Heb je je ooit afgevraagd hoe je besturingssysteem aan zijn naam komt?

heb-je-ooit-afgevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto kreeg

Heb je je ooit afgevraagd waar XP voor staat of waar Ubuntu vandaan komt? Sommige besturingssystemen krijgen hun naam van voor de hand liggende plaatsen, maar andere hebben wat uitleg nodig. Lees verder om erachter te komen waar uw favoriete besturingssysteem zijn naam aan te danken heeft.

We hebben de meest populaire en bekende besturingssystemen verzameld, evenals een paar minder bekende - als u een ander besturingssysteem kent met een interessant verhaal achter de naam, zorg er dan voor dat u uw medelezers leert in de opmerkingen .MS-DOS

Micro Soft Disk Operating System (MS-DOS) werd oorspronkelijk gelicentieerd door het Quick and Dirty Operating System (QDOS) van Seattle Consumer Products. MS-DOS had geen grafische gebruikersinterface (GUI) en in plaats daarvan werd alles door gebruikers ingevoerd via een opdrachtprompt. Het acroniem DOS betekent niet altijd MS-DOS. DOS is een algemene term voor Disk Operating System en MS-DOS was slechts een van de vele, waaronder Apple DOS, AmigaDOS, freeDOS en vele anderen.

Afbeelding door zigkey

Windows 1.0 – NT 4.0

De naam Windows kwam van het feit dat het nieuwe besturingssysteem, Windows 1.0, vensters had waarmee de gebruiker in de GUI kon communiceren. De Windows-naam gaat helemaal door naar het huidige besturingssysteem en het nummer of de naam achter Windows is hoe u kunt zien welke versie van Windows u heeft.

heb-je-ooit-je-ooit-bij-gevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto heeft gekregen 3

Microsoft hield vast aan het nummeringsschema voor 1.0-3.1 toen het begon te werken aan zijn New Technology (NT) -tak van het besturingssysteem. Windows NT 4.0 was de eerste die de nieuwe NT-kernel implementeerde en werd in 1996 uitgebracht met de gebruikersinterface van Windows 95.

Windows 95 – ME

heb-je-ooit-afgevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto kreeg 4

Microsoft begon een tijdje hun Windows-besturingssysteem een ​​naam te geven met het jaar van uitgave die de versie aangeeft. Windows 95, 98 en Millennium Edition zijn allemaal gebouwd op de originele Windows 3.1-kernel. Millennium Edition werd uitgebracht in 2000 en is ontworpen voor gebruik op thuiscomputers, terwijl Windows 2000 is ontworpen voor zakelijke computers.

Windows 2000 gebruikte de NT-kernel en was de directe opvolger van NT 4.0, het werd later vervangen door Windows XP.

Windows XP, Vista en Windows 7

Windows XP werd uitgebracht in 2001 en de XP staat voor eXPerience. Deze ervaring duurde helemaal tot 2007 toen Microsoft Windows Vista uitbracht. Volgens Microsoft heeft Vista zijn naam gekregen omdat aan het eind van de dag ... wat je probeert te bereiken je eigen persoonlijke Vista is. Het was erg filosofisch van Microsoft, maar uiteindelijk gingen ze over op een eenvoudigere aanpak met Windows 7.

Windows 7 is de zevende versie van Windows sinds 95. Ook al was 95 niet de eerste versie van Windows als je 1.0 – 3.1 meetelt, maar Windows 10 heeft gewoon niet dezelfde klank. Bovendien kunnen mensen het verwarren met Mac OS 10.

Systeem 1 – 7,5

Het systeembesturingssysteem van Apple is ontwikkeld voor de Macintosh-pc. Het besturingssysteem heeft altijd een basisrevisienummeringsschema gevolgd, waarbij elke grote release een verhoging van 1 punt kreeg en kleine updates een verhoging van 0,1.

De Apple Macintosh-computer werd uitgebracht in 1984 en dankt zijn naam aan de McIntosh-appel.

heb-je-ooit-afgevraagd hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto heeft gekregen 6

Elke nieuwe versie bevatte incrementele updates en functieverbeteringen, evenals ondersteuning voor nieuwere Apple-computers. Systeem 1-4 had geen ondersteuning voor multitasking, wat een ander Apple-besturingssysteem misschien bekend in de oren klinkt.

De eerste zeven versies van het besturingssysteem werden simpelweg System 1-7 genoemd. Dit gold tot 7.6, toen het woord System werd geschrapt ten gunste van een meer verkoopbare Mac OS-naam.

Mac OS 8 – 10

heb-je-ooit-bij-gevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto heeft gekregen 7

Mac OS 8 kwam uit in 1997, kort nadat Steve Jobs weer voor Apple aan het werk was. Mac OS 8 zou versie 7.7 heten, maar werd gewijzigd in 8 vanwege een juridische maas in de wet waardoor Apple de Macintosh-markt van derden kon sluiten.

Mac OS 9 staat nu bekend als de laatste van de klassieke Mac OS'en en was de laatste release die gebaseerd was op de interne code van Apple.

