Fotoplaneten maken van panoramische foto's

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 1

Mensen maken vaak grapjes dat bepaalde plaatsen een wereld op zich zijn. Met deze slimme truc voor het bewerken van foto's kun je een panoramische foto van een plek maken en er een miniatuurplaneet van maken - of het nu een panorama is van een stad, botanische tuin of jachthaven, je kunt er een wereld op zichzelf van maken.

Samengesteld door auteur, gebaseerd op foto's van Dominic Alves, Craig Conley en Luis Argerich.Waarom wil ik dit doen?

Misschien heb je de handige fotoplaneten gezien die andere mensen hebben gemaakt en wil je er zelf een maken. Misschien wil je een vriend of geliefde verrassen met een echt unieke foto van hun favoriete plek. Of misschien zat je vanmorgen gewoon te denken. Weet je, ik krijg echt niet genoeg gebruik van de Polar Coordinates-functie in Photoshop. Ik moet dat rechtzetten.

Welke motivatie je ook hebt, deze tutorial is een erg leuke (en verrassend snelle) manier om verder te gaan dan alleen het gebruik van Photoshop voor kleurcorrecties, het verwijderen van vlekken en andere meer alledaagse maar noodzakelijke fotobewerkingstaken, en om het in plaats daarvan te gebruiken voor iets heel eigenzinnigs en plezier.

Wat heb ik nodig?

Voor deze tutorial heb je een paar dingen nodig, waaronder:

  • Een panoramische foto
  • Adobe Photoshop

We gebruiken Adobe Photoshop CS6, maar de technieken die in de zelfstudie worden beschreven, zouden prima moeten werken op oudere edities van Photoshop.

Naast Photoshop hebt u een geschikt panorama nodig met specifieke kwaliteiten (beschreven in de volgende sectie).

Uw panoramische foto selecteren

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 2

Een panorama van 360 graden is ideaal: een van de fundamentele elementen van deze truc voor het manipuleren van foto's is de randen van een panoramische foto om elkaar heen wikkelen om elkaar te ontmoeten.

Als zodanig heb je echt een panoramische foto van 360 graden nodig om de meest aangename visuele symmetrie te creëren (als je een panoramische foto van minder dan 360 graden gebruikt, zullen dingen zoals gebouwen, bomen en andere structuren niet op één lijn liggen en is de illusie verpest) .

Je hoeft niet met een 360 graden panorama te werken, maar als je met een smallere weergave werkt, heb je meer bewerkingswerk te doen om ervoor te zorgen dat de randen mooi overvloeien.

Foto door Dominic Alves.

Hoe breder hoe beter: 360 graden panoramisch of niet, hoe breder je foto, hoe beter. U wilt dat uw afbeelding minimaal twee keer zo breed als hoog is. Hoe meer scheef naar langer dan groter je foto wordt, hoe ronder je fotoplaneet zal zijn. Met andere woorden, als je een heel cirkelvormige planeet wilt, gebruik dan een lange foto. Als je meer dramatische uitstulpingen op je planeet wilt (zoals gebouwen en torens die uitsteken in de ruimte), gebruik dan een kortere afbeelding.

Als je naar de kopafbeelding van deze tutorial kijkt, zie je drie verschillende fotoplaneten. De foto van planeet nummer één had een verhouding van ongeveer 3: 1 met een heel lang object erin. Als resultaat krijg je een compacte kleine planeet met een groot uitsteeksel. De bronfoto voor planeet nummer twee had maar liefst 8:1 breedte/hoogte-verhouding en een vrij vlakke horizon – het resultaat is een extreem gladde fotoplaneet. De uiteindelijke planeet was gebaseerd op een foto met een verhouding van 2: 1 en veel hoge gebouwen en bomen erin. Als gevolg hiervan heeft het een uniek uitpuilend uiterlijk alsof de zwaartekracht de bomen terug naar de oppervlakte trekt.

Selecteer een foto met een relatief heldere lucht en een vrij open voorgrond: Idealiter zijn het bovenste en onderste kwart van je afbeelding minder druk dan het midden van je afbeelding, omdat dit de gebieden zijn die het meest worden vervormd door het bewerkingsproces. Een panoramische foto van New York City, genomen vanaf een open en met gras begroeide locatie in Central Park, zou bijvoorbeeld ideaal zijn, omdat je bovenaan veel blauwe lucht zou hebben, onderaan veel groen gras en veel details ( via de gebouwen) in het midden.

