Dual Boot Windows en SteamOS

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 1

Valve's SteamOS is een besturingssysteem voor gaming in de woonkamer op basis van desktop Linux. Het is momenteel in bèta, maar je kunt het zelf op bijna elke computer installeren dankzij Ye Olde SteamOSe, een wijziging van het SteamOS-installatieprogramma.

Belangrijke opmerking: we hebben dit zelf getest, maar we gebruiken hier een niet-officiële wijziging van een bètabesturingssysteem. Zorg ervoor dat u back-ups hebt voordat u dit doet. U doet dit op eigen risico - u kunt in de problemen komen.Waarom we Ye Olde SteamOSe aanbevelen

Dus waarom bevelen we Ye Olde SteamOSe aan, een niet-officiële externe re-spin van het SteamOS-installatieprogramma in plaats van het officiële installatieprogramma van Valve? Nou, SteamOS is momenteel in bèta - hoewel het meer als een alfa aanvoelt - en Valve lijkt zich te concentreren op hun officiële Steamboxes. Het officiële installatieprogramma zal uiteindelijk de beste optie worden, maar hier zijn enkele huidige beperkingen die Ye Olde SteamOSe oplost:

  • SteamOS vereist een computer met UEFI. De onofficiële respin ondersteunt zowel UEFI als traditionele BIOS.
  • SteamOS claimt 500 GB hardeschijfruimte nodig te hebben. De onofficiële respin heeft meer realistische ruimtevereisten van ongeveer 40 GB.
  • SteamOS ondersteunt officieel alleen NVIDIA-graphics. De onofficiële respin zou meer grafische ondersteuning moeten bevatten, inclusief voor Intel, AMD en zelfs VMware- en VirtualBox-graphics. Op dit moment werkt 3D-versnelling alleen in VMware, niet in VirtualBox.
  • SteamOS neemt je hele computer over. De onofficiële respin kan dual-boot met Windows. Het installatieprogramma bevat ondersteuning voor het wijzigen van de grootte van Windows NTFS-partities om dit mogelijk te maken.
  • SteamOS-netwerken zijn beperkt tot Realtek-hardware of firmwarevrije netwerken. De onofficiële respin bevat typische Linux-netwerkstuurprogramma's, inclusief Wi-Fi-ondersteuning.
  • SteamOS ondersteunt alleen HDMI-audio-uitvoer. De onofficiële respin ondersteunt bijna elke geluidskaart.

Je kunt proberen om SteamOS-versie van Valve te installeren, maar tenzij je een vrij specifieke hardwareconfiguratie hebt, werkt het gewoon niet zonder enige aanpassingen. De ontwikkelaar van Ye Olde SteamOSe, directhex, heeft dit tweaken voor ons gedaan en verpakt.

Begin met het installeren van SteamOS

Ga eerst naar de Ye Olde SteamOSe-pagina en download de installatieschijfkopie met een BitTorrent-client. Aangezien SteamOS vrij herdistribueerbaar is, is dit volledig legaal.

Brand het ISO-imagebestand op een dvd en start uw computer op vanaf de schijf. Als u liever een USB-flashstation gebruikt in plaats van een dvd, gebruikt u Win32 Disk Imager om de ISO-image naar het USB-station te schrijven en een opstartbaar USB-station te maken.

Wanneer u opstart vanaf de schijf, ziet u het opstartmenu. Dit is een aangepaste versie van het SteamOS-opstartmenu van Valve. De optie Power User-installatie (aangepaste partities) hier is specifiek voor Ye Olde SteamOSe en stelt u in staat om het formaat van uw bestaande partities te wijzigen en een dual-boot-systeem op te zetten.

Zeer belangrijk: u moet de installatieoptie Power User selecteren om een ​​dual-bootsysteem in te stellen. Als u de optie Geautomatiseerde installatie selecteert, wordt uw hele eerste harde schijf gewist, worden alle Windows-systemen of bestanden erop gewist en wordt SteamOS over de lege ruimte geïnstalleerd.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 2

Partitioneer uw harde schijf

De Power User-installatieoptie plaatst u in het SteamOS-installatieprogramma, wat eigenlijk een aangepaste versie is van het Debian Linux-installatieprogramma. Een groot deel van het installatieproces zal automatisch gebeuren, maar het proces stopt zodra u het scherm Partitieschijven bereikt.

