Gebruik Google Analytics om gedetailleerde statistieken over uw Tumblr-blog te krijgen

Wilt u weten hoeveel mensen uw Tumblr-blog bezoeken en wie er naar uw berichten linken? Hier leest u hoe u alle inside-informatie op uw Tumblr-blog kunt krijgen met Google Analytics.

Als je bent gemigreerd van WordPress.com naar Tumblr, of een zelf-gehoste WordPress-blog had met de WordPress.com-statistieken ingeschakeld, heb je misschien de handige statistiekengadget op je dashboard gemist. Misschien is het gewoon een ego-inflator, maar het is leuk om te zien hoeveel mensen je site bezoeken en het kan zelfs helpen om je berichten te focussen door te zien welke berichten het populairst zijn.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 1Veel professionele websites daarentegen vertrouwen op Google Analytics voor gratis en gedetailleerde statistieken over hun sites. Tumblr-gebruikers hebben misschien niet de gemakkelijke, geïntegreerde WordPress.com-statistieken, maar ze kunnen de meer geavanceerde Google Analytics rechtstreeks gebruiken met hun Tumblr-blog. Je moet naar de Analytics-site gaan om de statistieken van je blog te bekijken, maar je krijgt ook veel meer details. Hier is hoe je het doet.

Registreren voor Google Analytics

Voordat u Google Analytics aan uw Tumblr-blog kunt toevoegen, moet u zich aanmelden voor de Analytics-service. Ga naar de Google Analytics-site (link hieronder) en klik op de link Nu aanmelden.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog foto 3 te krijgen

Meld u aan met uw Google-account wanneer daarom wordt gevraagd.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 4

Klik nogmaals op de knop Aanmelden om uw site te registreren.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 5

Voer het adres van je Tumblr-blog in; je kunt ofwel jeblog.tumblr.com invoeren, of als je een aangepast domein aan je Tumblr hebt toegevoegd, voer dan dat adres in. Klik op Doorgaan als je alle benodigde informatie hebt ingevoerd.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 6

Voer uw naam en locatie in en klik op Doorgaan.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 7

Lees de licentieovereenkomst door en vink het vakje aan om akkoord te gaan met de licentie. Klik op Nieuw account maken als u klaar bent.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 8

Ten slotte laat Google Analytics u code zien die u in uw site kunt plakken. Om Google Analytics aan Tumblr toe te voegen, heb je meestal alleen de tracking-ID zelf nodig, dus je kunt gewoon de ID selecteren zoals hieronder gemarkeerd, wat een nummer moet zijn dat lijkt op UA-12345678-9. Kopieer dit en ga verder met het toevoegen van Analytics aan je Tumblr.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 9

Voeg Google Analytics toe aan je Tumblr

De meeste Tumblr-thema's maken het heel eenvoudig om Analytics toe te voegen. Nadat u uw tracking-ID-nummer hebt gekopieerd, gaat u naar de pagina Aanpassen van uw Tumblr (link hieronder) of klikt u op Aanpassen in uw dashboard.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 10

Selecteer het tabblad Uiterlijk en zoek het veld Google Analytics. Plak uw code in dit tekstvak.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 11

Klik op Opslaan + Sluiten in de rechterbovenhoek en nu is Google Analytics geïntegreerd met uw Tumblr-blog. U hoeft verder niets te doen!

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 12

Voeg Google Analytics handmatig toe aan uw Tumblr-thema

Als uw tabblad Uiterlijk geen Google Analytics-optie heeft, wanhoop dan niet! We hebben hier het Astronaut-thema geladen, dat geen Google Analytics-integratie op het tabblad Uiterlijk bevat, dus we moeten Analytics aan de code toevoegen.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 13

Open hiervoor het tabblad Thema en selecteer Aangepaste HTML gebruiken.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 14

Ga nu terug naar de Analytics-pagina en kopieer alle gegeven code in plaats van alleen de ID van uw site. Als u de pagina met uw Analytics-code al heeft gesloten, kunt u deze gemakkelijk terug vinden door onze instructies te volgen over Hoe u uw Google Analytics-trackingcode kunt vinden.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 15

Zodra je de code hebt, ga je terug naar je Tumblr Customize-pagina met het tabblad Thema open voor de code van de site. Druk in uw browser op Ctrl+F en zoek naar . Plak je code er direct boven.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 16

Klik op Sluiten en Opslaan en nu is Google Analytics geïntegreerd met je Tumblr-blog, ook al was het niet standaard in het thema opgenomen!

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 17

Bekijk uw statistieken

Zodra alles is geïntegreerd, kunt u beginnen met het bekijken van statistieken over het verkeer op uw site. Het kan even duren voordat de gegevens beschikbaar zijn, maar meestal zie je binnen een dag statistieken. Blader naar de pagina Analytics en klik op Toegang tot Analytics zoals eerder.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 18

Klik deze keer op de naam van uw site in de lijst Accounts om er meer informatie over te zien, of kijk gewoon naar de statistieken van snelle bezoeken op de voorpagina.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 19
Klik nu op Rapport bekijken op de profielpagina.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 20
Dit geeft u een aantal mooie grafieken over uw site, waaronder een grote, interactieve grafiek van bezoeken in de loop van de tijd, evenals kleinere grafieken in sparklines-stijl van bezoeken, paginaweergaven, gemiddelde tijd op de site en meer.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 21