OS X (OS Ten) is de tiende versie van het Mac-besturingssysteem en het eerste Mac OS op basis van Berkeley Software Distribution (BSD). Het onderliggende besturingssysteem is ontwikkeld door het bedrijf dat Steve Jobs begon terwijl hij weg was van Apple, NeXTSTEP, dat Apple in 1997 overnam.

Elke secundaire versie van OS X (10.1, 10.2, enz.) heeft ook een bijbehorende grote kat-naam. Hoewel er enige speculatie is over waar Apple het idee voor deze namen kreeg, is het een vrij groot toeval dat het besturingssysteem namen zou delen met de nu afgeschreven Macintosh-klonen die door Shaye zijn gebouwd, evenals een behoorlijk overtuigend argument over OS X-namen en Duitse tanks.

Linux

Linux zelf dankt zijn naam aan Ari Lemmke die de FTP-server beheerde waarnaar de oorspronkelijke Linux-kernel was geüpload. Linus Torvalds, de maker van de Linux-kernel, wilde de kernel Freax noemen, maar Ari gaf hem in plaats daarvan een map met de naam linux om zijn kernel naar te uploaden. De Linux-naam kwam van Linus 'Minix, het besturingssysteem dat Linus voor zichzelf probeerde te vervangen.

Ubuntu

heb je je ooit afgevraagd hoe je besturingssysteem zijn naam kreeg foto 9

Ubuntu (oo-BOON-too) komt van de Zulu- en Xhosa-talen in Afrika, wat ruwweg menselijkheid tegenover anderen betekent.

Zoals veel Linux-distributies hebben Ubuntu-releases twee namen voor elke release, een ontwikkelingscodenaam en een versienaam. De numerieke naam voor de release is gebaseerd op het jaar en de maand van de release, bijv. versie 10.04 werd uitgebracht in april 2010. Elke twee jaar wordt er ook een LTS-release (Long Term Support) gemaakt die de LTS-letters draagt ​​en ook een incrementele release voor bugfixes. De huidige versie voor langdurige ondersteuning is Ubuntu 10.04.2 LTS.

De codenamen zijn gebaseerd op een alfabetische toename van een bijvoeglijk naamwoord en een dier van dezelfde letter. De naamgeving van dieren kwam vroeg in de ontwikkeling en weerspiegelt meestal de staat van de huidige Ubuntu-distributie, bijvoorbeeld Warty Warthog was de eerste release die het gebrek aan glans aanduidde. De release sinds Breeze Badger (5.10) is in alfabetische volgorde.

Ubuntu heeft ook derivaten die een specifieke focus, locatie of een groot verschil in het besturingssysteem hebben waarvoor een andere distributienaam nodig is. Enkele van de officiële afgeleiden zijn Kubuntu, Xubuntu, Mythbuntu en Eubuntu. Alle officiële afgeleiden volgen hetzelfde naamschema als Ubuntu.

Er zijn ook Ubuntu-aanpassingen zoals Linux Mint, Linspire en Ubuntulite die allemaal hun eigen codenamen en versienummering hebben.

Debian

heb-je-ooit-bij-gevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto heeft gekregen 10

Debian dankt zijn naam aan Ian Murdock, de maker van de Debian-distributie. Hij noemde de distributie naar zijn vriendin Debra Lynn door haar naam en de zijne te combineren in Debian.

Elke stabiele Debian-release heeft een bijbehorend versienummer (1.0, 2.0, enz.), maar het heeft ook een codenaam die is gebaseerd op een personage uit de film Toy Story uit 1995. De nieuwste versie 6.0 is vernoemd naar de speelgoed-aliens Squeeze. De ontwikkelingstak van Debian wordt permanent Sid genoemd, naar de emotioneel onstabiele buurman in de film.

Red Hat/Fedora/CentOS

heb-je-ooit-je-ooit-bij-gevraagd-hoe-je-besturingssysteem-zijn-naam-foto heeft gekregen 11

Red Hat Linux kreeg zijn naam omdat rode hoeden het symbool zijn geweest van vrijheid en revolutie in zowel de VS als Frankrijk. Red Hat is er in een paar verschillende smaken, Red Hat Enterprise Linux (RHEL), Fedora Project en CentOS

Red Hat Enterprise Linux gebruikt geen codenamen en gebruikt in plaats daarvan alleen versienummers die vergelijkbaar zijn met OS X.

Fedora dankt zijn naam aan het Red Hat-logo waarin Shadowman, de man in het logo, een rode fedora-hoed draagt. Fedora 1-6 stond bekend als Fedora Core, terwijl latere versies core van de naam lieten vallen.

Fedora gebruikt codenamen die gerelateerd zijn aan de vorige release. Elke release is gerelateerd aan de eerste met een is-a-relatie met zijn voorganger. Versie 7 Moonshine is bijvoorbeeld een platenlabel zoals versie 6 Zod, maar het is ook een film zoals versie 8 Werewolf.

