Herstel verwijderde bestanden op een NTFS-harde schijf vanaf een Ubuntu Live-cd

Per ongeluk een bestand verwijderen is een vreselijk gevoel. Het niet kunnen opstarten in Windows en het verwijderen van dat bestand ongedaan maken, maakt dat nog erger. Gelukkig kunt u verwijderde bestanden op NTFS-harde schijven herstellen vanaf een Ubuntu Live-cd.

Om dit proces te laten zien, hebben we vier bestanden op het bureaublad van een Windows XP-machine gemaakt en deze vervolgens verwijderd. Vervolgens hebben we dezelfde machine opgestart met de opstartbare Ubuntu 9.10 USB-flashdrive die we vorige week hebben gemaakt.

Zodra Ubuntu 9.10 opstart, opent u een terminal door op Toepassingen linksboven in het scherm te klikken en vervolgens Accessoires > Terminal te selecteren.herstel-verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd foto 1
Om het verwijderen van onze bestanden ongedaan te maken, moeten we eerst de harde schijf identificeren waarvan we het verwijderen ongedaan willen maken. Typ in het terminalvenster:

sudo fdisk –l

en druk op enter.

herstel-verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd foto 2

Wat je zoekt is een regel die eindigt op HPSF/NTFS (onder het kopje Systeem). In ons geval is het apparaat /dev/sda1. Dit kan voor jou iets anders zijn, maar het begint nog steeds met /dev/. Noteer deze apparaatnaam.

Als u meer dan één partitie op de harde schijf hebt die is geformatteerd als NTFS, kunt u de juiste partitie mogelijk identificeren aan de hand van de grootte. Als je naar de tweede regel tekst in de bovenstaande schermafbeelding kijkt, staat er Schijf /dev/sda: 136.4 GB, ... Dit betekent dat de harde schijf die Ubuntu /dev/sda heeft genoemd 136,4 GB groot is. Als uw harde schijven verschillende afmetingen hebben, kan deze informatie u helpen de juiste apparaatnaam op te sporen. Als alternatief kunt u ze allemaal proberen, hoewel dit tijdrovend kan zijn voor grote harde schijven.

Nu u de naam kent die Ubuntu aan uw harde schijf heeft toegewezen, zullen we deze scannen om te zien welke bestanden we kunnen ontdekken.

Typ in het terminalvenster:

sudo ntfsundelete

en druk op enter. In ons geval is de opdracht:

sudo ntfsundelete / dev / sda1

herstel-verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd foto 3

De namen van bestanden die kunnen worden hersteld, verschijnen in de uiterst rechtse kolom. Het percentage in de derde kolom vertelt ons hoeveel van dat bestand kan worden hersteld. Drie van de vier bestanden die we oorspronkelijk hebben verwijderd, verschijnen in deze lijst, ook al hebben we de computer direct uitgeschakeld nadat we de vier bestanden hebben verwijderd - dus zelfs in ideale gevallen kunnen uw bestanden mogelijk niet worden hersteld.

Desalniettemin hebben we drie bestanden die we kunnen herstellen - twee JPG's en een MPG.

Opmerking: ntfsundelete is onmiddellijk beschikbaar op de Ubuntu 9.10 Live-cd. Als u een andere versie van Ubuntu gebruikt of om een ​​andere reden een foutmelding krijgt wanneer u ntfsundelete probeert te gebruiken, kunt u deze installeren door sudo apt-get install ntfsprogs in een terminalvenster in te voeren.

Om de twee JPG's snel te herstellen, gebruiken we het * jokerteken om alle bestanden te herstellen die eindigen op .jpg.

Typ in het terminalvenster

sudo ntfsundelete –u –m * .jpg

dat is in ons geval

sudo ntfsundelete / dev / sda1 –u –m * .jpg

herstel-verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd foto 4

De twee bestanden worden hersteld van de NTFS-harde schijf en opgeslagen in de huidige werkmap van de terminal. Standaard is dit de homedirectory van de huidige gebruiker, hoewel we in de Desktop-map werken.

Merk op dat het programma ntfsundelete geen wijzigingen aanbrengt in de originele NTFS-harde schijf. Als je die bestanden wilt meenemen en ze terug op de NTFS-harde schijf wilt zetten, moet je ze daarheen verplaatsen nadat ze zijn verwijderd met ntfsundelete. Je kunt ze natuurlijk ook op je flashdrive zetten of Firefox openen en naar jezelf e-mailen - the sky is the limit!

We hebben nog een bestand om het verwijderen ongedaan te maken: onze MPG.

verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd-foto herstellen 5

Let op de eerste kolom helemaal links. Het bevat een nummer, de Inode. Zie dit als de unieke identificatie van het bestand. Noteer dit nummer.

