Gebruik de geavanceerde tabbladfuncties van Opera om uw surfervaring op het web te verbeteren

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 1

Browsen met tabbladen is een vrij nieuw concept. Nog niet zo lang geleden moest je een nieuw venster openen als je een website wilde bekijken, maar de website die je op dat moment aan het bekijken was niet wilde verlaten. Firefox was de eerste die browsen met tabbladen populair maakte.

Nu gebruiken alle browsers tabbladen om meerdere websites tegelijk weer te geven. Browsen met tabbladen in Opera is iets geavanceerder dan in Firefox en andere browsers. In de meeste browsers wordt elk tabblad als een afzonderlijke entiteit behandeld. U kunt slechts één tabblad tegelijk weergeven. In Opera worden tabbladen echter behandeld als vensters in de browser en kunt u dingen doen zoals trapsgewijs uitvoeren en de tabbladen naast elkaar leggen.We laten u zien hoe u enkele van de functies in Opera kunt gebruiken die het onderscheiden en het surfen op internet met Opera gemakkelijker en aangenamer maken.

Volger-tabbladen

Volger-tabbladen is een functie die uniek is voor Opera. Ze zijn handig wanneer u door een webpagina bladert en u meerdere links op de pagina wilt bekijken. Wanneer u een volger-tabblad opent, wordt er op de achtergrond een leeg tabblad geopend. Wanneer u op een koppeling op de webpagina klikt, wordt de nieuwe pagina geopend op het lege volger-tabblad in plaats van op het huidige tabblad.

OPMERKING: als je maar één volger-tabblad hebt geopend, vervangt elke link de webpagina die is geopend op het volger-tabblad. U kunt meerdere volgerstabbladen openen als u weet dat u op veel links zult klikken.

U kunt bijvoorbeeld op de hoofdpagina van How-To Geek bladeren, op zoek naar artikelen die uw interesse wekken. U vindt er een en wilt de pagina openen, maar u wilt op de hoofdpagina blijven zoeken naar meer artikelen. Als u meerdere volgerstabbladen opent, kunt u eenvoudig op links klikken voor artikelen die u wilt lezen, de artikelen worden automatisch geopend op de volgerstabbladen.

Om een ​​volger-tabblad te openen, klikt u met de rechtermuisknop op een huidig ​​tabblad op de tabbladenbalk en selecteert u Volger-tabblad maken in het pop-upmenu. Op de achtergrond wordt een leeg tabblad geopend.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 2

Klik nu op een link op een webpagina.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 3

De webpagina voor die link wordt automatisch op de achtergrond geopend in het lege tabblad. Klik eenvoudig op het tabblad om het te activeren.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 4

U denkt misschien dat hetzelfde kan worden bereikt door met de rechtermuisknop op koppelingen te klikken en nieuwe tabbladen te openen. Met de volger-tabbladen kunt u echter snel met de linkermuisknop op links klikken om webpagina's in nieuwe tabbladen te openen.

Tabbladen vastzetten

Met Opera, zoals Firefox en Chrome, kunt u websites vastzetten op de tabbladbalk, waardoor ze permanent toegankelijk zijn. Wanneer een tabblad is vastgezet, wordt alleen het favicon van de site op het tabblad weergegeven en heeft het geen sluitknop. Deze functie is handig voor sites die u bezoekt telkens wanneer u Opera opent. Vastgezette tabbladen zijn beschikbaar, zelfs nadat u Opera hebt gesloten en opnieuw hebt geopend. Dit is handig voor zoekmachines, webgebaseerde e-mailsites zoals Gmail, of interessante en nuttige websites die u vaak bezoekt, zoals How-To Geek.

