Moet u een Driver Cleaner gebruiken bij het bijwerken van stuurprogramma's?

heb-je-nodig-een-stuurprogramma-opruimer-bij-bij-update-stuurprogramma's te gebruiken foto 1

Sommige nerds gebruiken stuurprogramma-opschoonprogramma's bij het bijwerken van hun stuurprogramma's - over het algemeen grafische stuurprogramma's - om ervoor te zorgen dat het oude stuurprogramma volledig is verwijderd en dat er geen overgebleven bestanden in conflict komen met het nieuwe stuurprogramma. Maar is dit nodig?

Als je ooit een driverreiniger hebt gebruikt, is dat waarschijnlijk een flink aantal jaren geleden. U hoeft ze niet meer uit te voeren, tenzij u problemen ondervindt na het upgraden van stuurprogramma's.Wat is een Driver Cleaner?

Hardwarestuurprogramma's zijn niet alleen op zichzelf staande stukjes software. Wanneer u zoiets als de grafische stuurprogramma's van NVIDIA of AMD installeert, laat het installatieprogramma een verscheidenheid aan individuele stuurprogrammabestanden op uw systeem achter.

Wanneer u het bestaande hardwarestuurprogramma verwijdert, kan het verwijderprogramma mogelijk niet goed worden opgeschoond en enkele van deze bestanden achterlaten. Misschien was u bijvoorbeeld uw NVIDIA- of AMD-grafische driver aan het upgraden naar de nieuwste versie. Als het verwijderprogramma niet alle oude stuurprogrammabestanden heeft verwijderd, kan het zijn dat er stuurprogrammabestanden van twee verschillende versies rondslingeren. Dit kan problemen veroorzaken, omdat deze stuurprogrammabestanden nooit zijn ontworpen om samen te werken. Conflicterende stuurprogrammabestanden kunnen leiden tot crashes, vertragingen en andere storingen.

Als u zich zorgen maakt over stuurprogrammaconflicten tijdens het upgraden, kunt u het stuurprogramma verwijderen met behulp van het standaard de-installatieprogramma en vervolgens door uw systeem gaan, het hardwareapparaat verwijderen en de overgebleven stuurprogrammabestanden handmatig verwijderen. Een driver cleaner automatiseert dit laatste deel - nadat de driver is verwijderd, zoekt de driver cleaner naar overgebleven bestanden en verwijdert deze voor u.

heb-je-nodig-een-stuurprogramma-opruimer-bij-bij-update-stuurprogramma's te gebruiken foto 2

In het verleden…

In het verleden waren stuurprogramma-opschoonprogramma's veel populairdere hulpprogramma's. Er was een tijd dat NVIDIA en ATI (nu AMD) hun gebruikers instrueerden om hun bestaande grafische stuurprogramma's te verwijderen voordat ze de nieuwe stuurprogramma's installeerden.

Gebruikers verwijderden hun bestaande grafische stuurprogramma's, startten hun Windows-computers opnieuw op in VGA-modus met lage resolutie en voerden vaak een stuurprogramma-opschoonprogramma uit om ervoor te zorgen dat de oude stuurprogramma's volledig werden verwijderd. Vervolgens installeerden ze de nieuwe grafische stuurprogramma's en startten ze Windows opnieuw op.

Stuurprogramma's gingen niet op intelligente wijze om met het updateproces - gebruikers moesten het verwijderingsprogramma handmatig uitvoeren en gebruikers die nooit stuurprogramma-opschoonprogramma's gebruikten, kwamen af ​​en toe in de problemen toen NVIDIA of ATI's de-installatieprogramma er niet in slaagde de vorige stuurprogrammabestanden volledig te verwijderen.

heb-je-nodig-een-stuurprogramma-opruimer-bij-bij-update-stuurprogramma's te gebruiken foto 3

Vandaag is anders

We leven tegenwoordig in een andere wereld - het proces is veel meer geautomatiseerd. NVIDIA en AMD's grafische stuurprogramma's controleren automatisch op updates. Wanneer er een update beschikbaar is, zullen ze de grafische stuurprogramma's downloaden en deze ter plekke voor u bijwerken. Het installatieprogramma verwijdert automatisch de oude stuurprogramma's en installeert de nieuwe zonder dat Windows zelfs maar opnieuw hoeft te worden opgestart. Het ergste dat u zult zien, is een kortstondig zwart scherm terwijl de grafische stuurprogramma's worden omgeschakeld.

Dit proces zonder opnieuw opstarten wordt mogelijk gemaakt door de grafische stuurprogramma-architectuur van Windows Display Driver Model (WDDM), die werd geïntroduceerd in Windows Vista.

heb-je-nodig-een-stuurprogramma-opruimer-bij-bij-update-stuurprogramma's te gebruiken foto 4

Is het noodzakelijk?

Ten eerste waren stuurprogramma-opschoonprogramma's over het algemeen alleen nodig voor grafische stuurprogramma's. Andere stuurprogramma's kunnen dezelfde problemen ondervinden bij het updaten, maar Windows-gebruikers hadden over het algemeen gewoon problemen met hun grafische stuurprogramma's. U moet waarschijnlijk niet de moeite nemen om de meeste van uw hardwarestuurprogramma's bij te werken, maar u moet uw grafische stuurprogramma's bijwerken als u de beste pc-gamingprestaties wilt die u kunt krijgen.

