De How-To Geek Guide voor het reinigen van uw LCD-monitorscherm

de-howto-geek-guide-to-cleaning-your-lcd-monitor-scherm foto 1

Of je nu het stof van je monitor probeert te verwijderen of de vingerafdrukken van je kind van je prachtige nieuwe HDTV-set, het verwijderen van stof, vuil en olie van de overvloed aan schermen om je heen vereist het juiste gereedschap en de juiste aanraking. Lees verder, want we laten u zien hoe u uw dure schermen veilig kunt reinigen.

Waarom wil ik dit doen?

Wanneer u uw scherm niet goed schoonmaakt, of het nu uw computermonitor of uw televisie is, is het slechts een kwestie van tijd voordat u het beschadigt. Moderne HDTV- en computerschermen zijn helderder, scherper en responsiever dan ooit tevoren, maar ze zijn ook kwetsbaarder. Er is nogal wat fabricagemagie voor nodig om een ​​haarscherp beeld te creëren in zo'n slanke vormfactor, en bruut polijsten met een fles Windex en een vod die je uit de keuken hebt gepakt, is een veilige manier om de levensduur van je scherm te verkorten en verpest het beeld.Het kost niet veel om het goed schoon te maken en om te voorkomen dat uw scherm voortijdig op de vuilnisbelt raakt.

Wat moet ik niet doen?

de-howto-geek-guide-to-cleaning-your-lcd-monitor-scherm foto 2

Normaal gesproken beginnen we met How-To Geek-tutorials door het onderwerp te introduceren, de tools op te sommen die je nodig hebt, en meteen de nadruk te leggen op de How-To in How-To Geek. Omdat zoveel mensen hun schermen al zo lang verkeerd schoonmaken, nemen we vandaag een andere tactiek door te beginnen met een lijst met dingen die je niet moet doen, omdat de kans groot is dat we ze allemaal hebben gedaan voordat.

Voordat we beginnen met het opsommen van alle dingen die u niet met uw slechte scherm zou moeten doen, laten we elk protest bij de pas afsnijden. We voelen nu al dat menig lezer op het punt staat terug te schieten met But How-To Geek! Ik gebruik X op mijn monitor en ik heb nog nooit een probleem gehad! In dezelfde geest kunt u tien jaar zonder de olie in uw grasmaaier te verversen. Dat betekent niet dat alleen omdat uw grasmaaier niet vastloopt of u anderszins in de steek laat, dat tien jaar lang zonder olie verversen een goed plan is (of zelfs op afstand wordt aanbevolen door de fabrikant of een monteur). We hebben allemaal domme dingen gedaan met onze uitrusting, maar dat betekent niet dat we geen geluk hebben gehad om te voorkomen dat we het verpesten of dat we het in de toekomst moeten blijven misbruiken.

Breng reinigingsvloeistof nooit rechtstreeks op het scherm aan. Reinigingsvloeistof rechtstreeks op uw monitor of HDTV sproeien is een absoluut recept voor een ramp. Hoewel het nooit is aanbevolen om een ​​reinigingsmiddel rechtstreeks op een monitor of televisietoestel te spuiten, was historisch gezien het CRT-onderdeel van monitoren en televisietoestellen in wezen een gigantisch glazen vat dat, tenminste wanneer het van voren werd benaderd met een spuitfles, waterdicht. De kans dat u een 2″ dik glazen beeldscherm uit de jaren 80 zou beschadigen met een snelle straal reinigingsvloeistof en een veeg met een doek, was zo dicht mogelijk bij nul.

Dat is bij moderne schermen absoluut niet het geval. Flatscreen-monitoren en HDTV-sets zijn gemaakt van laag op laag materiaal, waaronder verschillende soorten plastic, glazen, lijmen, reeksen weergave-elementen en andere fijne en zeer dunne materialen. Wanneer vloeistof de rand van deze fijngelaagde schermen raakt, kan die vloeistof heel gemakkelijk, via capillaire werking, tot in de lagen worden afgevoerd, net zoals water snel over een stuk doek beweegt dat het aanraakt.

