijsten met bekeken media niet synchroon. Lees verder terwijl we laten zien hoe u al uw mediacentra op dezelfde pagina kunt houden.

Opmerking: deze handleiding is oorspronkelijk gepubliceerd in september 2011 en bevat gedetailleerde informatie over het instellen van mediasynchronisatie voor het hele huis voor XBMC Dharma 10.0. We hebben de gids bijgewerkt voor de nieuwere, gebruiksvriendelijkere MySQL-integratie die is opgenomen in XBMC Eden 11.0.hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 2

Waarom zou ik me zorgen maken en voor wie is deze gids bedoeld?

XBMC heeft een ingebouwd bibliotheeksysteem en houdt de media bij die je al hebt bekeken. Helaas gebeuren deze dingen, in de standaardconfiguratie, op lokaal niveau. Als je een XBMC-eenheid in je woonkamer en in je slaapkamer hebt, praten die twee installaties van XBMC niet met elkaar.

Als je dus sommige van je tv-programma's in de woonkamer en sommige in de slaapkamer bekijkt, zal de gemarkeerd-als-bekeken-functie in XBMC je alleen laten zien wat je op dat specifieke televisietoestel hebt bekeken. De functies voor pauzeren/hervatten en bladwijzers zijn ook lokaal. Als u een film pauzeert of een bladwijzer instelt om uw plaats te behouden, is er geen manier om toegang te krijgen tot die dingen, tenzij u in hetzelfde mediacentrum zit waarmee u ze hebt gemaakt.

Zou het niet fijn zijn als je zou kunnen stoppen met het kijken naar een film in de woonkamer en deze op de juiste plek ergens anders in huis zou kunnen hervatten? Zou het niet geweldig zijn om niet te hoeven wachten tot elke bibliotheek is bijgewerkt, maar in plaats daarvan de bibliotheek vanaf een centrale locatie te laten laden, zodat al uw media up-to-date en gesynchroniseerd zijn? Het zou zeker geweldig zijn en we gaan je laten zien hoe je het kunt doen met gratis tools.

Voordat we daar echter op ingaan, laten we duidelijk maken wie hiervan het meest zal profiteren en wie het kan overslaan.

U moet dit project overslaan als...

 • Je hebt maar één installatie van XBMC in huis.
 • U bewaart uw media op een lokale HDD die is aangesloten op uw XBMC-installaties en deelt die media niet via het netwerk.
 • Je hebt geen always-on (of bijna always on) desktop, HTPC of server.
 • U gebruikt XBMC op de originele Xbox-hardware. Alleen moderne, op HTPC gebaseerde versies van XBMC zijn compatibel met deze techniek.

U moet profiteren van dit project als ...

 • Je hebt meerdere installaties van XBMC in huis.
 • U slaat uw media op een centrale locatie op, zoals een bestandsserver, altijd-aan-desktop of een primair mediacentrum.
 • Je hebt een computer, zoals de eerder genoemde mediaserver, die aanstaat wanneer je naar media kijkt.

Hoe werkt het en wat heb ik nodig?

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 3

De kern van de synchronisatiemagie die we gaan ondernemen, is een MySQL-database. Geen paniek als je er nog nooit een hebt gebruikt! Hoewel sommige HTG-medewerkers oude databaseprofessionals zijn, zal ik bekennen dat ik MySQL voor één ding en één ding alleen gebruik: het beheren van mijn mediacollectie.

Volg goed en je zou geen problemen moeten hebben. Wat we gaan doen is een gratis versie van de MySQL-databaseserver installeren, een gebruikersaccount maken op de MySQL-server en vervolgens XBMC instrueren om al zijn bibliotheekvermeldingen naar een database op de MySQL-server te schrijven en te lezen. Vanaf dat moment, wanneer XBMC controleert of je een specifieke aflevering of film van een tv-programma hebt gezien, media hebt gepauzeerd of een bladwijzer hebt ingesteld, zal het niet alleen antwoorden voor het specifieke mediacentrum waar je voor staat, maar of je die dingen ergens in huis hebt gedaan.

