Geek Trivia: Welke gewone culinaire groente werd in het 18e-eeuwse Europa als giftig beschouwd?

Maïs Aardappelen Uien Tomaten geek-trivia-wat-veelvoorkomende-culinaire-groente-werd-beschouwd-als-giftig-in-18e-eeuws-europa foto 2

Antwoord: TomatenIn de 18e eeuw hadden Europeanen een hekel aan tomaten. Het was niet de smaak of textuur die mensen tegenvielen, het was de wijdverbreide overtuiging dat tomaten giftig waren en dat overconsumptie tot waanzin of de dood zou leiden.

Hoewel het gemakkelijk zou zijn om de verwarring af te schrijven in verband met het feit dat de tomaat tot de nachtschadefamilie behoort (en daarom zouden Europeanen in de war kunnen zijn geweest over de vraag of de vrucht van de plant veilig was om te eten), speelde dat alleen maar een ondergeschikte rol in de overtuiging dat tomaten giftig waren omdat ze in werkelijkheid mensen aan het doden waren. Hoe doodden tomaten precies genoeg Europeanen om een ​​algemene angst voor hen te creëren?

Tomaten zijn zeer zuur en dat zuur kan ervoor zorgen dat metalen uit de containers lekken waarin ze worden gekookt en geserveerd. Dit is een voordeel wanneer ze in gietijzer worden gekookt (omdat het de hoeveelheid beschikbaar voedingsijzer in het bereide voedsel verhoogt), maar rijk Europeanen aten van tinnen borden, wat een veel gevaarlijker soort uitloging veroorzaakte. Pewter is gemaakt met lood en de zuurgraad van de tomaten maakte bij elke portie gemakkelijk wat van dat lood van de borden vrij. Er zijn niet veel porties loodgeregen tomaten nodig om ernstige gezondheidsproblemen (en zelfs de dood) te veroorzaken.

Omdat het doodsmechanisme onbekend was (en het lood in de borden niet eens een verdachte was), brachten de mensen de tomatenconsumptie scherp (maar onjuist) in verband met de ziekte, wat op zijn beurt leidde tot een algemeen wantrouwen jegens hen.

Afbeelding met dank aan rpavich.

Meer verhalen

Hoe goedkope Minecraft op een Raspberry Pi te draaien voor het bouwen van blokken op de goedkope?

We hebben je laten zien hoe je je eigen blocktastic persoonlijke Minecraft-server op een Windows/OSX-box kunt draaien, maar wat als je hunkert naar iets lichters, energiezuiniger en altijd klaar voor je vrienden? Lees verder terwijl we van een kleine Raspberry Pi-machine een goedkope Minecraft-server maken die je kunt laten staan

De ultieme gids voor het installeren van incompatibele Android-apps van Google Play

Android-ontwikkelaars kunnen hun apps beperken tot bepaalde apparaten, landen en minimumversies van Android. Er zijn echter manieren om deze beperkingen te omzeilen, zodat u apps kunt installeren die zijn gemarkeerd als niet compatibel met uw apparaat.

Werkbladen/tabbladen en volledige werkmappen verbergen in Excel

Als u een werkblad in uw Excel-werkmap gebruikt om waarden of formules op te slaan waarnaar in andere werkbladen wordt verwezen, wilt u misschien niet dat dat werkblad zichtbaar is op de tabbalk onder aan het Excel-venster. Het goede nieuws is dat u eenvoudig werkbladen in Excel kunt verbergen.

Hoe de werkbladtabbladen in Excel te tonen en te verbergen

Als je weinig schermruimte hebt, wil je misschien delen van het Excel-venster verbergen, zoals het lint en de werkbladtabs. We hebben u al laten zien hoe u het lint kunt verbergen, dus hier laten we u zien hoe u de tabbladen kunt verbergen.

Hoe kom je tegelijkertijd van alle nummerteken (#) fouten in Excel af?

Wanneer u druk bezig bent met Microsoft Excel, is het laatste dat u nodig heeft om continu fouten te herstellen of te verwijderen. Met dat in gedachten helpt de SuperUser Q&A-post van vandaag een lezer om snel en gemakkelijk vervelende nummertekenfouten uit zijn Microsoft Excel-bladen te verwijderen.

Geek Trivia: Welke van deze schilderijen was bijna geheel onbekend vóór een spraakmakende kunstdiefstal?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Muziek-slaaptimers instellen op uw telefoon

Als je naar muziek luistert op je telefoon of tablet terwijl je in slaap valt, zou je het op prijs kunnen stellen een slaaptimer in te stellen zodat deze niet de hele nacht speelt en je batterij leeg raakt.

Hoe cellen, rijen en kolommen in Excel te verbergen

Het kan voorkomen dat u informatie in bepaalde cellen wilt verbergen of hele rijen of kolommen in een Excel-werkblad wilt verbergen. Misschien heb je wat extra gegevens waarnaar je verwijst in andere cellen die niet zichtbaar hoeven te zijn.

Geek Trivia: was de eerste vrouw die op Amerikaanse valuta verscheen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Items in Apple Photos verbergen, herstellen en permanent verwijderen

Foto's is Apple's manier om gebruikers in staat te stellen hun foto's en video's te consolideren in vrijwel dezelfde app op OS X en iOS, die vervolgens via iCloud op uw apparaten wordt gesynchroniseerd. Als u ooit een foto in Foto's verwijdert, kunt u deze nog steeds terugkrijgen.