Google dringt er bij het Congres op aan verouderde overzeese datawetten te herzien

rrodrickbeiler

Toegang tot gegevens die in het buitenland zijn opgeslagen, is een controversieel probleem geworden met technologiebedrijven en de Amerikaanse overheid. Vandaag, in een toespraak voor de Heritage Foundation, drong een conservatieve denktank, senior vice-president en algemeen adviseur van Google, Kent Walker, er bij het Congres op aan de wetten met betrekking tot dit onderwerp bij te werken.

Op dat vlak behaalde Microsoft vorig jaar een grote overwinning. Een rechtbank in New York oordeelde dat het bedrijf gegevens moest vrijgeven die waren opgeslagen op servers in Ierland, maar dat werd later vernietigd door een federaal hof van beroep. In januari van dit jaar besloot de rechtbank ternauwernood de zaak niet te herhalen en het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot eind deze week de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof.Maar na de beslissing in de Microsoft-zaak kwamen andere rechtbanken tot tegengestelde uitspraken in soortgelijke processen. In februari oordeelde een Amerikaanse rechtbank in Pennsylvania dat Google moest voldoen aan een FBI-bevel om gegevens die op een buitenlandse server waren opgeslagen, te overhandigen. En andere zaken waarbij Google en Yahoo betrokken waren, kwamen tot vergelijkbare conclusies in Wisconsin, Florida en Californië.

Na de uitspraak tegen Google in Pennsylvania, werd een brief ingediend ter ondersteuning van het bedrijf door Apple, Amazon en Microsoft. Daarin leggen ze een verklaring af die inspeelt op de aankondiging van Walker vandaag.

Het document zegt: 'Het is even verontrustend, het nodigt buitenlandse naties uit om te reageren door eveneens te eisen dat lokale kantoren van Amerikaanse technologiebedrijven de privécommunicatie van Amerikaanse burgers die op Amerikaanse bodem zijn opgeslagen, overdragen', en voegt eraan toe: 'Alleen het Congres kan de Stored Communications Act bijwerken naar het nieuwe technologische landschap weerspiegelen en tegelijkertijd de relevante belangen op de juiste manier afwegen. Het congres zou dit onmiddellijk moeten doen; maar zolang dat niet het geval is, mogen rechtbanken de SCA niet uitbreiden tot gegevens die zijn opgeslagen in een ander soeverein land.'

Net als bij die verklaringen drong Walker er vandaag bij het Congres op aan om de relevante wetten te wijzigen, om duidelijk te maken wat technologiebedrijven moeten doen wanneer ze worden geconfronteerd met overheidsverzoeken om gegevens. Hij stelde ook voor dat de VS landen die zich inzetten voor privacy en mensenrechten toestaan ​​om rechtstreeks gegevens op te vragen bij Amerikaanse bedrijven zonder eerst de Amerikaanse regering te raadplegen. Walker voegde eraan toe dat onderdrukkende regimes niet in aanmerking zouden moeten komen.

Of het Congres actie zal ondernemen is onduidelijk, maar de EU werkt momenteel aan een soortgelijke juridische reboot.

Aanbevolen verhalen

Exclusieve Samsung-producten zijn het laatste wat Google Play Muziek nodig heeft

Een van de beste functies die Google Play Music in lange tijd heeft gelanceerd, is voor de meeste gebruikers verborgen. Dat is een echte domper.

Hoe James Comey's getuigenis voor het congres online te bekijken

Voormalig FBI-directeur James Comey getuigt donderdag om 10.00 uur Nederlandse tijd voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Hier leest u hoe u het live kunt streamen.

De nieuwe digitale valuta van Razer is zowel verouderd als aanlokkelijk

Razer zVault geeft je eigenlijk een stimulans om zijn rare op punten gebaseerde digitale valuta te gebruiken.