EU: sociale netwerken worden steeds beter in het beoordelen van haatzaaiende uitlatingen

PA-archief/PA-afbeeldingen

Op de oproep aan Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft om beter te worden in het verwijderen van haatzaaiende uitlatingen op hun netwerken, is gedeeltelijk gevolg gegeven, bevestigt de Europese Commissie vandaag. Ambtenaren merkten op dat Facebook het de afgelopen zes maanden beter heeft gedaan dan zijn rivalen bij het beoordelen van de meeste klachten binnen de 24-uurstermijn die een jaar geleden met de Commissie was overeengekomen.

Samen beoordeelden de vier bedrijven 51 procent van de meldingen binnen de gestelde termijn, een verbetering ten opzichte van 40 procent vóór de jaarwisseling. Facebook was de enige die het doel bereikte om binnen een dag op de meeste meldingen te reageren - 58 procent van de verwijzingen.Twitter verbeterde ook en beoordeelde 39 procent van de meldingen, vergeleken met 23,5 procent in december. Google vertraagde echter en beoordeelde 42,6 procent van de YouTube-gevallen, een aanzienlijke daling ten opzichte van 60,8 procent eind vorig jaar. Volgens justitiecommissaris Vera Jourova resulteerde bijna twee derde van de zaken (59,1 procent) in de verwijdering van illegale inhoud, meer dan het dubbele van het aantal (28 procent) dat in de zes maanden daarvoor was geregistreerd.

Jourova merkte op dat de resultaten 'bemoedigend' waren en dat hun acties 'een belangrijke stap in de goede richting' waren. Mochten Facebook, Twitter, Google en Microsoft blijven verbeteren, dan zou de Commissie hen toestaan ​​zelfregulerend te blijven, in plaats van verwijderingen via nieuwe wetgeving af te dwingen. Momenteel werken de bedrijven via een vrijwillige gedragscode.

Naast het verzoek van elk van de bedrijven om hun reactietijden te blijven verbeteren, heeft de Commissie een ander gebied voor verbetering aangewezen: de noodzaak om beter informatie terug te geven aan de mensen die illegale haatzaaiende uitlatingen signaleren. Facebook is de beste in dat opzicht en stelt 93,7 procent van de mensen op de hoogte die inhoud hebben gemarkeerd die aanzet tot racisme of vreemdelingenhaat. Daarentegen deed Twitter dat in slechts 32,8 procent van de gevallen en YouTube in slechts 20,7 procent.

Aanbevolen verhalen

VR-arcades moeten sociaal zijn om te slagen

De beste reden om een ​​VR-arcade te gebruiken, is om plezier te hebben met vrienden.

De nieuwste MX-muizen van Logitech zijn klaar voor uw installatie met meerdere pc's

Logitech's nieuwste muizen uit de MX-serie kunnen maar liefst drie pc's bedienen.

Facebook 'Trending' wordt een beetje nuttiger

Als je nu op een trending topic klikt, zie je een carrousel met verhalen erover.

Neurale netwerken kunnen helpen bij het animeren van videogames

Ben je het zat om je favoriete videogamepersonage op dezelfde manier over elk obstakel te zien rennen? Neurale netten kunnen dat helpen oplossen.

Google naar EU: onze zoekresultaten voor Shopping zijn redelijk

Het bedrijf reageerde formeel op een Europese klacht dat zijn winkelresultaten de voorkeur geven aan betaalde advertenties.