Geek Trivia: De steen van Rosetta is ingeschreven met een decreet over?

Oogstopbrengsten Handelswetten Belastingvrijstelling Status Een oorlogsverklaring geek-trivia-de-rosetta-steen-is-ingeschreven-met-een-besluit-betreffende foto 2

Antwoord: BelastingvrijstellingsstatusDe Steen van Rosetta is vooral bekend om zijn rol bij het helpen van geleerden bij het ontcijferen van Egyptische hiërogliefen. Bijna elk schoolkind leert op een gegeven moment hoe de parallelle inscripties van de steen in de oude Egyptische hiërogliefen, het demotische schrift en het Griekse schrift van cruciaal belang waren bij het ontsluiten van de lange cryptische hiërogliefentaal.

Wat zelden wordt onderwezen, is de inhoud van de inscriptie (de decreten van Memphis) zelf. De Rosetta-steen is een fragment van een grote stenen stele (sommige waren gemaakt van hout) - een soort massieve plaat of pilaar die is opgericht voor officiële doeleinden zoals het markeren van grenzen, om wetten en decreten (overheidsberichten) te publiceren, landeigendom af te bakenen en voor begrafenis- of herdenkingsdoeleinden. Het decreet over de Steen van Rosetta is interessant omdat het niet werd uitgevaardigd door de huidige heerser, koning Ptolemaeus V, zoals je zou verwachten, maar door het zeer machtige priesterschap dat hem steunde om aan de macht te komen. De Steen van Rosetta is een voorbeeld van wat bekend staat als een schenkingsstele en het decreet erop verkondigt de goddelijke heerschappij van koning Ptolemaeus V (zoals goedgekeurd door het priesterschap), beschrijft de belastingvrije status van het ingezeten priesterschap en eindigt met de instructie dat in elke tempel een kopie moest worden geplaatst (in alle drie de talen ingeschreven).

De Steen van Rosetta was niet de enige stele met hetzelfde decreet, het werd wijd en zijd gekopieerd in andere tempels in het rijk. Hoewel de Rosetta-steen de beroemdste van de steles is, werden er andere, meer intacte stenen ontdekt - de Nubayrah-stele en een Philae-obelisk - die completere hiërogliefen inscripties hebben dan de Rosetta-steen en die enorm hebben bijgedragen aan het verder verfijnen van onze kennis van hiërogliefen .

Afbeelding met dank aan Hans Hillewaert.

Meer verhalen

Apps organiseren op Android TV 6.0 en hoger

Android TV is een mooie stap vooruit van een eenvoudige Chromecast, maar tot Marshmallow (Android 6.0) was er geen manier om de app-lay-out op startschermen aan te passen - een serieuze omissie van Google. Nu de nieuwste versie van Android TV beschikbaar is voor veel van de populaire boxen die er zijn, kun je dit als volgt doen:

Menu-animaties versnellen in Windows

Windows bevat verschillende visuele effecten en animaties die het gebruik van het besturingssysteem een ​​beetje vriendelijker maken. Een goed voorbeeld hiervan is de animatie die menu's een paar honderd milliseconden nadat je erop hebt geklikt vervaagt of in beeld schuift. Als u die vertraging echter aanpast, kunt u uw pc gebruiken

Facebook heeft nu twee verborgen postvakken voor berichten, hier leest u hoe u ze kunt openen

Je hebt misschien gehoord dat er een enigszins onbekende Facebook-inbox is waar potentieel scads van gefilterde berichten gaan sterven. Het blijkt dat het er eigenlijk twee zijn. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat u al uw berichten ontvangt.

Upgraden naar Windows 10 Enterprise (zonder Windows opnieuw te installeren)

Windows 10 Enterprise biedt nogal wat exclusieve functies die niet beschikbaar zijn in de Professional-editie van Windows. U kunt deze functies krijgen zonder Windows opnieuw te installeren en zelfs zonder een Enterprise-schijf. Je hebt zelfs niet eens je eigen Windows 10 Enterprise-sleutel nodig om te presteren

Geek Trivia: Tot de jaren 70 werden röntgenmachines gebruikt voor welke van deze beslist niet-medische toepassingen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe u uw Android-telefoon kunt versleutelen (en waarom u dat zou willen)

Google introduceerde volledige apparaatcodering terug in Android Gingerbread (2.3.x), maar het heeft sindsdien een aantal dramatische veranderingen ondergaan. Op sommige duurdere handsets met Lollipop (5.x) en hoger is het out-of-the-box ingeschakeld, terwijl je op sommige oudere of lagere apparaten het zelf moet inschakelen.

Geek Trivia: Onder de vele soorten alcohol, het type dat we drinken?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Ruimte besparen in uw iCloud-back-up (en voorkomen dat u extra betaalt)

Je iPhones en iPads maken automatisch een back-up naar Apple's iCloud. Maar Apple is erg gierig met iCloud-opslag en biedt slechts 5 GB gratis aan. Als u de maandelijkse kosten wilt vermijden maar een back-up wilt maken naar iCloud in plaats van naar iTunes, hebben we een paar trucjes voor u.

QuickTime voor Windows is dood en u moet het verwijderen om veilig te blijven

QuickTime voor Windows heeft gevaarlijke beveiligingsproblemen waardoor aanvallers uw computer kunnen overnemen, maar Apple zal deze niet bijwerken om ze te repareren. Het is tijd om het te verwijderen.

Hoe u uw Amazon Fire TV kunt resetten

Hoewel de Amazon Fire TV- en Fire TV-stick meestal soepel werken, hebben ze soms een snelle schop in de resetknop nodig. Hier leest u hoe u uw Fire TV weer in de fabriekstoestand kunt krijgen.