Herinnering: je kunt nu (bijna) alles doen wat Google Tango kan, op elke smartphone

Jij, net als ik, was waarschijnlijk best blij om enkele van de coole trucs te zien die de ASUS ZenFone AR eerder deze maand op de CES in Las Vegas kon uitvoeren - virtuele objecten zoals dominostenen op je tafel zetten om te spelen of een virtuele 3D plaatsen model van uw gewenste koelkast in uw keuken om te zien hoe deze in die hoek zou kunnen passen, is niet alleen heel logisch, maar ook erg leuk.

Natuurlijk is iedereen al enthousiast over de mogelijkheden die deze nieuwe generatie Tango-apparaten met sensoren kunnen bieden. De vangst? Tot nu toe is er op dit moment slechts één consumentenapparaat dat wordt aangedreven door Tango, namelijk de Lenovo Phab 2 Pro, die tot nu toe beschikbaar is in de VS en een paar andere geselecteerde landen. De bovengenoemde ASUS ZenFone AR zal pas ergens in het tweede kwartaal van dit jaar te koop zijn. Dus ben je klaar om je iPhone of Samsung Galaxy in te ruilen voor een Lenovo of Asus Tango toestel?

Begrijp me niet verkeerd, Google Tango is een fantastisch AR-technologieplatform. Zijn echte kracht is de betrouwbare, stabiele en nauwkeurige '3D-tracking'-ervaring die het biedt, wat in eenvoudiger bewoordingen betekent dat virtuele objecten op de echte wereld kunnen worden geplakt en eruit zien alsof ze deel uitmaken van de echte wereld waar je naar kijkt. Een van de vele redenen waarom Google Tango heeft gebouwd, is omdat het dacht dat normale smartphones – die er met miljarden zijn – geen hoogwaardige AR-ervaring kunnen bieden, omdat ze simpelweg de vereiste sensoren missen om het geweldig te maken. Dit is, denk ik, maar half waar.Een bedrijf met de naam Cimagine heeft computervisie-algoritmen ontwikkeld waarmee u uw iPhone of Android-smartphone kunt gebruiken om meubels van verschillende fabrikanten in uw woonkamer of op een andere plaats te plaatsen. Je kunt het nu uitproberen en je hebt geen Tango-apparaat nodig. Deze kracht op uw standaard smartphone is niet onopgemerkt gebleven aangezien Cimagine zojuist door Snap is overgenomen voor ergens tussen de $ 30-40 miljoen, zoals gerapporteerd door TechCrunch. Het is afwachten wat Snap er precies mee gaat doen. Het hecht in ieder geval veel waarde aan deze niet-Tango AR-technologie.

herinnering-je-kan-bijna-alles-google-tango-doen-op-elke-smartphone-nu foto 2

Apple is ook druk aan het winkelen geweest om de stukjes en technologie te verzamelen die nodig zijn om zijn AR-krachten op te voeren. Het verwierf bewegingsdetectiebedrijf PrimeSense in 2013 en AR-technologieprovider Metaio in 2015 en FlyByMedia in 2016. Er wordt gespeculeerd dat de iPhone 8 enkele AR-mogelijkheden zal bevatten en als technologie-opinienemer Robert Scoble gelijk heeft, zal het een transparante glazen telefoon zijn - nou DAT zou gaaf zijn. Of deze nieuwe iPhone extra diepte en meerdere camerasensoren zal gebruiken, vergelijkbaar met wat Google Tango heeft ingebouwd, of dat Apple de eenvoudige en door de consument bewezen benadering met één camera zal voortzetten (in tegenstelling tot de uitzonderlijke iPhone 7 met dubbele camera) is op dit moment onduidelijk. punt. We zullen zien in september.

Maar laten we kort terugkomen op de vraag waarom Google Tango is gemaakt, namelijk om een ​​mobiel apparaat in staat te stellen te doen wat wij als mensen talloze keren per dag doen met de hoogste precisie: zien in 3D. Dit betekent dat we de afmetingen en diepte-eigenschappen van de fysieke omgeving om ons heen in realtime moeten begrijpen. Dit is iets wat onze hersenen intuïtief doen sinds de geboorte (nou ja, bijna sinds de geboorte, een beetje minder voor de meer onhandige onder ons). Om een ​​term uit de sportwereld te lenen, het is 'proprioceptie' - 'De onbewuste waarneming van beweging en ruimtelijke oriëntatie die voortkomt uit prikkels in het lichaam zelf.' Makkelijk, voor een mens met twee ogen – zeer uitdagend voor een smartphone met maar één camera.

Monocam SLAM, de technische term voor het computervisie-algoritme dat smartphones met één camera aandrijft om in 3D te zien, is niet alleen aangepakt door Cimagine, maar ook door PTC (Vuforia), Kudan en meest recentelijk door ons op Wikitude - je kunt het zien in dit filmpje hier.

Waar geen twijfel over bestaat, is dit: mobiele AR is er nu. De vraag die overblijft: wat zullen de dodelijke AR-gebruiksgevallen zijn en met wat voor soort apparaten zullen we het het meest gebruiken? Smartphones met een extreem hoge penetratie vandaag – zie Pokemon Go. Speciale AR 'Tango-achtige' apparaten, die dit jaar langzaam de marktpenetratie zullen vergroten. Of een soort AR-smartglasses zoals het nieuwe aanbod van ODG, of het 'magische apparaat' van Magic Leap dat later dit jaar wordt geïntroduceerd? Het goede nieuws is: je kunt dit nu op je huidige smartphone uitzoeken door te zoeken op 'AR' in de App Store en Google Play. Veel plezier en coole dingen bouwen - de wereld wacht er al op.

Disclaimer: Andy Gstoll, de auteur van dit artikel werkt sinds 2010 bij Wikitude GmbH.

Aanbevolen verhalen

7 van de beste simulatiegames die je op een Android-apparaat kunt spelen

Android heeft ervoor gezorgd dat we ons in geen enkele situatie zullen vervelen. Tal van gratis en betaalde games zijn beschikbaar in alle genres op basis van verschillende tech...

Oproep aan alle pixelbezitters: Google Daydream Bekijk nu slechts $ 49

Het is minder dan de helft van de prijs van Samsung's Gear VR.

Hoe interessant te zijn als alles al is gezegd

Weten hoe je je verhaal moet vertellen, maakt het verschil.

Een donker thema gebruiken voor (bijna) alles in Windows 10

Met de jubileumupdate van Windows 10 biedt Microsoft nu een donker thema, ook wel de donkere modus genoemd. Deze optie was voorheen verborgen en kon alleen worden ingeschakeld met een registerhack. Nu is het een eenvoudige schakelaar.