Facebook en Google geïdentificeerd als slachtoffers van e-mailzwendel van $ 100 miljoen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte vorige maand details bekend van een 'frauduleus e-mailcompromisplan' van $ 100 miljoen tegen twee niet nader genoemde 'multinationale internetbedrijven'. Nu kennen we dankzij Fortune de identiteit van die bedrijven: Facebook en Google.

Fortune op donderdag, daarbij verwijzend naar een niet nader genoemde persoon die bekend is met het onderzoek, meldde dat Facebook het US Attorney's Office in Manhattan benaderde met het verzoek om hulp bij het terugkrijgen van de miljoenen die het verloren had in de regeling. Facebook bevestigde in een verklaring dat het een van de fraudeslachtoffers was.'Facebook heeft het grootste deel van het geld kort na het incident teruggevonden en heeft bij het onderzoek samengewerkt met de politie', zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen PCMag.

Google bevestigde deze week ook dat het een slachtoffer was. 'We hebben deze fraude tegen ons leveranciersmanagementteam ontdekt en de autoriteiten onmiddellijk gewaarschuwd', zegt een Google-woordvoerder tegen Fortune. 'We hebben het geld teruggekregen en we zijn blij dat deze kwestie is opgelost.'

Google heeft niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van PCMag om commentaar.

De nieuwe onthullingen komen nadat het ministerie van Justitie vorige maand de arrestatie aankondigde van een Litouwse man genaamd Evaldas Rimasauskas, 48, die wordt beschuldigd van het orkestreren van een e-mailschema dat twee 'in de VS gevestigde internetbedrijven' misleidde om meer dan $ 100 miljoen over te schrijven naar bankrekeningen hij controleerde.

Verwant

  • Phishing e-mails en links herkennen en vermijden Phishing e-mails en links herkennen en vermijden

Volgens de aanklacht voerde Rimasauskas het plan uit van ten minste 2013 tot 2015. De fraudeur zou in Letland een bedrijf hebben geregistreerd en opgericht dat 'dezelfde naam droeg als een in Azië gevestigde computerhardwarefabrikant' met wie de Amerikaanse techreuzen zaken deden . Vervolgens vervalste hij e-mails die eruitzagen alsof ze afkomstig waren van de Aziatische leverancier - vorige maand geïdentificeerd als de Taiwanese Quinta Computer - en de Amerikaanse techreuzen opdragen om betalingen naar zijn eigen bankrekeningen te doen.

In de loop van het plan heeft hij de bedrijven die het slachtoffer zijn met succes misleid om meer dan $ 100 miljoen over te schrijven naar zijn eigen rekeningen. Met andere woorden, zelfs technische giganten zoals Facebook en Google vallen voor e-mailzwendel.

'Deze zaak moet alle bedrijven - zelfs de meest geavanceerde - wakker schudden dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van phishing-aanvallen door cybercriminelen', zei waarnemend Amerikaans advocaat Joon H. Kim vorige maand in een verklaring.

Aanbevolen verhalen

Google en Facebook genoemd als slachtoffers van oplichting van $ 100 miljoen

Een oplichter die zich voordeed als een bekende onderdelenleverancier, slaagde erin Google en Facebook voor de gek te houden door $ 100 miljoen te overhandigen.

Onthoud waar je hebt geparkeerd met de Google Maps-app

Tik gewoon op de blauwe stip in uw iOS- of Android Google Maps-app en stel uw parkeerlocatie in.

EU: Facebook, Twitter moeten meer doen om oplichting te bestrijden

Facebook, Google, Twitter en andere bedrijven zullen binnenkort worden verplicht om fraude en oplichting van hun sites te verwijderen zodra ze hiervan op de hoogte zijn.

Een lijst met nummers bekijken die u met Siri hebt geïdentificeerd

Siri kan de Shazam-engine gebruiken om de nummers die het hoort te identificeren, wat best handig is, vooral als je Siri handsfree gebruikt. Helaas kun je Siri niet gewoon vragen om je een lijst te laten zien met nummers die je ' heb geïdentificeerd. Daarvoor moet je in de iTunes-app duiken of, voor een completere lijst,