Delay, Echo en Reverb gebruiken in Audacity

hoe-te-gebruiken-delay-echo-en-reverb-in-audacity foto

Geluidstechnici nemen echt steriele tracks en laten ze natuurlijk klinken door middel van audio-effecten. De meest gebruikelijke tools om dit te doen zijn delay/echo en reverb, en met wat knowhow kun je je eigen tracks verbeteren.

Al deze effecten zorgen ervoor dat audio beter, dieper en natuurlijker klinkt. Ze worden ook gebruikt als esthetische effecten, en als u begrijpt hoe ze werken, kunt u ze optimaal benutten. Je vindt ze allemaal onder het menu Effecten van Audacity.Een drievoudig effect

Delay, echo en reverb zijn allemaal verschillende aspecten van hetzelfde proces: herhaling van een geluid in de loop van de tijd. Een echo is vrij eenvoudig te begrijpen. Het is een herhaalde herhaling van een geluid dat optreedt met een verminderd volume en na een korte tijd. Schreeuwen in een kloof of een wijde ruimte geeft je een echo. De geluidsgolven komen uit je mond, reizen een eindje, kaatsen terug van een vast oppervlak en keren na een bepaalde tijd terug naar je oren. Een echo is een vertraging. In termen van audiobewerking wordt een echo echter beschouwd als een specifiek type vertraging, een die wegsterft maar het geluid anders nauwkeurig reproduceert. Vertraging is aanpasbaar en kan het geluid tijdens elke iteratie veranderen.

Dan hebben we weerkaatsing. Dit gebeurt wanneer echo's zich ophopen in een afgesloten ruimte en een volumezwelling veroorzaken, die vervolgens wegsterft als het geluid langzaam ontsnapt. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je klapt of schreeuwt in een middelgrote kamer met alle deuren gesloten. Er is een piek die optreedt als het geluid zich opbouwt, dus je eerste geluid is niet het luidste dat het zal krijgen. Dan, na de opbouw, zal het geluid langzaam vrijkomen. Je kunt het zien als een overlappende echo, waarbij in plaats van volledige herhalingen met een vertraging ertussen een iteratie begint heel snel nadat het geluid begint en terwijl het nog steeds aan de gang is.

Vertraging

hoe-te-gebruiken-delay-echo-en-reverb-in-audacity foto

Er zijn drie soorten vertragingspatronen in Audacity: normale, stuiterende bal en omgekeerde stuiterende bal. De reguliere vertraging heeft een vaste tijdsperiode tussen elke individuele interation. Een stuiterende balvertraging begint op de vertragingstijd en zal steeds sneller plaatsvinden, waarbij de tijd tussen elke iteratie afneemt. Een omgekeerde stuiterbalvertraging begint met snelle iteraties en een lage vertragingstijd, en vertraagt ​​dan geleidelijk tot het maximum bereikt is. Deze laatste wordt vaak gebruikt in omgekeerde effecten, een onderwerp dat we in een ander artikel zullen behandelen.

De hoeveelheid verval is de waarde (in dB) waarmee elke iteratie het volume zal verminderen. Het gebruik van negatieve waarden zal het volume van volgende iteraties verhogen. Popsongs beginnen vaak met deze bouwvolumevertraging in de intro, met een crescendo dat opkomt en de artiest plotseling de muziek breekt met een woord of zin.

De vertragingstijd (in seconden) is de maximale tijd tussen elke iteratie.

De toonhoogteverandering wordt gemeten in halve tonen, en dit zal ervoor zorgen dat de toonhoogte bij elke volgende echo omhoog (of omlaag, als de waarde negatief is) verschuift. Dit is een ander effect dat vaak in pop wordt aangetroffen.

De laatste waarde die u kunt wijzigen, is het aantal echo's dat moet worden geproduceerd. Houd er rekening mee dat als je aan het einde van je nummer niet genoeg stilte hebt, deze worden afgebroken. Het is het beste om stilte toe te voegen aan het einde van je nummer voordat je veel echo's toevoegt, en het extra weg te halen nadat je het effect hebt toegepast.