Dus wat heb je nodig voor dit project? Je hebt het volgende nodig:

 • Meer dan één mediacenter waarop XBMC is geïnstalleerd (versie 11.0 of hoger)
 • Een gratis exemplaar van MySQL Community Server (versie 5.5 vanaf deze tutorial)
 • Een altijd-aan of bijna altijd-aan-machine om de MySQL-server op te draaien.

U kunt de MySQL-server installeren op elke computer die constant aan staat terwijl u de mediacenters gebruikt. In ons geval gaan we het rechtstreeks op de mediaserver zelf installeren, omdat dit betekent dat wanneer de media beschikbaar is voor onze XBMC-clients, de database dat ook is.

Opmerking: zelfs als u onze vorige handleiding hebt gevolgd en MySQL hebt geïnstalleerd, neem dan even de tijd om de MySQL-configuratiesectie opnieuw te lezen, aangezien de belangrijkste instellingen zijn gewijzigd in zowel de configuratie van de MySQL-server als de instellingen in XBMC.

MySQL voor XBMC installeren en configureren

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 4

Voor deze tutorial zullen we MySQL installeren op een mediaserver met Windows Home Server. Onze installatie-instructies moeten overeenkomen voor elke versie van Windows. Raadpleeg voor andere besturingssystemen de MySQL 5.5 Handleiding.

De installatie van MySQL is eenvoudig. Download eenvoudig de serverinstallatie-app en voer deze uit. Accepteer de licentieovereenkomst en, zodra de installatie is voltooid, zorg ervoor dat Start de MySQL Instance Configuration Wizard is aangevinkt voordat u op Voltooien klikt.

De MySQL-configuratiewizard wordt gestart en biedt u de optie om te kiezen tussen Gedetailleerde en Standaardconfiguratie. Selecteer Standaardconfiguratie en klik op Volgende.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-met-xbmc-foto te synchroniseren 5

Vink op het volgende scherm Installeren als Windows-service aan, noem het MySQL - of, als u meerdere MySQL-servers gebruikt voor een bepaald doel, geef het een unieke naam - en vink Start de MySQL-server automatisch aan om ervoor te zorgen dat de MySQL-server altijd aan staat wanneer je hebt het nodig.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-met-xbmc-foto te synchroniseren 6

Vink op het volgende scherm de optie Beveiligingsinstellingen wijzigen aan, voer een nieuw root-wachtwoord in en vink Root-toegang vanaf externe machines inschakelen aan. Klik door naar het laatste scherm en klik vervolgens op Uitvoeren om de database te wijzigen. Klik op Voltooien om de configuratiewizard te sluiten.

Nu is het tijd om een ​​gebruikersaccount aan te maken op de MySQL-server voor uw mediacenters. Eerdere versies van XBMC hadden een MySQL-implementatie waarbij je handmatig databases moest maken voor de muziek- en videobibliotheken van elk profiel. XBMC Eden maakt een einde aan de ingewikkelde volgorde van het maken van databases en handelt 90% van de taken voor het maken van databases intern af. Daartoe hoeven we niet langer meerdere databases met meerdere gebruikers aan te maken, we hoeven alleen maar een enkele gebruikersaccount op de MySQL-server aan te maken die al onze XBMC-eenheden kunnen gebruiken.

