Hideo Kojima over zijn filmische invloeden, 'Death Stranding' en VR

Ben Gabbe/Getty Images voor Tribeca Film Festival

Als je een nieuw gamefestival begint, is het aan boord hebben van Metal Gear Solid-maker Hideo Kojima een goede manier om te bewijzen dat je het meent. Dat was het geval voor het inaugurele Tribeca Games Festival, waar Kojima vanavond een keynote-gesprek voerde met Geoff Keighley, producer van The Game Awards. De uitgebreide chat ging over Kojima's filmische invloeden - waarvan er veel waren - en zijn voortgang op Death Stranding, zijn langverwachte aanstaande project.

Bekijk Kojima's segment in de stream hierboven vanaf 5:30Iedereen die een Metal Gear Solid-game heeft gespeeld, weet zonder enige twijfel dat Hideo Kojima dol is op films. Toen hem werd gevraagd naar zijn eerste indrukken van cinema, zegt Kojima dat het begon toen hij een kind was, toen zijn ouders hem niet naar bed lieten gaan zonder elke avond een bepaald aantal films te kijken. Zijn eerste solo-theaterervaring voor Rollerball uit 1975; hij was zo klein dat hij niet over de kassa kon kijken, en een bezorgde theaterbediende leidde hem persoonlijk naar een stoel.

Vóór het tijdperk van homevideo zag Kojima meerdere keren per dag dezelfde film in de bioscoop, waarbij hij bij elke vertoning van stoel veranderde om een ​​andere hoek van de film te krijgen. En toen hij eindelijk toegang kreeg tot video, keek hij dagelijks naar Taxi Driver voordat hij naar school of werk ging. Het is niet verrassend dat Robert De Niro zijn favoriete acteur was tijdens zijn tienerjaren - het personage van Solid Snake was eigenlijk geïnspireerd door De Niro's in The Deer Hunter.

Toen Keighley zich afvroeg waarom Kojima zo graag met acteurs in zijn games werkte (Death Stranding bevat Norman Reedus van The Walking Dead en de geweldige Mads Mikkelsen), merkte hij op dat hij hield van de kleine stukjes inspiratie die ze voor een project brengen. 'Door acteurs binnen te halen, doen ze dingen die ik me niet kan voorstellen', zei hij. 'Dat alleen al maakt de wereld groter, er gebeurt iets op het podium.' Uiteindelijk leidt dat tot meer natuurlijk aanvoelende karakters dan je zou krijgen van volledig CG-creaties.

Wat betreft de voortgang op Death Stranding, grapte Kojima: 'Het gaat op PS4... Over het algemeen hebben [we] het algemene plan voor het project, er is een plot.' Zijn team test ook nog steeds verschillende systemen voor het spel, de personages en de omgeving. Als het spel een Italiaans restaurant was, zei hij, concentreert hij zich nu op wat voor soort tafels er zouden zijn en wat er daadwerkelijk op de menu's staat. De voortgang van de ontwikkeling gaat over het algemeen 'vrij goed', voegde hij eraan toe.

Kojima was vooral geïntrigeerd door de mogelijkheden van virtual reality. 'Een foto is altijd al een kader geweest. Een schilderij is altijd een lijst geweest. 130 jaar geleden maakten de gebroeders Lumier films en dat zat ook in een frame', zei hij. 'De media gaan tot nu toe altijd over wat voor soort informatie je in een kader kunt plaatsen. Dit geldt hetzelfde voor games, ze zijn erg interactief. In een FPS kun je bewegen, maar het gaat er nog steeds om wat voor soort informatie je in dat frame kunt plaatsen.'

'Als het om VR/AR gaat, ben je dat frame kwijt. Het wordt iets totaal anders. Het gaat erom hoe je deze informatie in een heel ander canvas kunt plaatsen... Dat geldt voor games en video's. Daar ben ik heel enthousiast over.'

Gezien zijn opwinding voor VR op het podium, zou het me niet verbazen als hij in de toekomst naar een soort VR-project kijkt. Het is ook het ideale medium voor Kojima: hij hielp om gamen volwassen te maken als medium voor het vertellen van verhalen, en ik durf te wedden dat hij genoeg ideeën heeft om dat nieuwe medium verder te ontwikkelen.

Keighley rondde het gesprek af door te vragen of Kojima ooit een traditionele film zou regisseren. 'Ik hou van films, dus op een dag zou ik dat zeker willen', zei hij, terwijl hij opmerkte dat het ook onmogelijk zou zijn totdat hij Death Stranding voltooit. Grappig genoeg wees hij er ook op dat hij zich zorgen maakt over het maken van een film -- aangezien hij zo van cinema houdt, 'als ik begin met het maken van een film, maak ik hem misschien nooit af'.

Wat voor soort film zou Kojima willen maken? Het is niet verrassend dat hij een game is voor een 'big budget blockbuster'. Maar hij is ook geïntrigeerd in het doen van een kleinere speelfilm met een paar personages in een eenpersoonskamer. Ik noem het nu: #KojimaforDieHard.

Bekijk hier al onze Tribeca 2017-verslaggeving.

Aanbevolen verhalen

Wat een CEO leerde van zijn oude coach, Tom Izzo

Voormalig bewaker van de Michigan State University, Mat Ishbia, runt United Wholesale Mortgage als een basketbalteam.

Tribeca kondigt kunstgericht Games Festival aan met Hideo Kojima

Het loopt volgende maand samen met het Tribeca Film Festival in New York.

De nieuwe headset van Logitech brengt filmisch geluid naar je wedstrijden

Alle bas en hoge tonen van een bioscoop zonder popcorn.