Gebruik vertraging, tenzij u een eenvoudige en snelle echo wilt toevoegen. Dit effect kan echt helpen om boventonen in muzieknummers naar voren te brengen en helpt een beperkt gevoel van diepte aan je audio toe te voegen.

Echo

De echo is een snelkoppeling naar een zeer lange reguliere vertraging. Je kunt de vertragingstijd en de Decay-factor wijzigen en je krijgt direct een zeer lange echo langs je track. Zorg ervoor dat u aan het einde van uw nummer stilte toevoegt om de echo op te vangen. Je kunt de vervalfactor instellen op 1 (geen verval), en je krijgt een lus; de audio wordt herhaald met de vertragingstijd, maar er is geen volumedaling elke keer en kan oneindig doorgaan.

galm

hoe-delay-echo-en-reverb-in-audacity-foto te gebruiken

Reverb is een beetje ingewikkelder omdat het meer te maken heeft met akoestiek. Reverb voegt geen echo's toe; het begint geluid op te bouwen, laat het een piek bereiken en laat het dan na verloop van tijd los. Reverb kan helpen je geluid vorm te geven en wat boventonen naar voren te brengen, en het helpt echt om clips natuurlijker te laten klinken. Dit komt omdat je in wezen het geluid opnieuw opneemt in een gevirtualiseerde ruimte. Een grotere kamergrootte zorgt ervoor dat de staart van de reverb langer meegaat en de deining luider maakt.

Reverb-tijd beïnvloedt de duur van de reverb van aanzwelling tot release. Als je deze waarde heel klein maakt, knip je in wezen de staart uit.

Demping is als de hoeveelheid verval in het vertragingseffect. Het bepaalt hoeveel de overlappende iteraties worden gesneden. Dit heeft vooral invloed op de eerdere iteraties en de staart, hoewel het de deining kan verminderen als de waarde te hoog is. Hoe lager de waarde, hoe intenser de galm zal zijn.

De ingangsbandbreedte verandert het frequentiebereik dat wordt beïnvloed door reverb. Kleinere waarden zorgen ervoor dat het dof en gedempt klinkt, terwijl hogere waarden meer frequenties beïnvloeden en het helderder of intenser laten klinken.

Het droge signaalniveau bepaalt op basis van het volume hoeveel van het oorspronkelijke geluid in de galm achterblijft. De standaardwaarde is erg laag. Als u een directe en harde reverb wilt, verhoogt u de waarde. Als je de originele track mixt met een andere track die galm heeft toegevoegd, houd deze waarde dan laag, anders krijg je clipping, wat de getrouwheid van de audio verpest. Als dit helemaal naar beneden is en je nog steeds clipping krijgt, verlaag dan de amplitude van de tracks voordat je de reverb toepast.

Het vroege reflectieniveau verandert hoe de vroege iteraties de algehele reverb vormgeven. Het verlagen van dit volume veroorzaakt minder vroege echo's en verandert de integriteit van het geluid. Dit is moeilijk te beschrijven, dus je zult hier moeten luisteren en het zelf proberen.

Het staartniveau bepaalt door het volume de intensiteit van de galm door het staartgedeelte te veranderen.

Normaal gesproken is het vroege reflectieniveau ongeveer 15 dB hoger dan het staartniveau. Als je het verandert zodat het vroege reflectieniveau lager is dan het staartniveau, creëer je de illusie van afstand tussen de bron en de luisteraar. Merk ook op dat reverb sterk afhankelijk is van stereogeluid, dus gebruik luidsprekers om dit effect aan te passen in plaats van een koptelefoon. Je kunt ook stereotracks splitsen en verschillende instellingen toepassen voor het linker- en rechterkanaal. Hierdoor ontstaan ​​meer onderscheidende kanalen.

Reverb is geweldig voor het repliceren van het geluid van wijd open en grote afgesloten ruimtes. Je kunt tracks laten klinken alsof ze in een diep riool, een gigantische kathedraal of een eenvoudige concertzaal zijn uitgevoerd, en je zult de toon beïnvloeden, zodat deze natuurlijker klinkt dan alleen maar een heel korte vertraging of echo toe te voegen.


