Hoe u uw webcam kunt uitschakelen (en waarom u dat zou moeten doen)

Eens een zorg die de provincie van de paranoïde was, hebben jarenlange rapporten en onthullingen duidelijk gemaakt dat mensen je echt kunnen (en zullen) bespioneren via je webcam. Lees verder terwijl we bespreken waarom u uw webcam moet uitschakelen of afdekken, hoe u dit kunt doen en bekijk enkele handige producten die het werk eenvoudiger kunnen maken.

TL;DR-versie: Script-kiddie-hackers en tieners kunnen, en doen, gebruik maken van gemakkelijk toegankelijke tools en phishing-technieken om webcams van nietsvermoedende mensen, vaak die ze kennen, te kapen en deze via hun camera te bekijken. Ze kunnen afbeeldingen en video's van mensen in compromitterende situaties in hun slaapkamers opslaan, en veel van deze afbeeldingen en video's worden geüpload naar duistere websites.Als je kinderen hebt, moet je sterk overwegen om dit artikel helemaal te lezen en iets te implementeren om te voorkomen dat hun webcams altijd (of ooit) aan staan.

Is webcamspionage echt een bedreiging?

Tien jaar geleden zou het idee dat mensen, of het nu overheidsagenten, hackers of gewoon voyeurs zijn die de wet overtreden, je actief kunnen bespioneren via de webcam van je computer, in het slechtste geval worden beschouwd als de omzwervingen van een paranoïde samenzweringstheoreticus of een hypervigilante privacyadvocaat bij het beste. Een hele reeks nieuwsberichten in de tussenliggende jaren hebben echter onthuld dat wat ooit als paranoia werd beschouwd, nu een ongemakkelijke realiteit is.

In 2009 klaagde een student zijn school aan toen hij ontdekte dat zijn door de school geleverde laptop hem in het geheim fotografeerde (uit het daaropvolgende juridische onderzoek bleek dat de school 56.000 foto's van studenten had verzameld zonder hun medeweten of toestemming). In 2013 toonden onderzoekers aan dat ze de webcam op MacBooks konden activeren zonder dat het indicatielampje ging branden, iets wat voorheen voor onmogelijk werd gehouden. Een voormalig FBI-agent bevestigde dat dit niet alleen mogelijk was, maar dat ze het al jaren deden.

In 2013 kwamen we er dankzij de documenten die door Edward Snowden uit leken, erachter dat de NSA succesvolle programma's had die ze gebruikten om via de achterdeur toegang te krijgen tot de camera's op iPhones en Blackberries. In 2014 kwamen we er dankzij de Snowden-lekken achter dat de NSA een groot aantal tools tot haar beschikking heeft om gebruikers zoals Gumfish op afstand te monitoren: een malwaretool die videobewaking op afstand via je webcam mogelijk maakt. Begin 2015 werd een groep die bekend staat als BlackShades opgesplitst nadat werd ontdekt dat de software die ze voor $ 40 per pop verkochten, was gebruikt om miljoenen kopers externe toegang (inclusief webcamtoegang) tot computers van slachtoffers te geven; dat is echter nauwelijks een nieuwe truc, aangezien oude programma's zoals Back Orifice in de jaren negentig op dezelfde manier werden gebruikt.

Het is niet alleen de NSA

We willen de nadruk leggen op het geheel, nauwelijks een nieuw trucje en het gemak waarmee zelfs marginaal bekwame kwaadwillende gebruikers toegang kunnen krijgen tot uw computer. Dit lange artikel op Ars Technica, Ontmoet de mannen die vrouwen bespioneren via hun webcams, is een verontrustend verhaal dat er echt toe doet dat de meerderheid van de mensen die spioneren geen overheidsagenten zijn, maar low-tier hackers die eenvoudige phishingtrucs en kwaadaardige websites om duizenden en duizenden computers te vangen en vervolgens, voor weinig meer dan hun eigen amusement in de meeste gevallen, eenvoudige tools te gebruiken om alle apparaten waartoe ze toegang hebben te catalogiseren en te bewaken.

