Facebook-ingenieur: vrouwencode meer afgewezen dan mannen

Voor vrouwelijke ingenieurs is Facebook misschien niet zo'n geweldige plek om te werken.

Volgens een rapport van The Wall Street Journal verzamelde een 'oude' Facebook-medewerker vorig jaar gegevens die bevestigen dat 'code geschreven door vrouwen veel vaker werd afgewezen dan code geschreven door hun mannelijke collega's'. Sterker nog, 'vrouwelijke ingenieurs kregen 35 procent meer afwijzingen van hun code dan mannen', vond de stafmedewerker.De controverse, die nu pas aan het licht komt, 'bracht een debat op gang binnen Facebook' en dwong hoge functionarissen van het bedrijf om hun eigen beoordeling van het onderzoek van de ingenieur uit te voeren, aldus de Journal. De recensie van Facebook bevestigde de bevindingen van de ingenieur echter niet.

Een maand nadat de recensie van de medewerker een groot probleem werd binnen Facebook, publiceerde Jay Parikh, de VP of Engineering van Facebook, een intern bericht waarin hij 'elke kloof in de afwijzingspercentages toeschrijft aan de rang van een ingenieur, niet aan het geslacht', merkt de Journal op.

Die bevinding viel ook niet goed bij mensen. 'Veel werknemers interpreteerden deze nieuwe analyse als een teken dat vrouwelijke ingenieurs niet in hetzelfde tempo groeiden als mannen die rond dezelfde tijd bij het bedrijf kwamen', zegt de Journal.

In een verklaring aan PCMag zei Facebook dat het rapport van de Journal is gebaseerd op een 'analyse die onvolledig en onnauwkeurig is - uitgevoerd door een voormalige Facebook-ingenieur met een onvolledige dataset'.

Facebook erkende dat het - en de technologie-industrie als geheel - meer vrouwen nodig heeft in senior technische functies.

Verwant

  • Bestrijding van seksisme in Silicon Valley: je doet het verkeerd Bestrijding van seksisme in Silicon Valley: je doet het verkeerd

'Elke significante discrepantie op basis van de volledige gegevens is duidelijk niet te wijten aan het geslacht, maar aan de anciënniteit van de werknemer', zei Facebook. 'In feite bevestigt de discrepantie gewoon een uitdaging die we eerder hebben benadrukt: de huidige vertegenwoordiging van senior vrouwelijke ingenieurs, zowel bij Facebook als in de hele branche, is lang niet waar het moet zijn.'

Het nieuws komt nadat voormalig Uber-ingenieur Susan J. Fowler in februari in een blogpost een cultuur van seksisme en seksuele intimidatie bij het bedrijf beschreef. Naast andere beweringen zei Fowler dat een mannelijke manager om seks vroeg via een bedrijfschat, en alleen een 'strenge stalking-to' kreeg. Ondertussen heeft een vrouwelijke Tesla-werknemer onlangs een aanklacht ingediend tegen de fabrikant van elektrische auto's wegens wat zij 'alomvattende intimidatie' tegen vrouwen bij het bedrijf noemt.

Facebook zei afgelopen zomer dat ongeveer 67 procent van zijn werknemers mannen zijn, van wie 83 procent in technische functies werkt. Mannen hebben ook 73 procent van de senior leiderschapsfuncties bij Facebook. Het sociale netwerk gaf destijds de schuld aan het gebrekkige technologieonderwijs op het middelbare schoolniveau voor de moeilijkheden waarmee het wordt geconfronteerd bij het diversifiëren van zijn personeelsbestand.

Aanbevolen verhalen

WSJ: Facebook wijst door vrouwen geschreven code vaker af dan mannen

Facebook wijst de schuld al van zichzelf af en zegt dat een gebrek aan senior vrouwelijke programmeurs in technologie het echte probleem is.