Door ruimte te simuleren zonder er daadwerkelijk in op te nemen, is het gemakkelijk om ingewikkeldheid en natuurlijkheid aan uw tracks toe te voegen. Het werkt ook geweldig niet-muziekaudio. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken op podcast-audio met hetzelfde effect. Heb je enige ervaring met deze effecten? Voel je vrij om enkele van je favoriete instellingen en hun gebruik in de comments te delen!

Meer verhalen

Maximaliseer de magie van meerdere monitoren onder Windows 7

Geen enkele eerdere versie van Windows heeft meerdere monitoren zo goed ondersteund en zoveel opties geboden. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u dingen instelt, de native tools en tools van derden gebruikt en het soort eye-candy krijgt dat alleen meerdere monitoren kunnen ondersteunen.

Installeer een GUI-app om de instellingen van Unity 2D eenvoudig te wijzigen in Ubuntu 11.04

Bent u op zoek naar een eenvoudige manier om de instellingen voor Unity 2D op uw Ubuntu 11.04-systeem aan te passen? Dan hebben we de perfecte app om met je te delen. Mariano Chavero heeft een eenvoudige, gebruiksvriendelijke GUI-app gemaakt waarmee je kunt tweaken ...

Jog.fm genereert afspeellijsten voor uw trainingsavonturen

Het maken van een afspeellijst met oefeningen is lastig; de meesten van ons hebben geen beat-per-minute-tellers ingebouwd in onze hersenen. Genereer de perfecte afspeellijst met behulp van Jog.fm.

Rdd.me combineert leesbaarheid en URL-verkorting in één

Leesbaarheid - de webbrowser-add-on die websites opmaakt zodat ze gemakkelijk kunnen worden gelezen - heeft een nieuwe service uitgerold die URL-verkorting en herformattering van leesbaarheid combineert. Nu kunt u netjes opgemaakte artikelen delen met...

Nook-kleurupdates; Converteert Nook naar een eenvoudige Android-tablet

Eerder dit jaar lieten we je zien hoe je een Nook in een volledige Android-tablet kunt hacken; nu heeft Barnes and Noble besloten om zelf die route te gaan met een officiële Nook-to-Tablet-update.

Desktop Fun: Exotische Cars Customization Set

Droom je ervan om in een exotische sportwagen te rijden in plaats van je huidige voertuig? Geef die dromen en je dag een boost door wat benzine-aangedreven adrenaline aan je desktop toe te voegen met onze Exotic Cars Customization-set.

Hoe u uw eigen audio-podcast maakt en uitvoert

Heb je ooit zin om je stem letterlijk naar het web te brengen? Podcasts zijn een geweldige manier om met mensen te communiceren en een blog aan te vullen. Dit is wat u moet weten, van het kopen van een microfoon tot het hosten van deze op uw site.

Vraag How-To Geek: stoppen met automatische IE-updates, aangepaste Windows 7-mapachtergronden en aangepaste Ubuntu-bootloading

Een keer per week duiken we in onze reader-mailbag om uw prangende technische vragen te beantwoorden. Deze week bekijken we het stoppen van Internet Explorer bij het updaten naar versie 9, het aanpassen van mapachtergronden in Windows 7 en het aanpassen van de Ubuntu-bootloader.

GigaPan Time Machine biedt time-lapse-video's met ultrahoge resolutie

GigaPan, het bedrijf dat ons al jaren ultra high-res panorama's brengt, heeft een nieuw aanbod: ultra high-res time lapse video's. Van de oerknal tot bloeiende bloemen, je kunt time-lapse-gebeurtenissen tot in waanzinnig detail bekijken.

Gebruik verpakkingstape om door privacyglas te kijken [Geek Tricks]

In de video hierboven deelt YouTube-gebruiker TheFarmacyMan een interessante video waarin hij een truc demonstreert die hij per ongeluk tegenkwam: als je doorzichtige tape op een mat privacyvenster plaatst, fungeert de tape als een kijkgaatje door de g...