Google en Facebook genoemd als slachtoffers van oplichting van $ 100 miljoen

Getty Images/iStockphoto

De technologiebedrijven die het slachtoffer werden van een e-mailzwendel van $ 100 miljoen die in maart werd gemeld, zijn geen onervaren nieuwkomers die net uit hun eerste financieringsronde zijn gekomen. Volgens Fortune zijn ze niemand minder dan Google en Facebook. Toen het incident voor het eerst aan het licht kwam, onthulden de FBI dat ze een Litouwse man, Evadas Rimasauskas genaamd, hadden gearresteerd voor het plegen van het phishing-schema. Ze kozen er echter voor om de identiteit van de bedrijven geheim te houden. Het werd vrij eenvoudig om de slachtoffers te vinden toen de Taiwanese onderdelenleverancier Quanta Computer toegaf dat de oplichter de naam van zijn bedrijf gebruikte.

Quanta levert onderdelen voor verschillende tech-titanen, waaronder Apple en Amazon. De bronnen met Forbes spraken echter Google en Facebook aan: een zei dat het sociale netwerk het Amerikaanse Openbaar Ministerie in Manhattan om hulp vroeg bij het terugkrijgen van zijn geld. Beide bedrijven gaven uiteindelijk toe dat zij de niet nader genoemde slachtoffers in de zaak waren.Facebook vertelde de publicatie dat het 'het grootste deel van het geld kort na het incident heeft teruggekregen en heeft meegewerkt met de wetshandhaving in het onderzoek'. Google zei dat het 'deze fraude tegen [zijn] leveranciersmanagementteam had gedetecteerd en de autoriteiten onmiddellijk had gewaarschuwd'. Mountain View bevestigde ook dat het verloren geld terugkrijgt. Hoewel ze hun geld al terug hebben gekregen, is het onderzoek nog steeds niet gedaan. Rimasauskas, die het geld naar verluidt in banken in heel Europa zou hebben verstopt, blijft zijn betrokkenheid ontkennen en vecht tegen zijn uitlevering aan de VS.

Fortune's bron zei dat bedrijven de hele tijd vallen in phishing-schema's waarbij nepleveranciers betrokken zijn, en Facebook was verre van de eerste die het US Attorney's Office om hulp vroeg. Het personeel van het kantoor vond dit specifieke geval echter enorm, gezien hoeveel er mee gemoeid was. Daarom was het een beetje vreemd dat geen van beide bedrijven het incident aan hun investeerders bekendmaakte, wat ze wettelijk verplicht zijn te doen. Hoewel de bedrijven weigerden daar commentaar op te geven, kan het zijn dat Google en Facebook $ 100 miljoen niet groot genoeg vinden om openbaarmaking te eisen. Wat hun redenen ook zijn, feit blijft dat zelfs zij niet immuun zijn voor phishing-schema's, en gewone mensen die het slachtoffer zijn geworden, zouden zich ook niet zo slecht moeten voelen.

Aanbevolen verhalen

Bekijk Acer's nieuwe Predator-laptops en monitoren

De Predator Triton 700 is een dunne en lichte gaming-krachtpatser met veel wenkbrauwverhogende functies, van het transparante touchpad tot de adviesprijs.

Overheidsverzoeken om Facebook-gegevens nemen nog steeds toe

In de VS zijn de meeste verzoeken afkomstig van huiszoekingsbevelen en andere rechterlijke bevelen, hoewel sommige worden gedaan met behulp van geheime 'nationale veiligheidsbrieven'.

Onthoud waar je hebt geparkeerd met de Google Maps-app

Tik gewoon op de blauwe stip in uw iOS- of Android Google Maps-app en stel uw parkeerlocatie in.

Nieuw type licht, officieel Steve genoemd

We hebben nu een duikboot genaamd Boaty McBoatface en een soort licht genaamd Steve. Wat dan ook!?

Ransomware biedt slachtoffers gratis decodering voor het infecteren van hun vrienden

Door een manier aan te bieden om niet te betalen, lijkt het onvermijdelijk dat de ransomware zich sneller zal verspreiden.