Dus voordat je je schouders ophaalt en zegt: Nou, de NSA geeft niets om mijn saaie leven, dus het maakt niet uit, begrijp dat hoewel we allemaal beschuldigingen van spionage door de overheid het meest verontrustend vinden op mondiaal en intellectueel niveau, de meerderheid van daadwerkelijke webcamspionage wordt uitgevoerd door wat neerkomt op griezelige Peeping Toms.

Noem ze Remote Access Tools (RAT's), noem ze Trojaanse paarden, noem ze malware, ongeacht de naam zijn er duidelijke en goed gedocumenteerde voorbeelden in het wild die aantonen dat je er gewoon niet op kunt vertrouwen dat je webcam alleen actief is als je selfies maakt of Skypen. Verder kun je het indicatielampje niet eens vertrouwen, omdat de camera actief kan zijn zonder dat het licht is ingeschakeld.

Dus kort gezegd: ja, webcamspionage is een reële bedreiging. Als iedereen, van de spionnen bij de NSA tot de buurjongen, toegang heeft tot tools die een webcam tegen de eigenaar kunnen zetten, dan is de dreiging legitiem.

Wat moet ik doen?

U moet, zonder vragen te stellen, de webcam van uw computer uitschakelen of verbergen. Er is geen goede reden, vooral in het licht van de talrijke gedocumenteerde gevallen van webcamspionage, om een ​​onveilig opnameapparaat permanent toegankelijk en/of actief op uw computer te laten.

Gezien het gemak waarmee u in de meeste gevallen een webcam permanent kunt uitschakelen of verwijderen als u deze niet (of niet vaak gebruikt) en het gemak waarmee u deze tijdelijk kunt aanpassen om de lens te verbergen als u regelmatig webcamgebruiker, heeft het weinig zin om dat niet te doen.

In de volgende secties zullen we verschillende methoden belichten (evenals hun effectiviteit, gebruiksgemak en gemak van omkeerbaarheid) die u kunt gebruiken om uw webcam uit te schakelen.

Zorg ervoor dat u antivirus gebruikt

Hoewel antivirus niet al deze dingen zal detecteren, en niet veel van de nieuwste die er zijn, zal detecteren, zal het in ieder geval helpen bij het omgaan met de mogelijkheid van infectie via een link of het uitvoeren van het verkeerde uitvoerbare bestand.

Het probleem is dat als de dreiging de student is die aanbiedt om mensen te helpen met hun IT-problemen, ze gemakkelijk een trojan op de witte lijst kunnen zetten, zodat een antivirusprogramma het niet kan detecteren. Of malware kan hetzelfde doen.

Je kunt dat kleine pictogram dat zegt dat je veilig bent niet echt vertrouwen. Maar het is in ieder geval een hulpmiddel.

Koppel het los

Voor desktopgebruikers met externe webcams (dat is 99%+ van de desktopcomputers met webcams) is de eenvoudigste oplossing om de externe USB-webcam los te koppelen. Geen enkele hack zal een niet-aangesloten apparaat op magische wijze weer aansluiten.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-zou-foto 2

Dit is de oplossing die we gebruiken rond de HTG-kantoren; we laten de webcams in hun gebruikelijke positie boven op hun respectieve werkstationmonitoren en wanneer we ze nodig hebben, steken we de USB-kabel in een gemakkelijk toegankelijke USB-poort aan de voorkant of bovenaan op het genoemde werkstation.

Het is de meest onfeilbare manier om het probleem aan te pakken als je een externe webcam hebt en werkt ongeacht de hardware of het besturingssysteem.

Schakel het uit in het BIOS

Deze optie is alleen haalbaar voor laptops met geïntegreerde webcams (en die zeldzame alles-in-één desktopmodellen die ook geïntegreerde webcams in het monitorframe hebben). Om de webcam via de BIOS uit te schakelen, moeten de BIOS en de hardware een dergelijke functie ondersteunen.