Selecteer de optie Handmatig en klik op Doorgaan om te beginnen met het partitioneren van uw schijf. Als u de optie Begeleid - gebruik volledige schijf selecteert, wordt uw harde schijf gewist en gebruikt SteamOS de volledige schijf.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 3

Selecteer uw Windows NTFS-partitie en klik op Doorgaan om het formaat te wijzigen, zodat er ruimte vrijkomt voor SteamOS.

Als je een tweede harde schijf hebt waarop je SteamOS wilt installeren, zou je hier de tweede harde schijf moeten kunnen kiezen en er partities op kunnen maken in plaats van de grootte van een bestaande Windows-partitie te wijzigen.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 4

Selecteer de optie Formaat van de partitie wijzigen en klik op Doorgaan.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 5

U wordt gevraagd of u eerdere wijzigingen die u op schijf hebt aangebracht, wilt wegschrijven. Als je dit proces hebt gevolgd, heb je geen wijzigingen aangebracht, dus je kunt Ja selecteren en doorgaan.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 6

Voer een kleiner formaat in voor uw Windows-partitie om deze te verkleinen en ruimte vrij te maken voor uw SteamOS-systeem. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte overlaat voor Windows, maar zorg ook voor voldoende ruimte voor Steam OS.

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 7

Selecteer de GRATIS RUIMTE die je hebt gemaakt en ga verder. We gaan nu verschillende partities maken voor SteamOS.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 8

Eerst maken we een partitie voor het SteamOS-basissysteem. Selecteer de optie Een nieuwe partitie maken en voer een partitiegrootte in. Valve gebruikt hiervoor een partitie van 10 GB, maar directhex zegt dat je minimaal een partitie van 3 GB kunt gebruiken.

We raden aan om hier een primaire partitie van te maken en deze aan het begin van uw vrije ruimte te plaatsen wanneer daarom wordt gevraagd.

Zorg ervoor dat de partitie is ingesteld op Gebruiken als: Ext4 en Koppelpunt: /. Deze opties moeten automatisch worden geselecteerd.

Selecteer de optie Gereed met het instellen van de partitie en klik op Doorgaan als u klaar bent.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 9

Ten tweede maken we een swappartitie. Dit is in principe hetzelfde als het wisselbestand op Windows. Selecteer opnieuw de vrije ruimte, klik op Doorgaan en voer een partitiegrootte in. Valve gebruikt hiervoor 10 GB, maar directhex zegt dat je maar een gigabyte of twee nodig hebt. Dit hangt af van hoeveel RAM je op je computer hebt en welke games je gaat spelen - als je SteamOS op een oude computer met weinig RAM installeert, wil je misschien een grotere swappartitie maken.

We raden aan om hier een logische partitie van te maken en deze aan het begin van de vrije ruimte te plaatsen wanneer daarom wordt gevraagd.

Selecteer de optie Gebruiken als: en stel deze in op Wisselgebied. Als u klaar bent, selecteert u Gereed met het instellen van de partitie en klikt u op Doorgaan.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 10

Ten derde maken we een herstelpartitie voor de herstelfunctie van SteamOS. Selecteer de vrije ruimte opnieuw en maak op dezelfde manier als hierboven een andere partitie aan. Valve gebruikt ook 10 GB voor deze partitie, maar directhex zegt dat je waarschijnlijk minimaal 3 GB kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat de partitie is ingesteld op Gebruiken als: Ext4. Selecteer de optie Koppelpunt en klik op Doorgaan om een ​​koppelpunt in te stellen. Klik op Handmatig invoeren en klik op Doorgaan om een ​​aangepast koppelpunt in te voeren.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 11

Voer /boot/recovery in als het koppelpunt van de partitie. Selecteer Gereed met het instellen van de partitie en klik nogmaals op Doorgaan als u klaar bent.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 12

Ten vierde en als laatste maken we de partitie waar SteamOS games installeert. Je moet deze zo groot mogelijk maken, omdat je hier de meeste ruimte nodig hebt.