Bekijk het kaartoverzicht om te zien waar uw bezoekers vandaan komen, of bekijk het inhoudsoverzicht om te zien welke berichten het populairst zijn. Er is hier veel te ontdekken; blijf klikken en je krijgt meer informatie over elk item.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 22

Nog een van de coole functies die u leuk zult vinden, is dat uw analyserapporten naar uw e-mail worden verzonden, die beschikbaar is onder Aangepaste rapportage. U kunt plannen dat ze dagelijks, wekelijks, maandelijks of driemaandelijks aankomen.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blog-foto te krijgen 23

U kunt plannen dat ze dagelijks, wekelijks, maandelijks of driemaandelijks arriveren in verschillende bestandsindelingen. Dit zal u helpen om op de hoogte te blijven van het type verkeer dat u ontvangt zonder dat u zich hoeft aan te melden bij de Analytics-site.

gebruik-google-analytics-om-gedetailleerde-statistieken-over-je-tumblr-blogfoto te krijgen 24

Conclusie

Hoewel Tumblr geen ingebouwde statistieken over de bezoeken van je blog bevat, is het eenvoudig om Google Analytics toe te voegen en meer statistieken te krijgen dan WordPress.com biedt. Hoewel het in eerste instantie een minder geavanceerde service lijkt, heeft Tumblr alles wat je zou willen voor een geweldig blogplatform. Blijf bloggen en laat Analytics u vertellen welke berichten ervoor zorgen dat uw bezoekers terugkomen voor meer!

Als je meer informatie wilt over Google Analytics, bekijk dan enkele eerdere artikelen van The Geek erover:

  • Hoe u kunt zien welke pagina's een verkeersbron linkt in Google Analytics
  • Bookmarklet Fun: Check Google Analytics voor vandaag [update]
  • Ontdek welke zoekwoorden bezoekers naar uw site trekken met Google Analytics
  • Ontdek op welke links bezoekers klikken per pagina met Google Analytics

Vergeet niet dat als je je Tumblr-blog nog niet hebt ingesteld, onze tutorial het gemakkelijk maakt!

Links

Aanmelden voor en toegang krijgen tot Google Analytics

Pas je Tumblr-blog aan

Meer verhalen

Oplossing voor fout 2203. Er is een interne fout opgetreden tijdens de installatie van Office 2010

Helaas gaat bij het installeren van Office 2010 niet alles van een leien dakje. Hier leest u hoe u een interne fout 2203 kunt oplossen die we tegenkwamen tijdens een installatie van OneNote 2010.

Beginner: laat veelgebruikte pictogrammen weergeven in het systeemvak van Windows 7 op de taakbalk

Een nieuwe functie van de Windows 7-taakbalk is dat het systeemvak bepaalde pictogrammen automatisch verbergt. Hier zullen we een kijkje nemen om het een beetje beheersbaarder te maken.

Vraag het de lezers: welke pdf-lezer gebruikt u? [Opiniepeiling]

Het pdf-formaat is een extreem populaire manier om thuis en op het werk documenten op te slaan en te delen. Deze week willen we graag weten welke pdf-software jij gebruikt.

Voeg traditionele opmerkingen toe aan Tumblr-blogs met Disqus

Wil je een traditioneel opmerkingenveld toevoegen aan je Tumblr-blog? Hier leest u hoe u het Disqus-reactiesysteem aan uw Tumblr-blog kunt toevoegen om erachter te komen wat anderen van uw berichten vinden.

Geef Ubuntu een frisse nieuwe look met Bisigi-thema's

Ben je verveeld met het standaard bruin, oranje en paars van Ubuntu? Hier leest u hoe u uw Ubuntu-bureaublad snel kunt vernieuwen met een nieuw Bisigi-thema.

Hoe u Google Android op uw pc kunt testen zonder een telefoon te kopen

Wilt u een proefrit maken met de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem van Google zonder een nieuw mobiel apparaat te kopen? Hier leest u hoe u Android gratis op uw pc kunt gebruiken met de Android SDK-emulator.

Eenvoudige tabbladduplicatie toevoegen aan Firefox

Met andere browsers zoals Opera, Chrome of IE kunt u tabbladen dupliceren met de ingebouwde functionaliteit, en hoewel er tal van Firefox-extensies zijn die deze functie bieden, als dit de enige functie is die u wilt, is dit misschien de extensie voor u.

Maak een mooie en gemakkelijk te updaten blog met Tumblr

Ben je je oude blog zat en vind je het teveel moeite om te onderhouden? Hier leest u hoe u een frisse nieuwe start kunt maken met een nieuwe, gratis Tumblr-blog.

Bureaubladplezier: Futurama-aanpassingsset

Als je enthousiast bent over de terugkeer van Futurama, dan wil je zeker onze verzameling achtergronden, pictogrampakketten en lettertypen bekijken.

Deel een internetverbinding tussen draadloze machines met een ad-hocnetwerk in Windows 7

Als u op reis bent, heeft u soms geen Wi-Fi-verbinding beschikbaar voor uw draagbare apparaten of moet u bestanden delen met een andere draadloze computer. Hier leest u hoe u een draadloos ad-hocnetwerk in Windows 7 kunt maken om het probleem op te lossen.