Geek School: PowerShell gebruiken om computerinformatie op te halen

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 1

WMI en zijn nieuwere broer CIM kunnen beide worden gebruikt om de Windows-machines in uw omgeving te beheren. Maar ken je het verschil daartussen? Ga met ons mee als we een kijkje nemen.

Lees zeker ook de vorige artikelen in de serie:  • Leer hoe u Windows kunt automatiseren met PowerShell
  • Cmdlets leren gebruiken in PowerShell
  • Objecten leren gebruiken in PowerShell
  • Leren formatteren, filteren en vergelijken in PowerShell
  • Leer hoe u externe functies in PowerShell kunt gebruiken

En blijf de hele week op de hoogte voor de rest van de serie.

Invoering

WMI staat voor Windows Management Instrumentation. Het woord Instrumentatie verwijst naar het feit dat u met WMI informatie kunt verkrijgen over de interne staat van uw computer, net zoals de dashboardinstrumenten in uw auto informatie over de staat van de interne componenten van uw auto kunnen ophalen en weergeven.

WMI bestaat uit een repository die klassen bevat die componenten vertegenwoordigen die in uw machine kunnen worden beheerd. Daarmee bedoelen we dat alleen omdat WMI een Win32_Battery-klasse heeft, niet betekent dat uw machine een batterij bevat. Deze klassen kunnen vervolgens lokaal of zelfs via een netwerk worden opgevraagd voor informatie met behulp van een querytaal die erg lijkt op SQL, WQL genaamd. Het is echter bekend dat WMI erg onbetrouwbaar is, vooral vanwege het feit dat het is gebaseerd op RPC (Remote Procedure Calls), die gekke dingen doen met de poorten waarop ze willen communiceren.

Vanaf Windows 8 en Server 2012 wordt WMI uitgefaseerd ten gunste van het Common Information Model of kortweg CIM. Het enige verschil tussen WMI en CIM zijn de transportprotocollen die ze gebruiken. Terwijl WMI query's uitvoert met behulp van Remote Procedure Calls, gebruikt CIM HTTP, wat een enorm verschil lijkt te maken. Op de backend praten ze nog steeds met dezelfde repository van informatie.

WMI gebruiken

De snelste en gemakkelijkste manier om de informatie die voor u beschikbaar is via WMI te verkennen, is door een kopie van een gratis WMI-objectbrowser te pakken. Deze vinden we leuk. Eenmaal gedownload, start je het op en heb je een grafische interface om door de WMI-klassen te bladeren.

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie te krijgen foto 3

Als u iets wilt weten over de schijfconfiguratie van een computer, drukt u op de toetsencombinatie Ctrl + F om een ​​zoekvak te openen, typt u logische schijf en drukt u op enter.

geek-school-gebruikt-powershell-om-computer-informatie-foto te krijgen 4

Dit brengt u onmiddellijk naar de klasse Win32_LogicalDisk.

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 5

In de onderste helft van de applicatie kunt u zien dat we twee exemplaren van de klasse hebben.

geek-school-gebruikt-powershell-om-computer-informatie-foto te krijgen 6

Zodra we de klasse hebben waarnaar we op zoek zijn, is het opvragen vanuit PowerShell eenvoudig.

Get-WmiObject -Query SELECT * FROM Win32_LogicalDisk

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 7

Ik heb die syntaxis al een tijdje niet meer gezien bij mensen die tegenwoordig de voorkeur geven aan de nieuwe geparametriseerde syntaxis.

Get-WmiObject –Klasse Win32_LogicalDisk

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie te krijgen foto 8

Als u de informatie van een andere computer in uw netwerk wilt krijgen, kunt u eenvoudig de parameter ComputerName gebruiken.

Get-WmiObject -Klasse Win32_LogicalDisk -Computernaam Viper – Referentie viperadministrator

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 9

CIM gebruiken

Rekening houdend met het feit dat CIM alleen beschikbaar is op Windows 8 en Server 2012, is dit zeker de beste keuze.

Get-CimInstance –ClassName Win32_LogicalDisk

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 10

Er is ook een tab-aanvulling voor de -ClassName-parameter bij het gebruik van Get-CimInstance, wat aantoont dat dit in de toekomst is waar de inspanningen van Microsoft op gericht zullen zijn.