Om een ​​tabblad vast te zetten, klikt u met de rechtermuisknop op het gewenste tabblad en selecteert u Tabblad vastmaken in het pop-upmenu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 5

Het tabblad verkleint en toont alleen het favicon en wordt helemaal naar de linkerkant van de tabbladbalk verplaatst, als het er nog niet was.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 6

Wanneer een tabblad is vastgezet, wordt er een vinkje weergegeven aan de linkerkant van de optie Tabblad vastmaken in het pop-upmenu dat toegankelijk is door met de rechtermuisknop op het tabblad te klikken. U kunt een tabblad eenvoudig losmaken door met de rechtermuisknop op het tabblad te klikken en Tabblad vastmaken opnieuw te selecteren in het pop-upmenu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 7

Cascade- en tegeltabbladen

In tegenstelling tot andere browsers werken tabbladen in Opera meer als vensters dan als tabbladen. U kunt enkele vensterachtige acties uitvoeren op de tabbladen in Opera. Met het submenu Schikken in het pop-upmenu van het tabblad kunt u al uw tabbladen minimaliseren of maximaliseren en ze allemaal herstellen, evenals uw tabbladen trapsgewijs of naast elkaar plaatsen, net als vensters. Gebruik de cascade- en tegelfuncties om meerdere websites tegelijk te lezen of kies eenvoudig een tabblad om te bekijken. Wanneer u een tabblad maximaliseert, neemt het weer de hele browserruimte in beslag.

Om uw tabbladen in een trapsgewijze patroon te rangschikken, klikt u met de rechtermuisknop op een willekeurig tabblad op de tabbladenbalk en selecteert u Schikken | Cascade uit het pop-upmenu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 8

De tabbladen zijn in een trapsgewijs patroon geplaatst, net als vensters op het bureaublad in Windows. Klik op een willekeurig venster (tabblad) om de site op dat tabblad te bekijken.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 9

Om een ​​tabblad opnieuw te maximaliseren, klikt u op de knop Maximaliseren in de rechterbovenhoek.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 10

Als u alle tabbladen opnieuw wilt maximaliseren, klikt u met de rechtermuisknop op de tabbalk boven de trapsgewijze vensters en selecteert u Schikken | Alles maximaliseren in het pop-upmenu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 11

Tabbladen stapelen

Als u de neiging heeft om veel websites tegelijk te openen, is de functie voor het stapelen van tabbladen handig voor u. Normaal gesproken, als u meer tabbladen hebt geopend dan op de tabbladbalk passen, moet u scrollen om de tabbladen van het scherm te zien. Met de functie voor het stapelen van tabbladen kunt u tabbladen op elkaar stapelen om ruimte op uw tabbladbalk te besparen.

Om tabbladen te stapelen, sleept u het ene tabblad op het andere totdat het andere tabblad grijs wordt. Laat de muisknop los.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 12

De tabbladen zijn op elkaar gestapeld en er is nu een pijl rechts van de stapel. Klik op de pijl om de stapel uit te vouwen en de tabbladen afzonderlijk te bekijken.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 13

OPMERKING: U kunt ook alle tabbladen in een tabbladstapel als miniaturen zien door uw muis over de stapel te bewegen.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 14

Om de stapel weer te sluiten of samen te vouwen, klikt u op de pijl, die nu naar links wijst.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 15

U kunt alleen tabbladen uit een tabbladstapel verwijderen als de tabbladenstapel is uitgevouwen. Klik hiervoor op de pijl naar rechts om de stapel uit te vouwen en sleep vervolgens een van de tabbladen van de stapel met tabbladen naar een lege ruimte op de tabbladenbalk of tussen de resterende stapel, die kleiner wordt tot de grootte van de resterende tabbladen, en de volgende tabblad naar rechts.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 16

Om alle tabbladen van de stapel te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de stapel en selecteert u Tabbladstapel | Ontstapelen vanuit het pop-upmenu. Gebruik de optie Stapel sluiten in hetzelfde submenu om alle tabbladen in een stapel te sluiten. Opera vervangt de stapel door een nieuw tabblad.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 17

Bijnamen maken voor verzamelingen sites

De functie Bijnamen lijkt misschien niet veel te maken te hebben met tabbladen, maar het stelt je in staat om snel en gemakkelijk een specifieke reeks sites op afzonderlijke tabbladen te openen. Als u een aantal websites verzamelt die u allemaal tegelijk wilt openen in een bladwijzermap, kunt u een bijnaam aan die map toewijzen. Om snel alle websites in die map te openen, typt u de bijnaam in de adresbalk en drukt u op Enter. Alle sites openen op aparte tabbladen.