De foto aan het begin van dit gedeelte, met de vreselijke zwarte klodder in de hoek van de monitor, is een voorbeeld van wat er gebeurt als vloeistof de rand van het beeldscherm van een monitor bereikt en naar binnen opzuigt. Hoewel de beschadigde plek enigszins kan krimpen, is de kans dat de vloeistof verdampt bijna nul en is de kans dat deze verdampt zonder restschade achter te laten nul.

Gebruik nooit reinigingsvloeistof op basis van alcohol of ammoniak op uw scherm. We begrijpen waarom veel mensen glazenwassers op hun monitoren gebruiken, veel high-end flatscreen computermonitoren en HDTV's hebben een mooi glanzend glazen scherm. Het probleem is echter dat zowel op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen (bijv. glazenwassers als Windex) als op alcohol gebaseerde reinigingsmiddelen (verdunde ontsmettingsalcohol of speciale reinigingsmiddelen op alcoholbasis die in elektronicawinkels worden verkocht) antireflecterende coatings van schermen kunnen verwijderen, vertroebeling kunnen veroorzaken of anders het scherm beschadigen. Zelfs als je een glanzend glazen scherm hebt, is dat scherm waarschijnlijk bedekt met dingen die niet zo duurzaam en chemisch bestendig zijn als glas. Neem geen risico met het gebruik van reinigingsvloeistoffen op basis van alcohol of ammoniak.

Gebruik nooit keukenpapier of poetslappen voor algemeen gebruik. Met het risico dat het klinkt alsof we dezelfde waarschuwing keer op keer herhalen - moderne schermen zijn erg delicaat. Papieren handdoeken zijn niet ontworpen voor het reinigen van delicate oppervlakken, ze zijn ontworpen voor het opvegen van spekvet en haarballen; het oppervlak van keukenpapier, op microscopisch niveau, is behoorlijk schurend en kan leiden tot gepolijste plekken en krassen op uw monitor. In dezelfde klasse als papieren handdoeken zijn vodden voor algemeen gebruik van overal in huis. Een enkel klein detail van iets schurends in de doek (bijvoorbeeld een klein stukje metaal uit de garage of een liftende zandkorrel van een strandtrip) zal volledige verwoesting aanrichten op uw scherm. Tegen de tijd dat je een paar passen hebt gemaakt met de bedorven lap, heb je al een kras op het scherm achtergelaten.

Als u deze drie regels standvastig kunt gehoorzamen: spuit nooit op het scherm zelf, gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak/alcohol en gebruik nooit keukenpapier of huishoudelijke vodden, dan vermijdt u automatisch zowat elke schoonmaakgerelateerde tragedie die zou kunnen overkomen een nietsvermoedende monitor.

Hoe u uw scherm veilig kunt schoonmaken

de-howto-geek-guide-to-cleaning-your-lcd-monitor-scherm foto 3

Nu we je doodsbang hebben gemaakt voor Windex en vodden (zoals je zou moeten zijn voor je prachtige breedbeeldmonitor), is het tijd om je schermen goed schoon te maken.

Voordat we verder gaan, is het vermeldenswaard dat de beste manier om uw scherm schoon te maken, is om te voorkomen dat u het in de eerste plaats moet schoonmaken. Dit betekent dat je je kinderen moet trainen om hun met snacks bedekte handen niet tegen de televisie te slaan in een poging om Bob de Bouwer een high-five te geven, en je partner moet trainen om niet met het pad van hun vinger op het laptopscherm te tikken om te benadrukken wat ze' probeer het je te laten zien. Hoe minder je je scherm hoeft schoon te maken, hoe beter, en dingen zoals huidolie en andere dingen die aan het scherm vastzitten, zijn zoveel moeilijker te verwijderen dan simpele dingen zoals stofdeeltjes. Dat gezegd hebbende, moet zelfs in de meest opgeruimde huishoudens af en toe een beetje worden schoongemaakt.

