Hoe de scherptediepte te manipuleren om betere foto's te maken

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto

Als je merkt dat je niet onder de indruk bent van de foto's die je hebt gemaakt, is de kans groot dat onderbenutting van manipulatie van de scherptediepte de oorzaak is. Lees verder terwijl we uitleggen wat scherptediepte is en hoe u het kunt gebruiken om interessantere en dynamischere foto's te maken.

Foto door Matt Clark.Wat is scherptediepte en waarom zou het me iets kunnen schelen?

In zijn meest eenvoudige vorm verwijst scherptediepte naar de hoeveelheid (de diepte) van het brandpuntsvlak (het veld) dat beschikbaar is voor de camera. Deze diepte wordt bepaald door het bereik van objecten in de foto die acceptabel scherp zijn voor de kijker. Objecten die zich te dichtbij of te ver van de lens bevinden, vallen buiten dit acceptabele scherptebereik en zijn onscherp.

Afhankelijk van de apparatuur en de instellingen kan de scherptediepte flinterdun zijn (zoals het geval is bij macrofotografie waarbij het brandpuntsvlak een millimeter of minder breed kan zijn), of kan de scherptediepte oneindig lijken (zoals de case met een point-and-shoot-camera waarbij alles, van een paar meter voor de camera tot bergen mijlenver van de camera, scherp is).

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto

Het manipuleren van de scherptediepte tussen deze twee uitersten is de sleutel om te bepalen hoe iemand die uw foto bekijkt, ziet wat u probeerde vast te leggen. Door bijvoorbeeld de scherptediepte te manipuleren, kun je besluiten om de achtergrond scherp in beeld te houden (omdat je wilt dat de kijker het monument ziet waar je voor staat) of de achtergrond zachtjes vervaagt tot een zachte achtergrond voor een portret (omdat je wilt dat de kijker zich concentreert op het gezicht van de persoon en niet op de drukke stadsstraat erachter, zoals te zien is op de foto hierboven door Conor Ogle).

Hoe kan ik de scherptediepte manipuleren?

Er zijn drie principiële methoden waarmee u de scherptediepte in uw foto's kunt manipuleren, en op één daarvan gaan we ons vandaag concentreren.

Ten eerste vergroot of verkleint de brandpuntsafstand van de cameralens de scherptediepte. Groothoeklenzen, zoals architecturale en fisheye-lenzen, hebben een zeer grote scherptediepte. Extreme telelenzen hebben een zeer geringe scherptediepte. Het wisselen van het ene lenstype naar het andere heeft een aanzienlijke invloed op de scherptediepte die u kunt vastleggen.

Ten tweede verandert de afstand tot uw onderwerp de scherptediepte. Dit effect is van toepassing op alle lenzen, zelfs die op uw ogen. Houd je vinger dicht bij je oog en focus erop. Alles achter de vinger is onscherp. Houd het op een armlengte afstand, nu is de kamer in focus. Als je vriend dertig passen naar buiten zou lopen en zijn vinger zou ophouden om je erop te concentreren, zou alles scherp zijn. Hoe dichter u op een object scherpstelt, hoe kleiner de scherptediepte.

Ten slotte, en dit is voor ons tegenwoordig het meest interessant, kun je het diafragma van de cameralens aanpassen om de scherptediepte te manipuleren - deze techniek is veel gemakkelijker dan lenzen verwisselen of dichterbij of verder weg van je onderwerp rennen. Dus hoewel het belangrijk is om te weten hoe uw brandpuntsafstand en afstand tot het onderwerp uw afbeeldingen beïnvloeden, is het in de meeste situaties praktischer om de scherptediepte via het diafragma aan te passen.

Wat heb ik nodig?

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 3

Als het gaat om het manipuleren van de scherptediepte, is het gebruik van een (D)SLR met een instelbaar diafragma de koning. Zich bewust zijn van scherptediepte is geweldig en het kan je helpen je fotografie met elk soort camera te verbeteren, maar als je het op een consistente manier actief wilt manipuleren, heb je een camera nodig waarmee je kunt laten zien met diafragmaprioriteit of volledig handmatige modus om het diafragma van de camera aan te passen. (In een oogwenk meer over deze hele zaak voor het aanpassen van diafragma's).

Foto door s58y.