OPMERKING: de website die op het huidige tabblad is geopend, wordt vervangen door een van de sites uit de map met bladwijzers.

Voor meer informatie over het instellen van een bijnaam voor een reeks websites, raadpleegt u ons artikel over het gebruik van bijnamen om snel een reeks websites met bladwijzers in Opera te openen.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 18

Bewaar geopende tabbladen met ingebouwd sessiebeheer

Met een sessiemanager kunt u al uw momenteel geopende tabbladen opslaan, zodat u ze op elk moment opnieuw kunt openen. Opera heeft een ingebouwde sessiemanager.

Om uw huidige sessie op te slaan, opent u enkele websites op sommige tabbladen. Selecteer Tabbladen en Windows | Sessies | Sla deze sessie op vanuit het Opera-menu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 19

Voer een naam in voor de sessie in het invoervak ​​Sessienaam in het dialoogvenster Sessie opslaan.

OPMERKING: Als u wilt dat deze sites automatisch op afzonderlijke tabbladen worden geopend wanneer u Opera opent, schakelt u het selectievakje Deze tabbladen en vensters elke keer dat ik Opera start weergeven in, zodat er een vinkje in het vakje staat.

Met Opera kunt u geopende tabbladen van alle momenteel geopende Opera-vensters in een sessie opslaan. Wanneer u de sessie opnieuw opent, worden alle tabbladen geopend in dezelfde tabblad- en vensterconfiguratie als voorheen. Als u alleen de geopende tabbladen van het huidige Opera-venster wilt opslaan, schakelt u het selectievakje Alleen actief venster opslaan in.

Klik OK.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 20

Wanneer u nu de tabbladen sluit, of zelfs Opera sluit, kunt u dezelfde sites opnieuw openen op afzonderlijke tabbladen met behulp van Sessiebeheer. Wanneer u Tabs en Windows | . selecteert Sessies uit het Opera-menu, zie uw nieuwe sessie beschikbaar in het submenu.

Als u besluit een sessie te verwijderen, selecteert u Tabs en Windows | Sessies | Beheer sessies vanuit het Opera-menu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 21

Selecteer in het dialoogvenster Sessies beheren de sessie die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.

U kunt dit dialoogvenster ook gebruiken om opgeslagen sessies te openen, of uw vorige sessie die automatisch wordt opgeslagen. Selecteer eenvoudig een opgeslagen sessie en klik op Openen. Als de sessie die u wilt openen is opgeslagen met meerdere Opera-vensters open, en u wilt nu alle tabbladen in één venster openen, selecteert u de sessie in de lijst en schakelt u het selectievakje Tabbladen openen in huidig ​​venster in voordat u op Openen klikt.

OPMERKING: Na het openen van een sessie wordt het dialoogvenster Sessies beheren automatisch gesloten. Als u alleen een of meer sessies hebt verwijderd, klikt u op Sluiten om het dialoogvenster te sluiten.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 22

U kunt ervoor kiezen om een ​​opgeslagen sessie automatisch te openen wanneer u Opera opent door Instellingen | . te selecteren Voorkeuren uit het Opera-menu. Selecteer op het tabblad Algemeen in het dialoogvenster Voorkeuren Opgeslagen sessies voortzetten in de vervolgkeuzelijst Opstarten.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 23

Omdat de ingebouwde tool voor sessiebeheer in Opera beperkt is, bent u wellicht geïnteresseerd in een add-on voor Opera, Tab Vault genaamd, waarmee u uw tabbladsessies gedetailleerder kunt beheren, zoals het hernoemen van groepen tabbladen, het opnieuw ordenen van de lijst met tabbladen in een sessie en importeer en exporteer de opgeslagen sessies en bladwijzers van Opera.

