Heb ik een firewall nodig als ik een router heb?

heb-ik-een-firewall-nodig-als-ik-een-router-foto heb

Er zijn twee soorten firewalls: hardwarefirewalls en softwarefirewalls. Uw router functioneert als een hardwarefirewall, terwijl Windows een softwarefirewall heeft. Er zijn ook andere firewalls van derden die u kunt installeren.

Als u in augustus 2003 een niet-gepatcht Windows XP-systeem zonder firewall op internet had aangesloten, kon het binnen enkele minuten worden geïnfecteerd door de Blaster-worm, die misbruik maakte van kwetsbaarheden in netwerkservices die Windows XP op internet had geplaatst.Dit toont niet alleen het belang aan van het installeren van beveiligingspatches, maar toont ook het belang aan van het gebruik van een firewall, die voorkomt dat inkomend netwerkverkeer uw computer bereikt. Maar als uw computer zich achter een router bevindt, heeft u dan echt een softwarefirewall nodig?

Hoe routers functioneren als hardwarefirewalls

Thuisrouters gebruiken Network Address Translation (NAT) om een ​​enkel IP-adres van uw internetserviceprovider te delen met meerdere computers in uw huishouden. Wanneer inkomend verkeer van internet uw router bereikt, weet uw router niet naar welke computer het moet worden doorgestuurd, dus wordt het verkeer genegeerd. In feite fungeert de NAT als een firewall die voorkomt dat inkomende verzoeken uw computer bereiken. Afhankelijk van uw router kunt u mogelijk ook bepaalde soorten uitgaand verkeer blokkeren door de instellingen van uw router te wijzigen.

Je kunt de router wat verkeer laten doorsturen door port-forwarding in te stellen of een computer in een DMZ (demilitarized zone) te plaatsen, waar al het inkomende verkeer naartoe wordt doorgestuurd. Een DMZ stuurt in feite al het verkeer door naar een specifieke computer - de computer zal niet langer profiteren van de router die als firewall fungeert.

heb-ik-een-firewall-nodig-als-ik-een-router-foto 2

Afbeelding tegoed: webhamster op Flickr

Hoe softwarefirewalls werken

Op uw computer draait een softwarematige firewall. Het fungeert als een poortwachter, laat wat verkeer door en negeert inkomend verkeer. Windows zelf bevat een ingebouwde softwarefirewall, die voor het eerst standaard werd ingeschakeld in Windows XP Service Pack 2 (SP2). Omdat softwarefirewalls op uw computer draaien, kunnen ze per applicatie controleren welke applicaties internet willen gebruiken en verkeer blokkeren en toestaan.

Als u uw computer rechtstreeks met internet verbindt, is het belangrijk om een ​​softwarefirewall te gebruiken - u hoeft zich hier geen zorgen over te maken nu een firewall standaard met Windows wordt geleverd.

heb-ik-een-firewall-nodig-als-ik-een-router-foto 3

Hardware-firewall versus software-firewall

Hardware- en softwarefirewalls overlappen elkaar op een aantal belangrijke manieren:

  • Beide blokkeren standaard ongevraagd inkomend verkeer en beschermen potentieel kwetsbare netwerkdiensten tegen het wilde internet.
  • Beide kunnen bepaalde soorten uitgaand verkeer blokkeren. (Hoewel deze functie mogelijk niet aanwezig is op sommige routers.)

Voordelen van een software firewall:

  • Een hardwarefirewall bevindt zich tussen uw computer en internet, terwijl een softwarefirewall tussen uw computer en het netwerk zit. Als andere computers in uw netwerk geïnfecteerd raken, kan de softwarefirewall uw computer hiertegen beschermen.
  • Met softwarefirewalls kunt u de netwerktoegang eenvoudig per applicatie beheren. Naast het controleren van inkomend verkeer, kan een softwarefirewall u vragen wanneer een toepassing op uw computer verbinding wil maken met internet en kunt u voorkomen dat de toepassing verbinding maakt met het netwerk. Deze functie is gemakkelijk te gebruiken met een firewall van derden, maar u kunt ook voorkomen dat toepassingen verbinding maken met internet met de Windows-firewall.

heb-ik-een-firewall-nodig-als-ik-een-router-foto 4

Voordelen van een hardware firewall:

  • Een hardwarefirewall staat los van uw computer - als uw computer geïnfecteerd raakt met een worm, kan die worm uw softwarefirewall uitschakelen. Die worm kon uw hardwarefirewall echter niet uitschakelen.
  • Hardwarefirewalls kunnen gecentraliseerd netwerkbeheer bieden. Als u een groot netwerk heeft, kunt u de instellingen van de firewall eenvoudig vanaf één apparaat configureren. Dit voorkomt ook dat gebruikers ze op hun computer kunnen wijzigen.

