Hoe te schitteren in een virtual reality-film

Als je niet van videogames houdt, heb je toch geen virtual reality-headset nodig?

Fout, volgens een snelgroeiende groep filmmakers en performancekunstenaars. Hun creaties, waarvan er vele vorige maand werden vertoond op het Sundance Film Festival, gebruiken virtual en augmented reality om de scheidslijn tussen de personages en het publiek van een film te vervagen. Met alles van gekke film-videogame-hybriden zoals Asteroids tot high-brow performance art zoals Heroes, verkennen de artiesten de grenzen van hoeveel hun publiek bereid is om deel te nemen aan een film zodra ze een VR-headset hebben vastgemaakt.Het gevaar is dat 'als je gebruikers te veel interactiviteit toestaat, ze niet betrokken zijn', zegt Larry Cutler van Baobab Studios, dat Asteroids produceerde. Net als veel van zijn collega's heeft hij wortels in Hollywood - een periode van 10 jaar met het ontwikkelen van personages bij Pixar - en de technische wereld, als VP bij big data-bedrijf Metanautix. Het is dus misschien niet verwonderlijk dat hij zijn publiek 'gebruikers' noemt. Inderdaad, de meeste artiesten die werken met wat zij het 'AR/VR'-medium noemen, een afkorting voor augmented en virtual reality, maken zorgvuldig hetzelfde onderscheid: het publiek kijkt geen film, ze gebruiken een product.

Net als ontwikkelaars van conventionele videogames, maken de kunstenaars van Baobab hun werk met behulp van het Unity-game-ontwikkelingsplatform. De studio, samen met verschillende collega's die ook Unity gebruiken, brachten hun creaties deze week naar het hoofdkantoor van Unity in San Francisco, waar ik ze mocht bekijken - eh, ze mocht gebruiken - op de HTC Vive, Samsung Gear VR en Microsoft HoloLens. Hier is het beste van wat ik heb gezien.

Asteroïden

De korte animatiefilm Asteroids van Baobab is geregisseerd door Eric Darnell, bekend van Madagascar. Het speelt zich af op een buitenaards ruimteschip en is een vervolg op Invasion, dat vorig jaar lovende kritieken kreeg op de filmfestivals van Cannes en Tribeca. Als publiekslid speel je de rol van een 'klasse C-taakrobot' en de hoofdpersonages van de film - robots Mac en Cheez en hun hond Peas - nemen de baas over je.

In het begin van de film voel je je als een hond die naar zijn bench is verbannen. Af en toe zullen de hoofdpersonages je wat aandacht schenken en je zelfs vragen om een ​​paar taken uit te voeren, zoals vangst met Peas de hond, maar meestal sta je daar gewoon. De robots spreken ook geen Engels, dus vergeet te begrijpen wat ze tegen je zeggen.

Als verklaring voor deze verbanning zegt Maureen Fan, CEO van Baobab, dat 'de meeste mensen niet weten wat ze moeten doen' als ze een VR-headset omdoen. In eerste instantie heeft het degraderen van het publiek tot de rol van antagonist twee doelen, zegt ze: het helpt VR-nieuwelingen zich niet overweldigd te voelen, en het bouwt spanning op voor de climax van de film, wanneer Cheez (ingesproken door Elizabeth Banks) plotseling ziek wordt.

Spoiler alert: het is aan jou om Cheez te redden. Als je wraak op haar wilt nemen omdat ze je het leven zuur heeft gemaakt, kun je haar gewoon laten sterven. Als je in plaats daarvan in de bui bent om te vergeven, kun je je Vive-controllers gebruiken om haar te zappen met een gigantische laser om haar hart opnieuw op te starten. Ik koos voor vergeving, en eindigde de film bevrijd van mijn hoek. Ik heb de film niet herhaald om erachter te komen wat er zal gebeuren als je ervoor kiest om Cheez te laten sterven.

leven van ons

Life of U, van de Within-studio, valt stevig in de categorie avontuur. Het is multiplayer, om een ​​term uit de videogame-industrie te lenen, dus om de volledige ervaring te krijgen, heb je een vriend nodig die ook een VR-headset bezit.