Privétabbladen gebruiken

Er kunnen momenten zijn waarop u geen sporen van uw browsegeschiedenis wilt achterlaten wanneer u een specifieke site bezoekt. Bij de meeste andere browsers kunt u een speciaal venster openen waarin u kunt surfen, en alle sporen van uw activiteiten worden verwijderd wanneer u het venster sluit.

Met Opera kunt u ook een privévenster openen. Als u echter privé op één site wilt surfen en toch toegang hebt tot de andere sites die u aan het bekijken was, kunt u een privétabblad openen in het huidige venster. Wanneer u een privétabblad sluit, worden de gegevens voor de site die op dat tabblad wordt bekeken (de browsegeschiedenis, items in de cache, cookies en aanmeldingsgegevens) verwijderd. Als u echter een bladwijzer voor die site opslaat of een bestand van de site downloadt, zijn die gegevens nog steeds beschikbaar wanneer het privétabblad is gesloten.

OPMERKING: Wanneer u een privétabblad sluit, kan dat tabblad niet opnieuw worden geopend met de vervolgkeuzepijl Gesloten tabbladen aan de rechterkant van de tabbladbalk.

Om een ​​privétabblad te openen, selecteert u Tabs en Windows | Nieuw privétabblad uit het Opera-menu. U kunt ook met de rechtermuisknop op de tabbalk klikken en Nieuw privétabblad selecteren in het contextmenu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 24

Er wordt een nieuw tabblad geopend met het bericht Privé browsen en een speciaal pictogram op het tabblad. Als u dit bericht niet elke keer wilt zien als u een privétabblad opent, schakelt u het selectievakje Niet meer weergeven in, zodat er een vinkje in het vakje staat.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 25

Het sluiten van een privétabblad gaat op dezelfde manier als het sluiten van een normaal tabblad. U kunt op de X-knop op het tabblad klikken, met de rechtermuisknop op het tabblad klikken en Sluiten selecteren in het pop-upmenu, of u kunt op Ctrl + W drukken. Als u meerdere privétabbladen hebt geopend en u wilt ze allemaal tegelijk sluiten, klikt u met de rechtermuisknop. klik op de tabbalk en selecteer Alle privétabbladen sluiten in het pop-upmenu, of druk op Ctrl + Shift + Q.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 26

Als u besluit dat u een speciaal venster wilt gebruiken om privé te browsen, selecteert u Tabbladen en Windows | Nieuw privévenster in het Opera-menu. Sluit het privévenster om alle sporen van uw browse-activiteit te verwijderen.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 27

Zie ons artikel over het optimaliseren van Opera voor maximale privacy voor meer informatie over privé browsen in Opera.

Tabvoorkeuren instellen

Er zijn veel opties om de tabbladen van Opera naar wens aan te passen. Om toegang te krijgen tot de voorkeuren voor de tabbladen, selecteert u Instellingen | Voorkeuren uit het Opera-menu.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 28

Klik in het dialoogvenster Voorkeuren op het tabblad Geavanceerd en selecteer vervolgens Tabbladen in het menu aan de linkerkant.

U kunt in een bepaalde volgorde door al uw geopende tabbladen bladeren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en herhaaldelijk op Tab te drukken. De standaardvolgorde kan worden opgegeven in de tabbladvoorkeuren door een optie te selecteren in de vervolgkeuzelijst Wanneer door tabbladen wordt gefietst met Ctrl + Tab.

Wanneer u een site opent vanuit een bladwijzer of een ander paneel, is de standaardinstelling om de webpagina op het huidige tabblad te openen. Als u liever bladwijzers op nieuwe tabbladen wilt openen, schakelt u het selectievakje Huidig ​​tabblad opnieuw gebruiken in, zodat er GEEN vinkje in het vakje staat.

