Hoe bepaal je welk type schijf (HDD of SSD) je hebt met Windows 8 of 10?

hoe-bepaal je welk-type-schijf-hdd-of-ssd-je-hebt-met-windows-8-of-10 foto 1

Als je net een mooie computer hebt ontvangen zonder hardwaredocumentatie, hoe kom je er dan achter welk type schijf deze heeft zonder hem open te maken? De SuperUser Q&A-post van vandaag biedt een aantal snelle en gemakkelijke oplossingen om een ​​lezer te helpen de informatie te vinden die hij nodig heeft.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Jung-nam Nam (Flickr).

hoe-bepaal je welk-type-schijf-hdd-of-ssd-je-hebt-met-windows-8-of-10 foto 2

De vraag

SuperUser-lezer Saeed Neamati wil weten of er een gemakkelijke manier is om te bepalen welk type schijf zijn computer heeft:

Ik heb onlangs een voorgemonteerde computer ontvangen waarop Windows 8 is geïnstalleerd en heb geen idee of de interne schijf SSD of HDD is (SATA of anderszins). Ik heb geen manier kunnen vinden om te zien of de schijf SSD is of niet (afgezien van de capaciteit/grootte van de schijf). Nu de grootte van SSD's echter in de buurt komt van die van HDD's, is deze methode geen goede manier om te bepalen welk type schijf mijn computer heeft. Zijn er andere methoden om een ​​SSD-schijf te detecteren?

Is er een gemakkelijke manier om te bepalen welk type schijf de computer van Saeed heeft?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers DragonLord en JMK hebben het antwoord voor ons. Ten eerste, DragonLord:

Eigenlijk is er een veel eenvoudigere oplossing. Windows Drive Optimizer (voorheen Schijfdefragmentatie genoemd) meldt of een schijf HDD of SSD is. U kunt dit hulpprogramma openen door op de Windows-toets te drukken, te zoeken naar optimaliseren en Defragmenteren en optimaliseren van uw schijven te selecteren.

hoe-bepaal je welk-type-schijf-hdd-of-ssd-je-hebt-met-windows-8-of-10 foto 3

Dit werkt over het algemeen in elk systeem waar de schijven niet op een RAID-kaart zijn aangesloten. Als het besturingssysteem het mediatype echter niet kan bepalen (d.w.z. de schijven bevinden zich in een hardware RAID-configuratie), zal de bovenstaande oplossing niet werken. Een programma zoals CrystalDiskInfo kan in een dergelijke situatie helpen. Als u nog steeds niet kunt zien of de schijf een HDD of SSD is, moet u mogelijk de computerbehuizing openen en de eigenlijke schijf onderzoeken.

Gevolgd door het antwoord van JMK:

Omdat het nog niet is genoemd, is Speccy geweldig voor het bekijken van diepgaande informatie over elk onderdeel van uw computer (inclusief uw interne schijf).

hoe-bepaal je welk-type-schijf-hdd-of-ssd-je-hebt-met-windows-8-of-10 foto 4