Crossfade gebruiken in Audacity voor naadloze overgangen tussen audiotracks

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 1

Plotseling van track wisselen in je audio-/videoprojecten kan erg schokkend zijn voor het publiek. Crossfades kunnen helpen om natuurlijk klinkende overgangen tussen audiotracks te maken, en je kunt er echt van profiteren als je een beetje weet hoe geluid werkt.Wat is een crossfade?

De kans is groot dat je weet wat een fade is, hoewel misschien niet bij naam. Wanneer een audiotrack met stilte begint en het volume uit het niets stijgt, wordt dat een fade-in genoemd. Wanneer een nummer langzaam zijn volume verlaagt totdat het niets anders is dan stilte, wordt dit een fade-out genoemd. Hoe scherp een fade is, houdt direct verband met hoeveel volume er in welke periode verloren of gewonnen wordt. Scherpere vervagingen gebeuren snel, terwijl doffere of stabielere vervagingen lang duren. Zo ziet een fade-out er visueel uit:

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 3

Een fade-in lijkt op elkaar.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audio-tracks foto 4

Een crossfade is in wezen beide gelijktijdig doen op twee afzonderlijke sporen. De eerste track dooft langzaam uit en de tweede fade in, maar in plaats van dat er stilte tussendoor is, gebeurt het gelijktijdig. Het klinkt meestal alsof je de deur naar een andere kamer met andere muziek hebt geopend, er vervolgens doorheen bent gegaan en de deur achter je hebt gesloten.

Waarom is het nuttig?

Veel nummers gebruiken fading-technieken met groot effect bij het starten of eindigen, of bij bepaalde delen van het nummer. Hetzelfde geldt voor video; het is handig om te kunnen infaden in het gejuich van een menigte, of uit een originele audiobron te vervagen ten gunste van een of andere soort vertelling. Crossfading is waardevol omdat het ervoor zorgt dat deze veranderingen snel kunnen plaatsvinden zonder schokkend te zijn, zonder stilte te introduceren en terwijl het soepel en natuurlijker klinkt. DJ's gebruiken deze techniek vaak terwijl ze beats van twee verschillende nummers matchen om een ​​continuüm van geluid te produceren, terwijl editors vaak crossfades gebruiken (evenals fade-ins en fade-outs) om de introducties van verschillende geluidscomponenten minder plotseling en natuurlijker te laten klinken .

Je kunt crossfades groeperen in drie vage categorieën, en elk klinkt heel anders dan de andere.

Mid: Elke track is lineair vervaagd. Een korte voorbeeldtrack kun je hier downloaden: mid crossfade. Visueel ziet het er als volgt uit:

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 5

U kunt zien dat de toename/afname van het volume er stabiel uitziet. Afhankelijk van het volume van de originele tracks klinkt dit min of meer gelijkmatig.

Hoog: het vervaagde nummer begint langzaam te vervagen en neemt vervolgens in de loop van de tijd sneller toe. Het ingefade nummer daarentegen pikt het volume vrij snel op en die toename van het volume vertraagt ​​​​na verloop van tijd. Een korte voorbeeldtrack kun je hier downloaden: high crossfade. Visueel ziet het er als volgt uit:

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audio-tracks foto 6

De volumeveranderingen zien er hier uit als bobbels, met als effect dat de beide tracks een hoog volume hebben gedurende de duur van de fade, en er is nog steeds wat abruptheid.

Laag: het volume van de vervaagde track daalt vrij snel en de snelheid van deze daling neemt in de loop van de tijd af. Het fade-in-nummer begint langzaam aan volume te winnen, maar het neemt toe naarmate de tijd verstrijkt. Een korte voorbeeldtrack kun je hier downloaden: lage crossfade. Visueel ziet het er als volgt uit:

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 7

De veranderingen hier zien eruit als concave sneden. Voor de duur van de fade hebben beide tracks een lager volume totdat de originele track bijna volledig verdwenen is. Het effect voelt bijna als een stilte (maar zonder volledige stilte) en het volume bouwt daarna snel weer op, bijna als een klap.