Als je de ene of de andere kant op moet, is het altijd ideaal om een ​​helderder bovengebied te hebben (bijvoorbeeld blauwe luchten in plaats van allemaal wolken).

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 3

De horizon moet waterpas zijn: Als u werkt met een andere foto dan een panorama van 360 graden, gebruikt u de richtlijnen in Photoshop om ervoor te zorgen dat uw horizon waterpas is. Als je bijvoorbeeld een bergketen in een rotsachtige planeet verandert, als je de foto niet zorgvuldig bijsnijdt zodat de randen van de horizon perfect samenkomen wanneer ze worden ingepakt, krijg je iets onooglijks zoals de niet-overeenkomende randen op de bovenstaande foto.

Nu, op dit punt, denk je misschien. Nou crap, ik heb niets dat zelfs maar in de buurt komt van deze parameters ... Maak je geen zorgen! Er zijn talloze Creative Commons-gelicentieerde foto's op Flickr waaruit je kunt kiezen om samen met deze tutorial te volgen (en in feite gebruiken we die zeer CC-gelicentieerde foto's ook).

U kunt hier 360-panorama's met CC-licentie bekijken.

Je panorama vervormen tot een fotoplaneet

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 4

Nadat je je foto hebt geselecteerd (we gebruiken dit enorme panorama van de haven van Sint-Augustinus van Craig Conley), is het tijd om te beginnen.

Om ervoor te zorgen dat onze resulterende planeet gecentreerd en goed gevormd wordt, moeten we de afbeelding voorbereiden om de ideale grootte en oriëntatie te hebben voor het kromtrekken. Om dit te bereiken, moeten we de afbeelding perfect vierkant hebben.

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's te maken foto 5

Maak je afbeelding vierkant: Navigeer naar Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte. Schakel in het menu Afbeeldingsgrootte het selectievakje Verhoudingen beperken uit. Normaal gesproken zou je nooit de grootte van een afbeelding willen veranderen zonder de verhoudingen te behouden, maar dit is een speciaal geval. Nadat u het hebt uitgeschakeld, past u de hoogte aan zodat deze overeenkomt met de breedte van de afbeelding.

Opmerking: u hoeft niet de exacte waarden te gebruiken die we voor de breedte/hoogte hebben gebruikt. We hebben het zeer grote panoramabestand bijgesneden tot 10.000 pixels breed en vervolgens de hoogte verhoogd tot een overeenkomende 10.000. U hoeft alleen de breedte aan de hoogte aan te passen.

De resulterende afbeelding, hieronder te zien, ziet er nogal vreemd uit:

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's te maken foto 6

Dit is een goed punt om een ​​beetje te bewerken als u onregelmatigheden in de kleur van de lucht opmerkt (zoals de lichte strepen die we hier in onze lucht zien), of als u het bovenste gedeelte van de afbeelding wilt opschonen (alles op de bovenkant van de afbeelding zal het verst van het oppervlak van je planeet uitsteken). We hebben ervoor gekozen om de banden op te ruimen, maar de schaarse wolken intact te laten. De helende borstel is een geweldig hulpmiddel om strepen in de lucht glad te strijken.

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 7

Naast het fixeren van de strepen met een beetje genezende penseelactie, verbetert u ook de resultaten van uw afbeelding aanzienlijk door een verloop te maken op basis van de dominante kleur van de lucht. Selecteer het verloopgereedschap, gebruik de oogdruppelaar om een ​​dominante tint blauw (of grijs/zwart/welke kleur dan ook dominant is) in je lucht te kiezen. Pas een verloop toe vanaf de bovenkant van de lucht naar uw landschap met behulp van het kleur-naar-transparant verloop. Dit creëert een uniforme kleurband over de bovenkant van uw afbeelding die langzaam vervaagt als deze naar de wolken en andere hogere objecten gaat. Waarom dit belangrijk is, zal zo meteen duidelijk worden.

De afbeelding omkeren: als je eenmaal je touch-up hebt bewerkt (als je die al hebt gedaan), moet je de afbeelding omkeren. Dit oriënteert het beeld op de juiste manier voor het kromtrekken. Navigeer naar Afbeelding -> Beeldrotatie -> 180. Hiermee wordt de afbeelding volledig ondersteboven gedraaid.

