Gebruik de vorige versies van Windows 7 om terug in de tijd te gaan en uw bestanden op te slaan

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 1

Vorige versies is een ongelooflijk handige functie ingebouwd in Windows 7, waarmee het besturingssysteem eerdere versies van bestanden kan opnemen en bekijken zonder een fluxcondensator. Hier is een gedetailleerde handleiding voor het gebruik van deze uitstekende functie.

Deze functie gaat verder dan de functionaliteit van de Prullenbak, omdat u hiermee:  • Herstel bestanden die u mogelijk permanent hebt verwijderd.
  • Bekijk of herstel een versie van een bestand waarin u hebt opgeslagen.
  • Hiermee kunt u huidige en/of eerdere versies van een bestand naast elkaar vergelijken.

Met een beetje speciale ruimte op de harde schijf, een automatiseringsscript en geplande taak, kunt u deze functie gebruiken om u te beschermen tegen onbedoelde verwijdering van bestanden en overschrijvingen die traditionele back-ups mogelijk niet voldoende dekken.

Vorige versies gebruiken: een eenvoudige demonstratie

Voordat we de configuratie-opties bespreken, gaan we de geweldige kracht van eerdere versies demonstreren. Als u hiermee al bekend bent, kunt u naar het gedeelte over configuratie springen.

Stel dat we een map op ons bureaublad hebben met 3 bestanden die eerder als eerdere versies zijn vastgelegd. We zullen deze bestanden tijdens de demonstratie gebruiken.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 2

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 5

Wijzigingen aanbrengen in de originele bestanden

Nu gaan we het Excel-bestand permanent verwijderen (Shift+Delete),

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 6

bewerk het tekstbestand,

en hernoem het Word-document.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-foto 8 op te slaan

De originele bestanden herstellen

Zodra het tekstbestand is gesloten, verliezen we de mogelijkheid om onze wijzigingen ongedaan te maken. Dus in het geval dat we een vorige versie van het bestand moeten herstellen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en selecteert u de menuoptie Vorige versies herstellen.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 9

Op het tabblad Vorige versies van het dialoogvenster Eigenschappen van het bestand ziet u alle eerdere versies (of snapshots) van dit bestand die zijn vastgelegd. Selecteer de versie waarvan u wilt bekijken of herstellen.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 10

  • Als u op de knop Openen klikt, wordt de geselecteerde kopie in het standaardprogramma geopend. Dit is het bestand op het moment dat de momentopname werd gemaakt.

  • Als u op de knop Kopiëren klikt, wordt u gevraagd naar de locatie waar u een kopie van de geselecteerde versie wilt maken.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 12

  • Als u op Herstellen klikt, wordt de huidige versie vervangen door de geselecteerde versie. U wordt gevraagd om te bevestigen dat u dit echt wilt doen.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 13

Maar hoe zit het met het Word-document dat we hebben hernoemd of het Excel-bestand dat we hebben verwijderd? Wanneer u de vorige versies van het hernoemde bestand opent, is er niets. Als een bestand wordt verwijderd, is er uiteraard geen bestand om de vorige versies van te bekijken.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 14

In het geval dat een bestand wordt hernoemd of verwijderd, moet u de vorige versie van de bevattende map bekijken. Dit doe je door met de rechtermuisknop op een witruimte in de map te klikken en de optie Eigenschappen te selecteren.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 15

Op het tabblad Vorige versies kunt u snapshots zien die zijn gemaakt van de map als geheel.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 16

Door te dubbelklikken op de map in de lijst of op de knop Openen te klikken, kunt u de inhoud van de map bekijken op het moment dat de snapshot werd gemaakt. U kunt hier zien dat het Word-document de originele bestandsnaam heeft en dat de inhoud ook het Excel-bestand bevat dat we permanent hebben verwijderd.

Van hieruit kunt u de respectievelijke bestandsversies bekijken of kopiëren. Bovendien kunt u de knoppen Kopiëren en Herstellen op het tabblad Vorige versies precies zo gebruiken als bij een afzonderlijk bestand.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 17

Een verwijderde map herstellen

Hoe zit het met het geval waarin een hele map wordt verwijderd?

Momenteel staat onze map Voorbeeldbestanden op het bureaublad, dus we gaan deze permanent verwijderen (Shift+Delete).

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 18

Om deze map of een bestand in deze map te herstellen, moeten we de vorige versie van de bovenliggende map bekijken. In ons geval de desktop.

Helaas, als u met de rechtermuisknop op het bureaublad klikt, is er geen optie Vorige versies of eigenschappen herstellen.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 19

Dus om dit te bereiken, moeten we naar de Windows Verkenner-weergave van de bureaubladmap gaan.

Open uw profielmap vanuit het Startmenu.

In de Windows Verkenner-weergave van uw profiel bevindt zich een bureaubladmap. Klik met de rechtermuisknop op deze map en selecteer de optie Vorige versies herstellen.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 21

Zoals u waarschijnlijk wel kunt raden, kunt u nu historische momentopnamen van uw bureaubladinhoud bekijken.