Wanneer de twee tracks elkaar kruisen, bouwt hun volume op. Voor mid-level crossfades is halverwege de overgang het volume van elke track de helft. Crossfades op laag niveau zijn halverwege de overgang onder het halve volume, en crossfades op hoog niveau halverwege de overgang boven het halve volume.

Geluidsverschillen in crossfades

Geluid wordt gemeten in Bels, of meer algemeen, als fractie van die eenheid: decibel. Het menselijk gehoor is erg gevoelig voor acute veranderingen in geluid. Net zoals we zeer lage frequenties (zoals 20 Hz) en zeer hoge frequenties (zoals 20.000 Hz) kunnen horen, kunnen we heel zacht geluid en heel harde geluiden horen. In feite hebben onze oren een gevoeligheid van 1 tot 130 decibel, wat wil zeggen dat het hardste geluid dat je kunt horen ongeveer 10 biljoen keer zwaarder is dan het zachtste geluid dat je kunt horen! Als zodanig is wat een lineaire verandering in volume lijkt, in feite logaritmisch. Als u bij crossfades wilt knoeien met de snelheid waarmee het volume verandert, moet u dit agressiever wijzigen. Het helpt om dingen visueel te zien.

Lineaire crossfades in Audacity

In Audacity is het eenvoudig om lineaire crossfades toe te voegen. Lijn de twee tracks die u wilt crossfaden uit in de tijdlijn, door ze te bewerken of door de timeshift-tool te gebruiken. Als je in de rij staat, selecteer je een deel van het nummer dat je wilt uitfaden. Ga naar Effect> Cross-fade-out.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audio-tracks foto 8

Selecteer vervolgens in het volgende nummer het gedeelte dat u wilt infaden. Ga naar Effect> Cross Fade In.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 9

Je kunt de rest van de eerste track verwijderen als je klaar bent. Wees echter voorzichtig met het nummer waarin u infadt, want als u het verwijdert, wordt het teruggezet naar het begin. Je kunt ofwel de timeshift-tool gebruiken om het terug te brengen naar waar het moet zijn, of beter nog, gewoon het eerste deel van de track omzetten in stilte.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 10

Crossfading hoog of laag

Het maken van hoge of lage crossfades is niet geautomatiseerd in Audacity. Een manier om dit gemakkelijk te doen, vereist het gebruik van de Envelope Tool.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 11

Met de Envelope Tool kunt u het volume van een track wijzigen zonder de amplitude daadwerkelijk te veranderen. Omdat de eigenlijke geluidsgolf niet wordt gewijzigd, blijft het bronbestand onaangeroerd. U kunt meerdere punten toevoegen om de noodzakelijke wijziging verder vorm te geven. Nadat u deze tool hebt geselecteerd, klikt u op uw nummer en sleept u om het volumeniveau te wijzigen.

hoe-te-gebruiken-crossfade-in-audacity-voor-naadloze-overgangen-tussen-audiotracks foto 12

Elke klik voegt een nieuwe handgreep toe in de vorm van een witte stip die u kunt verplaatsen. Vorm de curve gewoon handmatig tot ongeveer wat we hierboven hebben beschreven. Je track kan natuurlijk andere behoeften hebben. Als het volume van je nummer zelf verandert, kun je dit compenseren of negeren. Zoals altijd, doe wat goed klinkt.


Crossfading heeft verschillende toepassingen voor zowel audio- als videobewerking. Afhankelijk van het type crossfade dat u doet, kunt u verschillende effecten voor verschillende doeleinden bereiken. Nu u weet hoe crossfades werken, kunt u kiezen welke het beste werkt in uw projecten. Het draait tenslotte allemaal om keuze, nietwaar?

