Instellingen voor mapweergave aanpassen in Windows

Hoewel de Windows-bestandsverkenner enigszins vereenvoudigd lijkt in vergelijking met oudere versies, biedt deze nog steeds veel opties om te bepalen hoe u de inhoud van uw mappen ziet.

Mensen hebben altijd geklaagd over het gebrek aan geavanceerde functies in de bestandsverkenner van Windows 8 en 10 en om eerlijk te zijn, zou het heel leuk zijn om dingen als tabbladen en gesplitste weergaven te zien om bestanden gemakkelijker te beheren. Toch kunt u uw mapweergaven op een aantal manieren aanpassen om het sorteren van al uw bestanden gemakkelijker te maken. Als je Windows al een tijdje gebruikt, zullen de meeste van deze dingen ouderwets voor je zijn, maar je weet nooit welke nieuwe trucs je zou kunnen oppikken. En als bonus, als u deze weergave-instellingen naar uw wens hebt geconfigureerd, kunt u de meeste automatisch toepassen op andere mapvensters met behulp van de vijf speciale mapsjablonen van Windows.Neem de controle over het navigatiedeelvenster

Het navigatievenster verschijnt standaard aan de linkerkant van uw Verkenner-venster. Het toont Quick Access-items die u hebt vastgezet, evenals mapstructuren die zijn onderverdeeld in categorieën op het hoogste niveau, zoals OneDrive, Deze pc, Netwerk en Thuisgroep. De jouwe kan extra categorieën bevatten, afhankelijk van welke andere services, zoals Dropbox, je hebt geïnstalleerd. Klik op een map om deze te selecteren en de inhoud ervan in het rechterdeelvenster te bekijken. Klik op de pijl links van een map (of dubbelklik op de map) om deze uit of samen te vouwen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 2

U kunt het navigatiedeelvenster aanpassen door het menu Beeld te selecteren en vervolgens op het vervolgkeuzemenu Navigatiedeelvenster te klikken.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 3

Je hebt hier vier opties: hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 5

  • Navigatie paneel. Klik op deze optie om het paneel te verbergen of weer te geven.
  • Uitvouwen om de map te openen. Als u door mappen navigeert met het rechterdeelvenster, blijft het navigatiedeelvenster standaard in de map op het hoogste niveau. Schakel deze optie in om het navigatiedeelvenster automatisch mappen te laten uitvouwen om de map die u momenteel bekijkt in het rechterdeelvenster weer te geven.
  • Toon alle mappen. Deze optie verandert de manier waarop het navigatievenster behoorlijk dramatisch is georganiseerd, waarbij alle mappen op uw systeem in een enkele hiërarchie worden weergegeven met uw bureaublad als de bovenste map (rechts weergegeven). Als u deze optie inschakelt, worden ook het Configuratiescherm en de Prullenbak toegevoegd aan het Verkenner-venster.
  • Bibliotheken weergeven. Deze optie schakelt de oude Windows 7-bibliothekenfunctie in die enigszins verborgen was in recentere versies van Windows.

Vink een van die opties aan of uit naar eigen inzicht.

GERELATEERDE ARTIKELEN hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 7Het Configuratiescherm en de Prullenbak weergeven in het navigatiedeelvenster van Windows Verkenner hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 9De functie Bibliotheken in Windows 7 begrijpen

Breid uw weergave uit met de voorbeeld- en detailvensters

De deelvensters Voorbeeld en Details verschijnen aan de rechterkant van het Verkenner-venster, maar u kunt er slechts één tegelijk zichtbaar hebben. Klik op het tabblad Weergave op de knop Voorbeeldvenster om het voorbeeldvenster aan de rechterkant van het venster toe te voegen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 10

Dit toont een voorbeeld voor bepaalde bestandstypen wanneer u erop klikt. Klik bijvoorbeeld op een afbeelding om aan de rechterkant een voorbeeld te zien.

Of u kunt een tekstbestand selecteren om de inhoud ervan te bekijken.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 11

Behalve afbeeldingen en tekstbestanden, hangt wat u kunt bekijken af ​​van de soorten apps die u hebt geïnstalleerd en of ze voorbeelden ondersteunen. Microsoft Office-apps en de meeste PDF-readers voegen bijvoorbeeld voorbeeldfunctionaliteit toe aan Verkenner.

Klik op de detailvensterknop om in plaats daarvan het detailvenster te bekijken. Wanneer u een bestand in de huidige map selecteert, toont het detailvenster specifieke metagegevens over het bestand. Deze gegevens veranderen afhankelijk van het type bestand dat u bekijkt, maar bevatten over het algemeen zaken als de naam, het type document, de wijzigingsdatum of opnamedatum, de grootte, enzovoort. Het is een subset van de informatie die u krijgt op het tabblad Details van een venster met bestandseigenschappen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 12

En als u liever helemaal geen paneel aan de rechterkant hebt, klikt u op de paneelknop die momenteel actief is op het tabblad Weergave om het paneel uit te schakelen.