Start uw computer opnieuw op en ga naar het BIOS (volg de instructies op het scherm, meestal opent u het BIOS door op de F2-toets, de DEL-toets of een of andere functietoetscombinatie te drukken). Bekijk de BIOS-opties voor een item met de naam webcam, geïntegreerde camera of CMOS-camera. Deze items hebben meestal een eenvoudige schakelaar, zoals inschakelen/uitschakelen of vergrendelen/ontgrendelen. Schakel de hardware uit of vergrendel deze om uw webcam uit te schakelen.

Helaas is de BIOS-oplossing relatief zeldzaam en wordt deze meestal aangetroffen op computers van leveranciers met veel institutionele verkopen. Dell- en Lenovo-laptops worden bijvoorbeeld vaak geleverd met deze functie in het BIOS omdat hun zakelijke kopers de mogelijkheid willen hebben om de webcam te vergrendelen/uitschakelen. Met andere leveranciers (en zelfs binnen computerlijnen van de bovengenoemde leveranciers) is het wisselvallig.

Houd er rekening mee dat het uitschakelen van de webcam meestal ook de microfoon uitschakelt, omdat bij de meeste laptops de camera en microfoonmodule zich op hetzelfde kleine uitbreidingsbord bevinden. Dit is duidelijk een voordeel (vanuit het oogpunt van privacy), maar je moet je hiervan bewust zijn, zodat je je niet afvraagt ​​waarom je microfoon dood is.

Schakel het uit in het besturingssysteem

Deze oplossing is niet zo veilig / onfeilbaar als het uitschakelen van de webcam in het BIOS, maar het is een welkome volgende stap. U kunt uw webcam verlammen door deze uit te schakelen en de driverondersteuning ervoor te verwijderen.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 3

De techniek om dit te doen verschilt van besturingssysteem tot besturingssysteem, maar het algemene uitgangspunt is hetzelfde. In de bovenstaande schermafbeelding ziet u de Windows Device Manager; daar kunt u uw webcam vinden onder de categorie Beeldapparaten en deze uitschakelen en/of het apparaat volledig verwijderen uit de lijst met apparaten op uw machine.

Uiteraard is dit geen perfecte oplossing. Als iemand externe beheerderstoegang tot uw machine heeft, kunnen ze altijd, met meer of minder moeite, de ontbrekende stuurprogramma's installeren en het apparaat opnieuw inschakelen.

Afgezien van dat soort focus en vastberadenheid, is het echter een eenvoudige en gemakkelijke manier om uw webcam uit te schakelen. Tegelijkertijd is het nogal onhandig als je je geïntegreerde webcam daadwerkelijk met enige regelmaat gebruikt. Dit brengt ons bij de volgende oplossing, de lens verduisteren met een afdekking.

Bedek het

Een compromis tussen het gedoe van het uitschakelen van de webcam in het BIOS of het besturingssysteem en het altijd wijd open laten, is het aanbrengen van een eenvoudige fysieke afdekking op uw webcamlens. Hoe elementair en simplistisch het ook lijkt, het is eigenlijk een heel effectieve techniek. Je krijgt onmiddellijk een visuele bevestiging dat de lens is uitgeschakeld (je kunt de hoes elke keer zien als je naar je laptop kijkt), het is gemakkelijk te verwijderen en we hebben zelfs een aantal spotgoedkope doe-het-zelf-opties uitgeprobeerd die de afdekoptie economisch houden.

Hieronder wordt ter referentie de laptop weergegeven die we gebruiken zonder dat een van de oplossingen (commercieel of doe-het-zelf) is toegepast. Het indicatielampje bevindt zich aan de linkerkant, de webcamlens in het midden en de microfoon aan de rechterkant.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 4

Voordat u wegrent om een ​​rol ducttape te pakken, laten we de commerciële en doe-het-zelf-opties doornemen die we namens u hebben beoordeeld. Onze methodiek was rechttoe rechtaan. We hebben de bestverkochte webcamprivacy-apparaten op Amazon bekeken, de populairste apparaten besteld en deze namens u getest. Zolang ze werkten (de webcam kon geen gedeeltelijke of wazige afbeelding maken), hebben we ze hier bij onze beoordelingsnotities opgenomen.

