Hoe u een back-up kunt maken van uw geïnstalleerde Ubuntu-pakketten en deze kunt herstellen met APtonCD

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 1 herstellen

APtonCD is een gemakkelijke manier om een ​​back-up te maken van uw geïnstalleerde pakketten op een schijf of ISO-image. U kunt de pakketten snel op een ander Ubuntu-systeem herstellen zonder iets te downloaden.

Nadat u APTonCD hebt gebruikt, kunt u de pakketten waarvan een back-up is gemaakt met een enkele handeling installeren, de pakketten toevoegen als softwarebron of ze terugzetten naar uw APT-cache.Installatie

APTonCD is beschikbaar in de standaard softwarebronnen van Ubuntu. Zoek naar APtonCD in het Ubuntu Software Center en je zult het vinden. Het is ook beschikbaar in de softwarebronnen van Debian.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 3 herstellen

U kunt ook de volgende opdracht uitvoeren vanaf een terminal:

sudo apt-get install aptoncd

Nadat het is geïnstalleerd, kunt u het starten vanuit de Dash.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 4 herstellen

Back-up van pakketten maken

Met de knop Maken kunt u een schijf maken met uw gedownloade DEB-pakketten in de cache erop. Dit kopieert de pakketten van uw APT-cache (bevindt zich in de /var/cache/apt/archives/ directory) naar de schijf. Als u een opschoningshulpprogramma zoals Computer Janitor hebt gebruikt, zijn de pakketten in de cache mogelijk niet langer aanwezig op uw systeem.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 5 herstellen

APtonCD presenteert u een lijst van uw gecachte pakketten en selecteert ze automatisch allemaal. U kunt pakketten deselecteren als u ze niet op de schijf wilt hebben. Als u nog meer DEB-pakketten heeft die u wilt toevoegen, klikt u op de knop Toevoegen om ze aan de lijst toe te voegen. U kunt DEB-pakketten ook vanuit een bestandsbeheerder naar het venster slepen en neerzetten.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 6 herstellen

Nadat u uw pakketten hebt geselecteerd, klikt u op de knop Branden. Met behulp van het venster dat verschijnt, kunt u een cd- of dvd-image selecteren, een naam en locatie voor het ISO-imagebestand opgeven en optioneel een metapakket maken. Een metapakket is een enkelvoudig pakket dat afhankelijk is van alle andere pakketten op de schijf – dit stelt u in staat om gemakkelijk alle pakketten op de schijf te installeren door APT te vertellen een enkel pakket te installeren.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 7 herstellen

Klik op de knop Toepassen en APtonCD zal een ISO-image maken op de locatie die u hebt opgegeven.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 8 herstellen

Zodra de afbeelding is gemaakt, kunt u APToonCD een toepassing voor het branden van schijven laten starten, zoals Brasero, om deze onmiddellijk op een schijf te branden. U kunt de ISO-image ook later branden. Als u geen schijfstation hebt, geen probleem, u kunt de ISO-image als een bestand opslaan en op een USB-station tussen computers transporteren.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 9 herstellen

Alle pakketten installeren

Als u de afbeelding op schijf hebt gebrand, kunt u deze in uw schijfstation plaatsen, openen in een bestandsbeheervenster en dubbelklikken op het pakket met de naam aptoncd-metapackage om het te installeren. Hiermee worden alle pakketten op de schijf geïnstalleerd. Het pakket zal niet aanwezig zijn als je geen metapakket hebt laten maken door APtonCD.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 10 herstellen

Als u alleen een ISO-image heeft, kunt u deze als schijf aankoppelen en er pakketten van installeren.