Om het verwijderen van een bestand door zijn Inode ongedaan te maken, voert u het volgende in de terminal in:

sudo ntfsundelete –u –i

In ons geval is dit:

sudo ntfsundelete / dev / sda1 –u –i 14159

verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd-foto herstellen 6

Hiermee wordt het bestand hersteld, samen met een ID waar we niet echt om geven. Alle drie onze herstelbare bestanden zijn nu hersteld.

verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd-foto herstellen 7

Ubuntu laat ons echter visueel weten dat we deze bestanden nog niet kunnen gebruiken. Dat komt omdat het ntfsundelete-programma de bestanden opslaat als de rootgebruiker, niet de ubuntu-gebruiker.

We kunnen dit verifiëren door het volgende in ons terminalvenster te typen:

ls –l

verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd-foto herstellen 8

We willen dat deze drie bestanden eigendom zijn van ubuntu, niet van root. Voer hiervoor in het terminalvenster het volgende in:

sudo chown ubuntu

Als de huidige map andere bestanden bevat, wilt u misschien niet de eigenaar ervan wijzigen in ubuntu. In ons geval hebben we echter alleen deze drie bestanden in deze map, dus we zullen het * jokerteken gebruiken om de eigenaar van alle drie de bestanden te wijzigen.

sudo chown ubuntu *

herstel-verwijderde-bestanden-op-een-ntfs-harde-schijf-van-een-ubuntu-live-cd foto 9

De bestanden zien er nu normaal uit en we kunnen ermee doen wat we willen.

Hopelijk hoef je deze tip niet te gebruiken, maar als je dat wel doet, is ntfsundelete een leuk opdrachtregelprogramma. Het heeft geen mooie GUI zoals veel van de vergelijkbare Windows-programma's, maar het is een krachtig hulpmiddel dat uw bestanden snel kan herstellen.

Zie de handleiding van ntfsundelete voor meer gedetailleerde gebruiksinformatie

Meer verhalen

Toegang tot uw favoriete RSS-feeds in Windows Media Center

Er zijn veel apps die u helpen bij het organiseren en bekijken van uw favoriete RSS-feeds. Als je veel abonnees hebt, kan het overweldigend zijn om achter een computer te zitten om ze allemaal te bekijken. Vandaag bekijken we hoe u ze vanaf de bank kunt openen met WMC.

Autoruns gebruiken om een ​​geïnfecteerde pc handmatig op te schonen

Er zijn veel anti-malwareprogramma's die je systeem van vervelende dingen zullen opschonen, maar wat gebeurt er als je zo'n programma niet kunt gebruiken? Autoruns, van SysInternals (recent overgenomen door Microsoft), is onmisbaar bij het handmatig verwijderen van malware.

Pre-paid Zune Card-punten inwisselen voor Zune Marketplace Media

Als je de maandelijkse kosten voor een Zune Pass niet wilt betalen, kun je een prepaid Zune-kaart kopen. Hier bekijken we hoe u de Zune-kaartpunten kunt inwisselen, zodat u muziek kunt krijgen voor uw Zune of Zune HD.

Installeer GIMP 2.7.1 op Lucid Lynx met PPA

GIMP-liefhebbers zullen teleurgesteld zijn om te horen dat GIMP verdwijnt in de volgende release van de langverwachte Ubuntu 10.04. Vandaag bekijken we de installatie op Lucid Lynx met behulp van PPA.

Bescherm uw kinderen met de CEOP Enhanced Internet Explorer 8

Wilt u Internet Explorer veiliger en nuttiger maken voor u en uw gezin? Ga dan met ons mee als we kijken naar de CEOP (Child Exploitation and Online Protection Center) verbeterde versie van Internet Explorer 8.

Friday Fun: games die eruitzien als productiviteitsapps

We hebben je leuke flashgames laten zien die je op vrijdagmiddag tijdens de bedrijfstijd kunt spelen. Hopelijk heb je tijdens het spelen ervan geen gesprek ontvangen. Vandaag laten we je een aantal coole games zien om te spelen die eruitzien als productiviteits-apps, dus de baas zal niet wijzer zijn.

Luister naar lokale FM-radio in Windows 7 Media Center

Als u een ondersteunde tunerkaart en aangesloten FM-antenne hebt, kunt u naar uw favoriete lokale over-the-air FM-zenders luisteren in Windows 7 Media Center.

Speel je favoriete DOS-games in XP, Vista en Windows 7

Wil je een trip down memory lane maken met old school DOS-games? Met D-Fend Reloaded kun je gemakkelijk je favoriete DOS-games rechtstreeks op XP, Vista en Windows 7 spelen.

Aangepaste herlaadtijden instellen voor afzonderlijke webpagina's in Chrome

Heeft u een webpagina die af en toe opnieuw moet worden geladen of heeft u meerdere webpagina's die elk hun eigen herlaadtijd nodig hebben? Nu kunt u het beste van beide hebben met de AutoReloader-extensie voor Google Chrome.

Verbeterde ballon-tooltips toevoegen aan Firefox

De standaardballon-tooltip in Firefox doet het soms goed, maar er zijn gevallen waarin iemand vindt dat meer informatie veel beter zou zijn. De Tooltip Plus-extensie voor Firefox geeft je browser die leuke extra informatieboost.