IT Geek: een DHCP-relay gebruiken (JUNOS)

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken

Heb je ooit het probleem gehad dat je maar één DHCP-server op het netwerk wilt hebben voor centraal beheer van je scopes, maar je hebt meerdere Vlans? HTG legt uit hoe u een DHCP-relay-agent gebruikt.

Overzicht

Het DHCP-protocol is gemaakt zodat klanten hun IP-adres automatisch en zonder menselijke tussenkomst konden verkrijgen (ja dat was vroeger een echt onderdeel van IT-ing). De manier waarop dit werkt, is dat wanneer een client verbinding maakt met het netwerk, deze een broadcastpakket verzendt met de vraag om de DHCP-server te vinden. Dat was goed totdat Vlans kwam. Vlans creëren grenzen en segmenteren uw fysieke netwerk in meerdere vrijwel geïsoleerde (vandaar de naam V-LAN). Een van de nadelen van Vlans is dat de DHCP-server en de clients nu niet rechtstreeks kunnen communiceren, omdat brodcast-pakketten niet over netwerken kunnen springen. Dus, hoe voorkom je dat je een DHCP-server per Vlan hebt en lever je de DHCP-verzoeken van de clients in een Vlan terug naar de centrale server?DHCP-relays zijn uitgevonden om dit exacte probleem op te lossen door in wezen de verzoeken van de klant te routeren of te proxyen. De verzoeken worden door de clients op hun lokale netwerk uitgezonden, de relay-agent vangt ze op en stuurt ze door naar de DHCP-server met behulp van unicast. Het geretourneerde DHCP-antwoord komt ook bij de relay-agent met unicast en de relay-agent verzendt het antwoord op het netwerk van de client.

DHCP-relays kunnen in vele vormen en vormen voorkomen: er is de relay-agent van Microsoft, de IP-helper van Cisco en de bootp van Juniper om er maar een paar te noemen. Ze doen allemaal hetzelfde, en in deze handleiding zullen we bespreken hoe je het op een JunOS-apparaat kunt configureren.

Afbeelding door Thomas Thomas

De GUI-manier

Ik ben er vast van overtuigd dat het niet nodig zou moeten zijn om onder de motorkap te duiken voor eenvoudige configuraties zoals deze, dus ik heb samengewerkt met de ondersteuning van Juniper om de GUI-weg naar deze configuratie te vinden.

U moet hebben:

  • Van de layer3-switch, de l3-interface-notatie voor de Vlan waarvoor u het doorsturen wilt inschakelen.
  • Het IP-adres van de DHCP-server die de verzoeken zal afhandelen.

Verkrijg de Vlan-ID

Om de interfacenotatie van de Vlan te verkrijgen, opent u de WebGUI van het apparaat en gaat u naar Configureren.

Klik onder Switching op VLAN en selecteer de Vlan die je nodig hebt in de lijst.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 3

In het detailvenster is de waarde van Multilayer switching (RVI) de vereiste interfacenaam. Noteer de waarde.

Doorsturen configureren

Ga in de WebGUI van het apparaat naar Configure -> CLI Tools -> Point and Click CLI.

Klik op Doorstuuropties -> Configureren.

Opmerking: als je al een configuratie hebt in een van de onderstaande categorieën, heb je in plaats daarvan een knop Bewerken.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 4

Klik op Helpers -> Configureren.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 5

Klik op Bootp -> Configureren.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 6

Klik op Server -> Nieuw item toevoegen.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 7

Voer het IP-adres van de DHCP-server in en klik op OK.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 8

Klik op Interface -> Nieuw item toevoegen.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 9

Voer de naam van de interface of Multilayer switching (RVI) -waarde in van de Vlan waarvoor u wilt doorsturen, zoals vermeld in het bovenstaande segment.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 10

Als je klaar bent, zou je configuratie er ongeveer zo uit moeten zien als de onderstaande afbeelding.

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 11

Leg uw wijzigingen vast.

De CLI-manier

Zoals hierboven vermeld, ben ik geen fan van de CLI-manier. Dat gezegd hebbende, heb je misschien geen keuze, of heb je deze procedure misschien nodig om scriptbaar te zijn. Wat het geval ook is, de documentatie legt uit dat deze twee regels werken (ervan uitgaande dat je al het andere hebt ingesteld):

|__+_|

Waar de bovenstaande IP- en Vlan-naam moeten worden gewijzigd om uw instellingen weer te geven.

