Heeft elk besturingssysteem RAM nodig?

heeft-elk-besturingssysteem-ram nodig foto 1

Als u een computer heeft waarop het RAM mogelijk slecht is geworden, zijn er dan besturingssystemen die op de computer zullen werken, in ieder geval om u te helpen bij het testen en diagnosticeren van de hardware? De SuperUser Q&A-post van vandaag maakt gebruik van een levendige discussie over dit onderwerp om de vraag van een nieuwsgierige lezer te beantwoorden.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Foto met dank aan Chris Isherwood (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer VusP wil weten of er een besturingssysteem is dat zonder RAM kan functioneren:

Is er een besturingssysteem dat zonder RAM kan worden gebruikt, met name het soort waarmee ik een opstartbare flashdrive kan maken en deze met mijn computer kan gebruiken? Dit wordt lastig, omdat opstarten in wezen het besturingssysteem in RAM laadt.

Opmerking: ik wilde oorspronkelijk meer weten over een RAM-loos besturingssysteem om te controleren of het RAM-geheugen van mijn laptop slecht was geworden (het start niet op maar geeft een leeg scherm weer), maar ik hou van de manier waarop deze vraag een sneeuwbaleffect heeft gekregen.

Is er een besturingssysteem dat kan functioneren zonder RAM?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager heeft het antwoord voor ons:

Heeft elk besturingssysteem RAM nodig?

Een verplichte stap in het BIOS POST-proces is om te controleren of er RAM is. Optioneel controleert het of uw RAM correct functioneert. Dus het antwoord op uw vraag: Heeft elk besturingssysteem RAM nodig? is: Nee, niet op deze (IBM PC-compatibele) hardware. Ook ga ik voor de rest van dit antwoord uit van IBM PC-compatibele hardware.

Kan een besturingssysteem opstarten met defect RAM?

Als uw RAM defect is (en niet geheel afwezig of kapot is), of als u uw RAM (gedeeltelijk) kunt vervangen, kunt u mogelijk opstarten met de BadRAM- of BadMEM-kernelpatches. Het vereist dat je de kernel opnieuw compileert (klinkt makkelijker dan het is als je het voor de eerste keer doet) en je kunt opnieuw opstarten, en dan de kernel vertellen waar je slechte geheugen is. Een mooie uitleg over het gebruik van Memtest86/Memtest86+ en BadRAM/BadMEM vind je hier.

Kan een besturingssysteem opstarten zonder RAM en de cache van de CPU als RAM gebruiken?

Voor zover ik weet, is er geen manier om de cache van je CPU als RAM te gebruiken zonder dat er RAM op je systeem aanwezig is (zoals wordt gesuggereerd door @philipp en anderen) in de opmerkingen. Als dat zo is, zou het leuk zijn om het hier toe te voegen. Het enige artikel dat ik over dit onderwerp kon vinden, is dit artikel over het gebruik van de cache van een processor als RAM totdat het RAM is geïnitialiseerd. Ik weet niet zeker of (en hoe) het zal werken zonder RAM. Voor zover ik weet, is er geen werkende code die een besturingssysteem opstart op een IBM-compatibele pc. Alle verwijzingen naar proof-of-concepts, werkende code of iets anders zijn welkom en ik zal het aan dit antwoord toevoegen.

Kan ik in het BIOS komen?

De vraag van de originele poster is een beetje vaag als de laptop de BIOS POST kan passeren. Zoals @Tonny aangeeft, zal geen enkel besturingssysteem je helpen om naar het BIOS te gaan. U gaat het BIOS in met de toetsen F1, F2, F10, DEL of ESC (afhankelijk van uw merk BIOS).

Hoe gegevens van de laptop te herstellen zonder RAM?

Wat betreft het doel achter uw vraag, waarom heeft u toegang tot uw laptop nodig? Staan er nog gegevens op de harde schijf die u wilt herstellen? Als dat het geval is, is het veel gemakkelijker om de harde schijf eruit te trekken (zie handleiding) en deze op een extern opslagapparaat of rechtstreeks op een desktopcomputer aan te sluiten. Hier is een mooie handleiding om precies dat te doen.

Wil je meer feedback over dit specifieke onderwerp zien? Bekijk dan zeker de levendige discussiethread die hieronder is gelinkt!