De belangrijkste stap:

Koop een microvezeldoek - ze zijn verkrijgbaar voor een paar dollar op Amazon.

De volgende reinigingsinstructies zijn bedoeld om van begin tot eind op volgorde te worden gevolgd; stop bij de stap die de klus klaart en ga alleen verder als er nog stof of olie op het scherm zit dat moet worden verwijderd.

Bereid het scherm voor. Schakel het apparaat minimaal uit, maar idealiter moet u het loskoppelen. Maak een scherm pas schoon als het koel aanvoelt. Het schoonmaken van warme/hete schermen (zoals die op plasma HDTV's) maakt ze op zijn best moeilijker schoon te maken en kan ze in het slechtste geval beschadigen.

Stof het scherm af. Je eerste stap bij het schoonmaken van een scherm moet altijd zijn om zoveel mogelijk van het scherm te verwijderen zonder het daadwerkelijk aan te raken. Hiertoe kan een bus met perslucht (rechtop gehouden en minstens een voet of meer van het scherm) worden gebruikt om de meeste elektrostatisch vastzittende stofdeeltjes los te maken. Idealer dan een blikje perslucht (dat mogelijk je scherm kan opblazen met resterend drijfgas uit het blik) zou zijn om een ​​eenvoudige rubberen stofbol te gebruiken (net zoals we gebruikten om een ​​DSLR-camera schoon te maken). Onthoud dat hoe minder u uw scherm aanraakt, hoe beter.

Veeg het scherm lichtjes af met een droge en schone microvezeldoek. Microvezel is een wonder van moderne technologie; het goed gebruiken. Geen papieren handdoeken, geen keukendoeken, geen huishoudvodden; alleen microvezel mag uw scherm aanraken. Voor hardnekkig stof dat niet van het scherm afwaait en af ​​en toe een vingerafdruk, is een simpele doorgang met een schone en droge microvezeldoek meestal voldoende.

Maak bij het afvegen van het scherm altijd cirkelvormige polijstbewegingen. Maak schoon met een langzame en lichte aanraking en beweeg in een zo breed mogelijke beweging van links naar rechts of op en neer over het scherm. Hoewel de microvezel weinig tot geen risico voor het scherm zou moeten vormen, vermijdt u door het schoonmaken in kleine cirkelvormige bewegingen te vermijden het risico van het creëren van uitgeslepen vlekken of kransmarkeringen op het oppervlak van het scherm. Lichte druk en brede bewegingen zijn het veiligst.

GERELATEERDE ARTIKELEN de-howto-geek-guide-to-cleaning-your-lcd-monitor-scherm foto 4Hoe u uw vuile smartphone schoonmaakt (zonder iets te breken) Hoe u uw smerige toetsenbord in de vaatwasser schoonmaakt (zonder het te verpesten)

Veeg het scherm lichtjes af met een microvezeldoek die is bevochtigd met gedestilleerd water. Hoewel microfiber meestal vrij goed is in het zelf verwijderen van stof en olie, kunt u de doek lichtjes vochtig maken met gedestilleerd water als u wat extra reinigingskracht nodig heeft (vermijd kraanwater omdat dit minerale afzettingen en film op het scherm kan achterlaten ). Gedestilleerd water is verkrijgbaar bij uw plaatselijke kruidenier en wordt vaak gebruikt voor luchtbevochtigers en strijkijzers. De doek moet zo vochtig zijn dat hij nat aanvoelt, maar niet zo vochtig dat er water uit kan worden gewrongen. Onthoud: je wilt niet dat er een druppel water over je scherm loopt en in de ring terechtkomt.

