Hoe u het mobiele web leesbaarder kunt maken (en ook het desktopweb)

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 1

Hoe vaak laadt u een webpagina op uw telefoon alleen om geconfronteerd te worden met onhandige lay-outs, advertenties die in de weg staan ​​en zware pagina's die stotteren als u er doorheen bladert? Reader-modus is een oplossing met één tik om webpagina's zonder frustratie te lezen.

Dit is geïntegreerd in Safari op iOS en kan worden ingeschakeld als een experimentele functie in Chrome voor Android. Het is ook beschikbaar in de meeste desktopwebbrowsers.Safari op iPhone en iPad

Safari heeft een geïntegreerde Reader Mode-functie op iPhone en iPad en is gemakkelijk te gebruiken.

Nadat je een webpagina in Safari hebt geladen, zie je een pictogram aan de linkerkant van de adresbalk bovenaan de app. Dit pictogram verschijnt alleen als Safari detecteert dat de huidige webpagina een artikel is, dus het zal niet op elke webpagina beschikbaar zijn. Maar dit is alleen handig als de webpagina toch een tekstartikel is dat u wilt lezen.

Tik op deze knop na het laden van een webpagina om alleen de tekst te krijgen. De leesweergave omzeilt de meeste interstitial-schermen en verbergt al die vervelende navigatie-elementen, knoppen voor sociaal delen en altijd-op-scherm-advertenties, zodat u alleen de informatie kunt krijgen waarvoor u naar de webpagina bent gekomen om te lezen.

We hebben veel werk gestoken in het geweldig maken van de mobiele website van How-To Geek, dus de onderstaande schermafbeelding ziet er misschien niet uit als een enorme verandering, maar het helpt veel op mobiele websites die veel rommeliger zijn.

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 3

Chrome op Android

Google is hier te laat op het feest. Chrome voor Android heeft wel een leesmodus, maar het is een verborgen experimentele vlag die je op dit moment moet inschakelen. Dit zou een stabiele functie kunnen worden, of Google zou zelfs de experimentele vlag van Chrome kunnen verwijderen. We weten niet wat er zal gebeuren.

Maar om het nu te gebruiken, typt u chrome://flags in de adresbalk van Chrome en tikt u op de knop Enter. Scroll naar beneden, zoek de optie Werkbalkpictogram Lezermodus inschakelen en tik op Inschakelen. Tik op de knop Nu opnieuw starten die verschijnt om Firefox opnieuw te starten.

Zodra u dit heeft gedaan, krijgt u een leesmoduspictogram in Chrome op webpagina's die worden gedetecteerd dat het artikelen zijn. Tik op de knop om de Reader-modus te gebruiken zoals u dat in andere webbrowsers zou doen.

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 4

Als Google deze functie verwijdert, is dat prima - u kunt altijd andere browsers gebruiken met deze functie ingebouwd. Firefox voor Android biedt bijvoorbeeld een Reader View. Laad gewoon een webpagina die een artikel is en het pictogram Reader View verschijnt in de adresbalk. Tik erop om een ​​overzichtelijke versie van de webpagina te laden.

Zak om alleen de tekst later te lezen, zelfs offline

Pocket is niet de enige read-it-later-service, maar het is onze favoriet. Dit is niet helemaal hetzelfde als de leesmodus - het is voor webpagina's die u later wilt lezen, niet voor webpagina's die u nu wilt lezen. Maar voeg een webpagina toe aan Pocket en Pocket downloadt alleen de tekst en essentiële afbeeldingen van het artikel op die pagina. Je kunt dan de Pocket-app op je telefoon laden en al deze artikelen lezen, zelfs als je offline bent.

Als u een webartikel later wilt lezen, is het gebruik van Pocket een handiger oplossing dan er een bladwijzer voor te maken en de leesmodus handmatig in te schakelen wanneer u later terugkomt. Pocket-browserextensies zijn beschikbaar voor desktopwebbrowsers en u kunt artikelen delen met de Pocket-app met de deelfuncties die zijn geïntegreerd in iOS en Android.

Desktop-webbrowsers

De meeste desktopwebbrowsers bieden nu ook een Reader-modus of Reader View. U kunt dezelfde truc gebruiken om webartikelen op een overzichtelijke manier op uw laptop of desktop-pc te lezen. het is natuurlijk veel minder belangrijk op de desktop, waar je een groot scherm en een krachtigere webbrowser hebt. Maar het kan nog steeds nuttig zijn.