Oogblokafdekking (~ $ 6)

Dit was het eerste zoekresultaat, het best verkochte en het meest beoordeelde product op Amazon. Het ontwerp is heel eenvoudig: het is een C-vormige plastic klem die je op je laptop schuift (hij kan op dezelfde manier ook op tablets en smartphones worden toegepast).

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 5

Geen twijfel mogelijk, het was gemakkelijk aan te brengen, gemakkelijk te verwijderen en zoals geadverteerd had het geen lijm om van te spreken (dus er was geen risico op residu). Het blokkeerde ook de webcamlens volledig op alle apparaten waarop we het hebben getest. Dat gezegd hebbende, dit ding is echt, echt, lelijk en duidelijk. Qua stijl zouden we de Eyebloc daar rangschikken met de enorme over-zonnebrillen die je zou zien rond een gepensioneerde gemeenschap.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 6

Dit is ook het enige apparaat dat we hebben getest en dat niet erg goed werkt voor smart-tv's, gameconsoles of elk ander groter apparaat waarin een webcamachtig apparaat is ingebouwd. Als u het niet aan een slank object zoals een laptopdeksel of tablet, het zal niet werken.

C-schuif (~5)

De C-Slide is een piepklein (en dan bedoelen we ook piepklein) plastic schuifje dat je op je laptop of tablet plakt. Het hele apparaat heeft de grootte van een heel klein postetiket (1,4 'x 0,5' en een schamele 1 mm of zo dik). Het is zelfs zo klein dat het op een stuk karton in een gewone #10-zakenenvelop werd geleverd en aan de buitenkant van de envelop stond. Je webcam-omslagbestelling is binnen! in grote gemarkeerde druk om, vermoedelijk, ervoor te zorgen dat we het niet als ongewenste e-mail hebben weggegooid.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 7

In tegenstelling tot de andere oplossingen in deze verzameling is de C-Slide bedoeld voor permanente toepassing op het apparaat. Je schakelt de webcam in en uit door het kleine plastic paneel heen en weer te schuiven om de webcam te openen en te sluiten, net zoals sommige grotere externe webcams een fysieke schuif hebben die de lens bedekt wanneer deze niet in gebruik is.

Ondanks onze twijfels over hoe klein de C-Slide is, werkte hij best goed. Het is zo slank dat u de laptop gemakkelijk kunt sluiten zonder merkbare opening tussen het deksel en de behuizing. Er waren slechts twee problemen die we met de C-Slide hebben gevonden.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 8

Ten eerste, als u een laptop heeft met een gebogen rand, hecht deze niet erg goed en zal deze waarschijnlijk onmiddellijk (of kort na het aanbrengen) vallen. Ten tweede moet je het heel voorzichtig plaatsen, zodat het niet per ongeluk over het microfoongat op je laptop blijft steken of het indicatielampje afdekt. Ten tweede, neem even de tijd om te experimenteren met plaatsing voordat je de dubbelzijdige tape van de achterkant haalt en erop plakt. Onze eerste plaatsing was minder dan een idee omdat het het indicatielampje blokkeerde en resulteerde in een geblokkeerde microfoon wanneer de schuifregelaar open was. Door de opening in de schuif iets van de webcamlens te verschuiven, konden we het apparaat zo positioneren dat de microfoon niet werd bedekt of afgeplakt en de enige keer dat het indicatielampje werd geblokkeerd, was toen we de schuifregelaar open hadden om de webcam te gebruiken .

Afgezien van die kleine problemen, werkt de C-Slide op elke camera die is ingebed in een plat oppervlak, zolang de cameralens kleiner is dan de opening van ongeveer vierkante centimeter van de schuif (ongeveer de grootte van de nagel op je pink). Over het algemeen was dit onze favoriete oplossing. Het is gemakkelijk aan te brengen en het is gemakkelijk te gebruiken: geen plukken aan een kleine plakkerige schijf en geen misplaatste onderdelen.

