eMMC versus SSD: niet alle solid-state opslag is gelijk

emmc-vs-ssd-niet-alle-solid-state-opslag-is-gelijk foto 1

Niet alle solid-state opslag is zo snel als een SSD. eMMC is het soort flash-opslag dat je op goedkope tablets en laptops aantreft. Het is langzamer en goedkoper dan een traditionele SSD die je op duurdere computers zou vinden.

eMMC-opslag heeft veel gemeen met SD-kaarten. Het is allemaal flash-geheugen, maar - net zoals een SD-kaart niet zo snel zou zijn als een snelle solid-state drive - kan eMMC-opslag ook niet concurreren met een SSD.USB-sticks en SD-kaarten bevatten flashgeheugen, maar...

Flash-geheugen - meestal NAND-flashgeheugen - is te vinden in USB-flashstations en alle verschillende soorten SD-kaarten die u zou kopen. USB-sticks bevatten een flashgeheugenchip op een printplaat (PCB), een basiscontroller en een USB-interface. SD-kaarten bevatten een flashgeheugenchip op een printplaat samen met een SD-controller. Zowel SD-kaarten als flashdrives zijn niet erg geavanceerd. Ze hebben niet de geavanceerde firmware of andere geavanceerde functies die je zou vinden in een SSD. Ze zijn over het algemeen ontworpen om zo goedkoop mogelijk te zijn.

Er zijn een aantal verschillende snelheidsklassen van SD-kaarten - en de langzame zijn erg traag. Je zou je besturingssysteem indien mogelijk niet op een SD-kaart installeren, omdat dit veel langzamer zou zijn dan het gebruik van een goede SSD.

emmc-vs-ssd-niet-alle-solid-state-opslag-is-gelijk foto 2

Solid-state schijven zijn geavanceerder

Een SSD-station is niet alleen dezelfde componenten die u in een flashstation of SD-kaart zou vinden. Ze hebben natuurlijk hetzelfde type NAND-flashgeheugenchips, maar er zijn meer NAND-chips en het zijn meestal snellere chips van betere kwaliteit. De solid-state drive bevat echter ook een controller met een firmware die meer geavanceerde functies bevat. De SSD-controller spreidt bijvoorbeeld lees- en schrijfbewerkingen over alle geheugenchips in de solid-state drive, dus het wordt niet zozeer beperkt door de snelheid van een individuele chip. De controller is bijna als een RAID-configuratie - hij gebruikt meerdere parallelle chips om dingen te versnellen. Wanneer u naar een SSD-station schrijft, schrijft het station mogelijk naar twintig verschillende NAND Flash-chips tegelijk, terwijl het schrijven naar een SD-kaart twintig keer zo lang kan duren als de SD-kaart slechts één enkele chip bevat.

De firmware van de solid-state schijf voert ook slijtage-nivellerende bewerkingen uit om ervoor te zorgen dat gegevens die u naar de schijf schrijft gelijkmatig over de fysieke schijf worden verdeeld om te voorkomen dat het flashgeheugen verslijt. De controller presenteert het geheugen in een consistente volgorde aan de computer, zodat de computer zich normaal gedraagt, maar de schijf schudt dingen op de achtergrond. SSD's ondersteunen ook geavanceerde functies zoals TRIM om dingen te versnellen. Er is geen echte behoefte aan een hulpprogramma voor SSD-optimalisatie, omdat de firmware van de SSD de schijf automatisch optimaliseert en gegevens schuift voor betere prestaties.

Een solid-state schijf is ook meestal aangesloten op de computer via een SATA 3-, mSATA- of SATA Express-interface, die sneller is dan de interfaces die beschikbaar zijn voor een gewone flashdrive of SD-kaart.

emmc-vs-ssd-niet-alle-solid-state-opslag-is-gelijk foto 3

eMMC uitgelegd

Een MultiMediaCard — ook wel MMC genoemd — is vergelijkbaar met een SD-kaart. De SD-kaartstandaard werd beschouwd als een verbetering ten opzichte van MMC, dus tegenwoordig hebben maar weinig apparaten ingebouwde MMC-slots - in plaats daarvan zul je meestal SD-kaartsleuven vinden. eMMC is echter niet alleen een ouder type opslag. Terwijl MMC uit de boot viel, werd de eMMC-specificatie verder ontwikkeld en verder uitgewerkt.

eMMC staat voor embedded MultiMediaCard. Met andere woorden, een eMMC-schijf is geen geavanceerde interne schijf met snelheden en functies die vergelijkbaar zijn met de SSD's die u zou vinden in typische desktops en laptops. In plaats daarvan is het in feite een MMC - zoals een SD-kaart - ingebed op het moederbord van het apparaat. Net als SD-kaarten zijn MMC-kaarten en hun interfaces veel langzamer dan een SSD. Het is een manier om goedkope interne opslag te bieden. Het eMMC-apparaat heeft ook een controller die de eMMC opstartbaar maakt, zodat het kan worden gebruikt als een systeemschijf in goedkope Android-, Windows- en Chrome OS-tablets en -laptops. Het heeft echter niet de firmware, meerdere flash-geheugenchips, hoogwaardige hardware en snelle interface die een solid-state drive zo snel maken. Net zoals SD-kaarten veel langzamer zijn dan interne SSD's, is eMMC-opslag veel langzamer dan een meer geavanceerde SSD.