Om toegang te krijgen tot de Reader-modus, laadt u gewoon een webpagina die een artikel is in uw webbrowser naar keuze en klikt u op het pictogram in uw adresbalk. Dit werkt in Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Apple's Safari - die dit allemaal hebben ingebouwd.

In Mozilla Firefox en Microsoft Edge ziet u het boekvormige Reader Mode-pictogram aan de rechterkant van de adresbalk.

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 5

In Safari van Apple is dit het pictogram met de reeks horizontale lijnen aan de linkerkant van de adresbalk, net als op mobiele Safari.

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 6

Google Chrome is de enige grote reguliere webbrowser die hier is weggelaten. Op de desktop is het wat moeilijker om de experimentele leesmodus in te schakelen. Misschien wilt u gewoon een browserextensie of bookmarklet zoals Readability installeren.

Als je met de experimentele leesmodus van Chrome wilt spelen, kun je de snelkoppeling op het bureaublad wijzigen die je gebruikt om Chrome te starten en de volgende schakelaar toevoegen: |__+_|

Nadat u dit hebt gedaan, sluit u Chrome af en start u het opnieuw met die snelkoppeling. U kunt vervolgens op de menuknop klikken en Pagina distilleren selecteren om de leesmodus in te schakelen. Google kan deze functie op elk moment verwijderen - idealiter implementeren ze standaard gewoon een goede leesmodus.

hoe-het-mobiele-web-leesbaarder-en-de-desktop-web-ook-te-maken foto 7


Dit is een krachtige truc om het mobiele internet zonder gedoe te lezen. En als je je afvraagt, zullen de meeste websites het niet erg vinden dat je dit doet. De advertenties worden geladen voordat u naar de leesmodus gaat - die ze verbergt - zodat de website de gewenste advertentieweergaven krijgt en u een overzichtelijke pagina krijgt om te lezen.

Meer verhalen

Randen toevoegen aan of wijzigen van randen op een tabel in Word

Wanneer u een tabel invoegt, is er standaard een eenvoudige, zwarte rand rond alle cellen in de tabel. Het kan echter zijn dat u de randen wilt wijzigen of verwijderen, en er zijn een paar eenvoudige manieren om dit te doen.

Opmerkingen voor 2015-09-02

Honderden Wikipedia-editors werden verbannen voor het stiekem promoten van merken

Een Xbox One-controller gebruiken op Windows, OS X en Linux

De Xbox One Controller is een fantastische gamepad, en hoewel Microsoft pas onlangs is begonnen met het bundelen van de stuurprogramma's ervoor in Windows 10, zijn er stuurprogramma's beschikbaar voor Windows 7 en 8 op hun website. Mac-gebruikers hebben geen officiële driver, maar er is een lichtgewicht open source-oplossing die:

PSA: als u iets slechts downloadt en uitvoert, kan geen enkele antivirus u helpen

Antivirus moet een laatste verdedigingslinie zijn, niet iets waarop u vertrouwt om u te redden. Om veilig online te blijven, moet u doen alsof u helemaal geen antimalwaresoftware op uw computer heeft staan.

Hoe weet Windows dat een programma niet reageert?

Iedereen die Windows heeft gebruikt, heeft af en toe een systeembericht gezien waarin staat dat een programma niet reageert, maar hoe weet Windows dat precies? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een verbijsterde lezer.

Geek Trivia: Is de hoogste vliegende vogel ter wereld een soort?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Veilige notities maken in OS X

We weten hoe moeilijk het is om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te onthouden. De verleiding om het op te schrijven is groot, maar dat is nooit aan te raden. Gelukkig kun je, als je OS X gebruikt, veilige notities maken en hoef je maar één wachtwoord te onthouden.

Screenshots maken in Windows 10

Een screenshot is een afbeelding die is gemaakt van wat er op uw scherm staat. Vandaag laten we je zien hoe je een screenshot maakt in Windows.

Hoe de celverwijzingsstijl in Excel te wijzigen?

Normaal gesproken gebruikt Excel de celverwijzingsstijl A1 die letters gebruikt voor kolomkoppen en cijfers voor rijkoppen. Als u echter merkt dat er nummers op zowel de rijkoppen als de kolomkoppen staan, is dat de R1C1-celverwijzingsstijl. Maak je geen zorgen. Het is gemakkelijk om het terug te veranderen.

Opmerkingen voor 2015-09-01

Dit is waarom Firefox nog steeds jaren achter Google Chrome ligt