Selecteer de vrije ruimte opnieuw en klik op Een nieuwe partitie maken. U kunt de standaard partitiegrootte selecteren om de resterende vrije ruimte voor uw gamepartitie te gebruiken.

Stel de partitie in op Gebruiken als: Ext4 en Koppelpunt: /home. Het installatieprogramma zou deze opties automatisch moeten kiezen. Ga verder als je klaar bent.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 13

Je SteamOS-partities zouden nu moeten lijken op die in de onderstaande schermafbeelding. Selecteer Partitionering voltooien en schrijf wijzigingen naar schijf als u klaar bent.

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 14

Na het bevestigen van de wijzigingen, zou de rest van het installatieproces automatisch moeten gebeuren.

Het installatieprogramma zal je vragen over het opzetten van een dual-boot setup met de GRUB bootloader. Klik op Ja en laat het doorgaan.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 15

Na het installeren van SteamOS, zie je elke keer dat je je computer opstart een opstartmenu. Hiermee kun je kiezen of je wilt opstarten in SteamOS of Windows. Gebruik de pijltoetsen en Enter om een ​​besturingssysteem te selecteren.

Het opstartmenu heeft een thema dat overeenkomt met de rest van SteamOS nadat u de rest van het onderstaande proces hebt voltooid.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 16

Installatie na installatie

U bent nog niet helemaal klaar met het installatieproces. Nadat je SteamOS de eerste keer hebt opgestart, zie je een inlogscherm. Log in op het systeem met de accountnaam steamos en het wachtwoord steam. Selecteer de GNOME-sessie.

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 17

Klik op het SteamOS-bureaublad op de optie Activiteiten, selecteer Toepassingen en open een Terminal-venster.

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 18

Typ steam in de terminal en druk op Enter om Steam te starten. Accepteer de EULA en laat Steam het systeem instellen.

how-to-dual-boot-windows-and-steamos foto 19

U hoeft zich nog niet aan te melden bij Steam. Je kunt het venster sluiten wanneer je wordt gevraagd om in te loggen op je Steam-account.

Nadat het proces is voltooid, logt u uit op het bureaublad door op de optie Steam-account in de rechterbovenhoek van het scherm te klikken en Uitloggen te selecteren.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 20

Log vervolgens in met de accountnaam desktop, de wachtwoorddesktop en de GNOME-sessie.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 21

Open een Terminal-venster op dezelfde manier als voorheen. Typ de volgende opdracht in de terminal en druk op Enter:

~/post_logon.sh

Voer het wachtwoordbureaublad in wanneer daarom wordt gevraagd. Het script zal SteamOS instellen en de computer automatisch opnieuw opstarten in het hulpprogramma voor herstelpartities, dus laat het gewoon draaien.

(We weten niet zeker wat er met de graphics aan de hand was toen we de onderstaande schermafbeelding maakten, maar alles leek goed te werken. Dit is slechts een zeer bèta-ervaring.)

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 22

Typ y en ga verder met het maken van de herstelpartitie.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 23

U kunt nu opnieuw opstarten in SteamOS.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 24

SteamOS gebruiken

SteamOS zou nu normaal moeten werken. Het zal op een meer gepolijste manier opstarten met een voortgangsbalk. Wanneer het opstart, zie je geen oud Linux-inlogscherm - je ziet dezelfde SteamOS-ervaring die je zou krijgen op een nieuwe SteamBox.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 25

Log in met je Steam-account om SteamOS te gebruiken. Al je games die Linux ondersteunen, zijn beschikbaar om te downloaden en te spelen.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 26

Als je weer toegang tot het bureaublad wilt, ga je naar Instellingen > Systeem > Toegang tot de Linux-desktop inschakelen. U kunt dan de optie Afsluiten selecteren en Terug naar bureaublad kiezen.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 27