Laten we beginnen met het maken van dat ene gebruikersaccount. Voer de MySQL-console uit; je zou er een vermelding voor moeten hebben in je Start-menu, zo niet, kijk in de start van de opdrachtprompt en plak in:

C:Program FilesMySQLMySQL Server 5.5inmysql.exe –defaults-file=C:Program FilesMySQLMySQL Server 5.5my.ini -uroot -p

Wanneer de console wordt geopend, voert u het wachtwoord in dat u in de vorige stap hebt gemaakt. U bevindt zich dan bij de MySQL-serverprompt.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 7

Typ het volgende achter de prompt om een ​​gebruiker op de databaseserver aan te maken:

MAAK GEBRUIKER 'xbmc' GEDENTIFICEERD DOOR 'xbmc';

VERLENEN ALLES OP *.* AAN ‘xbmc’;

Het eerste geciteerde gedeelte is de gebruikersnaam en het tweede geciteerde gedeelte is het wachtwoord. Hoewel identieke login/wachtwoorden over het algemeen een enorm beveiligingsprobleem zijn, vinden we het in dit geval prettig om een ​​bijpassend paar te gebruiken omwille van de eenvoud. Een MySQL-database, op een privéserver, die bijhoudt welke afleveringen van Dexter je hebt bekeken, is nauwelijks een installatie met een hoog risico.

Op dit punt ben je klaar! Vergeleken met de eerdere versies van XBMC waarvoor meerdere database-creaties, database-bewerkingen en andere tweaks nodig waren, is de setup nu een echte wandeling in het park. We raden echter aan om de opdrachtprompt open te houden voor de MySQL-server, omdat we later gaan inchecken en een kijkje nemen in de databases zodra XBMC ze voor ons heeft gemaakt.

We hebben nog een laatste stap voordat we XBMC gaan configureren. Zorg ervoor dat poort 3306 (de MySQL-serverpoort) open is op de firewall van de machine waarop u MySQL hebt geïnstalleerd. Standaard zou het Windows-installatieprogramma de poort automatisch moeten openen, maar u gaat uzelf later hoofdpijn besparen door dat nu dubbel te controleren.

XBMC configureren om te communiceren met de MySQL-database

hoe-je-media-door-je-hele-huis-met-xbmc-foto te synchroniseren 8

Standaard gebruikt XBMC een interne SQLite-database. Om XBMC effectief te laten communiceren via uw thuisnetwerk, moeten we het instrueren om een ​​externe MySQL-database te gebruiken. Voordat we bij die stap komen, moet u echter een uitvoerende beslissing nemen over het al dan niet schrappen van uw bibliotheek en een nieuwe start maken of een back-up maken en deze herstellen.

Als dit een geheel nieuwe installatie van XBMC is en je alles vers configureert, kun je gewoon doorgaan naar de volgende stap. Als u uw bestaande bibliotheekgegevens wilt opslaan, moet u uw bibliotheek exporteren. Vanuit uw XBMC-installatie moet u naar Systeem -> Instellingen -> Video en systeem -> Instellingen -> Video gaan en onderaan het menu Exporteren selecteren om uw bibliotheekbestand te exporteren. Exporteer de bibliotheekbestanden alleen vanaf één computer in uw netwerk. Kies de machine met de meest up-to-date bibliotheken. Wanneer u klaar bent met het configureren van XBMC om de MySQL-databases te accepteren, herhaalt u de bovenstaande stappen en kiest u om de bibliotheken te importeren. Alle anderen zullen gewoon een nieuwe scan uitvoeren op hun mediamappen om de bibliotheek opnieuw te vullen.

Zodra je een back-up van de bibliotheek hebt gemaakt (of ervoor hebt gekozen om je er geen zorgen over te maken en helemaal opnieuw te beginnen), ben je klaar om te beginnen met configureren. Het specifieke bestand waarin we geïnteresseerd zijn, is de advancedsettings.xml. Standaard bestaat dit bestand niet (hoewel het mogelijk is dat XBMC tijdens het installatieproces er een voor u heeft gemaakt om specifieke configuratieproblemen op te lossen). Als het bestand advancedsettings.xml bestaat, bevindt het zich op de volgende locatie, afhankelijk van uw besturingssysteem:

Windows XP – C:Documents and Settings[gebruikersnaam]Application DataXBMC
Windows 7/Vista – C:Users[gebruikersnaam]AppDataRoamingXBMC
Linux/XBMC Live – $HOME/.xbmc/userdata
Mac OS X – /Gebruikers/[gebruikersnaam]/Bibliotheek/Applicatieondersteuning/XBMC/gebruikersgegevens

