Hoe u uw Windows 10-scherm kunt aanpassen en verbeteren

Uw Windows 10-scherm ziet er niet helemaal goed uit. Misschien is de kleur weg. Misschien is de tekst te klein (of te groot). Misschien is de resolutie niet naar wens. Nou, wanhoop niet. U kunt uw scherm in Windows 10 aanpassen om het er precies goed uit te laten zien; het formaat van de tekst wijzigen, de resolutie wijzigen, de kleur kalibreren en meer.

Het proces voor het aanpassen van uw beeldscherm varieert enigszins, afhankelijk van uw versie van Windows 10. Als u nog steeds een pre-Creators Update-versie gebruikt, zoals de Jubileumupdate, volgt u één reeks stappen; Creators Update, die in april werd uitgerold, vereist een andere reeks stappen. Microsoft maakt zelden iets eenvoudig. Maar u kunt nog steeds de meeste stappen uitvoeren, ongeacht welke versie van Windows 10 u gebruikt.Hoe kunt u zien welke versie van Windows 10 u gebruikt? Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop en kijk naar het pop-upmenu. Als je de opdracht Instellingen in het menu ziet, heb je de Creators Update. Als je Configuratiescherm in het menu ziet, heb je de Creators Update niet. Laten we beginnen met het proces voor degenen onder u die Windows 10 gebruiken zonder Creators Update.


Oudere versies van Windows 10

Klik eerst op de Start-knop > Instellingen > Systeem > Beeldscherm. Tenzij je het al hebt gewijzigd, moet de grootte van je tekst, apps en andere items worden ingesteld op 100 procent. Maar misschien vind je de tekst te klein om goed te zien en mee te werken. Verplaats in dat geval de schuifregelaar onder de optie 'De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen' naar 125 procent.

Dat vergroot de tekst en andere Windows-elementen.

Als de tekst nog steeds te klein is, zou je hem verder moeten kunnen verhogen tot 150 procent, maar misschien vind je dat te groot; 125 procent kan de gulden middenweg zijn.

Vervolgens kunt u het helderheidsniveau wijzigen. Verplaats de schuifregelaar onder de optie naar 'Helderheidsniveau aanpassen'.

Hoe hoger het helderheidsniveau, hoe beter u het scherm kunt zien. Maar dit vreet de batterij op, ervan uitgaande dat je een tablet of een laptop gebruikt die niet is aangesloten. We komen hier later op terug; voor nu, stoot de helderheid op het maximale niveau.

Klik nu op de link voor Geavanceerde weergave-instellingen.

Hier kunt u de resolutie wijzigen; hoe kleiner de resolutie, hoe groter de tekst en andere elementen. Elk pc-scherm is echter geoptimaliseerd voor een bepaalde resolutie, voornamelijk op basis van de grootte. Dus als je wilt dat dingen groter lijken, kun je meestal beter de tekst groter maken zoals hierboven beschreven en de resolutie op het optimale en aanbevolen niveau houden.

U kunt ook uw kleuren verfijnen, een taak die geschikt is voor een externe monitor, waar u de kleurbalans, het contrast en andere elementen kunt regelen. Klik op de link voor Kleurkalibratie.

Volg elk scherm in de tool 'Welkom bij kleurkalibratie van beeldscherm'. Je wordt gevraagd om het gamma, de helderheid, het contrast en de kleurbalans aan te passen.

Wanneer u klaar bent, neemt Windows u mee naar de ClearType Tuner, die uw tekst kan aanpassen zodat deze er het beste uitziet voor uw scherm. Zorg ervoor dat ClearType is ingeschakeld en bekijk vervolgens de vijf miniatuurschermen met tekst om te bepalen welke er het beste uitziet op elke pagina.

Wanneer u alle TrueType-schermen hebt doorlopen, klikt u op de knop Voltooien. Uw TrueType-tekst moet er op zijn best uitzien volgens uw voorkeuren.

Klik vervolgens op de link voor 'Geavanceerde grootte van tekst en andere items'.

U wordt naar een configuratiescherm geleid met verschillende opties om uw weergave aan te passen. We hebben er al enkele behandeld. Er blijven twee items over. Op het scherm wordt een sectie weergegeven met 'Alleen de tekstgrootte wijzigen'. Klik op elk van de items in het eerste vervolgkeuzemenu, zoals titelbalken, menu's en berichtvensters. Kies vervolgens in het tweede vervolgkeuzemenu een puntgrootte voor elk item. Op deze manier kunt u de grootte van specifieke elementen vergroten of verkleinen.

Klik ten slotte op de instelling om 'Helderheid aanpassen'.

Hier kunt u de huidige helderheid wijzigen via de schuifbalk onderaan het scherm. Zorg er vervolgens voor dat de optie voor Gebalanceerd (aanbevolen) is geselecteerd. Klik op de link naar 'Wijzig abonnementsinstellingen'.

Hier kunt u bepalen of en wanneer de helderheid wordt gedimd, afhankelijk van of uw pc op batterijvoeding werkt of is aangesloten. U kunt bijvoorbeeld de helderheid onder batterijvoeding verlagen om hem zwakker te maken, maar deze op volledige helderheid houden wanneer deze is aangesloten in. Pas de schuifregelaars dienovereenkomstig aan, klik op Wijzigingen opslaan en u bent klaar.


Windows 10 Creators-update

Oké, laten we nu dezelfde doelen aanpakken in de Windows 10 Creators Update. In dit geval echter, geeft Microsoft en nemen zij weg.

