AlphaGo AI van Google verslaat Human Go-kampioen

Een Google-algoritme voor kunstmatige intelligentie kwam dinsdag dichter bij het opnieuw claimen van de titel van wereldkampioen van het oude Chinese spel Go, en versloeg zijn menselijke tegenstander in de eerste wedstrijd van een best-of-three-kampioenschap.

Het algoritme, AlphaGo genaamd, is het geesteskind van DeepMind, de onderzoeksafdeling voor kunstmatige intelligentie van Google-moederbedrijf Alphabet. Het nam het op tegen de 19-jarige Kie Jie, de huidige menselijke wereldkampioen van Go, een strategiespel dat lijkt op schaken en waarbij spelers zwarte of witte stenen op een bord moeten plaatsen en de stukken van de tegenstander moeten veroveren of lege ruimtes moeten omringen om te bouwen territoria.'Vorig jaar was het nog heel menselijk toen het speelde', vertelde dhr. Ke aan de New York Times na de overwinning van AlphaGo dinsdag. 'Maar dit jaar werd het een god van Go.'

Als het algoritme een tweede game wint, is het de tweede keer dat het de Go-kroon van een menselijke tegenstander heeft gestolen. Vorig jaar versloeg AlphaGo de vorige wereldkampioen Lee Sedol in Seoul, Korea. Dat toernooi was een serie van vijf wedstrijden waarin AlphaGo de eerste drie wedstrijden won, hoewel het toernooi gewoon voor de lol doorging, waarbij Sedol een comeback maakte in game vier om in de laatste wedstrijd opnieuw te worden verslagen.

Verwant

  • AlphaGo van Google om wereldkampioenen opnieuw uit te dagen AlphaGo van Google om wereldkampioenen opnieuw uit te dagen

Go is een strategiespel en de spelers ervan, menselijk of anderszins, moeten zich vaak aanpassen en aanpassen aan de bewegingen van hun tegenstanders. Dat maakt het een ideale uitdaging voor kunstmatige intelligentie, die machine learning-technieken kan gebruiken om te voorkomen dat het zijn eigen fouten uit het verleden en die van zijn menselijke concurrenten herhaalt, zoals Demis Hassabis, CEO van DeepMind, tijdens de wedstrijd van dinsdag opmerkte.

'Ke Jie gebruikt de ideeën die AlphaGo gebruikte in de masterserie van online games in januari tegen AlphaGo', tweette Hassabis. 'Intrigerend om te zien wat het gaat doen.'

Uiteindelijk versloeg het algoritme Jie met slechts een half punt, wat suggereert dat de uitkomst van de laatste twee wedstrijden iedereen kan raden.

Aanbevolen verhalen

Google's AlphaGo AI verslaat 's werelds beste menselijke Go-speler

Google's AlphaGo AI verslaat 's werelds beste menselijke Go-speler met de kleinst mogelijke marge. Maar dat was met opzet.

Aanbevolen literatuur: Beats 1 is een krachtige tool voor muziekmarketing

Aanbevolen lectuur belicht de beste lange teksten over technologie en meer op internet.