eMMC is meestal een type opslag dat wordt aangetroffen in draagbare elektronische apparaten zoals mobiele telefoons en digitale camera's. Met een duw in de richting van supergoedkope tablets van $ 99 en laptops van $ 199 die solid-state opslag nodig hebben en geen mechanische schijven, worden ook goedkope tablets en laptops gebouwd met eMMC-schijven. U zult meestal zien of een apparaat wordt geleverd met een eMMC-schijf in de specificaties. Als het apparaat supergoedkoop is, heeft het waarschijnlijk een eMMC in plaats van een SSD.

emmc-vs-ssd-niet-alle-solid-state-opslag-is-gelijk foto 4

eMMC is niet slecht, maar het is niet de snelste

In theorie is er niets mis met eMMC. Uw digitale camera heeft waarschijnlijk geen volledige solid-state schijf nodig vanwege zijn grootte, complexiteit en prijs. Sommige goedkope, minimale, solid-state opslag in de vorm van eMMC werkt goed. Hetzelfde geldt voor veel andere draagbare elektronische apparaten die alleen goedkope, energiezuinige solid-state opslag nodig hebben.

Wanneer u echter een laptop of tablet koopt, zijn de beperkingen van eMMC duidelijker. Net als bij SD-kaarten is niet alle eMMC-opslag gelijk - sommige eMMC-opslag is langzamer dan andere. Alle eMMC-opslag is echter doorgaans langzamer dan een echte solid-state schijf. Goedkope eMMC-opslag - samen met goedkope andere componenten - zorgen ervoor dat laptops en tablets met solid-state opslag net zo goedkoop zijn als ze zijn. Die op eMMC gebaseerde solid-state opslag is echter niet zo snel of robuust als een volledige solid-state schijf.


Bij het vergelijken van prestaties wilt u waarschijnlijk opslagbenchmarks opzoeken voor het eMMC-gebaseerde apparaat in kwestie - sommige apparaten zijn sneller dan andere. Vooruitgang in hardware en nieuwe eMMC-standaarden maken eMMC sneller. Als u echter een serieuze laptopgebruiker bent, wilt u waarschijnlijk niet vastzitten met op eMMC gebaseerde opslag onder uw Windows-laptop, zelfs als het u wat geld zou besparen.

Image Credit: mitpatterson2010 op Flickr, Darron Birgenheier op Flickr en Andreas. op Flickr (gecombineerd), Zhou Tong op Flickr

Meer verhalen

Geek Trivia: 's werelds kleinste zoogdier is het?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: in welk vakgebied is spaghettificatie een technische term?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Eerste ronde van Ubuntu 14.10 Beta-releases zijn nu beschikbaar om te downloaden

Ubuntu 14.10 heeft zojuist de volgende stap gezet in de richting van een definitieve release deze week met de beschikbaarheid van de eerste ronde van bèta's. Er zijn zes reguliere UI-smaken en een alternatieve Kubuntu-desktop-UI-versie beschikbaar om te downloaden, dus pak een stapel lege dvd's en bereid je voor op een testweekend

Hoe kan ik mijn Google Chromecast in een hotelkamer gebruiken?

Als je een klein beetje verslaafd bent geraakt aan je Chromecast (en we nemen het je nauwelijks kwalijk, het is een fantastisch klein apparaat), wil je hem misschien meenemen op pad. Als je naar het huis van een vriend gaat, zou je geen problemen moeten hebben. Als u echter naar een hotel gaat, zijn er tal van valkuilen.

Hoe u kunt voorkomen dat uw computer per ongeluk wakker wordt

Uw pc in de slaapstand zetten is een geweldige manier om energie te besparen en er toch voor te zorgen dat u snel weer aan het werk kunt. Maar wat kunt u doen als uw pc uit zichzelf steeds wakker wordt? Hier leest u hoe u erachter kunt komen waardoor het wakker wordt en hoe u dit kunt voorkomen.

Waarom is de tekstgrootte van de website plotseling groter geworden tijdens het browsen met Google Chrome?

Er zijn maar weinig dingen zo frustrerend als het hebben van een programma-update en plotseling dingen kapot maken die voorheen perfect werkten. Voorbeeld, tekstgrootte van de website met de nieuwste stabiele release van Google Chrome. Is er een eenvoudige oplossing voor het probleem met de tekstgrootte? De SuperUser-post van vandaag komt naar de

Geek Trivia: Welke kleine wezens leven in oude boeken en beschermen ze tegen schade?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Zorg ervoor dat een Windows-pc nooit malware krijgt door applicaties op de witte lijst te zetten

Een witte lijst zou een onfeilbare manier moeten zijn om de pc van een familielid te beveiligen. Selecteer een handvol goedgekeurde applicaties en laat ze alleen draaien. Als iemand die de pc gebruikt een ander .exe-bestand downloadt, weigert Windows het uit te voeren.

Geek Trivia: Waar werd de eerste van de iconische Cray-supercomputers geïnstalleerd?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

64-bits versies van Google Chrome zijn nu beschikbaar in het stabiele kanaal

De 64-bit builds van Chrome hebben zich langzaam maar zeker een weg gebaand door het releasekanaalsysteem van Google en deze week zijn ze eindelijk in het stabiele kanaal beland!