Veeg het scherm lichtjes af met een microvezeldoek die is bevochtigd met een mengsel van 50/50 gedestilleerd water en witte azijn. Voor 99% van je dagelijkse stof en vingerafdrukken, zal een vochtige microvezeldoek de dag redden. Maar laten we zeggen dat het niet snijdt omdat je kind Big Bird een stuk met pindakaas beklede toast via de televisie probeerde te voeren. Dit is waar een extra reinigingsmiddel nodig is om door het vuil te snijden. Alcohol en ammoniak zijn uit, maar een mengsel van 50% gedestilleerd water en 50% witte huishoudazijn is in.

Nadat je het mengsel hebt verdund en je microvezeldoek licht hebt bevochtigd, gebruik je dezelfde lichte druk en brede bewegingen die we eerder hebben besproken. Het is niet nodig om het azijnmengsel te volgen met gewoon water of een droge microvezeldoek (tenzij je het scherm natuurlijk te vochtig hebt gemaakt - veeg overtollig vocht onmiddellijk weg met een droge microvezeldoek).


Dat is alles: blaas het losse stof eraf, gebruik alleen microvezel en gebruik nooit reinigingsvloeistof maar gedistilleerd water en/of witte azijn 50/50 snijden met gedestilleerd water. Door dit te doen, vermijdt u de vloeistofschade, slijtage, krassen en vertroebeling die menig monitor en televisie naar een vroeg graf hebben gestuurd.

Meer verhalen

Geek Trivia: Welke Rock Star's eerste professionele verschijning stond op een Star Wars-kerstalbum?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Ervaar vandaag de toekomst van computers: verander uw Galaxy S4 in een pc met een slim dock

Heb je ooit gedacht dat smartphones tegenwoordig zo geavanceerd zijn dat ze de pc in je dagelijkse computerleven zouden kunnen vervangen? Vandaag bespreken we hier bij HTG het gebruik van de Galaxy S4 met de Smart Dock Multimedia Hub als vervanging voor een pc.

Hoe u uw tabbladen en adresbalk zichtbaar kunt houden in IE 11

Windows 8.1 brengt ons Internet Explorer 11. Om de schermruimte te maximaliseren, hebben ze besloten om uw open tabbladen en adresbalk standaard te verbergen. Hier leest u hoe u ze kunt laten zien.

Geek Trivia: in je gemiddelde schoolklas is er een kans van 50% dat twee mensen wat delen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

De nieuwe Google Maps-preview is nu beschikbaar voor alle gebruikers

Altijd al de nieuwe Google Maps-preview willen uitproberen waar iedereen het over heeft gehad? Dan zul je zeker genieten van dit goede nieuws! Google heeft de nieuwe Maps-preview vanaf deze week beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers.

Hoe u uw Gmail / Google-contacten kunt synchroniseren met uw iPad

Na zo lang een Google-tablet te hebben gebruikt, verwachtte ik dat mijn contacten er op magische wijze zouden zijn als ik weer een iPad ging gebruiken, vooral nadat ik mijn Gmail-account had ingesteld. Helaas was dat niet het geval en moest ik mijn contacten handmatig instellen. Hier is hoe ik het deed.

Wi-Fi instellen op uw Raspberry Pi via de opdrachtregel

Je hebt je headless Raspberry Pi precies zo geconfigureerd als je wilt, hij is geïnstalleerd en werkt soepel, maar plotseling wil je hem weghalen van zijn Ethernet-kabel met een wifi-module. Sla het aansluiten van alle randapparatuur over en voeg snel Wi-Fi-ondersteuning toe vanaf de opdrachtregel.

Hoe u uw foto's radicaal kunt verbeteren met een flitsdiffuser

Veel mensen vermijden het gebruik van de flitser van hun camera omdat het mensen wegspoelt, harde schaduwen creëert en meestal de achtergrond van de foto overweldigt. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u veelvoorkomende flitsproblemen kunt voorkomen met een eenvoudige flitsdiffuser.

Moet ik mijn kabelmodem echt minstens 10 seconden loskoppelen?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.

Geek Trivia: Waar komen de meest productieve bliksemstormen op aarde voor?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!