Klik voor extra opties voor het aanpassen van tabbladen op Extra tabbladopties.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 29

In het dialoogvenster Extra tabbladopties kunt u het gedrag van Nieuwe tabbladen, Venster zonder tabbladen toestaan, ervoor kiezen om de sluitknop op elk tabblad te tonen, of zelfs om vensters te openen in plaats van tabbladen.

gebruik-opera-en-rsquo;s-geavanceerde-tabblad-functies-om-uw-web-browsing-ervaring te verbeteren foto 30

Veel mensen realiseren het zich misschien niet, maar Opera is een geavanceerde browser en heeft een aantal handige functies die nog niet in andere browsers te vinden zijn.

Meer verhalen

Desktop Fun: Rivieren Wallpaper Collection Series 1

Rivieren spelen een belangrijke rol in ons leven als een bron van transport, hulpbronnen en plaatsen om te genieten van recreatieve activiteiten. Ontspan en laat je gedachten lui langs deze prachtige waterwegen op je bureaublad dwalen met de eerste in onze serie Rivieren Wallpaper-collecties.

10 geweldige indicatorapplets voor Ubuntu's Unity Desktop

Als je Ubuntu een tijdje hebt gebruikt, herinner je je misschien GNOME-applets - pictogrammen die op je paneel zaten en je toegang gaven tot bedieningselementen en informatie. Als u paneel-applets mist, probeer dan indicator-applets van derden te installeren voor Ubuntu's Unity-desktop.

Geek Trivia: Wat was de eerste rover die op een hemellichaam landde?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Steam's Summer Sale aan de gang; Score titels voor 75% korting

Als je op zoek bent naar titels van hoge kwaliteit tegen spotprijzen, wil je zeker een stop maken bij Steam's Summer Sale, waar best beoordeelde titels, zoals Portal 2, slechts een paar dollar kosten.

Wat je zei: je beste tips en trucs voor het organiseren

Eerder deze week vroegen we je om je meest effectieve tip of truc voor het organiseren van computers te delen. Nu zijn we terug om enkele van de geweldige tips die je hebt gedeeld te benadrukken.

Analyse van de gelekte Yahoo! Wachtwoorden: of 2008 was een populair jaar

Telkens wanneer er een massale inbreuk op het wachtwoord is, is er een daaropvolgende analyse van de kwaliteit van het wachtwoord; als je benieuwd bent naar de samenstelling van bijna een half miljoen Yahoo! gebruikers, kom binnen en stop de storing.

Vrijdagpret: 3 plakjes 2

Deze week komen we terug met een geweldig vervolg op het originele (en mogelijk gekmakende) 3 Slices-spel. Kun jij de beste manieren bedenken om de blokken door te hakken en je een weg naar de overwinning te banen, of ga je schreeuwen van frustratie als je wordt verslagen?

Hoe de twee- en drievingerige touchpad-tikacties op Ubuntu te wisselen

Standaard gebruikt Ubuntu een tik met twee vingers voor rechtsklikken en een tik met drie vingers voor middenklik op laptop-touchpads. U kunt dit gedrag omwisselen, maar Ubuntu biedt geen grafisch hulpprogramma om het te configureren.

Uit de doos met tips: eenvoudige snelkoppelingsherinneringen, goedkope macrofotografie en kabelorganisatie over de deur

Een keer per week verzamelen we enkele van de geweldige lezerstips die u met ons deelt en zetten ze in de schijnwerpers. Deze week kijken we naar een app waarmee je sneltoetsen voor populaire toepassingen kunt leren, hoe je een goedkope macrocameralens voor je point-and-shoot-camera kunt rollen en een schoen opnieuw kunt gebruiken

Hoe u altijd het opstartdialoogvenster kunt weergeven wanneer u Opera opent

Opera biedt verschillende opties voor wat wordt weergegeven wanneer u de browser opent. U kunt beginnen met uw startpagina of snelkiesnummer, doorgaan met dezelfde tabbladen en vensters van uw laatste sessie, of doorgaan met een sessie die is opgeslagen in de ingebouwde sessiemanager van Opera.