Geen kabels meer: ​​hoe draadloos opladen werkt en hoe u het vandaag nog kunt gebruiken

geen-meer-kabels-hoe-draadloos-opladen-werkt-en-hoe-je-het-gebruikt-vandaag foto 1

Draadloos opladen is een van de vele nieuwe functies die verschijnen in de nieuwste smartphones, van Google's Nexus 4 en Samsung's Galaxy S4 tot Nokia's Lumia 920. Er zijn zelfs hoesjes die draadloze oplaadmogelijkheden toevoegen aan Apple's iPhone 5.

Draadloze opladers maken gebruik van magnetische inductie. Ze bieden de belofte dat ze een apparaat op een oppervlak kunnen plaatsen en het automatisch laten opladen - geen gedoe met kabels.Hoe draadloos opladen werkt

Draadloos opladen is meteen aantrekkelijk omdat je hiermee je smartphone kunt opladen zonder gedoe met USB-stekkers. Plaats de smartphone gewoon op een draadloze oplader en hij begint met opladen. Uiteraard moet de draadloze oplader zelf nog wel in het stopcontact worden gestoken. De vereiste voor een apart apparaat dat op de muur moet worden aangesloten, heeft ertoe geleid dat Phil Schiller van Apple beweert dat draadloos opladen in de meeste situaties eigenlijk ingewikkelder is - daarom heeft de iPhone geen draadloos opladen aangenomen.

Draadloos opladen wordt nauwkeuriger omschreven als inductief opladen omdat het magnetische inductie gebruikt. De korte verklaring is dat het magnetisme gebruikt om energie over te brengen. De stroom die uit het stopcontact komt, beweegt door de draad in de draadloze oplader, waardoor een magnetisch veld ontstaat. Het magnetische veld creëert een stroom in de spoel in het apparaat. Deze spoel is verbonden met de accu en de stroom laadt de accu op. Apparaten moeten over de juiste hardware beschikken om draadloos opladen te ondersteunen - een apparaat zonder de juiste spoel kan niet draadloos opladen.

We richten ons hier op smartphones, maar misschien gebruik je al een apparaat met draadloos opladen. Als je een elektrische tandenborstel hebt, is de kans groot dat deze draadloze oplaadtechnologie gebruikt - anders bestaat er een risico op een elektrische schok als je bedenkt hoe nat de tandenborstel en de oplader kunnen zijn.

geen-meer-kabels-hoe-draadloos-opladen-werkt-en-hoe-je-het-vandaag-kunt gebruiken foto 2

Concurrerende normen

Draadloos opladen wordt steeds gebruikelijker. U kunt telefoons kopen met draadloze oplaadspoelen erin, draadloze oplaadmatten kopen bij technische winkels en bedrijven zoals Starbucks beginnen draadloze opladers uit te rollen, zodat u uw smartphone op de tablet kunt leggen en deze kunt opladen terwijl u een kopje koffie drinkt.

Er is één probleem: de betrokken bedrijven hebben geen enkele standaard voor draadloos opladen vastgesteld.

Het mooie van standaarden is dat er zoveel zijn om uit te kiezen. – Grace Murray Hopper

De standaarden zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat apparaten en draadloze opladers van verschillende bedrijven kunnen samenwerken. Er zijn drie standaarden: Qi, PMA (Power Matter Alliance) Powermat en A4WP (Alliance for Wireless Power). De zaken zijn momenteel erg in beweging. Google ondersteunt bijvoorbeeld momenteel de PMA-technologie van Powermat. Google's eigen Nexus 4 en zijn draadloze oplader gebruiken echter de Qi-standaard omdat deze is vervaardigd door LG. LG heeft zich nu echter ook aangesloten bij de PMA.

Hoewel de huidige apparaten overwegend de Qi-standaard gebruiken, lijkt het erop dat de PMA-standaard in de toekomst misschien wel de meest populaire zal zijn - wat betekent dat huidige apparaten in de toekomst mogelijk niet compatibel zijn met de meeste draadloze opladers. Het is ook mogelijk dat een andere standaard het overneemt.

geen-meer-kabels-hoe-draadloos-opladen-werkt-en-hoe-je-het-gebruikt-vandaag foto 3

Hoe u vandaag draadloos kunt opladen

Om draadloos opladen met een smartphone te gebruiken, heb je een smartphone nodig die draadloos opladen ondersteunt en een draadloze oplaadmat om het apparaat op te plaatsen.