Opmerking: de muziek die in de voorbeeldtracks wordt gebruikt, is van Talvin Singh; Reiziger en Butterfly van het album OK

Andere artikelen in de serie Audio Editing:

  • De How-To Geek-gids voor audiobewerking: de basis
  • De How-To Geek-gids voor audiobewerking: basisruisverwijdering
  • Hoe MP3-ondersteuning aan Audacity toe te voegen
  • De How-To Geek-gids voor audiobewerking: knippen, bijsnijden en rangschikken

Meer verhalen

Week in Geek: Microsoft doodt een enorm spambotnet

Deze week hebben we geleerd hoe e-mail werkt, om het Windows-opstartrecord te herstellen na een GRUB Loader-meltdown, om Mac-mappen te delen met een Windows-pc en om de Outlook-herinneringsbel te herstellen, om twee Android-tools te gebruiken om de telefoonrekening te verlagen, de eerste dingen die onze lezers aanbevelen om daarna te doen

Desktop Fun: Dreams of Spring Wallpaper Collection

Voor degenen die op het noordelijk halfrond wonen, is het bijna lente. Maar totdat die heerlijke warme temperaturen en uitbarstingen van kleur komen, laat onze Dreams of Spring Wallpaper-collectie je bureaublad vullen met de schoonheid van het komende seizoen.

Minimaliseer apps naar het systeemvak in Windows met MoveToTray

Wilt u een gemakkelijke manier om apps naar het systeemvak in Windows te minimaliseren en uw taakbalk overzichtelijk te houden? Dan heb je alleen de MoveToTray-app nodig om het voor elkaar te krijgen.

DIY-camera Dolly geeft supergladde overheadvideo op een goedkope manier

Als u op zoek bent naar een goedkope en gemakkelijke manier om uw doe-het-zelf-projecten met een professionele flair te documenteren, maakt deze cameradolly van $ 30 stabiele en vloeiende opnamen van bovenaf in een handomdraai.

Wat je zei: de eerste dingen die je moet doen na het installeren van een nieuw besturingssysteem

Eerder deze week hebben we je gevraagd de stappen te delen die je hebt doorlopen na het installeren van een nieuw besturingssysteem. U heeft gereageerd en wij hebben uw antwoorden afgerond.

DropVox neemt spraakmemo's rechtstreeks op in je Dropbox-account

DropVox is een slimme en zeer gespecialiseerde applicatie die je iOS-apparaat heel effectief verandert in een voicerecorder met op Dropbox gebaseerde opslag.

Vrijdagpret: Carveola-incident

Is het een lange en saaie werkweek geweest? Wat dacht je van iets om de boel een beetje op te fleuren? In de game van deze week krijg je orders om je aan te sluiten bij een nieuw gevormde taskforce bestaande uit soldaten van geallieerde en voormalige vijandelijke eenheden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Jouw missie is om vreemde waarnemingen te onderzoeken.

Hoe zang uit muzieknummers te verwijderen met Audacity

Heb je ooit een plotseling, onverklaarbaar onweerstaanbaar verlangen naar karaoke gekregen? Misschien hou je van de muziek van een nummer, maar kun je de leadzanger niet uitstaan? Hier leest u hoe u in een paar eenvoudige stappen de zang van de meeste muzieknummers kunt verwijderen.

Deze week in de geschiedenis van Geek: Microsoft wordt openbaar, geboorte van Albert Einstein, internet wordt oceaanoverschrijdend

Elke week bekijken we interessante weetjes en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Geekdom. Deze week kijken we naar de eerste openbare aanbieding van Microsoft-aandelen, de geboorte van Albert Einstein en de verknoping van informatienetwerken over de Atlantische Oceaan.

Do Not Track Plus voorkomt dat websites u volgen

Do Not Track Plus is een Firefox-extensie die de do-non-track-header combineert met beveiligingslijsten voor uitgebreide trackingvermijding tijdens het surfen op het web.