Idealiter wil je twee dingen om het spelen met scherptediepte echt gemakkelijk te maken:

  • Een (D)SLR-camera
  • Een prime-lens met een groot maximaal diafragma

De camera en lens die we gewoonlijk rondsjouwen voor alles, van openhartige snapshots tot portretten in het park, is een Nikon D80 met een 50 mm f/1.8-lens. Zelfs als je de kitlens gebruikt die bij je camera is geleverd, bijvoorbeeld een Nikkor 18-55 mm f/3.5-5.6, kun je nog steeds een breed scala aan resultaten behalen. Prime-lenzen zijn echter ideaal om te experimenteren met scherptediepte in uw foto's, omdat ze over het algemeen de grootst mogelijke diafragma-instellingen bieden die beschikbaar zijn.

Het diafragma aanpassen om de scherptediepte te manipuleren

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 4

In de lens van je camera zit een mechanische iris gemaakt van kleine overlappende bladen. De opening die wordt gecreëerd door de mechanische iris, zoals de pupil in je oog, wordt de opening genoemd. Net zoals uw eigen iris uitzet of samentrekt om meer of minder licht in uw oog toe te laten, past de mechanische iris in de camera zich aan om hetzelfde te doen - wanneer de camera in de volautomatische modus blijft, tenminste.

Foto door Nayukim.

Wat we willen doen, is loskomen van de creatieve beperkingen die worden opgelegd door de camera in volledig automatische modi te laten en in plaats daarvan de iris van de lens (en dus het diafragma) te manipuleren om interessantere foto's te maken.

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 5

Kijk naar de modusselectieknop van uw camera - de modusselectieknop van een Nikon DSLR wordt hierboven weergegeven. Om echt te maximaliseren wat je kunt doen met scherptediepte, wil je ofwel A (soms aangeduid als Ap) gebruiken voor diafragmavoorkeuzemodus of M voor handmatige modus.

In beide modi kun je de diafragma-instelling instellen, maar in de modus Diafragmaprioriteit past de ingebouwde meting van de camera de belichtingstijd voor je aan. In de handmatige modus moet je zowel het diafragma als de belichtingswaarden aanpassen, wat een beetje uitdagender is. Om te beginnen is het geen schande om de camera de cijfers voor je te laten kraken - ga je gang en gebruik de Aperture Priority-modus.

Voordat we beginnen met wegschieten, laten we de meest elementaire regels vastleggen om in gedachten te houden. Het diafragmagetal (of F-getal) is een verhouding. Concreet is het een verhouding tussen de brandpuntsafstand van de lens en de diameter van het diafragma. Dus hoe kleiner het f-getal, hoe groter de opening van het diafragma/lensiris.

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 6

Het belangrijkste om te onthouden bij het manipuleren van de scherptediepte in uw foto's is:

Klein F-getal -> Groot diafragma -> Ondiepe scherptediepte

Groot F-getal -> Klein diafragma -> Grote scherptediepte

Wil je romige achtergronden voor portretten? Open de opening. Wil je een haarscherpe achtergrond helemaal tot aan de horizon voor prachtige landschapsfoto's? Sluit de opening naar beneden.

Om te demonstreren hoe snel kleine veranderingen aan het diafragma grote veranderingen in de foto opleveren, laten we een paar gewillige LEGO-figuurassistenten verzamelen en ze op de tafel in ons kantoor opstellen.

In de eerste foto hebben we onze focus op het dichtstbijzijnde LEGO-figuur gezet en het diafragma zo groot mogelijk gemaakt op onze lens (f/1.8):

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 7

Het cijfer dat zich het dichtst bij de lens bevindt, is scherp, maar de focus valt onmiddellijk daarna weg (het tweede cijfer ligt slechts een centimeter achter het eerste). Je zult ook merken dat hoewel de foto een mooie droomachtige kwaliteit heeft met al die zachte focus, hij ook niet haarscherp is, zelfs niet in het acceptabele scherptedieptebereik; dat is een afweging die je maakt met de meeste lenzen. Fotograferen met het diafragma zo absoluut wijd open als mogelijk is, is meestal niet de scherpste instelling die de lens kan bieden.

Laten we het diafragma aanpassen aan f/10 en kijken wat er gebeurt:

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 8

We verliezen een beetje licht in de aanpassing (onthoud dat het enige dat we veranderen de diafragma-instelling is omwille van de consistentie), maar nu zijn de eerste twee figuren echt scherp en het derde figuur is aanzienlijk meer in focus dan in de eerste afbeelding. Onze scherptediepte is vergroot van een fractie van een centimeter tot enkele centimeters.

Laten we in de laatste foto het diafragma zo klein mogelijk sluiten met deze lens, f/22:

hoe-te-manipuleren-diepte-van-veld-om-betere-foto's te maken foto 9

Het verschil tussen f/10 en f/22 is niet zo groot als het verschil tussen f/1.8 en f/10, maar er zijn nog steeds merkbare veranderingen. De gezichten van de LEGO-personages op de achtergrond zijn duidelijker, en als we de figuren langs het trappatroon van de eerste rij volgen, komen meer van de figuren in beeld.


