Facebook: Duits wetsvoorstel is niet 'geschikt' om haatzaaien te bestrijden

Fabrizio Bensch / Reuters

Duitsland zegt dat sites als Facebook en Twitter niet genoeg doen om haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws op hun platforms te bestrijden. Het ministerie van Justitie van het land stelde een wetsvoorstel voor dat, indien goedgekeurd, sociale netwerken en andere websites tot 50 miljoen euro ($ 53 miljoen) zou boeten als ze de inhoud niet snel verwijderen. Welnu, Facebook zegt dat de Network Enforcement Act (Netzwerkdurchsetzungsgesetz of NetzDG in het Duits) in zijn huidige vorm 'niet geschikt is om haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws te bestrijden'.

De reactie van Facebook op de voorgestelde wetgeving werd voor het eerst gemeld door de Duitse nieuwszender WirtschaftsWoche en later bevestigd aan Engadget door een woordvoerder van het bedrijf. In 2015 beloofden Facebook, Twitter en Google allemaal aan Duitsland dat ze criminele vormen van haatzaaien binnen 24 uur zouden verwijderen. Volgens de lokale overheid zijn die toezeggingen niet altijd volgens plan verlopen.Eind vorig jaar wekte Facebook de woede van de Duitse regering toen het langer duurde om berichten en de pagina van een haatgroep die gericht was op Joodse mensen en hun bedrijven te verwijderen. In maart zei Duitsland dat Facebook en Twitter er nog steeds niet in slaagden de inhoud op tijd te verwijderen. Facebook betwistte de bevindingen van het ministerie van Justitie en zei dat de cijfers hogere verwijderingspercentages lieten zien. Het bedrijf beloofde ook meer personeel achter de inspanningen te zetten, waaronder 700 mensen in Berlijn voor eind 2017.

In zijn verklaring van deze week legt Facebook uit dat hoewel het doorgaans een vergelijkbare mening deelt over haatzaaien en nepnieuws en federale regeringen, de Duitse voorgestelde wetgeving niet veel zal helpen om het probleem op te lossen. Waarom? Het bedrijf zegt dat de wet het bedrijf en anderen zou aanmoedigen om inhoud te verwijderen die mogelijk niet illegaal is om het risico van zulke hoge boetes te vermijden.

'Het wetsontwerp biedt een stimulans om content te verwijderen die niet duidelijk illegaal is wanneer sociale netwerken zo'n onevenredige dreiging van boetes riskeren', zegt een Facebook-woordvoerder in een verklaring aan Engadget. 'Het zou tot gevolg hebben dat de verantwoordelijkheid voor complexe juridische beslissingen wordt verlegd van de overheid naar particuliere bedrijven.'

Facebook zegt ook dat 'verschillende juridische experts' hebben opgemerkt dat het voorstel in strijd is met de Duitse grondwet en niet in overeenstemming is met de EU-wetgeving. Zoals je zou verwachten, zegt het bedrijf bereid te zijn om samen met lokale overheden en het grote publiek aan een betere oplossing te werken. Als we moesten raden, zou dat iets zijn dat niet zo'n grote financiële sanctie met zich meebrengt voor bedrijven die proberen een evenwicht te vinden tussen het terugdringen van haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws en de vrijheid van meningsuiting op hun verschillende platforms.

Vorige week keurde de EU haar eigen voorstel goed om haatzaaiende uitlatingen op Facebook, Twitter en YouTube te bestrijden. Dat stuk wetgeving moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement voordat het wet wordt, maar als dat het geval is, zou de uitspraak sociale netwerken in staat stellen video's te blokkeren die aanzetten tot haat of terrorisme. Die regels zijn echter alleen van toepassing op gearchiveerde beelden, niet op livestreams. Facebook heeft niet alleen de aandacht van wetgevers over de hele wereld, maar heeft ook te maken met het enorme probleem van gewelddadige handelingen die live op zijn site worden uitgezonden.

Hier is de volledige verklaring over de Duitse voorgestelde wetgeving inzake haatzaaien van Facebook:

'In haar verklaring over de Wet op de Netwerkhandhaving (GER: Netzwerkdurchsetzungsgesetz, NetzDG) ​​schetst Facebook de belangrijkste redenen waarom de NetzDG niet geschikt is om haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws te bestrijden. Over het algemeen deelt Facebook de bezorgdheid van de federale overheid over haatzaaiende uitlatingen en nepnieuws online. Tegelijkertijd begrijpt Facebook zijn eigen verantwoordelijkheid en verwelkomt het politieke inspanningen om deze uitdagingen aan te gaan.

Het wetsontwerp is echter niet de juiste manier om deze politieke doelen te bereiken. Het wetsontwerp biedt een stimulans om inhoud te verwijderen die niet duidelijk illegaal is wanneer sociale netwerken zo'n onevenredige dreiging van boetes riskeren. Het zou tot gevolg hebben dat de verantwoordelijkheid voor complexe juridische beslissingen wordt overgedragen van de overheid naar particuliere bedrijven. En verschillende juridische experts hebben het wetsontwerp beoordeeld als in strijd met de Duitse grondwet en niet in overeenstemming met het EU-recht. Facebook zet zich in om samen met overheden en het maatschappelijk middenveld te werken aan oplossingen die dit wetsontwerp overbodig maken.'

Aanbevolen verhalen

Wetsvoorstel Texas kan gevangenisstraf betekenen voor vliegen met drones boven oliefaciliteiten

Het Huis en de Senaat willen dat olieboorstations worden toegevoegd aan een lijst met 'kritieke infrastructuur' die vliegende drones boven hen zou classificeren als een veiligheidsrisico.

Telefoonhack maakt Duitse bankrekeningen leeg

De meertrapsaanval, die gebruikmaakte van de zwakke punten in Signaling System Seven (SS7), trof een niet-gespecificeerd aantal Duitse individuen.

Zuckerberg's visie voor Facebook: een wereldwijde gemeenschap ondersteund door AI

'Facebook staat voor ons dichter bij elkaar brengen en bouwen aan een wereldwijde gemeenschap', schreef de CEO.