CentOS is de door de gemeenschap ondersteunde versie van RHEL. De naam komt van Community ENTerprise Operating System en is een van de meest populaire besturingssystemen voor webservers. Versienummers voor CentOS volgen de RHEL-versienummering en hebben geen codenamen.

Gentoo

Gentoo dankt zijn naam aan Daniel Robbins na het hernoemen van zijn Enoch Linux-distributie. Gentoo werd voor het eerst hernoemd toen Daniel en de andere ontwikkelaars de EGCS-compiler begonnen te gebruiken in plaats van de GCC-compiler voor extra functies en snelheid. Gentoo is vernoemd naar de snelst zwemmende pinguïn, de Gentoo-pinguïn.

Het gestileerde g-logo lijkt op een zilveren Japanse Magatama die vaak op graven werd gevonden als offergaven aan goden.

SuSE

heb je je ooit afgevraagd hoe je besturingssysteem zijn naam kreeg foto 13

SuSE is een Duitse distributie die oorspronkelijk stond voor Software und System Entwicklung, wat zich in het Engels vertaalt naar Software en Systeemontwikkeling. Sinds 1998 wordt het acroniem niet meer gebruikt en is de naam van het bedrijf gewoon SUSE.

De oorspronkelijke release van SuSE Linux was versie 4.2 in plaats van 1.0 met verwijzing naar het antwoord op de ultieme vraag van het leven, het universum en alles uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.

De mascotte van SUSE is een gesluierde kameleon genaamd Geeko van de woorden gekko en geek.

SUSE is nu eigendom van Novell en de gratis Linux-distributie staat bekend als openSUSE.

Meer verhalen

Lettertypen en kleuren aanpassen voor Gnome-panelen in Ubuntu Linux

Oké, dit was de gemakkelijke manier om het lettertype van je panelen te wijzigen.

Voeg een Real-Time Earth Wallpaper-app toe aan Ubuntu met xplanetFX

Ben je diezelfde oude achtergrond op je Ubuntu-bureaublad beu? Nu kun je van blah naar letterlijk ruime, realtime gestileerde weergaven van de aarde gaan met de xplanetFX Wallpaper-app voor Linux.

Voeg een Real-Time Earth Wallpaper-app toe aan Ubuntu met xplanetFX

Ben je diezelfde oude achtergrond op je Ubuntu-bureaublad beu? Nu kun je van blah naar letterlijk ruime, realtime gestileerde weergaven van de aarde gaan met de xplanetFX Wallpaper-app voor Linux.

Deze week in de geschiedenis van geek: YouTube wordt openbaar, Blu-ray versus HD-dvd en al je basis is van ons

Elke week brengen we je een momentopname van de huidige week in de geschiedenis van technologische en geeky-inspanningen. Deze week kijken we naar de geboorte van YouTube, de dood van het HD-dvd-formaat en de eerste mega-meme.

Laatste man vs. machine-ronde van gevaar ontvouwt zich; Watson domineert

De laatste ronde van IBM's Watson tegen Ken Jenning en Brad Rutter eindigde gisteravond met Watson die op een sterke voorsprong kwam tegen zijn twee menselijke tegenstanders. Lees verder om een ​​video van de wedstrijd te bekijken en te zien hoe snel Watson aan de loting is.

Geef op Chromium gebaseerde browser-bureaubladmeldingen een systeemeigen look in Ubuntu

Desktopmeldingen van op Chromium gebaseerde browsers zijn een geweldige functie, maar ze passen helemaal niet goed bij de native systeemthema's in Ubuntu. Nu kunt u dat kleine probleem oplossen met behulp van de prachtige Chromify-OSD-ext...

Chrome Time Track is een eenvoudige taaktijdtracker

Als je geen geavanceerde projecttracking nodig hebt, maar toch wilt bijhouden hoe lang het duurt om bepaalde taken of projecten te voltooien, is Chrome Time Tracker een gratis Chrome-extensie met een doodeenvoudige interface.

Gebruikersspecifieke draadloze netwerken inschakelen in Windows 7

Draadloze netwerkinstellingen in Windows 7 zijn wereldwijd voor alle gebruikers, maar er is een weinig bekende optie waarmee u ze per gebruiker kunt wijzigen, zodat elke gebruiker alleen toegang heeft tot de netwerken waarmee hij verbinding mag maken. Hier is hoe het allemaal werkt.

Gebruikersspecifieke draadloze netwerken inschakelen in Windows 7

Draadloze netwerkinstellingen in Windows 7 zijn wereldwijd voor alle gebruikers, maar er is een weinig bekende optie waarmee u ze per gebruiker kunt wijzigen, zodat elke gebruiker alleen toegang heeft tot de netwerken waarmee hij verbinding mag maken. Hier is hoe het allemaal werkt.

Google Sky Map verandert uw Android-telefoon in een digitale telescoop

Of je nu een astronomiefan bent of gewoon iemand die op zoek is naar een perfecte look, hoe lief mijn smartphone is!'-applicatie, Google's Sky Map-applicatie voor Android-telefoons is een app die je moet hebben.