HERA-telescoop-upgrades kunnen de eerste sterren van het universum onthullen

SKA Afrika

Toen het voor het eerst online ging in februari 2016, had de Hydrogen Epoch of Reionization Array (HERA) radiotelescoop in Zuid-Afrika 19 antennes met een diameter van 42 voet, gericht op de 'kosmische dageraad' van het universum. De antennes zijn ontworpen om een ​​specifieke golflengte van licht te detecteren dat wordt uitgezonden door waterstofatomen tijdens wat het 'Epoch of Reionization' wordt genoemd, waarvan wetenschappers denken dat het ongeveer 400 miljoen jaar na de oerknal begon. Door deze golflengten van licht op te pikken, zal HERA een duidelijker beeld kunnen vormen van het heelal in een tijd waarin de eerste sterren en sterrenstelsels werden gevormd, meer dan 13,7 miljard jaar geleden.

Wetenschappers geloven dat de vorming van deze vroege hemellichamen röntgen- en UV-straling afgeeft die een deel van het waterstofgas in het universum ioniseerde. (Het is 'reïonisatie' omdat de waterstofatomen zich voorheen in een geïoniseerde toestand bevonden in de uitdijing die onmiddellijk volgde op de oerknal.) Het is dus het moment waarop deze waterstofatomen hun elektronen laten wegrukken door pasgeboren sterren waarnaar HERA op zoek is.Dankzij een subsidie ​​van $ 9,5 miljoen van de National Science Foundation eind 2016 en een nieuwe subsidie ​​van $ 5,8 miljoen van de Gordon en Betty Moore Foundation, zal het project nu worden uitgebreid van die eerste 19 antennes tot een totaal van 350 verspreid over 610.000 vierkante meter aan het Zuid-Afrikaanse Karoo Astronomy Reserve. Zoals Space.com meldt, zou de grotere array, wanneer de extra schotels in september 2019 voltooid zijn, de bandbreedte en resolutie van HERA voldoende moeten vergroten om daadwerkelijk te zien waar en wanneer die momenten van reïonisatie plaatsvonden in de geschiedenis van het universum. Volgens MIT-hoogleraar natuurkunde Jacqueline Hewitt, die ook de leiding heeft over de laatste subsidie, zullen de gegevens van HERA eruitzien als bellen van geïoniseerde waterstof rond quasars of sterrenstelsels. Door te zoeken naar warmtekenmerken die achterblijven in de waterstofbellen, zou het HERA-team in staat moeten zijn om de grootte, intensiteit en chemische samenstelling van die vroege sterren te bepalen.

Wanneer de James Webb Space Telescope in 2018 wordt gelanceerd, zou hij ook in staat moeten zijn om de conclusies van HERA te controleren door te zoeken naar heldere bronnen van infrarood licht waar HERA een geïoniseerde waterstofbel ziet. Als we nog verder in de toekomst kijken, zullen de lessen van de Murchison Widefield Array en het HERA-project helpen bij de ontwikkeling van de Square Kilometre Array, die de grootste ooit gebouwde radiotelescoop zal worden.

Aanbevolen verhalen

Infraroodlicht kan ooit supersnelle wifi leveren

Het proefschrift van een student stelt een snel systeem voor zonder interferentie.

Elektron's Analog Heat upgradet je synth- en drummachine

Voeg warmte toe aan uw digitale instrumenten.

NASA is van plan een telescoop van de zon te maken

Maar er is een vangst.

10 topondernemers onthullen de geheimen van hun gezondheidsregime

Zie er half zo oud uit als jij, voel je goed en verpletter de concurrentie met deze gezondheidsgeheimen.