Kijk in die map. Is daar een advancedsettings.xml-bestand? Ja? Maak het open. Nee? U moet een teksteditor openen en er een maken. Ongeacht of u de bestaande aan het bewerken bent of een nieuwe aanmaakt, knip en plak de volgende tekst in het bestand (let op: als er al enkele items in uw advancedsettings.xml-bestand staan, laat die dan staan!):mysql
192.168.1.120
3306
xbmc
xbmc
profielnaamhiervideo


mysql
192.168.1.120
3306
xbmc
xbmc
profielnaamhiermuziek

Bewerk de bovenstaande tekst om het IP-adres van uw server op uw LAN en de gebruikersnaam/het wachtwoord van uw MySQL-database weer te geven. De sectie is erg belangrijk en moet de specifieke database weerspiegelen die u door XBMC voor dat profiel wilt laten maken. In mijn huis hebben we bijvoorbeeld drie profielen: Volwassenen, Kinderen en Test voor films en televisieprogramma's voor volwassenen, kindvriendelijke films en televisieprogramma's, en een derde profiel om te knutselen met XBMC-add-ons en andere tweaks.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 9

Als u meerdere profielen gebruikt, moet u voor elk profiel een uniek bestand advancedsettings.xml maken. Bewerk het bestand advancedsettings.xml afzonderlijk en plaats het vervolgens in de map /profiles/[profile name]/ - een submap van de map die in de bovenstaande stap voor uw besturingssysteem is vermeld. Het bestand advancedsettings.xml van het hoofdprofiel gaat naar de hoofdmap, de andere profielen gaan allemaal in /profiles/[profielnaam]/.

Nogmaals, u moet voor elk profiel een uniek instellingenbestand hebben. Dit betekent dat er op elk van de meerdere XBMC-eenheden in mijn huis de drie bovengenoemde profielen (Volwassenen, Kinderen en Test) zijn, elk met een kopie van het bestand advancedsettings.xml voor de drie profielen op elke machine.

Nadat u het bestand hebt gemaakt en in de juiste map hebt geplaatst, is het tijd om uw XBMC opnieuw op te starten om het nieuwe bestand te laden. Nadat u opnieuw bent opgestart, moet u uw bibliotheek importeren of uw bronnen opnieuw scannen om de MySQL-database te vullen. Doe dat nu.

Nadat u uw bibliotheek hebt geïmporteerd en/of uw eerste scan hebt uitgevoerd, kunt u naar uw MySQL-opdrachtprompt gaan en controleren of XBMC de databases heeft gemaakt en gevuld.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 10

Typ bij de mySQL-commentaar het volgende:

TOON DATABANKEN;

Het zal alle databases uitvoeren die momenteel op de MySQL-server staan. U zou op zijn minst de volgende databases moeten zien: information_schema, mysql en performance_scheme, aangezien deze deel uitmaken van de MySQL-installatie zelf. De standaard databasenamen voor XBCM Eden zijn myvideo18 en mymusic60, elke aangepaste naamgeving die u heeft gedaan, levert aangepaste databasenamen op, zoals adultvideo60 of iets dergelijks.

Als u ooit per ongeluk een database maakt via de parameter die u van uw MySQL-server wilt verwijderen, kunt u de volgende opdracht gebruiken:

DROP DATABASE databasenaam;

Lege databases nemen nauwelijks ruimte in beslag en hebben geen negatieve invloed op de prestaties van uw synchronisatiesysteem, maar het is prettig om de zaken netjes te houden.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 11

Wanneer uw bibliotheken geïmporteerd en/of gescand zijn, kunt u een eenvoudige controle uitvoeren om te zien of XBMC correct communiceert met de database. Keer terug naar de MySQL-opdrachtprompt en typ de volgende opdrachten om te controleren of uw films en televisieprogramma's in de database staan ​​(vervang databasenaam door de naam van uw videodatabase):