De reis volgt in wezen het verhaal van de menselijke evolutie, dus creationisten kunnen hier stoppen met lezen en doorgaan naar het volgende gedeelte. Je begint als een onderwater-amoebe-achtig wezen, waarbij je de Vive-controllers gebruikt om vinachtige aanhangsels te flapperen terwijl je zuurstofbellen naar het wateroppervlak volgt. (Hoewel je kunt flapperen wat je wilt, heb je eigenlijk geen controle over waar je beweegt - dit is een film, geen videogame).

Je gaat snel naar het land, waar je wordt getransformeerd in een opeenvolging van wezens, van apen tot vogels tot zakenmensen met aktetassen. Onderweg moet je dinosaurussen ontlopen, de woestijn en de vrieskou overleven en aanvallen afweren van wat op het oog schattige maki-apen lijkt.

Misschien wel het meest unieke aan Life of Us is dat je het hele verhaal voltooit met een partner, die te allen tijde naast je in de film verschijnt. Alles wat je tegen hem of haar zegt, wordt opgenomen door de microfoon van de Vive en vervormd tot een buitenaards klinkende stem in de film. Het is een gimmick, maar hey, je hebt tenminste niemand anders dan jezelf de schuld als je de ingeblikte dialoog niet leuk vindt.

Helden

Heb je je ooit afgevraagd hoe het iconische nummer 'Heroes' van David Bowie eruit zou zien als je het zou kunnen zien? Reclamebureau MAP Design Lab deed het, en deze tweedelige ervaring is wat ze bedachten.

Verwant

  • VR is cool, maar dit bedrijf maakt het filmischVR is cool, maar dit bedrijf maakt het filmisch

Om het eerste deel van de film te bekijken, draag je een Samsung Gear VR-headset. Een krachtigere headset zoals de Vive zou ook moeten werken, maar je hebt de mogelijkheden voor bewegingsregistratie niet nodig omdat er geen interactiviteit is. In plaats daarvan zit je in de lucht en kijk je naar twee dansers die op meerdere plaatsen in en rond het prachtige United Artists Theatre in Los Angeles samensmelten. Het is alsof je naar je eigen privéballet gaat.

Als je daarmee klaar bent, is het tijd voor het tweede deel van Heros: doe de Gear VR af, zet de Microsoft HoloLens op en creëer je eigen ballet. Gebruikmakend van de augmented reality-mogelijkheden van de HoloLens, loop je door de fysieke kamer, waar kleine versies van de balletscènes uit het eerste deel worden gespeeld. Met spraakopdrachten kun je de dansers vergroten of stoppen en de actie starten. Terwijl je door de kamer loopt, legt de HoloLens je bewegingen vast met een vloeiend virtueel lint, dat aan het einde van de film aan je voeten wordt geplaatst, zodat je kunt zien waar je hebt 'gedanst'.

Elk van de drie films zou ergens dit jaar beschikbaar moeten zijn voor Vive-bezitters om te downloaden in de Steam Store, aldus de makers. Net als zijn prequel zal Asteroids waarschijnlijk ook beschikbaar zijn voor de Oculus Rift. Het is echter vermeldenswaard dat je het tweede deel van Heroes niet kunt ervaren, tenzij je bereid bent de duizenden dollars te besteden die nodig zijn om een ​​pre-productie HoloLens te bezitten.

Aanbevolen verhalen

Wat is differentiële privacy en hoe houdt het mijn gegevens anoniem?

Apple zet zijn reputatie in om ervoor te zorgen dat de gegevens die het van u verzamelt privé blijven. Hoe? Door iets te gebruiken dat Differential Privacy heet.

Koei Tecmo maakt virtual reality-machine met 5 zintuigen

Dit is geen headset, het is een machine waar je in zit en al je zintuigen prikkelt.

Geek Trivia: het bestaan ​​van welke van deze soorten sterren is op dit moment alleen hypothetisch?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

5 Android-apps die de erfenis van Movie Box op iOS hebben geërfd

Movie Box is, en misschien wel meer dan enige andere app in de App Store, het beste ticket voor het online streamen van films. Oorspronkelijk ontworpen voor iOS-apparaten...