Redmond heeft een paar trucjes aan het weergavescherm toegevoegd onder Instellingen, maar om een ​​onverklaarbare reden heeft het de geavanceerde weergave-instellingen verwijderd, zodat je de grootte van titelbalken, menu's, berichtvensters en andere elementen niet kunt wijzigen. Sorry, de manieren van Microsoft zijn niet altijd logisch.

Klik op de Start-knop > Instellingen > Systeem > Beeldscherm. Misschien vind je de tekst te klein. Klik in het vervolgkeuzemenu op 'De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen' en selecteer een van de andere percentages, zoals 125 procent, 150 procent of 175 procent.

Dat vergroot de tekst en andere Windows-elementen.

U kunt ook kiezen voor een aangepast formaat. Klik op de link voor 'Aangepast schalen'. Typ in het scherm Aangepast schalen een specifiek getal in het tekstveld, zoals 115.

Meld u af bij Windows en meld u opnieuw aan om de wijzigingen door te voeren. Keer terug naar het scherm Weergave-instellingen. U kunt Custom Scaling uitschakelen als u er niet tevreden mee bent. In dat geval keert Windows terug naar 100 procent schaling nadat u zich afmeldt en weer aanmeldt. Keer nogmaals terug naar de weergave-instellingen.

Vervolgens kunt u de algehele resolutie wijzigen. Nogmaals, elk pc-scherm is geoptimaliseerd voor een bepaalde resolutie, voornamelijk op basis van de grootte. Als u de resolutie nog steeds wilt aanpassen, klikt u op het vervolgkeuzemenu en wijzigt u het in een ander formaat. Als u tevreden bent met de nieuwe resolutie, klikt u op de knop 'Wijzigingen behouden'. Klik anders op 'Revert' om terug te gaan naar uw vorige resolutie.

U kunt ook uw kleuren verfijnen. Open het Configuratiescherm in de pictogramweergave. (U vindt Configuratiescherm in het menu Start in de map Windows Systeem.) Klik op het pictogram voor Kleurbeheer.

Klik in het venster Kleurbeheer op het tabblad Geavanceerd en op 'Beeldscherm kalibreren'.

Volg elk scherm in de tool 'Welkom bij kleurkalibratie van beeldscherm'. Je wordt gevraagd om het gamma, de helderheid, het contrast en de kleurbalans aan te passen.

Als u klaar bent, brengt Windows u naar de ClearType Tuner. Zorg ervoor dat ClearType is ingeschakeld en bekijk vervolgens de vijf miniatuurschermen met tekst om te bepalen welke er het beste uitziet op elke pagina.

Wanneer u alle TrueType-schermen hebt doorlopen, klikt u op de knop Voltooien. Uw TrueType-tekst moet er op zijn best uitzien volgens uw voorkeuren.

In de Windows 10 Creators Update pas je de helderheid ook aan op een laptop of tablet. Open het Configuratiescherm in de pictogramweergave en klik op het pictogram voor Energiebeheer. Wijzig in het venster Energiebeheer de helderheid van het scherm door de schuifregelaar naar links of rechts te verplaatsen.

Verder kunt u de helderheid voor een specifiek energiebeheerschema instellen. Klik op 'Wijzig abonnementsinstellingen' voor het abonnement dat u wilt aanpassen, zoals het Gebalanceerde abonnement.

Hier kunt u de helderheid van het abonnement aanpassen op basis van het feit of uw apparaat is aangesloten op een stopcontact of op batterijvoeding werkt.

En dat is het zowat voor de Windows 10 Creators Update. Nogmaals, je hebt geen optie om de grootte van de tegelbalken en andere elementen in Windows aan te passen. Maar u kunt in ieder geval nog steeds alle kernaspecten van uw display controleren en aanpassen.

Bekijk voor meer informatie deze andere Windows 10-zelfstudies:

  • Hoe mappen en bestanden op te halen met Windows 10 Quick Access
  • Windows 10 uitvoeren vanaf een USB-station
  • Hoe maak je een back-up en herstel je een afbeeldingsbestand van Windows 10
  • Cortana via spraak inschakelen in Windows 10
  • Meer (of minder) persoonlijke gegevens delen met Cortana
  • Hoe u uw tegels kunt tweaken in Windows 10
  • Vroege versies van Windows 10 uitchecken
  • Hoe u uw standaardapps kunt aanpassen in Windows 10
  • Een verloren Windows 10-apparaat vinden

Aanbevolen verhalen

Deze oprichter deelt hoe u uw schema kunt afstemmen op uw hersenen

Carrie Dorr van Pure Barre zegt dat de sleutel tot het organiseren van je tijd is om te begrijpen wanneer je het meest creatief of analytisch bent en vervolgens je taken op die manier te plannen

Google en Facebook genoemd als slachtoffers van oplichting van $ 100 miljoen

Een oplichter die zich voordeed als een bekende leverancier van onderdelen, slaagde erin Google en Facebook voor de gek te houden door $ 100 miljoen te overhandigen.

Het menu 'Verzenden naar' aanpassen in Windows

Het Windows-menu 'Verzenden naar' is een handige manier om een ​​bestand naar een specifieke map, toepassing of ander item te sturen. Maar je zit niet vast aan het menu zoals het is.

De overname van Facebook zal zijn Snapchat-achtige filters verbeteren

Het sociale netwerk heeft een spin-off van Carnegie Mellon opgepikt die gespecialiseerd is in gezichtsdetectietechnologie.