Kloon een harde schijf met behulp van een Ubuntu Live-cd

Of u nu meerdere computers instelt of een volledige back-up maakt, het klonen van harde schijven is een veelvoorkomende onderhoudstaak. Doe geen moeite om een ​​nieuwe opstart-cd te branden of voor nieuwe software te betalen - u kunt het eenvoudig doen met uw Ubuntu Live-cd.

U kunt dit niet alleen doen met uw Ubuntu Live-cd, u kunt het ook direct uit de doos doen - er is geen extra software nodig! Het programma dat we gaan gebruiken heet dd en wordt bij vrijwel alle Linux-distributies meegeleverd. dd is een hulpprogramma dat wordt gebruikt om op laag niveau te kopiëren - in plaats van met bestanden te werken, werkt het rechtstreeks op de onbewerkte gegevens op een opslagapparaat.

kloon-een-harde-schijf-met-een-ubuntu-live-cd-fotoOpmerking: dd krijgt een slechte reputatie, omdat het, net als veel andere Linux-hulpprogramma's, zeer destructief kan zijn als het misbruikt wordt. Als u niet zeker weet wat u doet, kunt u eenvoudig een hele harde schijf wissen op een onherstelbare manier.

De keerzijde daarvan is natuurlijk dat dd extreem krachtig is en zeer complexe taken kan uitvoeren met weinig gebruikersinspanning. Als u voorzichtig bent en deze instructies nauwkeurig opvolgt, kunt u uw harde schijf met één opdracht klonen.

We nemen een kleine harde schijf die we hebben gebruikt en kopiëren deze naar een nieuwe harde schijf, die nog niet is geformatteerd.

Om ervoor te zorgen dat we met de juiste schijven werken, openen we een terminal (Toepassingen> Accessoires> Terminal) en voeren we de volgende opdracht in

sudo fdisk –l

kloon-een-harde-schijf-met-een-ubuntu-live-cd-foto 2

We hebben twee kleine schijven, /dev/sda, die twee partities heeft, en /dev/sdc, die volledig ongeformatteerd is. We willen de gegevens kopiëren van /dev/sda naar /dev/sdc.

Opmerking: hoewel u een kleinere schijf naar een grotere kunt kopiëren, kunt u met de hieronder beschreven methode geen grotere schijf naar een kleinere kopiëren.

Nu het leuke gedeelte: dd gebruiken. De aanroep die we zullen gebruiken is:

sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdc

In dit geval vertellen we dd dat het invoerbestand (if) /dev/sda is en het uitvoerbestand (of) /dev/sdc is. Als uw schijven vrij groot zijn, kan dit enige tijd duren, maar in ons geval duurde het minder dan een minuut.

kloon-een-harde-schijf-met-een-ubuntu-live-cd-foto 3

Als we sudo fdisk –l nog een keer doen, kunnen we zien dat, ondanks dat het /dev/sdc helemaal niet is geformatteerd, het nu dezelfde partities heeft als /dev/sda.

kloon-een-harde-schijf-met-een-ubuntu-live-cd-foto 4
Bovendien, als we alle partities aankoppelen, kunnen we zien dat alle gegevens op /dev/sdc nu hetzelfde zijn als op /dev/sda.

kloon-een-harde-schijf-met-een-ubuntu-live-cd-foto 5

Opmerking: het kan zijn dat u uw computer opnieuw moet opstarten om de nieuw gekloonde schijf te kunnen koppelen.

En dat is het... Als u voorzichtig bent en ervoor zorgt dat u de juiste schijven gebruikt als invoerbestand en uitvoerbestand, is dd niets om bang voor te zijn. In tegenstelling tot andere hulpprogramma's, kopieert dd absoluut alles van de ene schijf naar de andere - dat betekent dat je zelfs bestanden kunt herstellen die zijn verwijderd van de originele schijf in de kloon!

Meer verhalen

Pas uw WordPress-blog aan en bouw een publiek op

Wil je je blog snel een nieuw likje verf geven en laten opvallen? Hier leest u hoe u uw WordPress-blog kunt aanpassen en uniek kunt maken.

Automatisch verzenden en ontvangen plannen in Microsoft Outlook

Als u Outlook als uw e-mailclient gebruikt, wilt u misschien plannen hoe vaak er wordt gecontroleerd op nieuwe berichten. Vandaag laten we u zien hoe u kunt plannen hoe vaak automatisch verzenden/ontvangen plaatsvindt.

Gebruik Drive Mirroring voor directe back-up in Windows 7

Zelfs met de beste back-upoplossing betekent een crash van de harde schijf dat u een paar uur werk verliest. Door schijfspiegeling in Windows 7 in te schakelen, hebt u altijd een up-to-date kopie van uw gegevens.

Scan uw thumb drive op virussen vanuit het AutoPlay-dialoogvenster

Het is altijd een goed idee om iemands flashdrive op virussen te scannen wanneer u deze op uw pc gebruikt. Vandaag bekijken we hoe u Microsoft Security Essentials kunt gebruiken om USB-sticks te scannen via het dialoogvenster Automatisch afspelen.

Notities toevoegen aan Zoho Notebook in Firefox

Terwijl u overdag op internet surft, vindt u waarschijnlijk items die uw interesse wekken en die u wilt bewaren. De Zoho Notebook Helper-extensie voor Firefox biedt een gemakkelijke manier om die items aan uw Zoho-account toe te voegen.

Bekijk woorddefinities in IE 8 met Define met Bing Accelerator

Heeft u een gemakkelijke manier nodig om woorddefinities te bekijken tijdens het browsen met Internet Explorer? De Define with Bing Accelerator geeft definities weer op hetzelfde (of een nieuw) tabblad en bespaart u tijd tijdens het browsen.

Achtergrondafbeeldingen en thema's toevoegen aan Windows 7 Media Center

Ben je diezelfde look en feel van Windows Media Center beu? Vandaag laten we u zien hoe u de achtergrond kunt wijzigen en thema's kunt toepassen op WMC.

AutoArchiveren beheren in Outlook 2010

Als u Outlook 2010 schoon wilt houden en sneller wilt laten werken, is een methode om de functie AutoArchiveren in te stellen. Vandaag laten we u zien hoe u de functie in Outlook 2010 configureert en beheert.

Verwijder Ubuntu of XP uit het opstartmenu van Windows 7

Als je ooit een dual-boot-systeem hebt gebruikt en vervolgens een van de besturingssystemen hebt verwijderd, kan het nog steeds worden weergegeven in het opstartmenu van Windows 7. We laten u zien hoe u oude vermeldingen kunt verwijderen en het opstartproces kunt versnellen.

Eigen stuurprogramma's toevoegen aan Ubuntu 10.04

Heeft de hardware op uw Ubuntu-systeem eigen stuurprogramma's nodig die topprestaties leveren? Vandaag bekijken we hoe gemakkelijk versie 10.04 het maakt om ze te installeren.