SteamOS biedt nog geen goede officiële ondersteuning voor verschillende geluidskaarten. U moet de toepassing PulseAudio Volume Control (pavucontrol) uitvoeren vanuit het menu Activiteiten op het bureaublad en deze gebruiken om uw geluidskaart en systeemvolumeniveaus te selecteren. De volumeregeling die in de GNOME-desktop is geïntegreerd, werkt op dit moment niet met Ye Olde SteamOSe.

how-to-dual-boot-windows-en-steamos foto 28

Ye Olde SteamOS functioneert voornamelijk als een wijziging van het SteamOS-installatieprogramma, en voegt extra installatiefunctionaliteit en pakketten toe die niet aanwezig zijn in de officiële distributie van SteamOS. Je SteamOS-systeem zou nu automatisch moeten worden bijgewerkt vanuit de officiële SteamOS-repository's, net als een officiële Steambox. Het doet dit op de achtergrond met behulp van standaard Linux-pakketbeheertools -SteamOS lijkt erg op standaard Linux-desktopsystemen.


Na verloop van tijd zal dit proces veel eenvoudiger worden. Op een dag zal Valve hun eigen eenvoudige installatieprogramma leveren dat een grotere verscheidenheid aan hardware en eenvoudige dual-boot setup zal ondersteunen. Voor nu moeten we door deze hoepels springen - maar het is beter dan SteamOS helemaal niet te kunnen gebruiken.

Met dank aan directhex voor het maken van de Ye Olde SteamOSe respin en het doen van al dit werk!

Meer verhalen

Geek Trivia: Wat moest je verslaan in het supergeheime niveau van Nintendo's Hit Star Fox?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: Er is maar één fabriek in de Verenigde Staten gewijd aan de productie van?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Desktop Fun: Kerst 2013 Wallpaper Collection [Bonuseditie]

Met Kerstmis over minder dan twee weken, is het tijd om die desktops te versieren en klaar te maken voor de feestdagen. Voeg wat kleurrijke kerstsfeer toe aan je favoriete computerscherm met onze Kerst 2013 Wallpaper-collectie.

Geek Trivia: welk paasei van Nintendo-game is een eerbetoon aan het hostapparaat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Waarom hebben sommige netwerkstekkers covers en sommige zijn naakt?

Als je lang genoeg op een kantoor blijft hangen, zie je een duidelijke trend in netwerkbekabeling. Sommige kabels hebben een afgedekte stekker en sommige kabels zijn naakt. Wat is het doel van de kleine stekkerafdekking?

Geek Trivia: Sommige planten gebruiken chemische signalen om wat tot hun verdediging te roepen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe u bestanden veilig naar iemand anders kunt overbrengen met SFTP

We hebben eerder geschreven over het hosten van uw eigen FTP-server, maar gegevens worden in leesbare tekst overgedragen, waardoor het ongeschikt is voor vertrouwelijke bestandsoverdracht. In deze gids bespreken we de veilige versie van FTP - SFTP, en waarom het een uitstekende manier is om bestanden over te zetten naar andere mensen

Geek Trivia: Ruslands geheime Koude Oorlog-kaarten van wat nu de voorkeur heeft boven officiële kaarten?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

De volgende versie van Windows kan de terugkeer van het startmenu zien

Een van de meest voor de hand liggende en bespotte veranderingen in Windows 8 was de verwijdering van het Startmenu, maar er beginnen nieuwe geruchten naar boven te komen die erop kunnen wijzen dat Microsoft bereid is van gedachten te veranderen over deze 'klassieke' functie in de volgende versie van Windows.

Cassettebanden en andere oude media digitaliseren/back-uppen

Als je wat oude cassettebandjes hebt liggen, is het een goed idee om ze te digitaliseren en een back-up te maken voordat ze besluiten hun leeftijd te tonen en te stoppen met werken. In deze handleiding laten we zien hoe u uw oude collecties kunt converteren naar digitale bestanden en hoe u dit het beste kunt doen.