Hoe u de schermhelderheid van uw Mac kunt aanpassen, handmatig en automatisch

hoe-aan-uw-mac-en-8217;s-scherm-helderheid-handmatig-en-automatisch aan te passen foto 1

MacBooks proberen de helderheid van uw beeldscherm automatisch voor u te beheren, het beeldscherm te dimmen wanneer u van een stopcontact weggaat en de helderheid aan te passen aan het algehele lichtniveau in de buurt. Maar u kunt de helderheid handmatig aanpassen en zelfs deze functies uitschakelen, als u dat wilt.

Met de sneltoetsen voor helderheid op een Mac kun je de helderheid van een extern beeldscherm alleen aanpassen als dat externe beeldscherm door Apple is gemaakt. Als je een externe monitor gebruikt die door iemand anders dan Apple is gemaakt, moet je de helderheid rechtstreeks op het scherm zelf aanpassen, zoals verderop in dit stuk wordt beschreven.De helderheid handmatig aanpassen op een Mac

U vindt toetsen voor het aanpassen van de helderheid op uw Mac-toetsenbord, of u nu een MacBook of een Mac-desktop met een Apple-toetsenbord gebruikt.

Kijk op een MacBook naar de linkerbovenhoek van uw toetsenbord. De toetsen F1 en F2 zullen uw helderheid verlagen en verhogen. Kijk op een Mac-desktop-pc in de rechterbovenhoek van uw toetsenbord. De F14- en F15-toetsen doen hetzelfde: zoek naar de toetsen met zonnelogo's erop. Druk gewoon op de toetsen om uw helderheid te verlagen en te verhogen. U ziet een overlay op het scherm verschijnen die u het precieze helderheidsniveau laat zien.

Als deze toetsen zijn ingesteld om te functioneren als standaard F-toetsen in plaats van speciale actietoetsen, moet u de Fn-toets ingedrukt houden terwijl u erop tikt.

hoe-aan-uw-mac-en-8217;s-scherm-helderheid-handmatig-en-automatisch aan te passen foto 2

Als je een ander toetsenbord gebruikt met je Mac, vind je de helderheidstoetsen misschien op een iets andere plaats of zie je helemaal geen helderheidstoetsen. In dit geval, of als u gewoon liever uw muis gebruikt, kunt u de helderheid ook in OS X aanpassen.

Klik hiervoor op het Apple-menu en selecteer Systeemvoorkeuren. Klik op het pictogram Beeldschermen in het venster Systeemvoorkeuren en pas de schuifregelaar Helderheid aan naar het gewenste niveau.

hoe-aan-uw-mac-en-8217;s-scherm-helderheid-handmatig-en-automatisch aan te passen foto 3

De helderheid handmatig aanpassen op een extern beeldscherm

Als u een extern beeldscherm van Apple gebruikt, ziet u mogelijk een schuifregelaar Helderheid in het venster Systeemvoorkeuren en kunt u de helderheid van uw beeldscherm regelen met de toetsen op uw toetsenbord.

Deze toetsen doen echter niets en u hebt geen schuifregelaar Helderheid in het venster Systeemvoorkeuren als u een extern beeldscherm gebruikt dat niet door Apple is gemaakt.

Als u een beeldscherm van derden gebruikt, moet u de helderheid op het beeldscherm aanpassen. Zoek naar fysieke knoppen op het scherm zelf, vaak in de buurt van de aan / uit-knop. Mogelijk vindt u speciale knoppen voor helderheid omhoog en helderheid omlaag, of u moet op een menu- of optieknop drukken en deze optie in een menu op het scherm zoeken.

Het scherm automatisch dimmen wanneer u niet bent aangesloten

Je MacBook kan automatisch de helderheid van het scherm wijzigen wanneer je op batterijstroom werkt, het scherm dimmen wanneer je de batterij gebruikt en het helderder maken wanneer je de stekker in het stopcontact steekt. Dit helpt de levensduur van de batterij van je MacBook te verlengen.

Om deze optie in of uit te schakelen, opent u het venster Systeemvoorkeuren en klikt u op het pictogram Energiebesparing. Schakel het selectievakje Het scherm enigszins dimmen bij gebruik op batterijvoeding in onder het tabblad Batterij in om het scherm van uw Mac te dimmen wanneer het op batterijstroom werkt, of schakel het uit om te voorkomen dat uw Mac het beeldscherm automatisch dimt. Houd er rekening mee dat als u het vinkje uitschakelt, uw batterij mogelijk sneller leeg raakt.

hoe-aan-uw-mac-en-8217;s-scherm-helderheid-handmatig-en-automatisch aan te passen foto 4

In tegenstelling tot Windows, kunt u de exacte helderheidsniveaus van het beeldscherm die uw Mac gebruikt niet aanpassen wanneer deze hier is aangesloten en losgekoppeld. U kunt echter de helderheid van het beeldscherm van uw Mac aanpassen aan het gewenste niveau, en met deze optie wordt de helderheid van het beeldscherm iets zwakker dan de door u gekozen helderheid.

