Hoe u uw rommelige Windows-contextmenu opruimt

Een van de meest irritante dingen aan Windows is de rommel in het contextmenu waarmee u te maken krijgt als u een aantal toepassingen installeert. Het lijkt alsof elke applicatie vecht voor een deel van je contextmenu, en het is niet alsof je de helft ervan gebruikt.

Vandaag leggen we uit waar deze menu-items zich in uw register verbergen, hoe u ze op de geeky-manier kunt uitschakelen en ook een eenvoudigere opruimmethode voor niet-nerds.

hoe-je-rommelige-windows-contextmenu-foto op te ruimen 1Hoe dan ook, je contextmenu ziet er niet meer zo uit...

Het contextmenu opschonen door het register te hacken

Als je dingen op de echt geeky manier wilt opruimen, kun je regedit.exe openen via het zoek- of uitvoervak ​​in het startmenu en vervolgens naar een van de volgende toetsen bladeren ... helaas worden de contextmenu-items niet opgeslagen in een enkele plaats.

De meeste menu-items die voor alle bestanden en mappen werden gebruikt, kunnen worden gevonden door naar een van deze toetsen te kijken:

HKEY_CLASSES_ROOT*shell

HKEY_CLASSES_ROOT*shellexContextMenuHandlers

HKEY_CLASSES_ROOTAllFileSystemObjectsShellEx

Items die specifiek zijn voor mappen zijn meestal te vinden in een van deze sleutels:

HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshell

HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshellexContextMenuHandlers

De contextmenu-items die op deze verschillende locaties worden gevonden, moeten anders worden behandeld, en we zullen uitleggen hoe, dus blijf lezen!

Omgaan met shell-items

Laten we als voorbeeld een item bekijken ... als u naar de shell-sleutel onder Directory bladert, ziet u de items voor Toevoegen aan VLC-mediaspeler en Spelen met VLC. Items onder de reguliere shell-toets zijn meestal heel gemakkelijk te herkennen en gemakkelijk te hanteren.

hoe-je-rommelige-windows-contextmenu-foto op te ruimen 3

Als je een van deze items wilt verbergen zodat je Shift+Right-Click moet gebruiken, dan kun je aan de rechterkant een nieuwe stringwaarde toevoegen en deze Extended noemen, zoals je hieronder kunt zien:

Als u het in plaats daarvan wilt uitschakelen, maar de sleutel niet wilt verwijderen, kunt u een nieuwe tekenreekswaarde toevoegen en deze LegacyDisable noemen.

hoe-schoon-je-rommelige-windows-contextmenu-foto 5

En natuurlijk kun je de hele sleutel gewoon verwijderen als je dat echt wilt ... maar ik zou een kopie exporteren voor het geval dat.

Omgaan met shellex-items

U hebt waarschijnlijk de andere registersleutels hierboven opgemerkt die shellex (Shell-extensie) in de naam hebben in plaats van alleen shell. Met dat soort sleutels moet anders worden omgegaan ... we gaan bijvoorbeeld naar een van de hierboven genoemde sleutels:

HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshellexContextMenuHandlers

Deze items zullen iets moeilijker te ontcijferen zijn... maar je kunt een item meestal vinden aan de hand van de sleutelnaam aan de linkerkant, en dan gewoon de (standaard) waarde wijzigen door er een paar streepjes voor te zetten, waardoor de item zonder daadwerkelijk iets te verwijderen.

In dit voorbeeld heb ik aan de linkerkant op 7-ZIP geklikt en door streepjes voor de waardegegevens te plaatsen, heb ik dat menu-item uitgeschakeld.

hoe-je-rommelige-windows-contextmenu-foto op te ruimen 6

U moet elke locatie in de lijst bovenaan dit artikel doornemen totdat u weet waar de gewraakte items zich precies bevinden. Op dat moment kun je een van de trucs gebruiken die we noemden om dat item uit te schakelen.

Omgaan met specifieke bestandstype-items

Soms, hoewel niet vaak, bevinden de menu-items zich op de registersleutel voor een specifiek bestandstype. In dat geval moet u eerst de bestandsextensiesleutel vinden door onder HKEY_CLASSES_ROOT voor die extensie te kijken, die u de naam van de sleutel zal vertellen waarnaar u moet zoeken.

Als ik bijvoorbeeld een menu-item voor Excel-documenten (.xls) zou willen verwijderen, zou ik naar deze registersleutel kijken, die me de naam geeft van de eigenlijke sleutel om onder te kijken ...

HKEY_CLASSES_ROOT.xls

hoe je je rommelige vensters-contextmenu opruimt foto 7

Zoals je hierboven kunt zien, is het eigenlijke type van het bestand Excel.Sheet.8, dus ik blader dan naar deze registersleutel:

HKEY_CLASSES_ROOTExcel.Sheet.8shell

hoe-op-schoon-je-rommelige-windows-contextmenu-foto 8

En nu kan ik dezelfde technieken gebruiken als hierboven om items onder shell uit te schakelen ... weet je nog LegacyDisable en Extended? Ja, die werken hier.