SELECTEER AANTAL(*) van databasenaam.film;

SELECTEER AANTAL(*) van databasenaam.tvshow;

Elke zoekopdracht geeft het totale aantal respectievelijk films en televisieprogramma's in uw bibliotheek terug (volgens de MySQL-database). Zie de bovenstaande schermafbeelding voor een voorbeeld van een zoekopdracht naar het aantal tv-programma's. Als het aantal vermeldingen nul is, is er ergens een probleem. Hier is een snelle checklist voor het oplossen van problemen met veelvoorkomende fouten:

 • Hebt u het bestand advancedsettings.xml naar elke computer voor elk profiel gekopieerd?
 • Als je problemen hebt met de database van een subprofiel, heb je het bestand advancedsettings.xml dan in /profiles/[profile name] geplaatst?
 • Heb je de opdracht GRANT ALL gebruikt om het XBMC-account toegang te geven tot de MySQL-server?
 • Zijn al uw shares gedefinieerd als Samba-shares (//somehost/sharefolder) en niet als lokale shares (c:mediabestanden)? MySQL speelt niet leuk met het -symbool dat wordt gevonden in lokale sharenamen.
 • Heb je poort 3306 op de MySQL-hostmachine geopend?
 • Zijn uw bronnen geldig en scanbaar wanneer u het bestand advancedsettings.xml verwijdert en terugkeert naar de lokale database? Als dat niet het geval is, moet u uw bronnen onafhankelijk van uw MySQL-problemen oplossen.

Als je deze dingen hebt gecontroleerd en het werkt nog steeds niet zoals het zou moeten, ga dan naar Instellingen -> Systeem -> Foutopsporing en schakel de logboekfunctie in. Door de logboeken te controleren, kunt u precies vinden waar het mis gaat, omdat het vanuit de XBMC GUI niet altijd duidelijk is wat er achter de schermen gebeurt.

Als alles er goed uitziet en uw SELECT COUNT-query uitloopt, betekent dit dat u klaar bent om te profiteren van de cross-mediacenter-synchronisatie. Laten we eens kijken hoe dat eruit ziet.

XBMC-synchronisatie op meerdere machines

hoe-je-media-door-je-hele-huis-met-xbmc-foto te synchroniseren 12

Een van de eerste wijzigingen die u wilt aanbrengen, als u deze instelling nog niet hebt omgeschakeld, is om te wijzigen wat XBMC doet als reactie op het indrukken van afspelen op een bestand. Standaard speelt XBMC het bestand gewoon vanaf het begin af. Omdat we nu een XBMC-systeem hebben dat onze plaats over meerdere machines onthoudt, willen we dat XBMC ons hierom vraagt.

Navigeer naar Instellingen -> Video -> Bestandslijsten en stel de actie Standaard selecteren in op Kiezen. We willen dat XBMC ons vraagt ​​wat we moeten doen als we een bestand openen in plaats van het automatisch vanaf het begin af te spelen.

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 13

Nu we die schakelaar hebben omgedraaid, is het tijd om met XBMC te spelen en te kijken hoe we het afspelen kunnen hervatten en onze bekeken bestanden via het netwerk op meerdere XBMC-consoles kunnen bekijken.

We gaan naar onze directory met HDTV-demorollen en markeren er een als bekeken, plaatsen een bladwijzer in een andere en bekijken en pauzeren de derde rol. Dan gaan we het kantoor verlaten en naar de woonkamer gaan en de drie bestanden controleren om er zeker van te zijn dat XBMC de eerste correct heeft gemarkeerd, de tweede heeft gemarkeerd en de derde kan hervatten. Hier zijn momentopnamen van elke actie:

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 14

Als we nu naar een andere XBMC-console reizen, kunnen we een kijkje nemen in hoe elk van deze dingen eruitziet. Laten we controleren of ons eerste bestand is gemarkeerd als bekeken:

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 15

Uitstekend, daar is het met een vinkje ernaast. De externe XBMC-console weet dat het bestand is bekeken.

