Gebruikt u al IPv6? Moet je er zelfs om geven?

gebruik-je-ipv6-maar-moet-je-zelf-zorgen foto 1

IPv6 is uiterst belangrijk voor de gezondheid van internet op de lange termijn. Maar biedt uw internetprovider al IPv6-connectiviteit? Ondersteunt je thuisnetwerk dit? Zou het je zelfs iets kunnen schelen of je IPv6 al gebruikt?

Door over te schakelen van IPv4 naar IPv6 krijgt het internet een veel grotere verzameling IP-adressen. Het moet ook toestaan ​​dat elk apparaat zijn eigen openbare IP-adres heeft, in plaats van te worden verborgen achter een NAT-router.IPv6 is belangrijk op lange termijn

IPv6 is erg belangrijk voor de gezondheid van internet op de lange termijn. Er zijn slechts ongeveer 3,7 miljard openbare IPv4-adressen. Dit klinkt misschien als veel, maar het is niet eens één IP-adres voor elke persoon op de planeet. Aangezien mensen steeds meer apparaten met internetverbinding hebben - alles van gloeilampen tot thermostaten begint netwerkverbonden te worden - blijkt het ontbreken van IP-adressen al een serieus probleem te zijn.

Dit heeft misschien nog geen invloed op degenen onder ons in welvarende ontwikkelde landen, maar ontwikkelingslanden hebben al bijna geen IPv4-adressen meer.

Dus als u bij een internetprovider werkt, met internet verbonden servers beheert of software of hardware ontwikkelt, ja, dan zou u om IPv6 moeten geven! U moet het implementeren en ervoor zorgen dat uw software en hardware er goed mee werken. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de toekomst voordat de huidige IPv4-situatie volledig onwerkbaar wordt.

Maar als je gewoon een typische gebruiker bent of zelfs een typische nerd met een internetverbinding thuis en een thuisnetwerk, zou je dan echt om je thuisnetwerk moeten geven? Waarschijnlijk niet.

gebruik-je-ipv6-maar-moet-je-zelf-zorgen foto 2

Wat u nodig hebt om IPv6 te gebruiken

Om IPv6 te gebruiken, heb je drie dingen nodig:

  • Een IPv6-compatibel besturingssysteem: de software van uw besturingssysteem moet IPv6 kunnen gebruiken. Alle moderne desktopbesturingssystemen moeten compatibel zijn: Windows Vista en nieuwere versies van Windows, evenals moderne versies van Mac OS X en Linux. Windows XP heeft standaard geen IPv6-ondersteuning geïnstalleerd, maar u zou hoe dan ook geen Windows XP meer moeten gebruiken.
  • Een router met IPv6-ondersteuning: Veel - misschien zelfs de meeste - consumentenrouters in het wild ondersteunen IPv6 niet. Controleer de specificaties van uw router om te zien of deze IPv6 ondersteunt als u nieuwsgierig bent. Als je een nieuwe router gaat kopen, wil je er waarschijnlijk een met IPv6-ondersteuning om jezelf toekomstbestendig te maken. Als u nog geen IPv6-compatibele router heeft, hoeft u geen nieuwe te kopen om deze te krijgen.
  • Een ISP met IPv6 ingeschakeld: uw internetprovider moet aan zijn kant ook IPv6 hebben ingesteld. Zelfs als je moderne software en hardware aan je kant hebt, moet je ISP je een IPv6-verbinding bieden om deze te kunnen gebruiken. IPv6 wordt gestaag uitgerold, maar langzaam - de kans is groot dat uw ISP het nog niet voor u heeft ingeschakeld.

gebruik-je-ipv6-maar-moet-je-zelf-zorgen foto 3

Hoe weet u of u IPv6 gebruikt?

