Gebruik een Ubuntu Live-cd om de harde schijf van uw pc veilig te wissen

Heb je ooit een pc aan iemand anders gegeven of verkocht, maar wilde je echt eerst de harde schijf volledig wissen? Vandaag laten we u zien hoe u een Ubuntu Live-cd gebruikt om uw persoonlijke gegevens van uw pc te halen.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-uw-pc-en-8217;s-harde schijf-foto veilig te wissen 1

Wanneer u een bestand verwijdert in Windows, Ubuntu of een ander besturingssysteem, worden de gegevens op uw harde schijf niet echt vernietigd, maar worden die gegevens alleen als verwijderd gemarkeerd. Als u het later overschrijft, zijn die gegevens over het algemeen niet meer te herstellen, maar als het besturingssysteem het niet overschrijft, worden uw gegevens nog steeds op uw harde schijf opgeslagen en kunnen ze worden hersteld door iedereen die over de juiste software beschikt.Door bestanden of hele harde schijven veilig te verwijderen, zijn uw gegevens voorgoed verdwenen.

Opmerking: moderne harde schijven zijn uiterst geavanceerd, net als de experts die gegevens herstellen voor de kost. Er is geen garantie dat de methoden die in dit artikel worden behandeld, uw gegevens volledig onherstelbaar maken; ze zullen uw gegevens echter onherstelbaar maken voor de meeste herstelmethoden en alle methoden die direct beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Afzonderlijke bestanden versnipperen

De meeste gegevens die op uw harde schijf zijn opgeslagen, zijn onschadelijk en onthullen niets over u. Als er maar een paar bestanden zijn waarvan je weet dat je niet wilt dat iemand anders ze ziet, dan is de eenvoudigste manier om ze te verwijderen een ingebouwd Linux-hulpprogramma genaamd shred.

Open een terminalvenster door op Toepassingen linksboven in het scherm te klikken, vervolgens het menu Accessoires uit te vouwen en op Terminal te klikken.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-uw-pc-en-8217-s-harde-schijf-foto 2 veilig te wissen

Navigeer naar het bestand dat u wilt verwijderen met cd om van directory te veranderen en ls om de bestanden en mappen in de huidige directory weer te geven.

Als voorbeeld hebben we een bestand met de naam BankInfo.txt op een Windows NTFS-geformatteerde harde schijf.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf foto 3 te wissen

We willen het veilig verwijderen, dus we noemen shred door het volgende in het terminalvenster in te voeren:

versnipperen

dat is, in ons voorbeeld:

versnipperen BankInfo.txt

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf foto 4 te wissen

Merk op dat ons BankInfo.txt-bestand nog steeds bestaat, ook al hebben we het versnipperd. Een snelle blik op de inhoud van BankInfo.txt maakt duidelijk dat het bestand inderdaad veilig is overschreven.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-je-pc-en-8217;s-harde schijf-foto veilig te wissen 5

We kunnen enkele opdrachtregelargumenten gebruiken om ervoor te zorgen dat shred het bestand ook van de harde schijf verwijdert. We kunnen ook extra voorzichtig zijn met het vernietigingsproces door het aantal keren te verhogen dat het originele bestand door de shredder wordt overschreven.

Typ hiervoor in de terminal:

versnipperen –verwijder –iteraties=

Shredder overschrijft het bestand standaard 25 keer. We zullen dit verdubbelen en ons het volgende commando geven:

versnipperen –verwijder –iteraties=50 BankInfo.txt

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf foto 6 te wissen

BankInfo.txt is nu veilig van de fysieke schijf gewist en verschijnt ook niet meer in de directorylijst.

Herhaal dit proces voor gevoelige bestanden op uw harde schijf!

Wis hele harde schijven

Als u een oude harde schijf weggooit of aan iemand anders geeft, wilt u misschien uw hele harde schijf wissen. shred kan worden aangeroepen op harde schijven, maar op moderne bestandssystemen kan het shred-proces omkeerbaar zijn. We gebruiken het programma wissen om alle gegevens op een harde schijf veilig te verwijderen.