Heb je beide nodig?

Het is belangrijk om ten minste één type firewall te gebruiken: een hardwarefirewall (zoals een router) of een softwarefirewall. Routers en softwarefirewalls overlappen elkaar in sommige opzichten, maar elk biedt unieke voordelen.

Als u al een router heeft, biedt het ingeschakeld laten van de Windows-firewall u beveiligingsvoordelen zonder echte prestatiekosten. Daarom is het een goed idee om beide te gebruiken.

U hoeft niet per se een softwarefirewall van derden te installeren die de ingebouwde Windows-firewall vervangt, maar dat kan wel als u meer functies wilt.

Meer verhalen

Cortana uitschakelen op het vergrendelscherm van Windows 10

Met de Windows 10-jubileumupdate is Cortana nu standaard ingeschakeld op uw vergrendelingsscherm, ervan uitgaande dat u haar niet volledig hebt uitgeschakeld. Als u liever niet wilt dat Cortana vragen beantwoordt wanneer uw pc is vergrendeld, is het een functie die eenvoudig genoeg is om uit te schakelen.

Extensies installeren in Microsoft Edge

Microsoft Edge ondersteunt eindelijk browserextensies dankzij de jubileumupdate van Windows 10. Edge-extensies zijn nu beschikbaar in de Windows Store, hoewel er aanvankelijk slechts enkele beschikbaar zijn.

Stomme geektrucs: opdrachten uitvoeren in de adresbalk van Windows Verkenner

Hier is een leuke kleine tip voor jou: wist je dat je opdrachten kunt uitvoeren vanuit de adresbalk in Windows Verkenner? Het is waar - elke app die u op de opdrachtregel zou kunnen uitvoeren, kan worden uitgevoerd vanaf de adresbalk, inclusief het openen van een nieuwe opdrachtprompt.

How-To Geek's Holiday Gift Guide 2013: kleinigheidjes in de kous Zeker om te behagen

Met alle geweldige gadgets en geeky speelgoed en snuisterijen die in de categorie klein genoeg voor een kous vallen, hoeft u zich niet te beperken tot saaie kousstuffers. Lees verder terwijl we een aantal geweldige items laten zien om al die kousen die met zorg aan de mantel zijn gehangen, in te stoppen.

Alleen meldingen ontvangen voor e-mails die u belangrijk vindt op uw iPhone

Meldingen zijn vervelend. Weinigen van ons hebben echt een ding nodig! uit onze zak elke keer dat we een nieuwe e-mail ontvangen. Maar sommige e-mails zijn belangrijker en u wilt er misschien meteen over horen met een melding.

12 van de grootste pc-mythen die maar niet zullen sterven

Computers zijn net als al het andere. Mythen en stedelijke legendes hebben zich in de loop van de tijd opgebouwd, van persoon tot persoon doorgegeven. Sommige mythen hadden ooit een kern van waarheid, maar zijn door technologische vooruitgang niet meer waar.

Vergeet Chromebooks: Chrome OS komt naar Windows

Google heeft geen glimmende nieuwe Chromebooks aangekondigd op Google I/O. In plaats daarvan benadrukten ze hun twee grote platforms: Chrome en Android. Of u nu Windows, Linux of Mac gebruikt, Google brengt de Chrome OS-ervaring naar u toe.

Een screenshot maken in Windows 8 zonder extra software

Vandaag laten we je een handige nieuwe snelkoppeling zien die is ingebouwd in Windows 8 waarmee je alles op je scherm kunt vastleggen - dit is de eerste keer dat Windows echt een ingebouwde manier heeft om schermafbeeldingen te maken.

Stop met het verspillen van geld aan apparaatspecifieke autoladers en begin met het gebruik van een universele USB-oplader

Het is een verhaal zo oud als de tijd van mobiele technologie: koop een nieuwe telefoon of gadget, koop er een nieuwe 12v-autolader voor en herhaal het volgend jaar opnieuw. We zijn hier om u een eenvoudig advies te geven. Hou op. De dagen van apparaatspecifieke autoladers zijn voorbij. Lees verder terwijl we uitleggen waarom u zou moeten overstappen en welke producten we

Hoe u zich op de juiste manier kunt afmelden voor e-mailnieuwsbrieven

Ontvangt u te veel nieuwsbrieven en andere promotionele e-mails? Deze e-mails zijn technisch gezien geen spam - ze zijn van legitieme organisaties. Dankzij de Amerikaanse CAN-SPAM-wet biedt elk legitiem bedrijf een consistente manier om zich af te melden voor hun nieuwsbrieven.