De eenvoudigste manier om te zien of u een IPv6-verbinding heeft, is door een website zoals testmyipv6.com te bezoeken. Met deze website kunt u er op verschillende manieren verbinding mee maken — klik op de links bovenaan om te zien of u via verschillende soorten verbindingen verbinding kunt maken met de website. Als u geen verbinding kunt maken via IPv6, is dat ofwel omdat uw besturingssysteem te oud is (onwaarschijnlijk), uw router IPv6 niet ondersteunt (zeer goed mogelijk), of omdat uw ISP dit nog niet voor u heeft ingeschakeld (zeer waarschijnlijk) .

gebruik-je-ipv6-maar-moet-je-zelf-zorgen foto 4

Wat nu?

Als je via IPv6 verbinding kunt maken met bovenstaande testwebsite, gefeliciteerd! Alles werkt zoals het hoort. Uw ISP doet er goed aan IPv6 uit te rollen in plaats van te slepen.

De kans is echter groot dat IPv6 niet goed werkt. Dus wat moet je hieraan doen - moet je naar Amazon gaan en een nieuwe IPv6-compatibele router kopen of overschakelen naar een ISP die IPv6 aanbiedt? Moet je een tunnelbroker gebruiken, zoals de testsite aanbeveelt, om via je IPv4-verbinding naar IPv6 te tunnelen?

Nou, waarschijnlijk niet. Typische gebruikers hoeven zich hier nog geen zorgen over te maken. Verbinding maken met internet via IPv6 zou bijvoorbeeld niet merkbaar sneller moeten zijn. Het is belangrijk voor leveranciers van besturingssystemen, hardwarebedrijven en internetserviceproviders om zich voor te bereiden op de toekomst en IPv6 te laten werken, maar u hoeft zich hier geen zorgen over te maken op uw thuisnetwerk.


Bij IPv6 draait alles om toekomstbestendigheid. Je zou nog niet moeten racen om dit thuis te implementeren of je er te veel zorgen over maken - maar als je een nieuwe router moet kopen, probeer er dan een te kopen die IPv6 ondersteunt.

Image Credit: Adobe of Chaos op Flickr, hisperati op Flickr, Vox Efx op Flickr

Meer verhalen

De beste draadloze hoofdtelefoon van 2016

Last van verwarde snoeren? Hier leest u hoe u de juiste draadloze hoofdtelefoon of oortelefoon vindt, samen met onze best beoordeelde beoordelingen.

De beste beveiligingssuites van 2016

Je computer gebruiken voor games en sociale media is leuk; het veilig houden is dat niet. Een beveiligingssuite kan uw totaaloplossing zijn. We hebben er bijna vier dozijn getest en deze 10 krijgen onze hoogste aanbeveling.

30 verborgen tips voor het beheersen van iOS 10

Apple's iOS 10 is gearriveerd. Met deze tips kun je er het beste van maken.

12 tips om e-mail onder de knie te krijgen op iOS

Hier leest u hoe u het meeste uit de ingebouwde Mail-app en enkele andere op iOS kunt halen.

Alexa, vertel me wat Amazon Echo-tips

Als je het geluk hebt om je eigen audiorobot van Amazon in huis te hebben, vind je hier alles wat je moet weten om het meeste uit je gesprekken te halen.

Windows 10 opschonen met de Refresh Windows Tool

Microsoft's Refresh Windows-tool kan uw Windows 10-pc ontdoen van junkware en deze terugbrengen naar een schone, onberispelijke staat.

Crowdfunden zonder failliet te gaan en uw donateurs te irriteren

Crowdfundingproducten hebben unieke uitdagingen. Lees verder voor de ins en outs van het lanceren van een product.

Hoe u uw Windows 10 vergrendelscherm gebruikt en aanpast

Het vergrendelscherm lijkt misschien een obstakel, maar het biedt nuttige informatie en aanpassingsopties.

Hoe 'Druk op Home om te openen' in iOS 10 uit te schakelen

iOS 10 laat je aanraken en drukken om te ontgrendelen via Touch ID. Hier leest u hoe u die extra stap kunt overslaan.

'Verzenden ongedaan maken' inschakelen in Gmail

'Verzenden ongedaan maken' van Gmail kan u helpen ernstige e-mailblunders te voorkomen. Hier leest u hoe u het inschakelt.