Dat is alles! Open het diafragma om de scherptediepte te verkleinen, sluit het om de scherptediepte te vergroten. Gewapend met die vaardigheid, ben je klaar om gebruik te maken van manipulaties met de scherptediepte om alles, van portretten van je kinderen tot foto's van de Grand Canyon, er beter uit te laten zien dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Bekijk deze aanvullende How-To Geek-fotografieartikelen voor meer fotografieartikelen, waaronder meer manieren om de scherptediepte in uw voordeel te gebruiken:

  • De How-To Geek Guide voor Custom Photo Bokeh
  • Hoe u goedkoop kunt genieten van macrofotografie?
  • Wat moet ik weten voordat ik een nieuwe lens voor mijn camera koop?
  • Verbeter uw fotografie door de elementen van belichting te leren
  • HTG legt uit: camera's, lenzen en hoe fotografie werkt

Heb je een fotografievraag of tutorial die je graag zou willen zien op HTG? Neem deel aan het onderstaande gesprek en laat het ons weten.

Meer verhalen

Microsoft lanceert indrukwekkende nieuwe hardware

Microsoft had gisteren hun grootste hardware-aankondiging ooit, met tonnen nieuwe gadgets over hun hele lijn. Voor het eerst in lange tijd heeft Apple serieuze concurrentie in de high-end hardware, en het is geweldig. Concurrentie is iets geweldigs dat bedrijven ertoe aanzet om te maken

Samenwerken aan documenten in realtime in Office 2016

Microsoft Office 2016 heeft hun samenwerkingsfuncties verbeterd, zodat meerdere auteurs in realtime aan een document kunnen werken. U kunt een document delen in OneDrive en zien wie eraan werkt, en zelfs een link krijgen om anderen te sturen voor gemakkelijke toegang tot het document.

Hoe weten diagnostische hulpprogramma's voor harde schijven of een sector slecht is of niet?

Niemand denkt graag aan een harde schijf die kapot gaat, laat staan ​​dat hij er problemen mee heeft, maar hoe weten diagnostische hulpprogramma's voor harde schijven eigenlijk of sectoren slecht zijn of niet? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden op de vragen van een nieuwsgierige lezer.

Geek Trivia: volgens Forbes Magazine is het rijkste fictieve personage?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe u de live-foto's van uw iPhone naar foto's kunt converteren

De nieuwe Live Photos-functie van Apple op de iPhone 6s en 6s Plus is echt gaaf, maar als je ze niet als volledige Live Photos wilt delen of ze gewoon als foto's wilt, kun je ze eenvoudig in slechts een paar stappen converteren.

Nog een sectie met opmerkingen bijt in het stof

Reactiesecties op internet sterven links en rechts uit, vooral van de grootste uitgevers die een enorm publiek trekken. De nieuwste te gaan is Motherboard, maar ze zullen zeker niet de laatste zijn.

Hoe u alle afbeeldingen van MMS-tekstberichten op Android kunt exporteren of opslaan

Je probeert die bepaalde foto te vinden die iemand je een tijdje geleden heeft gestuurd en je weet niet meer wie het was. In plaats van al uw sms-berichten te doorzoeken van iedereen die u de afbeelding had kunnen sturen, waarom zou u niet alle afbeeldingen uit uw sms-berichten extraheren?

Harde schijf (HDD)

De harde schijf (of harde schijf, vandaar HDD) is het primaire opslagmedium op de meeste computers. Traditioneel waren harde schijven (en zijn dat nog steeds) aluminium of glazen platen geïmpregneerd met een ferromagnetisch materiaal. Gegevens worden geschreven via een eenvoudig binair 0/1-systeem met behulp van de polariteit van

EpicScale Crapware van uTorrent van uw computer verwijderen

Het internet werd gek vandaag toen iemand erachter kwam dat uTorrent een stuk crapware bundelde genaamd EpicScale dat je computer gebruikt om Bitcoins te minen, en volgens veel rapporten stil was geïnstalleerd. Het nog grotere probleem is dat het niet schoon wordt verwijderd, dus dat gaan we doen

Hoe weet u wanneer het tijd is om de batterij van uw laptop te vervangen?

Hoe goed je ook omgaat met de batterij van je laptop, hij gaat uiteindelijk dood. Als je geluk hebt, is het tijd om je laptop te vervangen tegen de tijd dat de batterij leeg is. Als dit niet het geval is, moet u de batterij vervangen.