FCC verlengt netneutraliteitsvrijstelling voor kleine ISP's

Volgens FCC-voorzitter Ajit Pai mag de Federal Communications Commission van sommige internetserviceproviders niet eisen dat ze voldoen aan delen van de netneutraliteitsbevel van de commissie, die belastend zijn voor kleinere kabelexploitanten en gemeentelijke breedbandproviders.

De regels, geïmplementeerd in 2015, verplichten ISP's om openbaar te maken over de tarieven, vergoedingen en datalimieten die van toepassing zijn op hun klanten. Door de openbaarmakingsplicht werden ISP's met minder dan 100.000 abonnees tijdelijk vrijgesteld, een vrijstelling die Pai voor de komende vijf jaar wil verlengen en uitbreiden naar ISP's met maximaal 250.000 abonnees, meldt Ars Technica.Het voorstel van Pai, waarover de voltallige commissie moet stemmen, is een kleine stap in de richting van wat veel voorstanders van netneutraliteit vrezen dat het de orde van netneutraliteit volledig loslaat. De voorzitter zegt dat de verlenging van de vrijstelling, die medio december afliep, kleine ISP's, die te maken hebben met concurrerende markten, gerust zou stellen.

'Door die vertraging waren duizenden van de kleinste en meest concurrerende internetserviceproviders van ons land - moeder-en-pop draadloze internetserviceproviders (WISP's), kleine kabelexploitanten, gemeentelijke breedbandproviders, elektriciteitscoöperaties, landelijke telefoonmaatschappijen en anderen - bang dat ze zou onderworpen zijn aan onnodige, zware en slecht gedefinieerde rapportageverplichtingen', zei Pai vorige week in een verklaring.

Verwant

  • Trump kiest netneutraliteitsvijand als nieuwe FCC-voorzitterTrump kiest netneutraliteitsvijand als nieuwe FCC-voorzitter

Pai is een criticus van netneutraliteit, maar hij zei deze week dat de FCC niet onmiddellijk heeft besloten om het al dan niet in te trekken. De commissie zal echter afzien van haar plan om kabelmaatschappijen te verplichten hun settopboxen te ontgrendelen, waarbij Recode meldt dat het voorstel sinds vorige week van de agenda van de FCC is verwijderd.

Door settopboxen te ontgrendelen, kunnen derden er videostreaming-apps op installeren, waardoor klanten de apparatuur van hun kabelbedrijf effectief kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot meer inhoud. Kabelmaatschappijen lobbyden tegen het voorstel, dat ze bestempelden als achterhaald in een tijdperk waarin meer inhoud online wordt verplaatst en weg van traditionele settopboxen.

Aanbevolen verhalen

GOP duwt nieuwe FCC-chef om huurvoorstel voor settopboxen te vernietigen

Maak je klaar om het kabelbedrijf huur te blijven betalen voor hun apparatuur.

Netneutraliteitsvijand Ajit Pai tikte aan om de FCC over te nemen

Pai heeft al toegezegd veel van de open internetregels van de commissie ongedaan te maken.

FCC: Verizon, AT&T schenden waarschijnlijk netneutraliteit

AT&T en Verizon laten abonnees audio- en videocontent streamen zonder dat dit meetelt voor hun datalimieten.

Twitter breidt 'dempen'-optie uit naar meldingen

Mensen kunnen voorkomen dat trefwoorden, woordgroepen en hele gesprekken hun meldingstabblad bereiken.