De helderheid automatisch aanpassen op basis van omgevingslicht

Macs met ingebouwde omgevingslichtsensoren kunnen het lichtniveau in de buurt bewaken en automatisch het helderheidsniveau van het scherm aanpassen. Dit betekent dat je het scherm helderder moet maken als het helder is in de buurt en het scherm donkerder moet maken als je in het donker bent.

Om deze optie te vinden, opent u het venster Systeemvoorkeuren in het Apple-menu en selecteert u Beeldschermen. Schakel Helderheid automatisch aanpassen in en uw Mac gebruikt de omgevingslichtsensor om de helderheid automatisch aan te passen. Schakel deze optie uit en uw Mac zal dit niet doen.

hoe-aan-uw-mac-en-8217;s-scherm-helderheid-handmatig-en-automatisch aan te passen foto 5

Als je deze optie hier helemaal niet ziet, heeft je Mac geen omgevingslichtsensor.

Ondanks de naam is deze optie alleen van toepassing op de omgevingslichtsensor. Zelfs als u de optie Helderheid automatisch aanpassen uitschakelt, zal uw Mac het scherm nog steeds dimmen wanneer u op batterijstroom werkt als u de optie Het scherm enigszins dimmen terwijl de batterij werkt ingeschakeld hebt.


Het gebruik van de automatische helderheidsfuncties weerhoudt u er niet van om de helderheid handmatig aan te passen. Als je het huidige helderheidsniveau ooit niet leuk vindt, kun je het met een paar toetsaanslagen wijzigen. Uw Mac kan het helderheidsniveau echter automatisch verhogen of verlagen als de bliksem bij u in de buurt verandert, en mogelijk moet u deze opnieuw aanpassen.

Meer verhalen

Hoe u de Safari-tabbladen van uw iPhone opent of sluit vanaf uw Mac (en vice versa)

Velen van ons zijn bekend met dit scenario: je zoekt iets op op onze iPhone, vindt precies wat we zoeken, maar moet dan onze telefoon wegleggen om iets anders te doen. Later, terwijl u op uw Mac werkt, wilt u doorgaan met wat u op uw iPhone aan het lezen was.

Tab-overbelasting: 10 tips voor het werken met veel browsertabbladen

Te veel browsertabbladen! Het is een probleem dat iedereen wel eens heeft. Voor alle vensterbeheertrucs die in onze desktops zijn ingebouwd, gebruiken we vaak slechts een enkel browservenster vol met tabbladen.

Ja, elke freeware-downloadsite serveert crapware (hier is het bewijs)

Toen we schreven over wat er gebeurt als je de top tien apps van CNET Downloads installeert, was ongeveer de helft van de reacties afkomstig van mensen die zeiden: Nou, je moet downloaden van een vertrouwde bron. Het enige probleem is dat er geen freeware-downloadsite is die vrij is van crapware of adware. En hier is

Waarom Windows 10 twee verschillende versies van Microsoft Office biedt

Microsoft biedt twee verschillende versies van Office voor Windows 10. Traditionele desktop-apps zijn beschikbaar voor toetsenbord en muis, en universele apps zijn beschikbaar voor aanraking. Maar zo eenvoudig is het niet.

De app-machtigingen van Android waren net vereenvoudigd - nu zijn ze veel minder veilig

Google heeft zojuist een enorme verandering aangebracht in de manier waarop app-machtigingen werken op Android. Apps die al op uw apparaat staan, kunnen nu gevaarlijke machtigingen krijgen met automatische updates. Toekomstige apps kunnen gevaarlijke machtigingen krijgen zonder u ook te vragen.

Android Beam gebruiken om draadloos inhoud tussen apparaten over te dragen

Veel recente Android-telefoons – en zelfs Nexus 7- en Nexus 10-tablets – hebben geïntegreerde NFC-hardware en ondersteunen Android Beam. Met Android Beam kunt u inhoud tussen apparaten verzenden door ze gewoon rug aan rug te drukken.

De eenvoudigste manieren om geanimeerde GIF's op elk platform te maken

Geanimeerde GIF's zijn ieders nieuwe favoriete manier om zichzelf te uiten. Ze zijn het ontroerende equivalent van de emoticon geworden, dus het kan handig zijn om te weten hoe je je eigen emoticon kunt maken.

Snap Assist en 2×2 Snap gebruiken op Windows 10

De uiterst handige Snap-functie - geïntroduceerd als Aero Snap in Windows 7 - is veel verbeterd in Windows 10. Snap Assist, 2×2 snapping en verticale snap-functies helpen je productiever te zijn op het bureaublad.

Wat ouders moeten weten over webfiltering en ouderlijk toezicht

Het is eenvoudig om ouderlijk toezicht in te stellen en internet te filteren. Deze functies zijn in alles ingebouwd, van Windows tot de iPad. Maar geen van deze filteroplossingen is perfect.

Alles wat u kunt doen op uw Apple Watch zonder uw iPhone

Je Apple Watch is afhankelijk van je iPhone om meldingen te ontvangen, gegevens te bekijken en zelfs berichten te verzenden en te bellen. Uw Apple Watch is echter niet helemaal nutteloos zonder uw iPhone. Hier volgen enkele dingen die u op uw horloge kunt doen als uw telefoon buiten bereik is.