Open de respectieve vorige versie en u kunt de inhoud van het bureaublad bekijken op het moment van de momentopname. Merk op dat deze momentopname de map bevat die we eerder permanent hebben verwijderd.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 23

Door de map Voorbeeldbestand te openen, kunnen we nu de inhoud herstellen van wat we eerder hebben verwijderd.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 24

Hoewel dit slechts een heel eenvoudig voorbeeld is, laat het zien hoe krachtig deze functie is. Dezelfde methode kan worden gebruikt om bestanden te herstellen van bijna elke map op uw computer, niet alleen uw documenten.

Eerdere versies instellen en configureren

Eerdere versies van bestanden worden opgenomen als onderdeel van een systeemherstelpunt. Dus telkens wanneer een herstelpunt wordt gemaakt, als u de optie hebt ingesteld om eerdere versies van bestanden vast te leggen, worden deze gegevens op dat moment vastgelegd. Het is belangrijk op te merken dat deze functie slim genoeg is om te weten dat alleen wijzigingen aan documenten moeten worden vastgelegd. Als u bijvoorbeeld een document in 3 maanden niet hebt bijgewerkt, wordt er geen nieuwe momentopname vastgelegd telkens wanneer een herstelpunt wordt gemaakt.

Om uw huidige instellingen te bekijken of te wijzigen, opent u het item Systeem in het Configuratiescherm en klikt u op het item Systeembeveiliging. Als u een UAC-prompt krijgt, selecteert u de optie om door te gaan.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 25

Selecteer op het tabblad Systeembeveiliging het station met de bestanden die u wilt controleren op eerdere wijzigingen en klik op de knop Configureren.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 26

Zorg ervoor dat u in het gedeelte Instellingen herstellen een van de opties hebt waarin eerdere bestanden zijn geselecteerd.

Stel onder Gebruik schijfruimte de hoeveelheid ruimte in die u wilt toestaan ​​voor het opslaan van eerdere versies van bestanden. Hoe meer ruimte u hier toestaat, hoe verder u terug kunt gaan naar een eerdere kopie van een bestand. Door ruimte vrij te maken voor deze functie, verliest u echter de respectieve hoeveelheid opslagruimte voor nieuwe bestanden, dus houd hier rekening mee bij het maken van deze instelling.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 27

Pas uw instellingen toe en Systeemherstel zal ze onmiddellijk gaan gebruiken.

Systeemherstelpunten maken

Zoals hierboven vermeld, worden eerdere versies vastgelegd als onderdeel van een systeemherstelpunt. Herstelpunten worden automatisch door Windows gemaakt wanneer bepaalde installaties worden uitgevoerd en ook, volgens Microsoft-documentatie, één keer per dag (hoewel mijn waarnemingen dit niet ondersteunen). Als u echter volledige controle wilt hebben over wanneer herstelpunten worden ingenomen, kunt u deze zelf handmatig of via een geplande taak maken.

Handmatig een herstelpunt maken

Als u handmatig een systeemherstelpunt wilt maken, selecteert u op het tabblad Systeembeveiliging in het dialoogvenster Systeemeigenschappen eenvoudig het betreffende station en klikt u op de knop Maken.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 28

Geef het nieuwe herstelpunt een naam en klik op Maken.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 29

Het maken van systeemherstelpunten automatiseren

Als u van plan bent intensief gebruik te maken van deze functie of als u gewoon wat extra verzekering wilt tegen het per ongeluk overschrijven en verwijderen van bestanden, dan is het creëren van een geplande taak om het maken van een systeemherstelpunt af te dwingen de beste keuze. Hoewel er geen eenvoudige opdracht is die u kunt uitvoeren om een ​​herstelpunt te maken, hebben we een VBScript-bestand geleverd waarmee u het proces van het maken van een herstelpunt kunt automatiseren. U kunt dit script downloaden aan het einde van het artikel.

Maak een nieuwe geplande taak die als beheerder op de betreffende computer wordt uitgevoerd. Zorg ervoor dat het vakje Uitvoeren met de hoogste privileges is aangevinkt.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 30

Configureer op het tabblad Triggers hoe vaak u een herstelpunt wilt maken. Onthoud dat snapshots van bestanden worden vastgelegd als onderdeel van het systeemherstelpunt.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 31

Configureer op het tabblad Acties de taak om het script CreateRestorePoint.vbs aan het einde van het artikel uit te voeren.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 32

Selecteer op het tabblad Voorwaarden de optie om de computer uit de slaapstand te halen om deze taak uit te voeren.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 33

Selecteer op het tabblad Instellingen de optie om de taak op aanvraag te kunnen uitvoeren, evenals de optie om de taak zo snel mogelijk uit te voeren na een gemiste planning.

gebruik-windows-7-and-rsquo;s-vorige-versies-om-terug-gaan-in-de-tijd-en-uw-bestanden-opslaan foto 34

Pas uw wijzigingen toe en u bent helemaal klaar.