Populaire smartphones die draadloos opladen ondersteunen, zijn onder meer:

  • Google Nexus 4
  • Samsung Galaxy S4: je hebt een officiële draadloze oplaadhoes nodig die het achterpaneel van de Galaxy S4 vervangt.
  • HTC Droid DNA: andere HTC-telefoons, zoals de nieuwe HTC One, hebben geen ondersteuning voor draadloos opladen.
  • Nokia Lumia 920 en Lumia 820
  • Apple iPhone 5: Draadloos opladen is niet inbegrepen bij de iPhone 5, maar je kunt wel een Powermat-hoes kopen waarmee je je iPhone draadloos kunt opladen.

Alle bovenstaande smartphones gebruiken de Qi-standaard, behalve de Apple iPhone 5-hoes gemaakt door Powermat, die de eigen standaard van Powermat gebruikt.

Wees voorzichtig bij het kopen van een draadloze opladermat om ervoor te zorgen dat deze werkt met uw smartphone. Hoewel draadloze opladers zouden moeten werken met alle gecertificeerde smartphones die de standaard ondersteunen - een Nexus 4, die de Qi-standaard gebruikt, zou moeten werken met alle Qi-opladers - waren sommige gebruikers verbijsterd toen ze ontdekten dat hun Nexus 4 niet werkt met bepaalde Qi-opladers. Dit zijn vroege dagen voor het draadloos opladen van smartphones en het lijkt erop dat de normen nog wat problemen hebben om uit te werken.

geen-meer-kabels-hoe-draadloos-opladen-werkt-en-hoe-je-het-gebruikt-vandaag foto 4

Stripverhaal van XKCD.


Draadloos opladen zal waarschijnlijk gebruikelijker worden - Intel heeft aangekondigd dat toekomstige ultrabooks draadloze oplaadfuncties zullen bevatten. We kunnen allemaal hopen dat de industrie het eens zal worden over één enkele norm om een ​​lange, langdurige normenoorlog met veel onverenigbare producten te voorkomen.

Image Credit: IDAPT op Flickr, comedy_nose op Flickr, IDAPT op Flickr

Meer verhalen

De beste koptelefoon van 2016

Voor echt zoet klinkende deuntjes wil je die gebundelde oordopjes weggooien. Dit zijn de best beoordeelde on-ear en around-ear hoofdtelefoons die we hebben getest, in een breed scala aan prijsniveaus.

De beste VR-headsets (virtual reality) van 2016

Consumer virtual reality is eindelijk hier. Maar moet je er nu al in springen? We hebben de beste VR-headsets en -platforms getest om u te helpen erachter te komen welke, indien aanwezig, geschikt voor u is.

De beste drones van 2016

drones. Houd van ze of haat ze, ze zijn er om te blijven. Als jij een van de vele mensen bent die een quadcopter willen, zijn dit de beste die we hebben getest, samen met wat je moet weten om de juiste te kiezen.

De beste hightech auto's van 2016

Technologie is een van de belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe auto. Deze modellen hebben de beste autotechnologie die we hebben getest.

De beste 3D-printers van 2016

Het is gemakkelijker en goedkoper dan ooit om 3D-printen in uw huis, school of werkplaats te brengen. Dit is waar u op moet letten bij het winkelen en beoordelingen van onze best beoordeelde 3D-printers.

De 100 beste Android-apps van 2016

Of je nu een gloednieuw Samsung-apparaat hebt of een oudere Android-telefoon of -tablet die je gewoon wilt opfleuren, dit zijn de apps die ertoe doen.

De 100 beste iPhone-apps van 2016

Of je nu de nieuwe compacte iPhone SE hebt of een gigantische iPhone 6s Plus, hier zijn de apps die je nodig hebt om alles uit je smartphone te halen.

De beste antivirusbescherming van 2016

Antivirussoftware is een must voor elke computer. Zonder dit loopt u het risico uw persoonlijke gegevens, uw bestanden en zelfs het geld van uw bankrekening te verliezen. We hebben 46 hulpprogramma's getest om u te helpen de juiste te kiezen voor uw pc.

De beste Bluetooth-luidsprekers van 2016

Met Bluetooth-luidsprekers kun je draadloos muziek streamen vanaf je telefoon of tablet (of bijna elk ander apparaat). Van goedkope draagbare modellen tot stationaire sonische meesterwerken, dit zijn de beste die we hebben getest.

De beste huisbeveiligingscamera's van 2016

Wil je in de gaten houden wat er thuis gebeurt als je er niet bent? Met deze Wi-Fi-verbonden camera's kun je overal spioneren.