Hersengebied dat gezichten herkent blijft groeien op volwassen leeftijd

hersengebied-dat-gezichten-herkent-blijft-groeien-in-volwassenheid foto 1

Neurologen dachten dat je hersenen in principe klaar waren zodra je de vroege kinderjaren bereikte, maar onderzoekers van Stanford hebben een deel ontdekt dat blijft groeien. Met behulp van nieuwe MRI-beeldvormingstechnieken ontdekten ze dat de 'spoelvormige gyrus', die voornamelijk verantwoordelijk is voor het herkennen van menselijke gezichten, blijft uitbreiden nadat andere regio's zijn gestopt. Het onderzoek zou kunnen leiden tot meer geavanceerde cellulaire analyse van de hersenen en patiënten helpen met een aandoening die 'gezichtsblindheid' wordt genoemd.

Normaal gesproken verliezen onze hersenen eigenlijk neuronen tussen de vroege kinderjaren en de puberteit in een proces dat 'snoeien' wordt genoemd. Dat geldt voor visuele delen van de hersenen die dingen als stadsgezichten of gangen identificeren, maar geen gezichten.De onderzoekers gebruikten twee verschillende MRI-machines om zowel de hersenactiviteit als de dichtheid in twee verschillende delen van de hersenen te scannen: het gebied dat verantwoordelijk is voor het identificeren van gezichten en een gebied dat wordt gebruikt voor andere soorten visuele herkenning. Vervolgens vergeleken ze die structuren in de hersenen van kinderen (van 5 tot 12 jaar) met volwassenen tussen 22 en 28. Het bleek dat volwassenen dikkere spoelvormige gyrusregio's hadden dan kinderen, verschillende niveaus van eiwitten en cellen en meer activiteit. Daarentegen vertoonden de andere visuele regio's een lager ontwikkelingsniveau.

hersengebied-dat-gezichten-herkent-blijft-groeien-in-volwassenheid foto 2Jesse Gomez en Kalanit Grill-Spector/Stanford Vision and Perception Neuroscience Lab

'We zagen echt dat weefsel zich vermenigvuldigt', zegt afstudeerder Jesse Gomez. 'Veel mensen gaan ervan uit... dat weefsel langzaam verloren gaat naarmate je ouder wordt. We zagen het tegenovergestelde - dat alles wat overblijft na het snoeien in de kindertijd kan worden gebruikt om te groeien.' De onderzoekers denken dat de regio zich uitbreidt omdat mensen in de kindertijd met zeer slechte gezichtsherkenningsvaardigheden beginnen, maar naarmate we de adolescentie bereiken en meer mensen ontmoeten, moet de regio groeien om gelijke tred te houden.

De techniek is de eerste die dergelijke celveranderingen bij levende proefpersonen direct ziet en kan gemakkelijk worden aangepast voor andere soorten onderzoek en diagnoses. De volgende stap, zegt het team, is om te kijken of andere hersengebieden ook groeien. De studie zou ook een directer voordeel kunnen hebben, omdat het de twee procent van de volwassen bevolking helpt die lijdt aan gezichtsblindheid, een aandoening die het moeilijk maakt om gezichten te identificeren.

Aanbevolen verhalen

Qualcomm krijgt boete van 854 miljoen dollar in Zuid-Korea

De chipfabrikant maakte volgens de Koreaanse overheid oneerlijke patentlicentieovereenkomsten aan.

5 hersenhacks om je motivatie een boost te geven

Uitstellen is menselijk. Uitstelgedrag verslaan is ondernemer zijn.

'Dashbot' houdt uw ogen op de weg gericht

Bestel je eigen Dashbot van $ 49 op Kickstarter.

Hoe u de taal- en regio-instellingen van uw Mac kunt wijzigen

Als je je Mac in een andere taal wilt gebruiken, of als je in een andere regio woont, kun je dit wijzigen in OS X. Als je dat doet, wordt alles weergegeven in je voorkeurstaal, valuta, datumnotatie, en meer.