Vorige versies versus back-ups

Zoals je kunt zien, is de functie van de vorige versies behoorlijk krachtig. Voor alle duidelijkheid: dit is geen vervanging voor reguliere systeemback-ups, omdat het niet beschermt tegen schijfstoringen. Dat gezegd hebbende, eerdere versies bieden verschillende gemakken en functies die back-ups en bestandssynchronisatieservices mogelijk niet hebben:

  • Mogelijkheid om verwijderde/overschreven bestanden te bekijken of te herstellen met slechts een paar klikken (in het geval dat uw back-upschijf niet beschikbaar is).
  • Mogelijkheid om te kiezen uit verschillende snapshots van hetzelfde bestand zoals ze op verschillende tijdstippen zijn vastgelegd.
  • Historische snapshots kunnen met regelmatige, frequente tussenpozen worden gemaakt om overdag bescherming te bieden tegen onbedoelde oeps.
  • Uploaden of downloaden is niet nodig.

Eerdere versies zijn echter een geweldige aanvulling op back-ups en services voor het synchroniseren van bestanden, omdat het niet alleen een extra beschermingslaag toevoegt, maar ook de gemakken van bovenaf zonder extra kosten.

CreateRestorePoint-script downloaden

Meer verhalen

Do Not Track Plus voorkomt dat websites u volgen

Do Not Track Plus is een Firefox-extensie die de do-non-track-header combineert met beveiligingslijsten voor uitgebreide trackingvermijding tijdens het surfen op het web.

Uit de doos met tips: Pre-installatie Prep Work maakt upgrades van servicepacks soepeler

Vorige maand heeft Microsoft Windows 7 Service Pack 1 uitgerold en, zoals veel SP-releases, wachten nogal wat mensen om te zien wat er gebeurt. Als je wilt updaten maar toch voorzichtig wilt zijn, biedt lezer Ron Troy een stapsgewijze handleiding.

50 jaar ruimteonderzoek [Infographic]

We hebben meer dan 200 missies de ruimte in gestuurd om de maan, de zon, planeten en meer te bekijken. Benieuwd waar ze allemaal zijn gebleven? Bekijk deze geweldige infographic om de lanceringen naar hun bestemming te traceren.

RetinaPad maakt Retina-display voor iPhone-apps op iPad mogelijk

RetinaPad is een iPad-applicatie die de Retina Display-resolutie op iPhone-applicaties activeert om de duidelijkheid op de iPad te vergroten. Het is een functie die ingebouwd zou moeten zijn, maar is momenteel alleen beschikbaar voor gejailbreakte iPads.

De How-To Geek-gids voor audiobewerking: knippen, bijsnijden en rangschikken

Audacity-beginners beginnen vaak met verheven projectideeën, maar soms missen ze de basis. Weten hoe je tracks moet knippen en trimmen, is de basis voor audiobewerking en is een fundamenteel startpunt voor het maken van meer uitgebreide arrangementen.

Albumhoezen weergeven voor het nummer dat momenteel wordt afgespeeld op uw bureaublad

Albumhoezen waren vroeger een onlosmakelijk onderdeel van muziek, toen het nog in platen- of cd-formaat kwam. Maar er is een manier om zelfs vandaag nog wat van die magie vast te leggen, met behulp van een gratis applicatie. Lees verder om te zien hoe!

Voeg Firefox's Awesome Bar Bookmark-zoekfunctie toe aan Chrome en Iron

Heb je een groot aantal bladwijzers opgeslagen in je Chromium-gebaseerde browser en heb je een snelle manier nodig om ze te doorzoeken? Kijk dan hoe gemakkelijk het is om door die bladwijzers te zoeken, net zoals Firefox-gebruikers doen met de AwesomeBar-extensie.

Vraag de lezers: wat is het eerste dat u doet nadat u een nieuw besturingssysteem hebt geïnstalleerd?

U hebt zojuist uw nieuwe besturingssysteem voor de eerste keer opgestart na een nieuwe installatie. Wat is het eerste dat je doet? Specifieke apps installeren? Instellingen aanpassen? Geniet van de nieuwe computergeur van een overzichtelijk besturingssysteem?

Hoe het geheime gouden pictogram van Google Chrome in te schakelen

Je realiseert je dit misschien niet, maar er is eigenlijk nog een ander pictogram verborgen in het uitvoerbare bestand van Google Chrome - en het is een hoogwaardige versie van hetzelfde logo, maar dan goudkleurig. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

De kabel doorsnijden: de staat van op internet gebaseerde tv [Infographic]

Als je je kabelbox minder hebt ingeschakeld en meer online shows hebt bekeken, ben je zeker niet de enige. Bekijk deze infographic over de staat van tv-distributie in het digitale tijdperk om te zien hoe iedereen zijn tv-fix krijgt.