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 8

Vervorm de afbeelding: Nu we het voorbereidende werk hebben gedaan, is hier waar de magie gebeurt. Navigeer naar Filter -> Vervormen -> Polaire coördinaten. Selecteer Rechthoekig naar Polar en klik op OK. Opeens komt het allemaal samen:

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's-maken foto 9

Alles kwam goed uit, behalve een klein beetje ongelijkmatige uitlijning helemaal bovenaan de bol en een kleine kleurvariatie tussen de blauwe tinten aan de uiterste randen van het originele beeld. We kunnen dat eenvoudig oplossen door in te zoomen en de helende borstel en het kloonstempelgereedschap te gebruiken om de randen te laten overvloeien.

Laten we dat af en toe eens van dichtbij bekijken om te zien of het er schoon uitziet:

hoe-foto-planeten-van-panoramische-foto's te maken foto 10

Perfect! Een paar minuten opruimen en onze gekartelde rand en kleurvariant zijn volledig verwijderd. Dat is alles wat er is voor het hele proces: selecteer zorgvuldig een goed panorama om op voort te bouwen, rek het uit, draai het om, vervorm het met de Polar Coordinates-tool en zorg ervoor dat u onderweg stopt om te genezen, uitvegen, airbrush en anderszins te masseren uw afbeelding een beetje om de uiteindelijke uitvoer een mooi gepolijst uiterlijk te geven.

Meer verhalen

Een Digital Touch-bericht verzenden met uw Apple Watch

Met de Digital Touch-functie op je Apple Watch kun je schetsen, tikken of zelfs je hartslag naar een andere vriend sturen die ook een Apple Watch heeft. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

Waarom we een hekel hebben aan het aanbevelen van softwaredownloads aan onze lezers

Het downloaden van Windows-software is een puinhoop. Veel programma's proberen adware en andere schadelijke rommel naar uw computer te slepen. Zelfs veilige programma's die we testen, keren zich soms naar de donkere kant en beginnen later met het bundelen van rommel.

PSA: u kunt veel geld besparen op led-lampen met kortingen voor nutsvoorzieningen

LED-lampen zijn helderder, gaan langer mee en zijn radicaal efficiënter dan traditionele lampen, maar er is één ding dat ze niet zijn: goedkoper. Gelukkig zijn er volop kortingen en kunt u de kosten van uw LED-verlichtingsupgrade doorberekenen aan iemand anders. Lees verder terwijl we u laten zien hoe.

Waarom u geen MAC-adresfiltering op uw wifi-router zou moeten gebruiken

Met MAC-adresfiltering kunt u een lijst met apparaten definiëren en alleen die apparaten op uw Wi-Fi-netwerk toestaan. Dat is in ieder geval de theorie. In de praktijk is deze bescherming vervelend om in te stellen en gemakkelijk te doorbreken.

Een aparte gegevenspartitie voor Windows maken

Windows installeert zichzelf normaal gesproken op een enkele partitie op uw harde schijf. U kunt uw harde schijf echter opsplitsen in verschillende partities en uw gegevensbestanden apart van uw systeembestanden opslaan.

Hoe OneDrive te gebruiken als uw standaard opslaglocatie op Windows 8.1

Windows 8.1 integreert OneDrive (voorheen SkyDrive) overal, zelfs op de desktop. Misschien wilt u al uw persoonlijke bestanden opslaan in OneDrive, zodat ze overal toegankelijk zijn, maar Windows slaat niet altijd standaard op in OneDrive.

Vergeet knipperende ROM's: gebruik het Xposed Framework om je Android te tweaken

Veel kleine aanpassingen kunnen normaal gesproken alleen op Android worden uitgevoerd door aangepaste ROM's te laten knipperen. Met het Xposed Framework kunt u uw bestaande systeem wijzigen zonder een nieuw aangepast ROM te installeren. Het enige dat nodig is, is root-toegang.

Problemen met Minecraft LAN-games oplossen

Minecraft is een fantastisch spel om met vrienden op je lokale netwerk te spelen, maar het is niet leuk als je de helft van je tijd moet besteden aan het oplossen van verbindingsproblemen. Laten we eens kijken hoe u problemen met Minecraft LAN-spel kunt identificeren en oplossen.

Geek Trivia: Placebo's werken beter als ze?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe de browsegeschiedenis en cookies van Safari op OS X te wissen

U heeft misschien niets te verbergen als we op internet surfen, maar u wilt misschien toch af en toe uw geschiedenis wissen. Het is vrij eenvoudig in Safari voor OS X en kost slechts een paar klikken.