WMI is in feite ontwikkeld door een volledig apart team binnen Microsoft, maar is vervolgens overgenomen door de mensen die verantwoordelijk zijn voor PowerShell. Zij waren degenen die merkten dat het heel moeilijk zal worden om de rotzooi op te ruimen die WMI heeft achtergelaten. In een poging om de situatie te verhelpen, proberen ze WMI en CIM meer beschikbaar te maken door wrapper-cmdlets te schrijven die WMI en CIM gebruiken onder de motorkap. De enige manier om te controleren of een cmdlet een wrapper is, is door de documentatie te bekijken. De Get-Hotfix-cmdlet is bijvoorbeeld een wrapper voor de Win32_QuickFixEngineering-klasse, zoals te zien is in de documentatie.

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 11

Dat betekent dat u de hotfixes op externe machines kunt krijgen met behulp van de Get-HotFix-cmdlet in plaats van een WMI-query.

Get-HotFix –Computernaam localhost

geek-school-gebruikt-powershell-om-computerinformatie-foto te krijgen 12

Dus daar heb je het. Onthoud alleen dat als er een speciale cmdlet is, u deze altijd wilt gebruiken, gevolgd door CIM als er geen cmdlet bestaat. Ten slotte, als al het andere faalt, of als u oudere machines in uw omgeving hebt, wilt u WMI gebruiken. Dat is alles wat ik heb voor deze keer. Tot morgen voor meer PowerShell-plezier.

Meer verhalen

Afmelden voor het Microsoft Office Customer Experience Improvement Program

Wanneer u een recente versie van Microsoft Office installeert, gaat Microsoft ervan uit dat u zich wilt aanmelden voor het Customer Experience Improvement Program (CEIP). Er is een selectievakje tijdens de installatie dat standaard is geselecteerd en u automatisch aanmeldt voor het programma.

Desktop Fun: Rivieren Wallpaper Collection Series 2

Vorig jaar hebben we een prachtige collectie rivierbehang met je gedeeld en vandaag zijn we terug met meer. Drijf weg met de stromingen op je bureaublad met de tweede in onze serie Rivers Wallpaper-collecties.

Geek School: Windows 7 leren - Back-up en herstel

In deze installatie van Geek School bekijken we onze opties voor Backup en Recovery. Dit is een belangrijke, dus kom op en sluit je bij ons aan.

Geek Trivia: Welke dieren vormen de grootste kolonies?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Apple maakt tweestapsverificatieoptie mogelijk voor Apple ID-accounts

Gisteren heeft Apple zich aangesloten bij een groot aantal andere bedrijven die tweestapsverificatie aanbieden als reactie op het toenemende niveau van beveiligingsbedreigingen voor gebruikersaccounts. Degenen onder u die tweestapsverificatie over de hele linie hebben ingesteld voor uw online accounts, kunnen nu uw Apple ID toevoegen aan de

Hoe u Chrome-tabbladen in pictogrammen kunt veranderen (Hint: het is ingebouwd)

Ik weet zeker dat de meeste van onze Chrome-gebruikers denken... waarom plaats je zo'n simpele tip? Nadat ik vandaag een niet-gerelateerde screenshot op Twitter had geplaatst, werd ik overspoeld met mensen die vroegen hoe ik van mijn tabbladen pictogrammen had gemaakt.

Geek School: Windows 7 leren – Toegang tot bronnen

In deze installatie van Geek School kijken we naar mapvirtualisatie, SID's en toestemming, evenals het versleutelende bestandssysteem.

Kunnen derden de volledige URL lezen bij het browsen via HTTPS?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.

Geek Trivia: als je zin hebt in shenanigans, gedraag je je als wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Alle moderne Windows 8-apps opnieuw installeren op een nieuwe pc

Laat me het scenario instellen: je hebt net een nieuwe pc met Windows 8 gekregen. Of je hebt je huidige gewist. Of je hebt een andere pc. Of vele, vele andere scenario's vanaf nu, we hebben eindelijk de juiste geactiveerd. Op deze pc wil je in ieder geval snel dezelfde set apps installeren.