Hoe zit het met bladwijzers? Zijn de bladwijzers ook via de database overgedragen? Laten we eens kijken of de actie, onze actievolle scène met de vuurspuwer en rugbyspeler, nog steeds een bladwijzer heeft:

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 16

Ziet er goed uit tot nu toe. Laten we tot slot controleren of de video die we in ons kantoor hebben onderbroken, wordt hervat op de juiste locatie (1:13) wanneer we deze in de woonkamer selecteren:

hoe-je-media-door-je-hele-huis-synchroniseren met xbmc foto 17

Succes! Gewoon het filmbestand op kantoor pauzeren/stoppen was voldoende om het in de database te markeren en ons te vragen vanaf die locatie verder te gaan toen we terugkeerden naar het bestand op de externe locatie.


Vanaf dit punt kun je overal in huis controleren welke films en tv-programma's je hebt bekeken, waar je was gebleven en welke bladwijzers je hebt ingesteld. Uw media en bijbehorende bibliotheken zijn altijd up-to-date, waar u ook bent - geen gedoe meer met het handmatig synchroniseren van uw bibliotheekinhoud!

Meer verhalen

Durf door de onvriendelijke luchten te vliegen in een strijd om Air Supremacy met Rogue Sky

In een wereld waar luchtmacht en kanonnen bepalen wie de lucht zal regeren, raken een ballon genaamd Pumpkin en vier van zijn vrienden verstrikt in de strijd om de luchtmacht. Of het nu gaat om het overleven van een reis door een moeilijk stuk lucht, het vegen van mijnen of het vechten tegen een squadron vijandelijke

Geek Trivia: in de jaren tachtig was de Mobro 4000 extreem invloedrijk in wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Aangepaste RSS-feeds toevoegen aan de Metro News-app

De Metro News-app op Windows 8 is onlangs bijgewerkt en heeft ondersteuning voor RSS-feeds toegevoegd. Hier leest u hoe u deze instelt.

Eenvoudig opmaakcodes in Word 2010 bekijken met CrossEyes

Bent u vanuit WordPerfect overgestapt naar Microsoft Word? Herinnert u zich de functie Reveal Codes in WordPerfect die het zo gemakkelijk maakte om precies te zien hoe uw document was opgemaakt? Welnu, je kunt die functie nu in Word krijgen met behulp van een gratis tool genaamd CrossEyes.

Android installeren in VirtualBox

Wilt u Android op uw pc gebruiken? Het Android-x86-project heeft Android geporteerd naar het x86-platform van ARM. Android-x86 kan worden geïnstalleerd op netbooks met ondersteunde hardware, maar je kunt Android ook installeren in VirtualBox.

Heeft het zin om een ​​audiobestand naar een hogere bitrate te converteren?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.

Geek Trivia: vliegtuigen worden regelmatig getroffen door wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Gmail heeft een nieuwe functie 'Categorie-tabbladen' toegevoegd aan de inbox

Meestal is het een vrij eenvoudige taak om je inbox gesorteerd en schoon te houden, maar hoe zit het als de dingen hectisch worden en je inbox plotseling uit de hand loopt? Het kan frustrerend en tijdrovend zijn om die belangrijke e-mails tussen de rommel te vinden, dus u hebt een gemakkelijke manier nodig om te vinden wat u zoekt

Hoe u uw SkyDrive-bestanden kunt delen als alleen-lezen

Soms ontstaat de behoefte dat iemand een document wel kan bekijken, maar niet kan bewerken.

Een formule converteren naar een statische waarde in Excel 2013

Wanneer u een Excel-werkblad opent of vermeldingen of formules in het werkblad wijzigt, berekent Excel standaard automatisch alle formules in dat werkblad opnieuw. Dit kan even duren als uw werkblad groot is en veel formules bevat.