Ruim het nieuwe Ubuntu Grub2 opstartmenu op

Ubuntu heeft de nieuwe versie van de Grub-opstartmanager in versie 9.10 geadopteerd, waardoor het oude problematische menu.lst is verwijderd. Vandaag bekijken we hoe u de opstartmenu-opties in Grub2 kunt wijzigen.

Grub2 is in veel opzichten een stap voorwaarts en de meeste vervelende menu.lst-problemen uit het verleden zijn verdwenen. Maar als je niet waakzaam bent met het verwijderen van oude versies van de kernel, kan de opstartlijst toch langer worden dan nodig is.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 1Opmerking: het kan zijn dat u de SHIFT-knop op uw toetsenbord ingedrukt moet houden tijdens het opstarten om dit menu weer te geven. Als er slechts één besturingssysteem op uw computer is geïnstalleerd, kan het automatisch worden geladen zonder dit menu weer te geven.

Oude kernelvermeldingen verwijderen

De meest voorkomende opruimtaak voor het opstartmenu is het verwijderen van oude kernelversies die op uw computer rondslingeren.

In ons geval willen we de 2.6.32-21-generieke opstartmenu-items verwijderen. In het verleden betekende dit het openen van /boot/grub/menu.lst... maar met Grub2, als we het kernelpakket van onze computer verwijderen, verwijdert Grub automatisch die opties.

Om oude kernelversies te verwijderen, opent u Synaptic Package Manager, te vinden in het menu Systeem > Beheer.

Wanneer het wordt geopend, typt u de kernelversie die u wilt verwijderen in het tekstveld Snel zoeken. De eerste paar cijfers zouden voldoende moeten zijn.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 3

Voor elk van de items die zijn gekoppeld aan de oude kernel (bijv. linux-headers-2.6.32-21 en linux-image-2.6.32-21-generiek), klik met de rechtermuisknop en kies Markeren voor volledige verwijdering.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 4

Klik op de knop Toepassen in de werkbalk en vervolgens op Toepassen in het overzichtsvenster dat verschijnt. Sluit Synaptic Pakketbeheer.

De volgende keer dat u uw computer opstart, bevat het Grub-menu niet de items die horen bij de verwijderde kernelversie.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 5

Verwijder elke optie door /etc/grub.d . te bewerken

Als je meer fijnmazige controle nodig hebt, of items wilt verwijderen die geen kernelversies zijn, moet je de bestanden in /etc/grub.d wijzigen.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 6

/etc/grub.d bevat bestanden die de menu-items bevatten die vroeger in /boot/grub/menu.lst stonden. Als u nieuwe opstartmenu-items wilt toevoegen, maakt u een nieuw bestand in deze map en zorgt u ervoor dat u het als uitvoerbaar markeert.

Als u opstartmenu-items wilt verwijderen, zoals wij doen, zou u de bestanden in deze map moeten bewerken.

Als we alle memtest86+-items willen verwijderen, kunnen we het 20_memtest86+-bestand niet-uitvoerbaar maken met het terminalcommando

sudo chmod –x 20_memtest86 +

opruimen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 7

Gevolgd door het terminalcommando

sudo update-grub

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 8

Merk op dat memtest86+ niet werd gevonden door update-grub omdat het alleen uitvoerbare bestanden in overweging neemt.

In plaats daarvan gaan we de vermelding Serial console 115200 voor memtest86+ verwijderen...

Open een terminalvenster Toepassingen > Accessoires > Terminal. Typ in het terminalvenster de opdracht:

sudo gedit /etc/grub.d/20_memtest86+

De menu-items vindt u onderaan dit bestand.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 9

Verwijder het menu-item voor seriële console 115200.

Opmerking: commentaar geven op het menu-item werkt niet - het moet worden verwijderd. Kopieer het naar een ander bestand als je bang bent dat je het later nodig hebt.