Het contextmenu op een eenvoudige manier opschonen

In plaats van het register te hacken, kunt u twee verschillende NirSoft-hulpprogramma's gebruiken om het contextmenu op te schonen. Helaas zijn sommige menu-items geïmplementeerd als Explorer-shell-extensies (zoals de shellex-toetsen die we hierboven hebben uitgelegd), en sommige zijn geïmplementeerd als normale contextmenu-items (zoals de reguliere shell-toetsen die we hierboven hebben uitgelegd).

De eerste tool die we zullen bekijken, is ShellMenuView, waarmee we al die shell-sleutelitems kunnen beheren met een gebruiksvriendelijke interface.

Blader gewoon naar beneden totdat u het gewraakte item vindt en klik vervolgens op de knop Uitschakelen ... die daadwerkelijk een LegacyDisable-sleutel zal maken, zoals we hebben uitgelegd in het handmatige gedeelte hierboven.

hoe je je rommelige vensters-contextmenu opruimt foto 9

U zult zien dat deze items onmiddellijk worden uitgeschakeld:

hoe je je rommelige vensters-contextmenu opruimt foto 10

Vervolgens moeten we die shellex of Shell-extensies uitschakelen met een ander geweldig Nirsoft-hulpprogramma dat ShellExView heet. Deze werkt precies op dezelfde manier als het eerste hulpprogramma ... klik gewoon op de knop Uitschakelen om de items te verwijderen.

hoe je je rommelige vensters-contextmenu opruimt foto 11

Nadat ik beide hulpprogramma's slechts een paar minuten had gebruikt, kon ik mijn contextmenu terugbrengen naar de oorspronkelijke nieuwe installatiestatus.

hoe-je-rommelige-windows-contextmenu-foto op te ruimen 12

Ga door en ruim de rommel van je contextmenu op! En ja, dit werkt hetzelfde in alle versies van Windows.

Download ShellExView van nirsoft.net

Download ShellMenuView van nirsoft.net

Meer verhalen

Familieplezier: foto's delen met Photo Gallery en Windows Live Spaces

Dus je hebt een geweldige zomervakantie gehad met je familie en nu wil je die foto's delen met vrienden en familie. Als u Windows Vista gebruikt, kunt u die herinneringen beheren en delen met anderen met behulp van Vista's Photo Gallery en Windows Live Spaces.

Secure Computing: Detecteer en verwijder malware met Windows Defender

Hoewel we alle gratis antispywaretoepassingen behandelen, is het niet meer dan eerlijk om te praten over de volledig gratis Windows Defender-tool die is ingebouwd in Windows Vista en beschikbaar is als gratis download van Microsoft voor XP-gebruikers.

Reset uw Ubuntu-wachtwoord eenvoudig vanaf de Live-cd

Ons laatste artikel over hoe je je Ubuntu-wachtwoord eenvoudig kunt resetten via het grub-menu was behoorlijk populair, dus ik heb besloten een serie te maken over alle verschillende manieren om je wachtwoord opnieuw in te stellen op Linux of Windows ... de les van vandaag is hoe je de Live-cd om het wachtwoord opnieuw in te stellen.

Verbeter de look & feel van Windows XP op een gemakkelijke manier

Dit is een gastartikel van Ghaus Iftikhar Nakodari van AddictiveTips.

Veilig computergebruik: blokkeer en voorkom schadelijke software met SpywareBlaster

Een van de gemakkelijkste instellingen voor antispywareprogramma's is JavaCool's SpywareBlaster. In plaats van te wachten met het scannen en verwijderen van spyware nadat de pc al is geïnfecteerd, wordt voorkomen dat spyware ooit uw computer infecteert.

Veilig computergebruik: maak geplande scans met Spybot Search & Destroy

Zoals ik in een eerdere post heb aangegeven, is Spybot Search & Destroy geenszins achterhaald, zoals sommigen in de branche je willen doen geloven. Ik schreef dat artikel meer dan een jaar geleden en sindsdien is Spybot alleen maar beter geworden.

Veilig computergebruik: help schadelijke software te identificeren en te elimineren met Ad-Aware

Als het gaat om kwaadaardige software (malware), worden verschillende termen zoals adware, spyware, malware, enz. gegeven op basis van de actie die ze ondernemen. Elk van deze ongewenste stukjes software doet verschillende dingen, maar het komt erop neer dat u er niets van op uw pc wilt hebben.

Reset uw vergeten Ubuntu-wachtwoord in 2 minuten of minder

Als je ooit je wachtwoord bent vergeten, ben je niet de enige... het is waarschijnlijk een van de meest voorkomende problemen met technische ondersteuning die ik in de loop der jaren ben tegengekomen. Gelukkig, als je Ubuntu gebruikt, hebben ze het ongelooflijk eenvoudig gemaakt om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Weekendplezier: televisie kijken op uw pc met TVUPlayer

We hebben veel plezier gehad met onze serie die je alle verschillende manieren laat zien waarop je online tv kunt kijken ... te beginnen met de favoriet van de lezer Joost, dan AnyTV van vorige week, en vandaag zullen we TVUPlayer bekijken.

Geek-recensies: gebruik TeraCopy om het kopiëren van bestanden te versnellen

Een van de grootste klachten over Vista zijn altijd de snelheidsproblemen geweest bij het kopiëren van bestanden, vooral grote bestanden via het netwerk. Als je het kopiëren van bestanden drastisch wilt versnellen, dan wil je TeraCopy eens bekijken.