Creative Cam-covers (~ $ 10 voor 6)

De Creative Cam Covers voelen en lijken erg op gesneden vinylstickers, zoals die je zou bestellen bij een uithangbordwinkel of zou kopen om uit te pellen en op je autoruit te plakken. Het pakket wordt geleverd met een alcoholdoekje en zes zwarte ronde stickers ter grootte van een dubbeltje.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto

Stickers zijn hier eigenlijk een beetje een verkeerde benaming omdat ze, zoals we hierboven al zeiden, gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als vinyl raamstickers. Ze hebben geen lijm, maar gebruiken in plaats daarvan statische elektriciteit om zich op gladde oppervlakken te hechten.

Dit is zowel een voordeel (geen plakkerige resten en ze zijn gemakkelijk te verwijderen) als een fout (ze werken geweldig op gladde oppervlakken, maar niet zo geweldig op getextureerde). Als zodanig werken ze super goed op laptops met glanzende pianozwarte randen en tablets met gladde glazen randen, maar als uw laptop van geborsteld aluminium is (zoals een MacBook) of gewoon een ruwe textuur op de rand heeft, zult u merken dat ze er gemakkelijk af vallen .

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 10

In het licht daarvan kunnen we het product alleen voor die situaties aanbevelen: supergladde en platte laptopranden of glazen oppervlakken zoals die op tablets te vinden zijn. Geen van onze laptops heeft een glanzende behuizing en de Cam Covers bleven niet plakken (zelfs niet voor een fractie van een seconde) aan de rand van de laptop die we in dit artikel voor demonstratiedoeleinden hebben gebruikt. Ze bleven echter ongelooflijk goed plakken op het perfect gladde glazen oppervlak van onze iPad mini, zoals te zien is op de bovenstaande foto. Als u op zoek bent naar een niet-klevende oplossing voor een tablet of laptop met een glanzende rand, dan is dit een geweldige oplossing.

Doe-het-zelf elektrische tape-covers (<$1)

Toen we al deze oplossingen in de praktijk testten, bedachten we dat als je niet bang was voor een klein beetje lijm, de goedkoopste oplossing zou zijn om gewoon een gat in een stuk isolatietape te slaan met een perforator en je zou een perfect rond stipje dat je recht over de lens van je geïntegreerde webcam zou kunnen plaatsen.

Opmerking: we hebben speciaal voor deze beoordeling witte elektrische tape gebruikt omdat deze niet opgaat in het frame van de laptop, zodat u hem beter kunt zien; we raden aan om gewoon oude zwarte isolatietape te gebruiken voor een bijna onzichtbare installatie.

Een snelle trip naar de oude voorraadkast voor wat plakband, een perforator en FedEx-label (om een ​​beetje van de niet-klevende papieren achterkant te stelen) en we hadden de bevestigingen voor honderden webcamcovers.

hoe-je-webcam-uit-schakelen-en-waarom-je-foto 11

Het enige dat voor deze kleine doe-het-zelf-truc vereist is, is dat je een paar centimeter van de tape op het anti-aanbakpapier uitrolt, een perforator in de strook tape werkt en zoveel kleine elektrische tape-stippen ponst als je nodig hebt, en dan schil en plak ze waar je ze ook nodig hebt.

Het enige nadeel van deze techniek is dat, ja, je hebt mogelijk een beetje lijm om mee om te gaan bij het verwijderen van de stip (hoewel dit meestal een temperatuurgerelateerd probleem is, omdat bij lagere temperaturen de stip netjes loslaat) en het zou zijn gemakkelijk om het kleine puntje van de tape te verliezen of te vermorzelen als u het tijdens het reizen gebruikt. Gezien hoe goedkoop ze zijn om te maken, zou je er gemakkelijk een paar in je laptoptas kunnen stoppen.


Gewapend met de tips die we hebben gedeeld over het uitschakelen of afdekken van uw webcam, kunt u eenvoudig de ongelukkige realiteit van webcam-snooping vermijden en op webcam gebaseerde privacyschendingen verminderen of volledig elimineren.

Meer verhalen

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Browser traag? Hoe Mozilla Firefox weer snel te maken

Is het u opgevallen dat uw gewoonlijk snelle Firefox-browser langzamer wordt of zelfs crasht? Onnodige plug-ins, extensies en zelfs browsegegevens kunnen uw browser vertragen tot een crawl of deze laten crashen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.