Lay-outopties wijzigen

In het gedeelte Lay-out van het tabblad Weergave van de Verkenner kunt u kiezen uit verschillende opties voor hoe bestanden worden weergegeven in uw huidige map, en werken zoals u zou verwachten van hun namen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 14

Kies een van de vier pictogramlay-outs om pictogrammen in verschillende formaten weer te geven. Als u Kleine pictogrammen kiest, worden items weergegeven met het normale pictogram op basis van het bestandstype. Als u een van de andere drie formaten kiest, worden items weergegeven met miniatuurvoorbeelden van het daadwerkelijke bestand. Hieronder ziet u bijvoorbeeld de indeling Klein pictogram aan de linkerkant. Afbeeldingsbestanden tonen het pictogram voor IrfanView, mijn favoriete afbeeldingsviewer. Aan de rechterkant toont de lay-out Grote pictogrammen miniaturen van de daadwerkelijke afbeeldingen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 15

De lay-out Lijst is bijna niet te onderscheiden van de lay-out Kleine pictogrammen. De lay-out Details presenteert ook items in een lijst, maar toont kolommen met informatie over verschillende eigenschappen van de items, zoals bestandstype, grootte, aanmaakdatum, enzovoort.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 16

U kunt op een kolomkop klikken om de items in de map op die kolom te sorteren. Als u bijvoorbeeld op de kolomkop Datum gemaakt klikt, wordt het gesorteerd op de datum waarop het bestand is gemaakt. U kunt een tweede keer op de kolomkop klikken om de sorteervolgorde om te keren.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 17

Sleep kolomkoppen naar links en rechts om de volgorde van de kolommen te wijzigen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 18

Sleep de randen tussen kolommen om het formaat ervan te wijzigen.

hoe-aan-passen-map-weergave-instellingen-in-windows foto 19

U kunt ook op de knop Alle kolommen aanpassen zodat ze passen op het tabblad Weergave om de bestandsverkenner het formaat van alle kolommen in één keer te laten wijzigen en zijn best te doen om alle informatie weer te geven die het kan.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 20

Kolommen toevoegen of verwijderen in de detaillay-out

Verkenner biedt ook veel extra kolommen die niet standaard worden weergegeven wanneer u overschakelt naar de lay-out Details. U kunt die extra kolommen beheren door op het vervolgkeuzemenu Kolommen toevoegen op het tabblad Weergave te klikken of door met de rechtermuisknop op een kolomkop te klikken. Selecteer een kolom in de lijst om deze toe te voegen aan of te verwijderen uit de Verkenner-weergave.

hoe-aan-passen-map-weergave-instellingen-in-windows foto 21

En als de kolommen die rechts in het menu worden weergegeven niet genoeg voor u zijn, klikt u gewoon op de optie Kolommen kiezen onder aan de lijst om het venster Details kiezen te openen. Hier kunt u kiezen uit letterlijk honderden verschillende kolommen. Klik op het selectievakje van een kolom om deze toe te voegen aan Verkenner. Gebruik de knoppen Omhoog en Omlaag om te wijzigen waar de kolom in de lijst in dit venster wordt weergegeven. En u kunt zelfs een kolom selecteren en vervolgens de gewenste kolombreedte invoeren in het vak Breedte van geselecteerde kolom (in pixels). Natuurlijk, zelfs als u een breedte opneemt, kunt u de grootte van de kolom in Verkenner altijd wijzigen nadat u deze hebt toegevoegd.

hoe-aan-passen-map-weergave-instellingen-in-windows foto 22

De inhoud van een venster sorteren

Als u de detaillay-out gebruikt, is de eenvoudigste manier om te sorteren door op kolomkoppen te klikken zoals we eerder hebben beschreven. Maar u kunt items ook sorteren als u andere lay-outs gebruikt, zoals pictogrammen of lijsten. Klik gewoon op het vervolgkeuzemenu Sorteren op op het tabblad Weergave en kies een van de opties daar om het venster dienovereenkomstig te sorteren. In het menu kunt u ook een oplopende of aflopende volgorde voor uw sortering kiezen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 23

Merk op dat er ook een optie Kolommen kiezen in het vervolgkeuzemenu is. Hiermee kunt u kiezen uit dezelfde kolommen die u zou krijgen met de optie Kolommen toevoegen en in feite voegt u kolommen toe als u zich in de detaillay-out bevindt. Door het in het menu Sorteren op aan te bieden, kunt u snel extra opties toevoegen die u kunt gebruiken om uw items te sorteren.

De inhoud van een venster groeperen

Het groeperen van de inhoud van een venster lijkt op het toevoegen van een tweede sorteerlaag. U kunt items in een map groeperen op een van dezelfde kolomkoppen die File Explorer biedt en vervolgens kunt u sorteren met behulp van andere criteria.