In tegenstelling tot versnipperen is wissen standaard niet inbegrepen in Ubuntu, dus we moeten het installeren. Open de Synaptic Package Manager door op Systeem in de linkerbovenhoek van het scherm te klikken, vervolgens de beheermap uit te vouwen en op Synaptic Package Manager te klikken.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde schijf te wissen foto 7

wipe maakt deel uit van de Universe-repository, die standaard niet is ingeschakeld. We schakelen het in door te klikken op Instellingen > Opslagplaatsen in het venster Synaptic Package Manager.

Vink het selectievakje aan naast Door de gemeenschap onderhouden Open Source-software (universum). Klik op Sluiten.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-je-pc-en-8217;s-harde schijf-foto veilig te wissen 9

U moet de pakketlijst van Synaptic opnieuw laden. Klik op de knop Opnieuw laden in het hoofdvenster van Synaptic Package Manager.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf foto 10 te wissen

Nadat de pakketlijst opnieuw is geladen, verandert de tekst boven het zoekveld in Zoekindex opnieuw opbouwen.

Wacht tot er Snel zoeken staat en typ vervolgens wipe in het zoekveld. Het wipe-pakket zou moeten verschijnen, samen met enkele andere pakketten die vergelijkbare functies uitvoeren.

Klik op het selectievakje links van het label wissen en selecteer Markeren voor installatie.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijffoto te wissen 13

Klik op de knop Toepassen om het installatieproces te starten. Klik op de knop Toepassen in het venster Samenvatting dat verschijnt.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-je-pc-en-8217;s-harde-schijf-foto veilig te wissen 14

Zodra de installatie is voltooid, klikt u op de knop Sluiten en sluit u het venster Synaptic Package Manager.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-uw-pc-en-8217;s-harde schijf-foto veilig te wissen 15

Open een terminalvenster door te klikken op Toepassingen in de linkerbovenhoek van het scherm en vervolgens op Accessoires > Terminal.

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf te wissen foto 16

U moet uitzoeken wat de juiste harde schijf is om te wissen. Als u de verkeerde harde schijf wist, kunnen die gegevens niet worden hersteld, dus wees voorzichtig!

Typ in het terminalvenster:

sudo fdisk -l

Er verschijnt een lijst met uw harde schijven. Een paar factoren helpen u bij het identificeren van de juiste harde schijf. Een daarvan is het bestandssysteem, te vinden in de kolom Systeem van de lijst - Windows-harde schijven zijn meestal geformatteerd als NTFS (die wordt weergegeven als HPFS/NTFS). Een andere goede aanduiding is de grootte van de harde schijf, die achter de aanduiding verschijnt (gemarkeerd in de volgende schermafbeelding).

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-veilig-uw-pc-en-8217;s-harde-schijf te wissen foto 17

In ons geval is de harde schijf die we willen wissen slechts ongeveer 1 GB groot en is deze geformatteerd als NTFS. We noteren het label onder de kolomkop Apparaat. Als u meerdere partities op deze harde schijf heeft, zal er meer dan één apparaat in deze lijst staan.

De wipe-ontwikkelaars raden aan om elke partitie afzonderlijk te wissen.

Typ het volgende in de terminal om het wisproces te starten:

sudo wissen

In ons geval is dit:

sudo wipe /dev/sda1

Nogmaals, wees voorzichtig - dit is het point of no return!

gebruik-een-ubuntu-live-cd-om-je-pc-en-8217;s-harde schijf-foto veilig te wissen 18

Uw harde schijf wordt volledig gewist. Het kan even duren voordat dit is voltooid, afhankelijk van de grootte van de schijf die u wist.

Conclusie

Als u gevoelige informatie op uw harde schijf hebt staan ​​- en de kans is groot dat u dat ook doet - dan is het een goed idee om gevoelige bestanden veilig te verwijderen voordat u uw harde schijf weggeeft of weggooit. De veiligste manier om uw gegevens te verwijderen is met een paar hamerslagen, maar versnipperen en wissen van een Ubuntu Live-cd is een goed alternatief!