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 10

Bewaar en sluit dit bestand. Voer in het geopende terminalvenster de opdracht in:

sudo update-grub

Opmerking: als u update-grub niet uitvoert, veranderen de opties van het opstartmenu niet!

opschonen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 11

Nu, de volgende keer dat je opstart, is die vreemde invoer verdwenen en heb je een eenvoudig en schoon opstartmenu.

opruimen-de-nieuwe-ubuntu-grub2-boot-menu foto 12

Conclusie

Hoewel het wijzigen van het opstartmenu van Grub2 misschien te ingewikkeld lijkt voor oudere Grub-masters, betekent Grub2 voor normale gebruikers dat u het opstartmenu niet zo vaak hoeft te wijzigen. Gelukkig, als je het toch moet doen, is het proces nog steeds vrij eenvoudig.

Voor meer gedetailleerde informatie over het wijzigen van items in Grub2 is deze Ubuntu-forumthread een geweldige bron. Als je een oudere versie van Ubuntu gebruikt, bekijk dan ons artikel over het opschonen van het Ubuntu grub-opstartmenu na upgrades.

Meer verhalen

Converteer Chrome-bladwijzerwerkbalkmappen naar pictogrammen

Dus je hebt je gewone bladwijzers teruggebracht tot pictogrammen, maar hoe zit het met de mappen? Met onze kleine hack en een paar minuten van je tijd kun je die mappen ook in pictogrammen veranderen.

Hoe een muziek-cd te rippen in Windows 7 Media Center

Als u een Media Center-gebruiker bent, weet u al dat het uw digitale muziekcollectie kan afspelen en beheren. Maar wist u dat u ook een muziek-cd kunt rippen in Windows 7 Media Center en deze automatisch aan uw muziekbibliotheek kunt laten toevoegen?

Hoe de vertraging van het VMWare-opstartscherm te vergroten?

Als u een opstartbare cd of USB-flashstation in een virtuele machineomgeving wilde uitproberen, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat het aanbod van VMWare het moeilijk maakt om het opstartapparaat te wijzigen. We laten u zien hoe u deze opties kunt wijzigen.

Verander een flashdrive in een draagbare webserver

Draagbare applicaties zijn erg handig om onderweg werk gedaan te krijgen, maar hoe zit het met draagbare servers? Hier leest u hoe u van uw flashstation een draagbare webserver kunt maken.

Vrijdagpret: Super Mario Bros. Crossover

Vrijdag is eindelijk hier en het is tijd om de middag te verspillen aan bedrijfstijd. Vandaag bekijken we een supercoole klassieke NES-mashup genaamd Super Mario Bros. Crossover.

Vind een snellere DNS-server met Namebench

Een manier om uw surfervaring op internet te versnellen, is door een snellere DNS-server te gebruiken. Vandaag bekijken we Namebench, die uw huidige DNS-server vergelijkt met andere die er zijn, en u helpt een snellere te vinden.

Sparklines gebruiken in Excel 2010

Een van de coole functies van Excel 2010 is de toevoeging van Sparklines. Een Sparkline is in feite een kleine grafiek die wordt weergegeven in een cel die uw geselecteerde gegevensset vertegenwoordigt, waarmee u snel en gemakkelijk trends in één oogopslag kunt zien.

Gebruikershandleiding voor gedeelde mappen van Dropbox

Dropbox is een ongelooflijk handig hulpmiddel om al je bestanden gesynchroniseerd te houden tussen je computers en de cloud. Hier gaan we kijken hoe je je hele team op dezelfde pagina kunt houden met gedeelde Dropbox-mappen.

Opstarten vanaf een USB-station, zelfs als uw BIOS u dat niet toelaat

Je hebt altijd een betrouwbare opstartbare USB-stick bij je om computerproblemen op te lossen, maar wat als je met het BIOS van een pc niet vanaf USB kunt opstarten? We laten u zien hoe u een cd of diskette kunt maken waarmee u kunt opstarten vanaf uw USB-station.

Achtergrond aanpassen in Windows 7 Starter Edition

Als je de Starter Edition van Windows 7 op je netbook hebt geïnstalleerd, ben je het misschien zat om naar de standaardachtergrond te kijken. Met Starter Background Changer hebt u gemakkelijk toegang tot andere aanpassingsopties.