Google verwijdert 2 schadelijke Android-apps uit de Play Store

Twee recent ontdekte kwaadaardige Android-apps met betrekking tot de snode Ztorg-familie zijn door Google uit de Play Store verwijderd. Volgens onderzoekers van antivirusbedrijf Kaspersky waren ze in staat om premium sms-berichten te sturen naar nummers die werden beheerd door de aanvallers en hun sporen te verbergen door inkomende berichten te verwijderen.

Samen waren deze twee apps - genaamd 'Magic browser' en 'Noise Detector' - meer dan 60.000 keer geïnstalleerd vanaf Google Play, schreef Kaspersky Lab Senior Malware Analyst Roman Unuchek in een blogpost op dinsdag. Magic browser, geüpload naar Google Play op 17 mei, vermomd als een 'ultrasnelle, eenvoudige en praktische mobiele browser', terwijl Noise Detector beloofde je 'gemakkelijk het geluidsniveau van de huidige omgeving te laten meten'.Voordat ze werden verwijderd, was de Magic-browser al 50.000 keer gedownload, terwijl Noise Detector 10.000 downloads verzamelde.

Unuchek zei dat hij sinds september 2016 de Google Play Store voor Ztorg-trojans in de gaten houdt en in die tijd 'enkele tientallen' kwaadaardige apps heeft gevonden, die allemaal exploits gebruikten om root-toegang op het geïnfecteerde apparaat te krijgen. Magic browser en Noise Detector, die hij in de tweede helft van mei ontdekte, zijn een beetje anders.

Ze zijn 'gerelateerd aan de Ztorg-trojans, hoewel het geen root-malware is', schreef Unuchek. In plaats daarvan zijn het sms-trojans 'die Premium-sms [tekstberichten] kunnen verzenden en inkomende sms'jes kunnen verwijderen.'

Verwant

  • 'Judy'-malware treft mogelijk tot 36,5 miljoen Android-gebruikers 'Judy'-malware treft mogelijk tot 36,5 miljoen Android-gebruikers

Kaspersky Lab meldde de malware bij Google en beide apps zijn verwijderd uit de Play Store.

In ander Android-nieuws heeft Google deze week plannen aangekondigd om de ondersteuning voor de Android Market-app op Android 2.1 Éclair en oudere apparaten op 30 juni te beëindigen. Zodra de wijziging van kracht wordt, kunnen gebruikers op deze apparaten geen apps meer openen of installeren. van de Android Market.

'Het is 7 jaar geleden dat Android 2.1 Eclair werd gelanceerd', schreef Google Play Software Engineer Maximilian Ruppaner in een blogpost. 'De meeste app-ontwikkelaars ondersteunen deze Android-versies niet langer in hun apps, aangezien deze apparaten nu slechts een klein aantal installaties voor hun rekening nemen.'

Aanbevolen verhalen

Exclusieve Samsung-producten zijn het laatste wat Google Play Muziek nodig heeft

Een van de beste functies die Google Play Music in lange tijd heeft gelanceerd, is voor de meeste gebruikers verborgen. Dat is een echte domper.

Gogoro 2 maakt de levensstijl van de elektrische scooter comfortabeler

De tweede generatie Gogoro Smartscooter belooft een soepelere, 'vrijwel onstelbare' elektrische rit.

Twitter verwijdert @replies van limiet van 140 tekens

Geen verspilde karakters meer.

Google legt uit hoe het kwaadaardige Android-apps detecteert

Zelfs als ze verhinderen dat de functie Apps verifiëren van Android correct werkt.