Driver cleaners waren alleen nodig omdat gebruikers problemen ondervonden bij het installeren van nieuwe versies van grafische drivers. Veel gebruikers maakten er een gewoonte van om elke keer dat ze hun stuurprogramma's opwaardeerden een drivercleaner te gebruiken - na het verwijderen van de vorige versie en voordat ze de nieuwe installeerden - om er zeker van te zijn dat ze na de upgrade geen problemen zouden tegenkomen.

Gebruikers die dit niet deden en wel in de problemen kwamen, moesten hun stuurprogramma's verwijderen, de cleaner gebruiken om alle sporen van stuurprogramma's te wissen en de stuurprogramma's opnieuw installeren.

Dus, is het nodig om een ​​driver cleaner te gebruiken? Alleen als je je graphics hebt bijgewerkt en crashes of andere problemen hebt ondervonden. Als je net als de meeste gebruikers bent, upgrade je over het algemeen je stuurprogramma's wanneer daarom wordt gevraagd en merk je geen problemen op - of je kunt je grafische stuurprogramma's helemaal niet bijwerken, wat prima is als je nooit games op je pc speelt.

Opschonen van stuurprogramma's zijn niets voor u, tenzij u een echt probleem tegenkomt na het bijwerken van een stuurprogramma. Het heeft geen zin om een ​​driver cleaner uit te voeren voor het geval dat - als je nog steeds de gewoonte hebt om drivers te verwijderen en elke keer dat je ze bijwerkt een driver cleaner uit te voeren, stop dan met het gebruik van de driver cleaner en bespaar jezelf wat tijd.

GERELATEERDE ARTIKELEN heb-je-nodig-een-stuurprogramma-opruimer-bij-bij-update-stuurprogramma's te gebruiken foto 5Wanneer moet u uw stuurprogramma's bijwerken? Hoe u uw grafische stuurprogramma's kunt bijwerken voor maximale spelprestaties

Een Driver Cleaner gebruiken

Als je toch een driver cleaner wilt gebruiken, kun je zoiets als Guru3D's Driver Sweeper downloaden en gebruiken. Maar zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd - je hebt het waarschijnlijk niet nodig. Er is een reden waarom dit programma al jaren niet is bijgewerkt en zelfs niet officieel de definitieve versie van Windows 7 ondersteunt. Gezien het gebrek aan updates, raden we aan om dit verouderde programma in de eerste plaats zelfs niet uit te voeren.

Eén ding is zeker: u hoeft geen geld uit te geven om een ​​driver cleaner te downloaden. Het zal geen typische pc-problemen oplossen of uw computer sneller laten werken, wat oplichterige websites ook zeggen.

heb-je-moet-een-stuurprogramma-opruimer-gebruiken-bij-bij-update-stuurprogramma's foto 7


Samengevat zijn chauffeursreinigers grotendeels een overblijfsel uit het verleden. Ze waren in het verleden af ​​en toe nodig, maar we zijn nu op een punt beland waarop je ze niet zou moeten gebruiken.

Afbeelding tegoed: Long Zheng op Flickr

Meer verhalen

Geek Trivia: Welke van deze nationale historische monumenten is opgedragen aan Thomas Jefferson?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

De beste manieren om webpagina's op te slaan om later te lezen

Er staat zoveel op internet dat we nauwelijks tijd hebben om het meeste te lezen. Het volstaat te zeggen dat het een afleiding kan zijn. Daarom hebben we een aantal van de beste manieren verzameld om webpagina's op te slaan om ze later te lezen.

Markeren en slepen en neerzetten zonder de muisknop ingedrukt te houden in Windows

Als u een touchpad of trackpad gebruikt, of als u artritis of andere problemen heeft bij het gebruik van een muis, kan het moeilijk zijn om de primaire muisknop ingedrukt te houden en tegelijkertijd de muis te bewegen om tekst te selecteren en items te verplaatsen.

Geek Trivia: welke staat, van de aangrenzende Verenigde Staten, heeft zijn eigen elektriciteitsnet?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Mapweergaven aanpassen in OS X Finder

Elke locatie in OS X heeft opties om de weergave te wijzigen. Het beste is dat u elke locatie kunt instellen op zijn eigen specifieke weergave op basis van de inhoud van een locatie of uw persoonlijke voorkeuren.

Hoe u uw Dropbox-cache kunt wissen in Windows en Linux

Wanneer je gevoelige bestanden uit je Dropbox-account verwijdert, denk je misschien dat je ze permanent hebt verwijderd. De bestanden blijven echter in een verborgen cachemap op uw harde schijf voor efficiëntie en noodgevallen, die om de drie dagen automatisch wordt gewist.

Hoe de vervelende Verizon FIOS Widget-promoties uit te schakelen?

Verizon FIOS heeft veel geweldige functies, maar hun settopboxen hebben één onaangename fout: wanneer je ze een tijdje niet hebt gebruikt, laden ze vervelende widget-advertenties die een eeuwigheid duren om te laden en moeten worden verlaten. Hier leest u hoe u ze kunt uitschakelen.

Als u alle inkomende verbindingen blokkeert, hoe kunt u dan nog internet gebruiken?

Als alle inkomende verbindingen met uw computer worden geblokkeerd, hoe kunt u dan nog steeds gegevens ontvangen en/of een actieve verbinding hebben? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een verwarde lezer.

Geek Trivia: zijn gummyberen uitgevonden?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Zip-bestanden openen op een iPhone of iPad

Als je een iOS-apparaat gebruikt, weet je dat het een behoorlijk compleet systeem is en heel goed werkt. Maar je hebt misschien problemen gehad met het openen van gecomprimeerde zip-bestanden, dus we zullen het vandaag hebben over hoe je zip-bestanden het beste kunt verwerken op je iPhone of iPad.