Geek Trivia: Welk vroege plastic werd gemaakt als alternatief voor keverschelpen?

Parkesine polyvinylchloride bakeliet polystyreen

geek-trivia-wat-vroeg-plastic-was-gemaakt-als-alternatief-voor-keverschelpen foto 2
Antwoord: bakeliet

Hoewel mensen al honderden jaren organische kunststoffen in een of andere vorm gebruiken, is volledig synthetische kunststoffen een relatief nieuwe uitvinding. In middeleeuws Europa werden bijvoorbeeld behandelde runderhoorns gebruikt om lantaarnvensters te maken. Natuurlijke gomrubbers, later gevulkaniseerd en gepopulariseerd door Charles Goodyear, zijn een ander veel voorkomend plastic dat is afgeleid van natuurlijke bronnen. Naarmate de tijd en de technologie vorderden, vonden natuurlijke kunststoffen hun weg naar steeds meer producten.In het begin van de 20e eeuw importeerden de ontluikende elektronica-industrieën in Amerika en Europa schellak door de scheepslading om vroege elektronische apparaten te helpen isoleren. Schellak is een hars die wordt uitgescheiden door de vrouwelijke lac-bug, die vervolgens van de bomen wordt verzameld in landen als India en Thailand. Zoals je je kunt voorstellen, was het importeren van de gedistilleerde afscheidingen van een verre bug om je elektronische apparaten te coaten behoorlijk duur en veel bedrijven waren op zoek naar alternatieven die niet zoveel arbeid, reizen en kosten met zich meebrachten.

Daartoe ontdekte Dr. Leo Baekeland, een Belgische chemicus die in New York werkt, polyoxybenzylmethyleenglycolanhydride, of zoals het beter bekend was, bakeliet. In 1907 ontdekte Baekeland, na uitgebreide bestudering van natuurlijke polymeren zoals de schellak die hij probeerde te vervangen, dat hij een volledig synthetisch polymeer kon maken door fenol en formaldehyde te combineren. Het resultaat was een synthetisch polymeer dat, wanneer het onder druk in mallen werd gevormd om de luchtbellen eruit te persen, een glad en hard plastic creëerde - het alomtegenwoordige plastic bakeliet uit het begin van de 20e eeuw.

Bakeliet is bestand tegen elektriciteit, hitte en chemicaliën en vond daarom snel zijn weg naar talloze toepassingen. Bakeliet werd gebruikt om de behuizingen van consumentenelektronica (zoals de iconische zwarte bakelieten telefoons), machinegeweeronderdelen, draadisolatie, remblokken, camerabehuizingen en meer te vormen. Op een gegeven moment tijdens de metaaltekorten die door de Tweede Wereldoorlog waren ontstaan, overwoog de Amerikaanse regering zelfs om er munten van te maken.

Toen Dr. Baekeland zijn volledig synthetische plastic liet zien, was de kat uit de zak en nu wordt er uniek plastic gemaakt voor elke denkbare behoefte, van sanitair tot ruimteverkenning.

Meer verhalen

Vanuit de Tips Box: voer Calibre's Content Server uit vanaf de opdrachtregel, HDD's scoren op The Cheap en Windows 8 Menu Tweaking

Een keer per week verzamelen we drie uitstekende lezerstips en delen deze met het grotere How-To Geek-publiek. Deze week bekijken we hoe u een e-boekserver vanaf de opdrachtregel kunt uitvoeren, goedkope HDD's kunt scoren en Windows 8-menu's kunt aanpassen.

Hoe de functie voor het onthullen van opmaak in Word 2010 te gebruiken?

Ben je gewend aan de functie Reveal Codes in WordPerfect? Deze codes tonen u uw tekst met geïntegreerde opmaakcodes die lijken op HTML-opmaak. Als u echter Word gebruikt, is er geen vergelijkbare functie.

Geek Trivia: welke veelgebruikte isolerende behuizing is vernoemd naar een 19e-eeuwse wetenschapper?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe NASA superhoge resolutiebeelden van de aarde maakt

Vorige maand hebben we een ultrahoge resolutie afbeelding van de aarde met u gedeeld, met dank aan NASA's Suomi NNP-satelliet. Nu zijn we terug om het proces te benadrukken waarmee NASA zulke prachtige afbeeldingen genereert.

Vind verborgen functies in Opera's Interne Opera: Pagina's

Opera bevat verborgen functies die niet zichtbaar zijn in de gebruikersinterface. Ze bevinden zich op interne pagina's, die u kunt openen door Opera: in de adresbalk te typen, gevolgd door de naam van de pagina.

Een schadelijke website melden aan het SmartScreen-filter in Internet Explorer 9

Een van de toonaangevende technologieën van Microsoft die ons beschermen tegen het gevaarlijke internet, is het SmartScreen-filter in Internet Explorer. Aangezien het filter crowd-sourced is, helpt het enorm als u uw deel doet, dus laten we eens kijken hoe u een schadelijke website kunt rapporteren.

Vraag de lezers: wat zijn uw must-have bookmarklets?

Bookmarklets, kleine stukjes JavaScript verpakt in een browserbladwijzer, maken gebruik van een eenvoudige en platformonafhankelijke manier om met internet te communiceren. Wat moet je hebben bookmarklets?

Hoe u uw browsergegevens kunt synchroniseren met Firefox Sync

Firefox Sync geeft u overal toegang tot uw geopende tabbladen, bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en voorkeuren, of u nu een laptop, desktop of smartphone gebruikt. Firefox Sync werkt ook als back-up voor uw browsergegevens.

Week in Geek: Windows 8 Consumer Preview beschikbaar op 29 februari

Onze nieuwste editie van WIG staat vol met nieuwslinks over onderwerpen zoals het beëindigen van de ondersteuning van Kubuntu door Canonical na de 12.04-release, het tijdstip waarop e-mailvirussen het meest waarschijnlijk verschijnen, de komst van Chrome op Android en meer .

De beste artikelen om te leren hoe u besturingssystemen kunt virtualiseren

Heb je altijd al Linux willen proberen, maar heb je geen reservemachine of wil je je hoofdcomputer niet dubbel opstarten? Welnu, dankzij virtualisatietechnologie kunt u eenvoudig het ene besturingssysteem in het andere op één machine installeren.