Deze techniek is niet de enige manier om gegevens van een oude pc te verwijderen, maar het laat alleen maar zien hoe veelzijdig een Linux Live-cd kan zijn bij het repareren van een Windows-pc: u kunt uw wachtwoord opnieuw instellen, een virusinfectie verwijderen, herstel verwijderde bestanden of herstel zelfs bestanden van uw dode Windows-computer. Als u geen optische media bij u wilt hebben, kunt u in plaats daarvan altijd een opstartbare Ubuntu-flashdrive maken.

Meer verhalen

Laat uw 64-bits computer eruitzien als een Commodore 64

De Commodore 64 was een van de best verkochte thuiscomputers ooit, en veel nerds deden hun eerste computerervaring op op een van deze vroege personal computers. Hier is een gemakkelijke manier om de beginjaren van personal computing opnieuw te beleven met een thema voor Windows 7.

Voeg een schuifbare bladwijzerwerkbalk met meerdere rijen toe aan Firefox

Als u veel bladwijzers beschikbaar houdt in uw bladwijzerwerkbalk, weet u dat toegang tot sommige ervan niet zo eenvoudig is als u zou willen. Nu kunt u het toegangsproces vereenvoudigen met de Multirow Bookmarks Toolbar voor Firefox.

Laat uw pc eruitzien als Windows Phone 7

Windows Phone 7 biedt een unieke en opwindende gebruikersinterface die veel informatie efficiënt op het scherm weergeeft. En met een eenvoudig Rainmeter-thema kunt u dezelfde gebruikersinterface en inhoud rechtstreeks op uw Windows 7-bureaublad hebben.

Office 2010 Beta verwijderen en Office 2007 opnieuw installeren

Heb je de bètaversie van Office 2010 geprobeerd, maar wil je terug naar Office 2007? Hier is een stapsgewijze zelfstudie over het verwijderen van uw Office 2010-bèta en het opnieuw installeren van uw Office 2007.

Speel een webpagina Display Prank in Google Chrome

Ben je op zoek naar een leuke maar onschuldige grap om te spelen met iemand die graag Google Chrome gebruikt? Als dat het geval is, wilt u misschien de Upside Down-extensie voor Chrome nader bekijken.

Een zwevende afbeeldingswerkbalk toevoegen aan Firefox

Wanneer u in Firefox met webpagina-afbeeldingen werkt, moet u normaal gesproken het contextmenu gebruiken om er iets mee te doen. De Image Toolbar-extensie biedt een extra werkbalk die u kunt gebruiken wanneer u uw muisaanwijzer over webpagina-afbeeldingen beweegt.

Vraag de lezers: welk besturingssysteem gebruikt u?

De drie meest populaire keuzes die er zijn als het gaat om computerbesturingssystemen, zijn Windows, Mac OS X en Linux. Wat we willen weten is ... welk besturingssysteem gebruikt u?

Krijg snelle toegang tot de cache in Firefox

Bent u op zoek naar een snelle en eenvoudige manier om de inhoud van de cache in Firefox te bekijken? Dan wil je zeker weten hoe gemakkelijk het kan zijn om de CacheViewer-extensie te gebruiken.

Gebruik uw iPhone of iPod Touch als Boxee-afstandsbediening

Bent u een Boxee-gebruiker en zoekt u een oplossing voor afstandsbediening? Nou, je hoeft misschien niet verder te kijken dan je portemonnee. De gratis Boxee Remote App maakt van uw iPhone of iPod Touch een eenvoudige en gebruiksvriendelijke Boxee-afstandsbediening.

Multitasken als een professional met AquaSnap

Ben je het beu om heen en weer te schuiven tussen vensters? Hier is een handige app waarmee u al uw vensters georganiseerd en toegankelijk kunt houden.