Een schijf toevoegen als opslagplaats

De optie Bestand -> Cd/dvd toevoegen in APTonCD voegt de schijf toe aan APT als softwarebron. De schijf wordt gebruikt als een opslagplaats in APT, dus u kunt er pakketten van installeren met Synaptic, apt-get of andere pakketbeheertools, zelfs als u offline bent.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 11 herstellen

Pakketten herstellen naar cache

De knop Laden op het herstelscherm doet niets totdat u het hal-pakket op uw systeem installeert. Doe dit met het volgende commando:

sudo apt-get install hal

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 12 herstellen

Start APtonCD opnieuw nadat u deze opdracht hebt uitgevoerd en u kunt pakketten herstellen door op de knop Herstellen te klikken. U kunt pakketten op elk systeem terugzetten, zolang de systemen dezelfde architectuur gebruiken. U kunt bijvoorbeeld geen 64-bits pakketten installeren op een 32-bits installatie van Ubuntu.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 13 herstellen

Gebruik de knop Laden op het scherm Herstellen om een ​​schijfstation of ISO-imagebestand op te geven.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 14 herstellen

Nadat u dit hebt gedaan, kunt u op de knop Herstellen klikken om de gedownloade pakketten naar uw APT-cache te herstellen. APT zal ze gebruiken om de pakketten te installeren in plaats van ze te downloaden.

hoe-een-back-up--en-038;-uw-geïnstalleerde-ubuntu-pakketten-met-aptoncd-foto 15 herstellen


APTonCD is vooral handig voor systemen zonder internetverbinding, maar het is ook een snelle manier om je favoriete pakketten te herstellen nadat je Ubuntu helemaal opnieuw hebt geïnstalleerd - zonder ze te hoeven onthouden.

Heeft u in het verleden APtonCD gebruikt? Deel uw ervaringen in de opmerkingen.

Meer verhalen

Geek Trivia: Welke film zou bedrijven hebben vervloekt die erin voorkomen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Zou u betalen voor updates van het smartphone-besturingssysteem? [Opiniepeiling]

Voor de meeste telefoonecosystemen zijn er weinig updates van de fabrikant/provider (of helemaal niet aanwezig). Zou u uw portemonnee openen om toegang te krijgen tot updates van mobiele besturingssystemen?

Snel filters bewerken, combineren, transcoderen en toepassen op video's met Avidemux

Avidemux is een gebruiksvriendelijke, open-source video-editor voor Windows, Mac OS X en Linux. Het is ideaal voor eenvoudige videobewerkingstaken. In tegenstelling tot meer geavanceerde programma's, heeft het niet veel complexe functies die in de weg zitten.

Referenties toevoegen aan de Windows Credential Manager Vault

Door aanmeldingsgegevens op te slaan in Windows Credential Manager kan tijd worden bespaard wanneer u regelmatig een bestandsshare op een andere computer opent. Laten we eens kijken hoe we onze eigen inloggegevens aan de kluis kunnen toevoegen.

6 alternatieve browsers op basis van Google Chrome

Google Chrome is gebaseerd op het open-source Chromium-browserproject. Iedereen kan de broncode van Chromium gebruiken om deze te wijzigen om zijn eigen browser te bouwen. Deze browsers bouwen allemaal voort op de kernbrowser en bieden unieke wendingen in Chrome.

Vraag de lezers: wat is uw technische lenteschoonmaakroutine?

Of u uw technologie nu daadwerkelijk schoonmaakt met de eerste lentebloesems of niet, we zijn geïnteresseerd in uw routines om uw machines zowel van binnen als van buiten schoon en georganiseerd te houden.

Het nieuwe Windows Verkenner-lint gebruiken in Windows 8

De Ribbon-interface werd vanaf versie 2007 een functie in de Microsoft Office-suite. De Windows 8 Developer Preview introduceerde de Ribbon-interface in Windows Verkenner en deze is verbeterd in de Windows 8 Consumer Preview.

Geek Trivia: Wat is het duurste stuk Sci-Fi-memorabilia dat op een veiling wordt verkocht?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Mieren in een scanner: een time-lapse-mashup van natuur en technologie [Video]

In deze time-lapse video worden metaforische hardware-bugs letterlijk als een kolonie mieren het lichaam van een scanner overneemt - bekijk de video om vijf jaar kolonisatie in twee minuten te zien.

Hallo Launcher is een gratis en aanpasbare Android App Launcher

Android: Hi Launcher is een alternatieve app-launcher voor Android met eenvoudige aanpassing, automatische sortering van applicaties en een aparte widget in het ene gebied, apps in een andere lay-out.