Hier is een voorbeeld. Stel dat u een map met achtergrondafbeeldingen had en deze wilt groeperen op de afmetingen van de afbeelding, zodat u gemakkelijk kunt zien welke afbeeldingen geschikt zijn voor monitoren van bepaalde afmetingen. U klikt gewoon op het vervolgkeuzemenu Groeperen op op het tabblad Weergave en kiest de optie Afmetingen. Merk op dat dezelfde opties in de vervolgkeuzelijst staan ​​als wanneer u kolommen toevoegt en dat u op Kolommen kiezen kunt klikken om nog meer te openen.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 24

Hiermee zouden alle afbeeldingen met vergelijkbare afmetingen worden gegroepeerd in uw Verkenner-venster. Als je een lange lijst hebt om door te bladeren, kun je op de pijl links van elke groep klikken om de groep samen te vouwen of uit te vouwen en dingen gemakkelijker te maken om door te bladeren.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 25

Nu kunt u de items in de map ook op andere criteria sorteren terwijl u uw groepering intact houdt. Stel dat u uw artikelen nu bijvoorbeeld op maat hebt gesorteerd. Zoals u kunt zien, blijft de groepering bestaan, maar binnen elke groep worden items gesorteerd op basis van hun bestandsgrootte.

hoe-aan-passen-map-weergave-instellingen-in-windows foto 26

Dit opent allerlei mogelijkheden. Als u bijvoorbeeld met een grote reeks foto's werkt, kunt u ze groeperen op wanneer of waar de foto is gemaakt en ze vervolgens alfabetisch sorteren. Of als u met iets als Word-documenten werkt, kunt u ze groeperen op wie ze heeft gemaakt en ze vervolgens op datum sorteren.

Gebruik selectievakjes om items te selecteren

Als u het niet leuk vindt om de Shift-toets ingedrukt te houden om een ​​reeks items te selecteren of de Ctrl-toets om items één voor één aan uw selectie toe te voegen, heeft Verkenner een andere optie voor u. Selecteer in het menu Beeld de optie Item selectievakjes.

hoe-om-map-weergave-instellingen-in-windows-foto aan te passen 27

Wanneer u nu met uw muis naar een item wijst, verschijnt er een selectievakje aan de linkerkant. Klik gewoon op het selectievakje om het item aan uw selectie toe te voegen - er zijn geen speciale toetsen vereist.

hoe-aan-passen-map-weergave-instellingen-in-windows foto 28

U zult ook merken dat er nu een extra selectievakje is aan de linkerkant van de kolomkoppen waarmee u snel alle items in een map kunt selecteren.

Extra map- en zoekopties configureren

Er zijn ook een aantal extra mapopties voor u beschikbaar. Klik op het tabblad Weergave op de knop Opties en selecteer vervolgens Map wijzigen en zoekopties.

Je vindt hier allerlei soorten goodies, zoals wijzigen of File Explorer verborgen en systeemmappen toont, bestandsextensies op bestandsnamen toont of verbergt, en nog veel meer. We hebben al tot in detail onderzocht hoe u mapopties in Windows 10 kunt configureren, dus we verwijzen u daarheen en u kunt alles lezen over wat er nog meer voor u beschikbaar is.

Meer verhalen

Beveiligingsbedreigingen voor 2017 - Wat kan er worden gedaan?

2016 werd toepasselijk het 'Year from Hell' voor beveiligingsinbreuken genoemd. Grote hackpogingen troffen het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarbij persoonlijke gegevens over FBI...

Time Capsule: een terugblik op de liefde van mijn familie voor pc's in de jaren 80

Maak een trip down memory lane met snapshots uit de gouden eeuw van personal computers.

Technologie verandert, hoe rijden we auto's?

Het bezitten van een auto is een van de meest opwindende ervaringen die een tiener ooit kan doorstaan, niet alleen voel je je plotseling op de top van de wereld, maar je hebt ook de kans...

Alles wat u moet weten over de Galaxy Note 7 Safety Recall

Samsung Galaxy Note 7 werd de meest controversiële smartphone die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Ze konden het exacte probleem achter het ontploffen van de batterij niet achterhalen...

Hoe u uw nr. 1-doel in slechts 100 dagen kunt bereiken

Begin met het opbreken van een vaag doel in concrete stappen.

'1979 Revolution' komt naar Android

Bekijk uit de eerste hand de spanning en menselijke kosten van de Iraanse revolutie.

Amazon voltooit eerste levering van Prime Air Drone

Richard B. uit Cambridgeshire, Engeland, ontving de eerste levering.

En de Emmy gaat naar... Facebook?

Facebook is naar verluidt op zoek naar originele tv-programma's, sport en andere video-inhoud.

Techwerkers zullen Trump niet helpen moslimregister op te bouwen

Ze nemen liever ontslag dan gedwongen te worden aan zo'n project mee te werken.

Feds kunnen vereisen dat auto's met elkaar kunnen 'praten'

De DOT stelde een regel voor die voertuig-tot-voertuigcommunicatie op alle nieuwe lichte voertuigen zou vereisen.