Gebruik je Mac Mini als een mediaserver, deel 1

Apple promoot het gebruik van de Macintosh al lang als het hart van iemands mediacentrum, maar meer specifiek sinds de release van de Mac Mini. Met zijn compacte formaat, lage prijs en FrontRow is het de perfecte computer om op je tv aan te sluiten en enkele van die gearchiveerde Lost-afleveringen te bekijken.

Toegegeven, Apple heeft de AppleTV nu op de markt gebracht en veel mensen kijken ernaar. Maar er zijn bepaalde dingen die kunnen worden gedaan met een volwaardige computer die niet op een AppleTV kunnen worden gedaan. Om te beginnen beperkt de AppleTV je tot het lokaal afspelen van films of het streamen van films vanuit iTunes. Dit vormt een beetje een probleem voor degenen onder ons die enorme verzamelingen van 300 GB aan AVI's op onze server hebben. Dus al met al zullen power-users waarschijnlijk gelukkiger zijn met een Mac Mini. En bovendien heb je misschien al een Mini liggen die je wilt ombouwen.

Initiële setup

De eerste stap is om de Mini in de buurt van uw televisie en (bij voorkeur) een of andere Ethernet-verbinding te installeren. Hoewel de Mac Mini wel ingebouwde wifi heeft, laat FrontRow's netwerkstreaming via draadloos veel te wensen over. Ik heb mijn Mini (evenals mijn server) aangesloten op een gigabit Ethernet-switch. Gigabit is iets duurder, maar de snelheidsvoordelen zijn duidelijk wanneer u een bestand met een hoge bitsnelheid streamt.Het volgende belangrijke is om uw Mini daadwerkelijk op de televisie aan te sluiten. Hiervoor heb je twee kabels en (minimaal één adapter) nodig. De adapter kan hier bij Apple worden gekocht ($ 20 USD). Wat het in feite doet, is DVI (Digital Video Interface) converteren naar S-Video of RCA-video-uitgang (ik raad aan om S-Video te gebruiken). (let op, je hebt misschien het geluk dat je een DVI-ingang op je televisie hebt. Controleer dit eerst) Op dit punt zou je de mini moeten kunnen inschakelen en de televisie als monitor kunnen gebruiken.

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 1

U moet ook de audio van de Mini doorgeven aan uw systeem. Meestal betekent dit dat je de audio op de televisie moet aansluiten, maar het kan zijn dat je een andere opstelling hebt. Hiervoor heb je een 1/8' nodigeinch stereo naar duel-RCA-converterkabel (u kunt deze bij elke elektronicawinkel krijgen). Sluit de 1/8 . aaneinch-uiteinde naar de hoofdtelefoonaansluiting op de mini en de andere twee uiteinden van de kabel naar de juiste audio-ingangen op uw systeem. U kunt proberen een paar nummers uit iTunes af te spelen om te zien of de audio werkt.

VNC-server

We willen de Mini uitsluitend bedienen met de Apple Remote. Per slot van rekening op je bank zitten kijken naar The X-Files is geen goed moment om een ​​laptop uit de kast te moeten halen om de aflevering te veranderen. Een afstandsbediening is echter een vrij beperkte interface en kan maar zoveel doen. Dus om de mini te bedienen zonder een muis erop te laten zitten, moeten we er op de een of andere manier verbinding mee maken. Om dit te doen, gebruiken we VNC.

Alle Macs worden geleverd met een VNC-server genaamd Remote Desktop, die eenvoudig kan worden geactiveerd en geconfigureerd vanuit Systeemvoorkeuren. Dit heeft echter zijn problemen en is echt niet de beste server om te gebruiken. In plaats daarvan raad ik u aan OSXvnc te installeren en te configureren. Installatie is vrij eenvoudig (zoals bij de meeste Mac-applicaties). Download gewoon de DMG, laat deze mounten en sleep het OSXvnc.app-bestand naar /Applications.

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 2

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 3

Start de OSXvnc-applicatie en kies een wachtwoord. Nu wilt u naar het gedeelte Opstarten gaan en op Opstartitem configureren klikken. Nadat u zich heeft geverifieerd, moet OSXvnc op uw Mini zijn geïnstalleerd (en draaien). De laatste stap is om VNC-verkeer door je firewall toe te laten. Open Systeemvoorkeuren en selecteer Delen. Kies Firewall en klik op Toevoegen... Selecteer voor poortnaam Overige. Vul voor de beschrijving VNC-server in en voor de TCP-poort wilt u 5900 invoeren. Laat de UDP-poort gewoon leeg. Klik op OK en zorg ervoor dat de service is aangevinkt.

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 4

Nu zou je vanaf elke computer (zelfs Windows of Linux) verbinding moeten kunnen maken met je Mini met behulp van een VNC-client (zolang je weet wat het IP-adres van de Mini is). Als u met succes verbinding kunt maken, moet u de muis en het toetsenbord kunnen loskoppelen en gewoon op afstand verbinding kunnen maken.

De enige rimpel in dit magische koninkrijk van afgelegen elegantie is dat Macs invoerapparaten nodig hebben om volledig op te starten. Als ze geen aangesloten invoerapparaten vinden, scannen ze standaard totdat ze bluetooth in het gezicht zijn of totdat ze een invoerapparaat vinden om mee te koppelen, waardoor het opstartproces wordt onderbroken als je geen Bluetooth-toetsenbord en -muis hebt. Gelukkig kan dit worden overschreven in Systeemvoorkeuren.