Aan de kant van de DHCP-server

Ik heb deze configuratie meerdere keren gedaan en heb altijd verbinding gemaakt met de DHCP-server van Microsoft. In de implementatie van Microsoft is er in ieder geval geen extra configuratie aan de kant van de server nodig, behalve om de juiste scope te creëren. Dat wil zeggen, u moet een bereik hebben dat overeenkomt met de Vlan-interface waar het verzoek vandaan komt. In ons voorbeeld was het IP-adres van de L3-switch 192.168.191.254 met een netmasker van 255.255.255.0 (klasse C). De DHCP-configuratie voor het afhandelen van de doorgestuurde scope(s) van ons voorbeeld ziet er als volgt uit:

it-geek-hoe-een-dhcp-relay-junos-foto te gebruiken 12

Dat is het. Je zou helemaal klaar moeten zijn.


-Ik ben er net achter waar dit onderdeel het meeste kan doen... -schade??

Meer verhalen

Week in Geek: Electronic Arts botst op SimCity-lancering, gamers in de war

Onze nieuwste editie van WIG staat vol met nieuwslinks over onderwerpen als nieuwe malware die zich voordoet als een beveiligingswaarschuwing van de Microsoft Digital Crimes Unit, Google leidt gebruikers van Picasa Webalbums om naar Google+ Foto's, Java's nieuwe malwarebescherming wordt ongedaan gemaakt vanwege oude -school aanval, en

Verplaats het Windows 8-startscherm van de ene monitor naar de andere

Als u een computer met meerdere monitoren met Windows 8 hebt, vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom het startscherm in vredesnaam slechts één van de monitoren in beslag neemt. We kunnen dat niet uitleggen, maar we kunnen u wel vertellen hoe u het startscherm (of moderne apps) van de ene monitor naar de andere kunt verplaatsen.

Hoe u uw USB-drives versleutelt en met een wachtwoord beveiligt zonder extra software

BitLocker is een minder bekende technologie die in Windows is opgenomen en waarmee u zowel de inhoud van uw opslagmedia met een wachtwoord kunt beveiligen als versleutelen.

Desktop Fun: Railway Tracks Wallpaper Collection Series 2

Spoorwegen hebben vele doelen in ons dagelijks leven, zoals het vervoeren van mensen, grondstoffen, afgewerkte producten en meer - en dat alles terwijl onze steden en ons met elkaar verbonden blijven. Reis over deze 'wegen' van staal op je bureaublad met de tweede in onze serie Spoorwegbehangcollecties.

Geek Trivia: Wie was de enige civiele astronaut in het Gemini-ruimteprogramma?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Wijzig snel uw standaardwebbrowser in Windows vanuit het systeemvak

Of u nu een webontwikkelaar bent of gewoon een fervent internetgebruiker, u moet mogelijk meerdere browsers gebruiken. Elke browser heeft handige functies die niet beschikbaar zijn in de andere browsers, dus het kan zijn dat u van browser moet wisselen om van bepaalde functies te profiteren.

Automatiseer uw telefoon of tablet met AutomateIt

Er zijn veel tools die kunnen worden gebruikt om verschillende taken op uw computer te automatiseren, en we hebben bekeken hoe Wappwolf en IFTTT kunnen helpen om uw online leven te automatiseren. AutomateIt brengt vrijwel hetzelfde idee naar Android, waardoor het mogelijk is om je telefoon of tablet op verschillende manieren te automatiseren

Geek School: Windows 7 leren – Schijven beheren

Harde schijven: elke computer met Windows heeft ze en geen enkele kan zonder. Ze bevatten al onze gegevens, dus we moeten ze correct instellen. Lees verder voor meer informatie over het gebruik van RAID om uw gegevens te beschermen.

Hoe kan ik een laptop beveiligen zonder sleuf voor een beveiligingskabel?

Historisch gezien hadden laptops een gleuf aan de zijkant voor het bevestigen van beveiligingskabels - zoals te zien is op de foto hier - maar steeds slankere laptops zoals ultrabooks laten de slotsleuf weg uit hun behuizingsontwerp. Hoe beveilig je een laptop zonder laptop goed?

Geek Trivia: Cel-Shading werd voor het eerst gebruikt in welke videogame?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!