Ga naar het Bluetooth-gedeelte en schakel Open Bluetooth Setup Assistant bij opstarten uit als er geen invoerapparaat aanwezig is. Nu zou je in staat moeten zijn om opnieuw op te starten zonder dat die vervelende installatiewizard urenlang aan het draaien is.

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 5

Eerste rij

Elke moderne Mac wordt geleverd met deze magische kleine app genaamd FrontRow. Met FrontRow kun je iTunes, iPhoto, dvd-speler en QuickTime bedienen, allemaal met je Apple Remote (die bij de Mini had moeten zitten). Toegang krijgen tot FrontRow is buitengewoon ingewikkeld, maar ik zal proberen het eenvoudig uit te leggen:

  • Stap 1: Druk op de menuknop op uw afstandsbediening. Zorg ervoor dat de afstandsbediening op de Mini . gericht is
  • Stap 2: Wacht ongeveer 0,5 seconden terwijl FrontRow start
  • Stap 3: juich je genialiteit toe

FrontRow is behoorlijk intuïtief, dus je zou vrij gemakkelijk moeten kunnen achterhalen wat er aan de hand is. U navigeert met de + – en<>bedieningselementen op uw afstandsbediening. Afspelen/Pauzeren wordt gebruikt om een ​​menu-item te selecteren, en het menu zou u een niveau hoger in de menu's moeten brengen.

Alle iTunes-films die je in je bibliotheek hebt, zouden beschikbaar moeten zijn in het gedeelte Video's. Alle filmbestanden die u in uw map Films (in uw thuismap) hebt opgeslagen, zijn ook beschikbaar onder Video's -> Films in FrontRow. We zullen dit feit in deel 3 benutten om onze films op een aparte server op te slaan.

gebruik-je-mac-mini-als-een-mediaserver-deel-1 foto 6

Meer verhalen

Ctrl+Alt+Delete inschakelen voor Vista-aanmeldingsscherm

In oudere versies van Windows moest u de combinatie Ctrl+Alt+Delete gebruiken om in te loggen op het systeem. Dit moest een hogere beveiligingsaanmelding bieden, hoewel ik niet weet hoe. Je bent misschien ook gewend om die combinatie te gebruiken om in te loggen, en er is een manier om het weer in te schakelen.

Windows 7, 8.x of Vista automatisch laten inloggen

Als u alleen een thuiscomputer gebruikt om te gamen of iets onbelangrijks, wilt u misschien niet telkens opnieuw inloggen wanneer u uw computer opnieuw opstart. Er is een eenvoudige aanpassing waarmee u automatisch kunt inloggen.

Verleng de proefperiode van Windows Vista tot 120 dagen

Windows Vista is het eerste Windows-besturingssysteem waarmee u 30 dagen een proefversie kunt gebruiken voordat u koopt. Het is echt een geweldige zet voor Microsoft, vooral in het licht van hoe weinig voordeel je krijgt van het upgraden naar Vista in de eerste plaats. Er is een binnenkort bekende truc die kan uitbreiden

Snel koppelingen toevoegen aan Windows Vista Explorer Favoriete koppelingen

Als je Windows Vista 5 minuten hebt gebruikt, heb je de favoriete links gezien tijdens het bladeren door je bestandssysteem. Wat vervelend is, is dat de favoriete links standaard niet genoeg nuttige links bevatten.

Gebruik Windows Vista Taakbeheer om de bestandsnaam van het lopende proces te zien

Een van de leukere upgrades in Windows Vista is de mogelijkheid om de bestandsnaam van een lopend proces te zien via Taakbeheer. Hoe vaak heb je een proces in Taakbeheer gezien, maar kon je niet achterhalen waar het zich in hemelsnaam bevond? Deze mogelijkheid is niet standaard ingeschakeld, maar het is eenvoudig genoeg

Schijfdefragmentatieschema configureren in Windows 7 of Vista

Windows 7 of Vista configureert Schijfdefragmentatie automatisch om defragmentatie zo te plannen dat deze eenmaal per week wordt uitgevoerd, meestal op woensdag om 01:00 uur. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar meestal ben ik woensdag om 1 uur 's nachts wakker, en ik plan het liever op een ander tijdstip.

Vereisten voor Windows Vista Aero Glass begrijpen

De interface van Windows Vista Aero Glass is een van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwste versie van Windows. Wat voor de meeste mensen minder duidelijk is, is aan welke voorwaarden Aero moet worden voldaan. Als u zeker weet dat uw systeem aan de vereisten voldoet, maar nog steeds niet is ingeschakeld, vindt u hier een lijst met:

Windows Vista Aero gebruiken via Verbinding met extern bureaublad

Iedereen kent inmiddels de gebruikersinterface van Windows Vista Aero Glass, maar wat niet iedereen weet, is dat je dit via een Remote Desktop-verbinding kunt gebruiken als je de juiste instellingen hebt ingeschakeld op de client en de server.

Inzicht in de grootte van het wisselbestand van Windows Vista

Als u het geheugen (RAM) van uw Windows Vista-computer hebt geüpgraded nadat u het geheugen hebt geïnstalleerd, vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom u plotseling wat schijfruimte verloor.

Eenvoudig het standaard besturingssysteem instellen in een dual-boot setup van Windows 7/Vista en XP

Als u een dual-boot setup gebruikt met meer dan één Windows-besturingssysteem, is het vrij eenvoudig om het standaard opstartbesturingssysteem te configureren met de GUI-interface. Houd er rekening mee dat als u Windows 7 of Vista als een van de besturingssystemen gebruikt, u deze wijziging van 7/Vista moet maken, niet